Půdorys bungalovu - tipy, rady a názory zkušenějších stavitelů

Hezký nedělní večer, s přítelem jsme se rozhodli postavit menší (spíš opravdu malý) přízemní domek. Bohužel jsme absolutní laici a ani pracovní vytížení moc nedovolí, takže stavět budeme na klíč. V tuto chvíli jsme sice teprve ve fázi shánění pozemku, ale už teď samozřejmě přemýšlíme o tom, jak by náš domeček mohl vypadat. Budeme omezeni rozpočtem, takže budeme stavět spíš takový panelákový byteček se zahradou:) Víme, že to není ideální, ale řekli jsme si, že budeme raději bydlet v menším domku se zahrádkou, než ve zhruba stejně velkém bytě bez ní (oba jsme v něm vyrostli), kde jsme si dramaticky stísněně nepřipadali. Přikládáme obrázek (taky má pár much, ale zatím se nám to lépe vymyslet nepodařilo) a budeme vděční za jakýkoli tip, nápad či zkušenosti s tím, jak prostor lépe využít. Předem děkujeme :-) K+R
Odpovědět
1
2
- technická místnost 3m2? co tam chcete všechno mít? - kde bude pračka? To že dům o pár metrů zvětšíte. tak cenu navýší jen nepatrně. Nemá cenu mermomocí stavět co nejmenší dům.
Odpovědět
Ty troje dveře... zádveří, pokojík, WC.Nevím jestli je to praktické. :/ máme tak v bytě jen dvoje a je to na nervy.
Odpovědět
Zdravím Ono to může být v podstatě "jakkoliv" osobně bych si asi šatnu šoupnul k zádveří, záchod za zádveřím bych nechal OK, koupelnu bych si posunul přez předsíň doleva za zeď příčku kde je z druhé strany kuchyňská linka kvůli odpadům a rozvodům, a dle toho malinko poupravil posunul ten pokoj 18.3m a tu tech. místnost. Jinak dnešní domky se bez toho pochopitelně obejdou ale můj domek musí mít někde teplovzdušná kamna na TP (záloha, šetření, atmosféra, srdce domu) čili vhodné místo v obýváku bych si dal komín např. ten roh se zeleným keříkem, nebo ke kuchyň lince sporák na TP. :-D
Odpovědět
@requied pračku se sušičkou jsem právě zamýšlela umístit do té TM i za cenu toho, že budu chodit prát přes zádveří - nechci ji v koupelně. Taky úplně nemám představu, kolik místa všechny ty technické "serepetičky" zaberou, pokud bude na to všechno zbytečně velká, moc ráda ji zmenším a rozšíříme např. Koupelnu nebo výklenek v dětském pokoji :) Pokud jde o velikost, vzhledem k našemu absolutnímu nevědění čehokoli stavbě (byt se snazime googlit a zjišťovat, co se dá), budeme asi vzhledem k rychlosti a předpřipravenosti, kterou předpokládáme v určité kvalitě, stavět montovanou dřevostavbu a ze stejného důvodu a i z nedostatku zkušeností (recenzí) s výstavbou v našem okolí se zatím kloníme k RD Rýmařov, kde budeme limitováni daným půdorysem s možností rozšiřování o moduly do stran. Tohle je vlastně půdorys largo 84 s přidanými 2 moduly. @janess to je pravda, bohuzel jsem nevymyslela, jak to jinak udělat, abychom zachovali WC ze zádveří, dětský pokoj nesousedící s ložnicí a zároveň zbytečně neubírali prostor pokojů ve prospěch chodby :/
Odpovědět
pračku můžete mít v kuchyňské lince, mám to tak a pro mně je to velice praktické
Odpovědět
@petrmm vezmu to odzadu - kamna jsou ta černá tečka v obýváku, to za nimi je komín. Co se týče těch přesunů, jestli to dobře chápu, vlastně by chodba byla zhruba zrcadlově oproti současnosti. Určitě by to bylo lepší kvůli rozvodům, nevím jak moc velký technický problém to je takto (předpokládám, že rozdíl bude i v nákladech), ale u kuchyně bych do koupelny nedostala okno a to jsem považovala za docela důležité. Každopádně si to zítra zkusím nakreslit, děkuji :)
Odpovědět
