Půdorys domu - nápady na vylepšení

Dobrý den, rád bych vás požádal o názor na půdorys domu, rozmístění nábytku a případné možnosti jak jej optimalizovat. Strávil jsem nad tím spoustu času a už se mě to zdá dokonalé. :-D Jedná se o bungalov. Pozemek je orientován na jih a umístění domu bude jak je znázorněno na druhém obrázku. Pár otázek: 1. Je podle vás problém umístit postel pod okno tak, jak je to uděláno v dětských pokojích? Dávat postel pod okno se obecně nedoporučuje protože v prostoru okolo okna je menší komfort - zima, průvan, atd. To se mě ale u dnešních oken s trojskly a dokonalou těsností zdá jako nemístný argument. Navíc v našem případě nebude postel přímo pod oknem ale spíše vedle. 2. Je technická místnost o ploše 6,3m2 dostatečně velká? Zvažujeme vytápění plynem a solární ohřev vody. V TM bude také pračka a sušička. 3. Jaké umístění oken v kuchyni byste zvolili? U obvodové stěny bude jen pracovní linka se sporákem a umyvadlem bez skříněk nahoře. U stěny technické místnosti bude pak plná stěna s troubou a skříňkami. Zvolili jsme umístění okna na severní stranu protože nechceme mít na západní straně dvě okna blízko vedle sebe - okno bude ještě vedle kuchyňského stolu. Velikosti oken ve výkresu jsou jen orientační. 4. Je lepší udělat kuchyni do U nebo jen takto po obou stranách? 5. Krov bude klasický trámový. Bude tedy možné využít v podstatě celou plochu pro uskladnění harampádí. Chtěl bych tam uskladňovat třeba i nějaké zahradní nářadí apod. a proto se mě to nechce tahat přes dům. Chtěl bych udělat schody na půdu z vnějšku na východním štítu, kde nejsou okna. Co si o tom myslíte? Předem děkuji za názory a rady!
Odpovědět
@honzakotak mame podobny baracek, trochu mensi (8,5 x 12,3). vstup je smerem z jihu nebo ze severu? davalo by to smysl, kdyby to bylo ze severu.. tzn terasa z obyvaku na jih 1) asi bych ty postele nechal tak, stejne nic moc nevymyslis. hlavne at se nelezi mezi oknem a dvermi, kde ten pruvan proste bude, obzvlast v lete, kdy spis s oknem na ventilacku. 2) je supr mit vetsi technickou (hned bych ji bral, my ji mame trochu vetsi nez ten Tvuj zachod). ale tady je to na ukor mista v kuchyni. v kuchyni mas sirku 240, z toho linka odebere 60 na kazde strane a zbyva Ti pruchod 120cm. mame sirku v kuchyni 310 a je to mozna trochu moc... ale min jak 280 bych asi nechtel. o velikosti technicke se pobav s projektantem, pokud chces topit plynem, budou tam nejake normy na velikost mistnosti s kotlem. 3 + 4) kuchyn - do U, pridat druhe okno a do zbytku dat skrinky dole i nahore, vsude kam se vleze - mista neni NIKDY dost. navic zapadni okno = teplotni zisky v zime. u jidelniho stolu dej francouzske okno az k zemi, je to pekne, v zime opet topi slunce zdarma... mrkni do moji galerky, mame to hodne podobne. 5) na pude hromada ulozneho prostoru - souhlas, skvela vec. pokud by Ti tam sly udelat schody z venku a mas vhodny tvar strechy, je to dobra varianta. my mame valbovou strechu a tak mame pristup jen po stahovacich schodech z chodby, tim padem tam veci ze zahrady nemuzem davat (udelas bordel v baraku, jak to tam poneses + ten otvor pro stahovaci schody neni nejvetsi a nektere veci tam proste neprocpes - vlastni zkusenost - zahradni stul tam tou dirou neprotahnu). 6) ja bych dal vstup na WC z chodby 7) proc je ta predsin tak slozita - tolik vyklenku? minimalne bych zarovnal zed k technicke, vykaslal se na vyklenek pro tu druhou vestavnou skrin a soupnul tam skrin normalni. nebo aspon ty pricky nevytahovat vic, nez je sirka skrine... 8) sirka detskych pokoju jen 3m mi prijde dost malo. proc mit v obyvaku temer 5m k televizi a detsky jen 3m. klidne bych to o pul metru zkratil a pridal v detskem.
