Půdorys - co by jste změnili?

Ahoj přátelé. S partnerem se chystáme stavět domek. Jdeme téměř do finále s půdorysem, ale stále nejsem zcela spokojena. Co by jste vy změnili? Orientace vstupu je na Jih, přístupová cesta z jihu, slepá cesta vedoucí pouze k domu sestry. Děkuji za názory.
Odpovědět

Odpovědět
popravdě se mně to opravdu líbí, až na komplikovaný vstup vnitřkem do skladu (místnost 112) i když nejčastější vstup bude pravděpodobně zvenčí. V technické místnosti mysli na umyvadlo (malé umývátko na WC funkci nenahradí) protože není nic horšího než nutnost přrocházet s rukama špinavýma od rýpání v záhonech celým barákem až do "čisté" koupelny. Moc se mně nezdá ta šikmina pro krb i když její důvod chápu. Máme podobnou chodbu která bez jakéhokoliv přehrazení vede z obyváku až k pokojům a dnes bych dala - v tvém případě - dveře do pouzdra do zdi mezi kuchyňo-obyvák a chodbu 108.
Odpovědět
U samostatného WC (místnost 110) si nejsem jistá kdy je u takových malých místností možno mít dveře otevírané dovnitř - radši to prokonzultuj se stavebním zákonem, nějaké omezení tam asi je.
Odpovědět
@cincula Díky za rychlou reakci. Do krbu plánujeme přikládat z technické, proto jsme mysleli, že bude takto lepší přístup. Ve skladu budou kola, lyže a nějaké partnerovo nářadíčko na kutilství, takže opravdu spíš se bude používat vchod z venčí.
Odpovědět
Mně vadí průchozí obývák, ale každý to má jinak ;-)
Odpovědět
pridal by som určite špajz - máte tam na to krásny priestor v technickej - z nej treba trochu ukrojiť a hneď je malá špajza na svete - dokonca aj s oknom, t.j. s vetraním. Tiež by som ešte zvážil to zvláštne riešenie pri vchode do obývačky - tá šikmá priečka mi príde zbytočná - nebol by lepší klasický roh -tam by bol krb aj lepšie viditeľný, ale neviem ako to máte plánované takže neviem posúdiť.. Inak je projekt veľmi šikovný chválim
Odpovědět
Jen k poznamce cincula - dvere na zachod mohou byt otvirane dovrnitr pokud ma mistnost vetsi hloubku nez 140 cm (coz zde je). Mne prijde docela maly krb na tak velkou mistnost. Do takoveho krasneho prostoru je super dat krb minimalne 80 cm siroky (tady to odhaduju tak na 60 cm). To zkoseni bych zacala tesne za dvermi, aby ten krb byl dominanta. Dvere bych zasupovala do pouzdra. A jeste nevim, jestli nebude malo svetla u jidelniho stolu. Pokud tam tedy neni vyznaceny svetlik. Jinak to s tim mytim rukou v technicke mistnosti je dobry napad - i treba kdyz prinesete to drevo z venku. Nebo budes chtit namocit pradlo. V koupelne popremyslejte nad bidetem. Hodne prakticka vec.
Odpovědět
Profilova fotka
umyvadlo v technicke doporucuji, mam a nemuzeme vynachvalit. Dale kohoutek na napousteni kyble - my mame bidetovou sprsku na umyvadlove baterii a je to fajn, ale musis ji drzet abys kbelik napustila. @dizi ad bidet - je to dvousecna zbran. Pro male deti je to jako magnet, maji "umyvadlo" do ktereho dosahnou a pokud to budou takovi myvalove jako je ten nas, tak je budete z koupelny tezko dostavat...
Odpovědět
@michaelab81 Docela pěkné, ale budu se opakovat, jako v jiných vláknech - za mě NE vstup na WC přes zádveří - pro běžný provoz i pro návštěvy je to opravdu nepraktické. I když přiznávám, že mě v tomto projektu nenapadá alternativa...
Odpovědět
@soleilll omlouvám se, ale proč ne? Záchod u zádveří chápu jak záchod ve špinavé zóně kam se chodí ze zahrady aniž by se zuli (případně pouze jako záloha při nutnosti a současném obsazení druhého záchodu). Pro běžné použití mají záchod v koupelně. Sami to takhle máme už pět let a nemůžu si to vynachválit.
Odpovědět
Profilova fotka
Do technické místnosti bych dal vlastní vstup nedokažu si představit že budu dřevo a popel nosit přes dum ven a dovnitř spadne dřevo nebo se obijí poškrábou (stát se muže) dveře a u ty vchodové to by byla škoda... z boku by to nevadilo. Taky jsme měli okno a teď jsem rád že máme dveře do obslužné.