@petrmm To mě nenapadlo:) máte kuchyň spojenou s obývací částí - neruší to? Předpokládám, že až přijdou děti, pračka si užije :))
Odpovědět
pračka se sušičkou se určitě do TM vleze (umístila bych určitě nad sebe) .... do TM bych přidala určitě i umyvadlo (špinavé boty, přepírání prádla, apod.) ... dveře ze zádveří do předsíně a do koupelny bych dala šoupací (takhle je to o úraz) ... dveře na terasu z obýváku taky určitě šoupací (kolize se sedačkou) ... nevím, jak pohodlné bude sezení na těch dvou židlích u stěny ... ať se daří :-)
Odpovědět
Tak to se omlouvám kamna jsem nepoznal, umístěná jsou lépe než jsem navrhoval já, u kamen teplovzduch je to tím lepší čím jsou více "uprostřed" domu a čím "více dveří" lze proti nim otevřít pak vytopí i přilehlé místnosti bez nutnosti průduchů jen přez otevřené dveře (pokud budete mít vyplé centr. vytápění apod.) Napojení rozvodů, i jak to máte to nebude problém napojit, odpady i voda se většinou táhne v plastu čili náklady nejsou zase o tolik větší, ale je-li to "u sebe" spíše je to praktičtější v tom že je to "jednodušší" a více na "jednom místě" "méně komplikované" třeba pro případné čištění nebo přístup (dopojení úprava apod.) ale ani s "roztahanými" rozvody problém nebude....není to jako chyba :-) Jestli to dobře chápu tak by šlo udělat okénko i do koupelny za kuchyní, je tam obvodová zeď nevidím problém. Navíc bude-li v koupelně ohřívač vody máte hned v kuchyni vodu teplou protože jde-li teplá voda déle pak trvá než doteče ale možná to budete mít řešeno úplně jinak jsem "stará škola" čili udělejte jak Vám to vyhovuje :-)
Odpovědět
@kataw zmenšit už takhle mrňavou technickou místnost, no nevim :) někam musíte dát: ohřev vody, kotel, vzduchotechniku, úklidové prostředky, atd... - šatnu jsme zavrhli. Než mini šatničku, tak radši velkou prostornou vestavěnou skříň. - okno v koupelně není potřeba - pračku se sušičkou budu také mít v ostrůvku a rozhodně se toho nebojím. - kamna/krb nevím jestli je nutnost, ale většina lidí si ho zapálí párkrát do roka a tím to končí. Tedy když má i jiný - automatický zdroj tepla.
Odpovědět
@petrmm K té pračce? No to je věc názoru, obývák mám mimo kuchyň ale ona ta pračka "nejede stále" navíc ty dnešní nejsou tak hlučné jak to bývalo, ale někteří lidé jsou dnes dost "citliví" na sebemenší "bzukot" tak pokud to tak máte tak si pračku do linky nedávejte. Praktičnost je pro mně v tom, že pračku mám po ruce a tu "špinavou práci" (vaření praní) na "jednom" místě. :-)
Odpovědět
Osobně bych taky zvětšila technickou místnost a kuchyň. Jinak moc hezké :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@lucijeje díky za tipy k TM :-) i za šoupačky:) My máme teď takhle doma dvoje dveře k sobě a nějak nevadí, ale je pravda, že ty jedny používáme zřídka. Do toho zádveří budem muset šoupačky zakomponovat - na terasu byly v plánu :-) A s tím stolem máš určitě pravdu, vím, že je to tam jen tak tak... kdyžtak stůl o 90 stupňů otočíme, ale mně se to takhle u ostrůvku strašně líbí :D:D @petrmm ona mě ta aplikace nenechala kamna přišoupnout ke stěně a celkově nejsou k poznání, takže se nedivím :) a návrh změn jsem předtím evidentně špatně pochopila, zkusím si s tím dnes po práci takhle pohrát :-) díky za tip. Jinak kamna bysme rádi, i když pro ně nejsme 100% rozhodnutí, určitě už dnes nejsou nutností, jak uvádí @requied
Odpovědět
Zrušte ty šikmé příčky, dejte normálně rovnou a dveře co nejdál od sebe, abyste měli možnost postavit ke stěně skřín, komodu nebo regál.