Odpovědět
Profilova fotka
Mne se to moc libi, jednoduche, jasne. Jen bych se bala te jedne koupelny, aspon sprchac bych jeste nejak propašovala k tomu samostatnemu zachodu, ale to asi uplne nepujde, tak aspon nahradni sprchac do technicke, ta je velka👍. Jinak super☺ Ten zachod z chodby je vec nazoru, v zadveri bude vice soukromi a nebude smrdet chodba😀😀. Tech 5 m k TV - souhlas s predch.komentem.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj. Tie vyklenky vo vstupe zrusit. WC je nejake male. Ake ma rozmery? A jeho dvere? Dvere do kupelne sa maju otvarat do chodby ? Ake su siroke? Okno od postele mozes posunut, nemusi byt v strede miestnosti. Izby pre deti pre mna 12m2. Tiez planujem kuchynu do U na sirku 270-280 cm. Ak sa nevies rozhodnut, nechaj tam miesto 120 cm na skrinky + ~8cm na boky.
Odpovědět
Samostatné WC je maličké, 1 m2 je opravdu málo. Rozšířil bych ho na úkor zádveří a možná zauvažoval i o přesunu dveří na chodbu. Kuchyň mi přijde taková paneláková, což je celkem škoda u novostavby, kde je možnost to udělat jinak. Ložnici bych si nenechal mezi OP a pokojem pro děti. Až budou starší, budou večer dlouho na TV v OP, chodit si pro pití/jídlo do kuchyně nebo dělat rachot v pokoji a vy budete mezi tím vším - může Vás to rušit. Zaměnil bych oba pokoje.
Odpovědět
1 - to není nemístný argument, protože nejen okna, ale i zdi mají větší tepelný odpor než kdysi, takže oknem pořád prochází 4-5x více tepla než stěnou - tedy tam diskomfortní zóna je. Ale ty postele takto za rohem by šly, můžeš doplnit o stolek 30 cm. Na hlavu může být chladněji :-D 2 - TM záleží, co se tam bude odehrávat.. 3 a 4 - kuchyň je dobře, do U bys získal jen špatně přístupné a drahé rohy a horší přístup k oknu, nicméně nástěnné skříňky bych dal i na druhou stranu, jinak hrozí nedostatek úložného prostoru 5 - na půdě nic být nesmí, leda bys tam udělal kamrdlík z SDK. 6 a 7 - jak píše @mirekb ! 8 - chybí mi úložné prostory (šatna), na půdu všechno dát nejde...
