Půdorys bungalovu - prosím o názory co změnit a upravit

Dobrý den, s manželem se chystáme na stavbu bungalovu. Máme již první nástřel půdorysu. Prakticky jsme si jej vymysleli sami resp. inspirovali jsme se dvěma typovými domky a daly dokupy a projektant jen překreslil. Teď ale dumám nad tím, jak upravit /pozměnit obytnou zónu kuchyň/ jídelní stůl/obývací pokoj. Jídelní stůl byl měl být kolmo ke kuchyni a více v prostoru, nikoliv přiražen ke stěně. Dalším oříškem je koupelna. Je malá (8,33m2) a naskládali jsme tam jak vanu, tak i sprchový kout , záchod a dvě umývadla. Není tam toho moc? Uvítala bych tipy, nové podněty, co změnit, přesunout, udělat jinak. Kompletně se vším vč. oken se dá ještě hýbat. Díky! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Vaše dispozice je úplně parádní a nic bych neměnila, kromě posunutí francouzského okna ke kuchyni nebo změnit to u sedačky za klasické a tím.padem by mohl být stůl za sedačkou plně v prostoru. A koupelna je taky super. My máme 5,51 a je tam sprchový kout i vana - máte to krásně prostorné, tak plnou parou vpřed 😊
Odpovědět
Moc pěkný půdorys
Odpovědět
Víte jaká je cena za výstavbu?
Odpovědět
@fidorka86 asi bych pouvažoval na posunutí dveří z pokoje 1.06 vice do prava (naproti koupelny) a ten výklenek (pravděpodobně na nějakou vestavnou skříň) bych dal naproti zádveří a to z jednoho praktického důvodu - pokud budete chtít oddělit klidovou a společenskou část domu nějakými dveřmi (a wc by mělo asi zůstat ve společenské spolu se zádveřím) tak to takto neuděláte. Známý řešil něco podobného nedávno a to hlavně z důvodu rušení dětí když spali, když je někdo nemocný atd. Jinak bych ale řekl, že je to velmi povedený půdorys
Odpovědět
@kleninka děkuji. obývák hodně řeším. Chci aby stůl byl více v prostoru za sedací soupravou, ale nevím, zda se tam vejde. Okno do zahrady je francouzské, otevíratelné a je tam vchod na terasu, ale díky jídelnímu stolu a sedačce špatně přístupný.
Odpovědět
@mapa84 cenu přesně nevíme, budeme si stavět co půjde svépomocí. Manžel říkal. že bychom se měli vejít do 2,5mil. Na klíč by to bylo něco přes 3mil
Odpovědět
@doog super, děkuji za tip, to nás nenapadlo....výklenek se dá posunout. Původně jsme uvažovali tak, aby pokoje byly stejné. Můžou být klidně i zrcadlově převrácené.
Odpovědět
Profilova fotka
Nevím jaký jsou možnosti pozemku, ale moc se mi nelíbí poloha domu vůči světovým stranám. A za mě je to teda moc členitý, co pokoj to výklenek. Koupelna mi přijde přeplácaná, buď bych jí zvětšila, udělala druhou (to by se ale musel nejspíš zvětšit celý dům) nebo bych vypustila sprcháč
Odpovědět
@fidorka86 mohu se zeptat na zastavěnou plochu domu? (i s garáži) Jinak dispozice se mi také líbí, ale jak píše @kleninka posunula bych francouzské okno kvůli prostoru pro jídelní stůl.
Odpovědět
@playgirl123 rozměry domu jsou 16x9,6m tj. 154m2 samotný dům + 30m2 zahradní "domek" a přístřešek pro garáž celkem by to mělo být 184m2 Nakonec okna ještě budeme úplně měnit. Dáme na kratší stranu ještě větší okno (neotevíratelné) a před ním bude jídelní stůl.
Odpovědět
@xhex vchod je na východ, levá kratší strana, kde je kuchyně a jídelní stůl je na jih, delší strana (obývák a dva pokojíky) je na západ/jihozápad a druhá kratší strana bez okna je na sever. Myslím si, že orientace je dobrá. Dům už zvětšovat nebudeme, spíš budeme posunovat a upravovat vnitřní příčky.