Odpovědět
@requied aha, takže technický serepetičky evidentně zaberou ještě víc, než jsem předpokládala :D laicky jsem si myslela, že by to takto mohlo stačit, protože ve spoustě domů TM ani není :/ ... Šatna vs. vestavěná skříň - já tomu vcelku nebráním, jen jsem nenašla smysluplné využití toho prostoru - asi je ale vyřešeno, pokud bude nutné rozšířit TM, tak na úkor šatny a do ložnice půjdou skříně :) Okno jsem chtěla kvůli větrání, v bytě ji raději necháváme otevřenou, aby se v tom vlhku netvořily plísně, ale popravdě zatím moc nevím, kam všude se v domě řízené větrání instaluje - pokud i do koupelny, asi okno není třeba ... jestli tedy správně chápu princip říz. větrání :D pračku se sušičkou by do ostrůvku určitě šly, díky za tip :) i za zkušenosti i @petrmm @michaela43 děkuji:) ještě to zkusíme nějak pořešit :-) teď máme rovnou linku s pracovním prostorem asi metr, takže v návrhu je to pro mě luxus :D ale člověk si na prostor určitě snadno zvyká a možná by mohl nějaký kousek chybět. Možná by s pracovním prostorem pomohlo přidat pracovní plochu i mezi ostrůvek a linku - u stěny.
Odpovědět
@inkajanakova nejsem si jistá, kde přesně myslíte - asi všude ? :-)
Odpovědět
@kataw Tak vzduchotechnika se instaluje tam, kde je potřeba. Odtahy do prostor kde vzniká nějaký pach nebo vlhkost (koupelna, wc, kuchyně, šatna, tm, ...) a přívody do pobytových místností. Celkový počet výdechů se řeší dle velikosti místností, počtu osob, atd... Co se týče té velikosti TM, tak by ty 3m2 na zařízení asi i stačili, ale bude problém cokoli dělat. Jinak @inkajanakova asi reaguje na můj půdorys, u Vás žádné šikmé dveře nejsou :) Kdybych já zrušil to zešikmení, tak se mi do kuchyně nevejde lednička... navíc na té spojovací příčce mezi pokoji bude z obou stran velká vestavěná skříň, takže úložných prostor habaděj...
Odpovědět
kataw Ještě k těm kamnům, ať si je nakonec pořídíte nebo ne, komín doporučuji udělat v každém případě ( o průměru cca min. 160, 200 je zbytečných leda že byste chtěli krb. vložku , ale kamna jsou schopna udělat (+,-) to samé co krb. vložka navíc je to variabilnější řešení, kamna lze lehce nainstalovat nebo odinstalovat, lze koupit kamna na dřevo, na stáložárná paliva, současná nebo historická, kachlová, litinová atd. atd.) Sopouch (místo na připojení "díra do komína" ) můžete tedy nechat uzavřený bez kamen. Ta výhoda kamen spočívá v tom, že máte "rezervní relativně autonomní" způsob vytápění pro případ že z jakéhokoliv důvodu nebudete využívat centrál topení. Nikdy totiž nevíte, mnoho lidí si postavilo domek bez komína, stačil jedno dvou denní výpadek elektřiny (v horách) a najednou byl komín potřeba a musel se dostavovat.