Odpovědět
@cincula Pokud ten záchod v koupelně není myšlený opravdu jen jako soukromý a bude tolerováno, aby ho používaly i návštěvy, pak ano. Já chápala ten půdorys jako rozdělený na soukromou zónu, v níž je i ta velká koupelna. (Ale i tak bych nechtěla, bay mi "kdekdo" navštěvoval naši koupelnu, je to dost intimní prostor.)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@soleilll Máme koupelnu v zádveří a nemáme s tím žádný problém, naopak. Přesně, jak píše @cincula, záchod za dveřmi je k nezaplacení, když jsme venku - nemusíme se zouvat. Máme tam i sprcháč, který je teď neustále v provozu, protože bez většího ťapání po domě tam šoupneme zabláceného psa - nejkratší cesta - hned za dveřmi. A i návštěvy to zvládají a že jich tu o Vánocích bylo hodně a venku nebylo hezky. Nikdy se tam nenašpinilo tolik, aby se tam nedalo projít. Máme dvě koupelny, nikomu jsme neurčovali, do které mají chodit na záchod a stejně všichni chodili do zádveří a neměli s tím problém. Tady navíc je ten záchod až úplně na druhé straně od dveří a tam přece špína nebude. Tak moc nerozumím, v čem je to nepraktické...
Odpovědět
Profilova fotka
v jiných projektech se mi hlavní záchod v zádveří taky nelíbí, ale tady mi to zádveří připadá spíš jako chodba, když se půjde z obýváku na wc, tak se půjde stále rovně, wc je hned naproti dveřím do obýváku... Tak mi to připadá úplně normální.... wc v zádveří mi vadí, když se musí z obýváku jít rovně, pak zahnout doprava do zádveří a pak ještě doprava na wc... ale tady mi to připadá rozumné... A navíc jak zmínily 2 příspěvky nade mnou, je to praktické mít snadný přístup na wc z venku, to mne dřív nenapadlo. Takže za mne, tady bych umístění wc neměnila ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jak už tu někdo psal, nedokážu si představit průchozí obývák do soukromé zóny. Až budou děti velké a budou mít návštěvu do večera tak pak budou procházet přes obývák a já tam v pyžamu? Za mě ne. lepší varianta je chodba, na jedné straně pak soukromá zóna, na druhé obývák a kuchyně.
Odpovědět
@vazko @soleilll Možná je chyba, že se na to dívám jako obyvatel patrového domu, kde v přízemí je jen jeden záchod (taky se sprcháčem pro psa, zablácené děti, boty atd...) dostupný jen přes zádveří. V zimě jdeme přes chladnou chodbu, kde se netopí a navíc roztaháme ťápoty všude možně a to samé i přes rok. V bungalovu, kde ve vlastně všechno v přízemí a je na výběr ze 2 WC tenhle problém asi odpadá.
Odpovědět
Profilova fotka
já bych celkově prohodila tu spací zonu na druhou stranu (východ), a obývák a kuchyň posunula do leva, teď jsou ložnice na nejteplejší straně domu, kde bych spíš viděla ten obývák s kuchyní - bude tam odpo i večer svítit sluníčko :-) ale to je jen můj osobní pohled na věc. každý to má jinak ;-) my to právě takto máme (obývací část (jih, jihozápad) spací zona (východ a jihovýchod) i když máme vchod ze severu, ale myslím, že u vás by to šlo taky upravit i s tím jižním vchodem. jestli chceš, můžu ti poslat náš půdorys :-) ten krb máme taky s přikládáním s TM..
Odpovědět
nelíbí se mi průchozí obývák, pro starší děti je to peklo, pak tedy i pro rodiče.. dala bych obývák na jihozápad, pak technickou část a pa jihovýchod pokoje... záchod v zádveří sice dobrý, ale když je v obytné části jediný záchod v koupelně, nedokážu si to ráno moc představit.. technická místnost je určená na praní i přikládání do krbu? bude se tam i žehlit, sušit prádlo, bude uskladněn lux a podobně? pak bych tyto dvě zóny určitě rozdělila... chybí mi nějaké další komory či šatny (mimo té v přesíni)... a já bych teda zvětšila obytné místnosti na úkor technické či skladu, tyto místnosti jsou dost velké, ale nevím, co v nich hodláte mít.... a záchody a kopelny jsou roztahané po celém domě, takže budou trochu nákladnější rozvody..
Odpovědět
Všem velice děkuji za názory a rady a omlouvám se za tak dlouhé odmlčení. Bydlíme v zapadákově kde nemá žádný operátor signál a jsme bez netu. Pouze jsem mohla sledovat vaše příspěvky na mobilu.