Odpovědět
@fidorka86 Mě teda, na rozdíl od @xhex, přijde orientace naprosto perfektní, Vchodová strana asi nebude úplně východ, podle plánku SV, obývák a oba pokojíky JZ, za mě teda dobrý. Koupelna te také dobře řešena, je fajn tam mít vanu i sprchu, máme to také tak, přeplácané to vůbec není, koupelna je dost velká. Plus WC zvlášť, pro bungalov a normální rodinu je to podle mě OK. Ještě bych doporučovala dát do TM větší umyvadlo nebo výlevku na myti třeba špinových bot, opláchnutí pacek pejska (jestli máte) a podobné "špinavé" procesy. Celkově je půdorys povedený a když si ještě pohrajete s rozmístěním oken, dveří atd., výsledek bude určitě víc než dobrý.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
pro ložnici bych volil větší pokoj přeci jenom tam spí dva lidé , jinak bude vydýchaný vzduch nebo na noc otevřené dveře ...
Odpovědět
@wario Ložnice je malá, to je fakt. Ale třeba spí většinu roku při otevřených oknech :-) , nebo budou mít řízené větrání.
Odpovědět
Profilova fotka
myslím , že min. je 15m2 pro dva a pro 1 - 8m2. při standartní výšce stropu 2,6m
Odpovědět
@fidorka86 Půdorys se mi líbí, je promyšlený (a téměř stejný jako náš včetně stání a venkovní TM :-D ). V koupelně bych zkusila dát pod okno vanu a sprcháč, mělo by se to vejít, WC bych dala místo sprchy (bude blíže dveřím a schované za rohem). Taky nemám moc ráda výklenky a rohy, ale pokud v nich mudou vestavěné skříně, tak si myslím, že to opticky bude pěkné a praktické. Jen je potřeba to perfektmně vymyslet. Krb bude mít přikládáníz TM? Dejte si na to pozor, protože pak je krb velmi mělký, my máme problém nahnat 40cm do prostoru v obyváku (taky tam máme "niku"). A zkusila bych vymyslet jinak obyvák s jídelnou, Takto stůl hodně překáží v průchodu z kuchyně a za sedačou je hluché místo. My to máme vyřešeno tak, že máme sedačku v rohu, TV vedle krbu a stul v rohu mezi okny. Celá místnost je zkrácená oproti zbytku domu, takže je vlastně do malého L (tím pádem nemáme ze sedačky k TV tak daleko) a střecha je obdelníková, vznikla nám tak částečně nadstřešená terasa a přirozené stínění fr. okna ze západu ;-)
Odpovědět
@aneri53 díky za připomínky....v technické umyvadlo bude, jen tam ještě není zakreslené. Chci jej právě pro takové to špinavější mytí čehokoliv. @wario ložnice je sice malá, ale myslím si, že pro nás bude dostačující. Teď bydlíme v malém bytečku a naše ložnice má 11m2 a to tam s námi spí ještě dvě malé děti :-D Je pravda, spíme s otevřenými dveřmi a když se probudím v noci větrám. V novém bydlení plánuje manžel rekuperace, takže větrání bude už o něčem jiném. Nám projektant říkal, že pro dva je min. rozměr 12 m2.