Odpovědět
@requied já si právě nebyla jistá, jestli @inkajanakova nemyslí ty "výkroje" které tam někde máme :-) Ale to, že mluví o Vašem půdorysu, vše vysvětluje :-) Mimochodem, moc pěkný :)
Odpovědět
@kataw tak dovedu si představit lepší půdorys, ale tohle je asi nejlepší varianta bez centrální chodby která mě napadla. A na tak malém prostoru jsme chodbu prostě nechtěli. Jen se bude muset často vytirat chodba aby se v tom při cestě na záchod neslapalo, ale na druhou stranu nevim jestli je to mínus :)
Odpovědět
Profilova fotka
Kreslete si představy a plány, ale stejně ve finále můžete zjistit, že to, co jste si nakreslili, nezakomponujete na pozemek. ;-)
Odpovědět
@zmrz_lina tak určitě se to může stát :-) v tuhle chvíli máme jeden pozemek "rozpracovaný" a tam by se domek hodil, ale řešíme ještě, kolik by nás řádově stálo jeho přizpůsobení, terénní úpravy, sítě, atd., abychom se rozhodli, zda ho koupíme :-)
Odpovědět
@requied tomu úplně rozumím, máme ještě jeden obrázek, kde jsme taky téměř úplně chodbu odbourali, ale za tu cenu, že se do dětského pokoje vstupuje rovnou z obýváku a vzhledem k tomu, že ten není zrovna největší, jsme si říkali, zda by to budoucí ratolesti přehnaně nerušilo...U vás je od sedačky ještě dost prostoru, takže tam to asi nebude problém :)
Odpovědět
Profilova fotka
Me to prijde celkem ok. Vezmu to postupne. TM je velikostne mensi, ale pracka se suskou a kotel se urcite vejde. Pak zalezi, co vsechno dalsiho tam je v planu skladovat a mit a podle toho kdyz tak vyresit nejaky sikovny ulozny system. My mame TM kolem 5m, neni to nic extra velkeho, ale da se. Mam jen tohle foto http://www.modrastrecha.cz/blog/lena.... a zabira to cca 1/3 TM, v dalsi casti mame/bude mensi umyvadlo se skrinkou, skrin na vrtacky a podobne serepeticky a v budoucnu mensi mrazak. Jinak je tam mozek podlahovky, elektroskrin s jistici a pristup ke kominu. Ze zadveri do chodby bych dala soupacky. V chodbe se mi libi ty vestavne skrine, to je super. Koupelna s oknem mi prijde v poradku. Nekdo tu psal, ze okno v koupelne neni potreba, ale pokud to lze, tak bych se ho nevzdala. Satnu mate vetsi nez my :) a do te nasi se toho vejde spousta. V kuchyni bych zvazila linku do G, tj. dat skrinky i pod okno, aby bylo vice ulozneho i pracovniho prostoru. Pracku v kuchyni bych nechtela. Mela jsem to tak dva roky, pracka patri k tissim, ale i tak je proste slyset. A susicka jeste horsi. Dokud jsem ji nemela, nedovedla jsem si predstavit, kolik ramusu nadela, takze jsem rada, ze obe je uklizeno v TM. Mmch, taky chodime do TM pres zadveri, problem mi to nedela a navic me to nuti udrzovat podlahu v zadveri porad cistou.
Odpovědět
@kataw Podle oken kolem dokola domu se zdá, že neplánujete garáž....pokud jde o mojí zkušenost, tak malý dům není vůbec problém, ale malá garáž jo :) Budete muset dát někam kola, věci k autu, nářadí na zahradu, materiál, který si budete chtít schovat na práci kolem domu a spoustu a spoustu dalších věcí. Možná i to auto někam :) Podle mě je tohle dobré zaplánovat už k domu než dělat později přílepek nějakého zahradního domku.