Odpovědět
Zmiňovaný záchod v zádveří je opravdu myšlený jako záchod venkovní a byla to jedna z našich podmínek. Trávíme hodně času venku a není nic horšího chodit z venčí na záchod přes obytnou část. Asi by to dopadlo tak, že by jsme vykonávali potřebu někde na zahradě jako když jsme u rodičů. Samozřejmě jen tu malou ;-) ..... Dřevo do krbu a popel chceme nosit přes sklad, proto tam jsou dveře, které mi sice trochu překáží, ale je to právě pro to. Zároveň bude dřevo skladováno na východní straně domu. Krb se bude používat příležitostně, hlavní zdroj elektrokotel. Nyní krbová kamna používáme hlavně na podzim a na jaře. Proto si myslím, že by se v technické mohlo dát sušit i prádlo, vzhledem k tomu, že nyní ho suším v obýváku kde zároveň musím i přikládat a vybírat popel ve stávajícím krbu. Hlavně na jaře a podzim hodlám sušit prádlo na zastřešené terase před obývákem. V nejhorším případě na malé pracovní galerii nad obývacím prostorem. ............... Krb je opravdu malý... díky za připomínku.
Odpovědět
průchozí obývák taky nebyl můj sen, ale nyní máme průchozí všechny pokoje, tak to pro nás nebude tak hrozné.... z tohoto důvodu budou i v děcákách francouzská okna a myslím, že děti hned v pubertě pochopí proč tam jsou... :-) obývák a terasu s estetických důvodů okolních parcel nechceme mít na JZ - Z, nejhezčí výhled je na J
Odpovědět
vadí mi, že nevznikla žádná šatna...... a nevím jak si poradím s uspořádáním děcáku na Z č 106 bavila jsem se se sestrou a ptala se co by ve svém domě udělala jinak.... odpověď... zmenšila bych koupelnu a hlavně kuchyň, je tak velká že mě to pří vaření obtěžuje a mám pocit, že se ulítám tyto místnosti máme velikostně téměř stejné, ba naopak máme kuchyň v půdorysu ještě širší... trochu jsem popřemýšlela a malovala si.... Co na to říkáte?
Odpovědět
probém 12 metrů na ložnici bychom řešili tak, že by pro stavební úřad byla namalovaná v děcákách, stejně jsme pokoje prozatím chtěli nechat spojené a rozdělit je až budou děti starší sádrokartonovou příčkou
Odpovědět
Profilova fotka
@michaelab81 Ono by se to ale urcite dalo vyresit i jinak...aby ti vyhled zustal na jih,ale terasu jsi mela az za roh, protoze kdyz prijdes domu z prace, tak uz si tam vecer moc neposedis, dum ti bude stinit...kdezto pokud je terasa na jihozapad, mas tam v lete slunicko opravdu dlouho...dalsi problem je, ze pokoje jsou orientovany na jih....tam v lete ty deti umrou, pokoje se budou prehrivat, a ani zaluzie tomu zase tolik nepomuzou,i kdyz to samozrejme potlaci...dalsi vec, co nechapu, je to okno za sedackou...to bude francouzske okno nebo jake? A bude se vam svetlo odrazet primo v televizi, za me ne moc dobre reseni...a rozhodne bych uzavrela tu chodbu soukrome casti od obyvaci...cele je to takove komplikovane, neusporadane...
Odpovědět
@carpatia mohla bych Tě požádat jak bys to tedy řešila ty? Díky
Odpovědět
@carpatia terasa na západ opravdu není vhodná, ani dle projektanta a firmy co bude stavět. Bohužel musíme přihlídnout k okolním parcelám.
Odpovědět
prosím, není tady někdo, kdo má již postavený domeček a prodal by stavební projekt? představu máme bungalov 4-5+kk. Za nabídky a jakékoliv info děkujem :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@michaelab81 aha, ja myslela, ze je ta terasa na jih, podle te severky, co tam mas namalovanou...takze ona je na zapad?No, ja bych to resila tak, ze bych zacla uplne znova:)...a k tomu bych potrebovala vedet pozemek, okolni zastavbu apod...a to je uz trochu jina pisnicka:)
Odpovědět
@carpatia terasa je na jih a situacka je na zacatku teto diskuze
Odpovědět
Profilova fotka
@michaelab81 me to ted trochu zmatlo, ja psala ze terasa ciste na jih neni uplne moc dobra, ze je lepsi ten jihozapad, kvuli slunicku...tak jsem nevedela, proc jsi psala, ze terasa na zapad:)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?