Odpovědět
@bamak Náš půdorys se mi také celkem líbí, až na to, že jsme jej před pár dny ukázali našemu známému architektovi a ten nám ho úplně zkritizoval, že co to jako je....tolik rohů a výklenků....no mazec. Úplně by to předělal. |-| Asi má v něčem pravdu, ale za nás je třeba vestavěná skříň rozhodně praktičtější než skříň trčící na chodbě do prostoru. CO se týče krbu, budeme mít klasické plnění zepředu. Jídelní stůl je blbě nakreslený od projektanta, má být kolmo ke kuchyni a více do prostoru. Můžu se zeptat, v jakém rohu máte sedačku? Také jsme si mysleli, že bychom dali TV vedle krbu, ale nevím, zda by to nebylo rušivé. Dívat se na TV a ještě na plápolající oheň. V rohu mezi dvěma fr. okny by měl být ještě psací stůl (minipracovna pro manžela)
Odpovědět
Profilova fotka
Koupelna je ok my tam nemáme sprchu ale pračku a je to podobne velke
Odpovědět
Profilova fotka
@fidorka86 já jen takovou drobnou poznámku - výklenky na skříně si udělejte v takovém rozměru, abyste nebyli odkázáni jen a pouze na skříň na míru (aby tam např. seděl PAX od IKEA). Ke konci už budou finance docházet a třeba zrovna PAX není vůbec špatný (a cenově dobrý). Jinak půdorys se mi také líbí.
Odpovědět
@fidorka86 No jo, vždyť to říkám, na mě je tam taky moc rohů a zákoutí, ale ono to bude zase vypadat jinak až to bude zaplněné skříněmi a je to praktické. Nic proti architektům, ale myslím, že většina z nich je spíše na estetiku, než praktičnost. Jestli chceš pošku ti náš půdorys do IP, ale prosím nikde neprezentovat ( ať jsou architekti jacíkoliv, tak se snažím ctít jejich autorská práva ;-) )
Odpovědět
Profilova fotka
Mě se to líbí. Výklenky tam sice jsou, ale předpokládám, že v nich budou skříně, takže tam vlastně nejsou ;-) Ložnice má přes 12m, to bohatě stačí. Mě se naopak nelíbí ten nešvar, když ložnice má 20 m a děti se mačkají každý v pokojíku o 11 m. Koupelna je v pohodě, máme to podobně (jen tam není WC) a stísněný to není. A pokud by se vám to nezdálo, můžete pračku a sušičku přehodit do technické. Ten nápad s posunutými dveřmi pokoje a přesunutí skříně je dobrý, jinak se mi to líbím včetně orientace na světové strany
Odpovědět
@zmrz_lina díky za tip, mrknu na rozměry PAX v Ikea :)
Odpovědět
@bamak díky moc! to by bylo moc fajn. Aspoň bych měla srovnání jiného půdorysu. Mně jde hlavně o obývak s jídelnou....jak tam všechno hezky poskládat, aby to vypadalo.....
Odpovědět
@slabici pračku budeme mít v technické místnosti určitě. V koupelně bude jen sprcháč, vana, dvě umývadla a záchod.
Odpovědět
Profilova fotka
@xhex proč se ti nelíbí poloha vůči světovým stranám? :-o Podle mě je to dokonalé - ložnice na sever, takže příjemný chládek, na spaní ideální - obývák na jih, děcáky na západ = plno slunce... Jinak za mně taky první, co mě napadlo bylo, že půdorysu nemám co vytknout ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@marrei já bych se u obdélníkového tvaru domu snažila mít delší strany na jih a na sever. Měla jsem 20let pokoj na západ a slunce mi tam šlo max. 2hodiny denně (uznávám, bylo to pod kopcem). Pokud pozemek nedovolí jinak, tak jsou ty strany Ok. Ale co člověk to názor - my máme ložnici na SZ protože manžel dělá na směny a na spaní máme rádi chladno; sousedí si dali ložnici na jih, protože chtějí být buzení sluníčkem :)
Odpovědět
@xhex puvodne jsme to tak meli....delsi strany na jih a sever, ale mestsky architekt nam to stopnul,protoze stit domu musi byt nasmerovan do ulice jako ostatni domy v lokalite. Zkoumali jsme jak se bude tocit slunce a nakonec toto je opravdu pro nas nejidealnejsi varianta.
Odpovědět
Profilova fotka
@fidorka86 tomu rozumím, když jsou nějaký omezení tak musí člověk improvizovat. Pokud to ale situace dovolí, tak je škoda tu jižní stranu nevyužit, proto ten můj původní komentář o světových stranách. Ať se vám pěkně bydlí ;-)
Odpovědět
@wario Minimum pro dva je 12 m, pro jednoho 8.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?