Odpovědět
Profilova fotka
Malý mi to určitě nepřijde. Možná je menší obývák, ale to záleží na tom, jaký návyky má rodina, někdo tam zas tolik času netráví. Dětský pokoj 18 m je naprosto luxusní. Jedinou změnu, kterou bych udělala, je zrušení toho výkusu v koupelně, vchodové dveře bych posunula doprava a skříň nebo botník udělala vlevo za nima před WC. Posunula bych příčku u kuchyně, aby skříň v předsíni byla zarovnaná se zdí a kde to jde, dala šoupací dveře (koupelna, obývák). Pokud to bude mít na půdě úložný prostor, velký je to dost.
Odpovědět
@kataw určitě i to by nebylo špatné řešení,.. já osobně potřebuji i nějaké to místečko na potraviny takový malý prostor - (špajzku). na zavařeniny., dozičky.....:-)
Odpovědět
@lena.k Super, děkuju za zkušenosti ! :-)V TM vyloženě technické zázemí domu, možná zde navrhované umyvadlo, pračku se sušičkou a úklid. Přítel není kutil (ani trochu), takže vrtačky, šroubováčky, pily a podobný věci se u nás moc nevedou :D max. takový ten úplný základ.. Linku do G jsme tu už někde výš probírali, určitě by ta plocha byla znát. Pračku si budu muset někdy pořádně poslechnout :D a pak se uvidí, ale asi bych radši obětovala šatnu a udělala vestavěnou skříň v ložnici, jen aby praní mohlo být v TM - pokud by to zvětšení bylo nutné :) @atilius garáž jsme neplánovali, na zahradní věci do budoucna zahradní domek. Je ale fakt, že na kola by se garáž hodila.. Píšu na seznam věcí k řešení :D Díky za postřeh :-) @slabici původně jsem tam ten výkus zádveří/koupelna neměla :-) ale říkala jsem si, aby se nám tam pak nějak (byť natěsno) vešel kočárek. A co se týče velikosti, luxusní velikost pokojíček má, ale jen za tu cenu, že to budou muset dvě prťata, pokud budou, vydržet spolu :-) na druhou stranu, spousta z nás tak vyrostla (v paneláku, se sourozencem v pokoji), tak to snad zvládnou taky :) Jinak domek jako takovej patří spíš k těm menším, ale jak jsem psala nahoře, v paneláku na 75 metrech jsme si 4člená rodina jako sardinky nepřipadali :-) @ michaela43 špajzka se mi nějak nevešla, resp. dala by se v tom prostoru, kde je v předsíni vestavěná skříň, ale když to není u nějaké chladnější zdi, říkala jsem si, jestli to vůbec má smysl ... karton s mlékem a event. nějakým pitím můžu dát normálně na zem do té vestavěné skříně (řešíme tak nyní), ostatní věci jsem zvyklá ještě od rodičů, že byly normálně v lince (špajz nebyl) :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kataw Tak jestli bude dostatecny prostor na manipulaci u pracky a susicky, muzes vyzkouset tak, ze si udelas na zem treba lepici paskou obvodove zdi, naznacis pracku apod. a vyzkouzis takove ty bezne prackove pohyby.
Odpovědět
@requied Ahoj. Neber to jako kritiku, jen můj názor. Píšeš, že jste se chtěli vyhnout chodbám. To se vám podle mě úplně nepovedlo. Ten prostor mezi obývákem a vstupními dveřmi není nic jiného než chodba. To co jste vynechali je zádveří. Koupelna a wc bez okna? Vytírací teror? Kolize dveří? Každý má samozřejmě jinou zkušenost s bydlením v domě. Nechci malovat čerta na zeď, ale tohle není poslední dům, který v životě stavíš. Po technické stránce se mi Tvůj dům líbí, sleduji album. Stavbě zdar!
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?