Odpovědět
Profilova fotka
Stavíme něco podobného s garáží. Orientace stejná. TM máme teda pidi, opravdu jen na kotel a komín, vysavač a mop :-N V albu mám i vizualizace pokojíků - postel vedle okna. Nevidím v tom problém, no ale ještě nebydlíme že... Vchod na půdu máme taky ve štítu - akorát z garáže, po žebříku ;-)
Odpovědět
@lucijenda @pepitocz @peju @lenkito10 @kikiwhite @mirekb Dobrý večer, velmi děkuji za vaše rady a připomínky! Všechny jsem je zvážil a některé z nich zapracoval do půdorysu domu. Výsledek můžete vidět na přiložených obrázcích. Velikosti oken a dveří jsou jen orientační. Ještě se musíme rozhodnout jaké velikosti oken/dveří kam dát. Samostatné WC se musí trochu protáhnout. Ale šířka 90 cm by měla stačit? Okna v dětských pokojích posuneme více k pracovnímu stolu. Dětské pokoje mají nyní 12.1 m2 což je myslím dostačující, určitě nebudeme velikost pokojů už zvětšovat. Musíme si udělat vizualizace kuchyně a koupelny, abychom viděli jak co kam bude pasovat. Včera jsme zkoušeli udělat vizualizaci kuchyně a docela byl problém s oknem na západní obvodové zdi. Protože nelze mít sporák blízko okna. Koupelna se zdá být ok. Šatna by byla pěkná, ale chceme mít domeček co nejmenší a myslím si, že skříně - všechny plánujeme vestavěné až ke stropu plus místo v technické místnosti a k tomu velká půda jsou dostačující. V kuchyni jsem zvětšil uličku o 10 cm. Kuchyň není velká, ale moc nevaříme a proto by to mělo stačit. Super nápad jsou podle mě zasouvací skleněné dveře, kterými půjde krásně schovat nepořádek po vaření až přijde návštěva a nebude čas uklidit. Nebo když budeme prostě jen líní to uklidit :-D. Otazník stále visí nad velikostí technické místnosti. Myslím si, že je velká dost. Budeme pravděpodobně vytápět plynem. Zkoušel jsem tam orientačně naházet plynový kotel, pračku, atd., vše se vešlo 8-) . Nemá někdo z vás s tímto zkušenost?
Odpovědět
@pepitocz Dobrý večer, proč na půdě nemůže nic být? Budeme mít klasickou sedlovou střechu z trámů s průchozí výškou asi 205 cm, takový prostor by byla škoda nevyužít.
Odpovědět
@honzakotak z důvodů požární ochrany. Ale můžeš tam udělat místnost :-)
Odpovědět
Dětský pokoj na sever bude neútulný a tmavý. V zádveří prostě chca-nechca bude vždy bordel. Moc si nedovedu představit tudy chodit do a z technické místnosti s prádlem. Vstup na samostatné wc z chodby není šťastný z téhož důvodu jako vstup z technické. Jednodušší, než uskladňovat nářadí na půdě, mi přijde postavit nějakou kůlničku.
Odpovědět
Profilova fotka
@honzakotak libi se mi jednoduchý pudorys.👍 Máme oba dětské pokoje na sever a pokoje jsou úplně normální, světla dost, v zimě se se úplně normálně vytopi a jako bonus nejsou v létě prehrate. Já i jako dítě měla pokoj na sever a ničemu to nevadilo. Takže toho se nebojte. Máme taky sedlovou střechu, pochozi půdu a věci tam samozřejmě normálně uskladňujeme . Vyřazené oblečení, sezónní věci. Nářadí tedy ne. To jsme nechávali venku pod střechou a nebo v technicke. A letos už konečně máme domek na veškeré nářadí. Technickou máme asi 8m ale máme tam mnohem víc věcí než vy, jsou tam dvoje dveře, je tam komín, vsunuta krbova vlozka s vymenikem, plyn kotel, akumulacni nadoba na 800l, sprchovy kout pro psa, nika na dřevo, expanzní nádoba, rozvaděče topení i elektriky... prostě strojovna a ještě se tam vejde mop, vysavače... Takže myslím, že ta vaše na vaše potřeby je dostatečně velká. Záchod bych udělala přístupný z chodby a ne ze zádveří. S tím prádlem trochu souhlasím, máme pradelnu extra, sousedici s koupelnou a prádlo lze dostat do prádelny skrz zed a denně navstivim pradelnu opravdu hodnekrát , ale jsem na rodičovské. Tak jsem ráda, že je uprostred domu i kvuli donaseni prádla tam, ale i pak na vynášení ven. Ale je jasné, že kvůli pračce a prádlu nebudete prekopavat celý projekt, když jste s ním jinak spokojení.
Odpovědět
@andik.cz K tomu uskladneni veci na pude... Kdyby vam od neceho z pudy shorel dum, skodu vam pojistovna neproplati.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@puhelin od oblečení, lyží snad nic hořet nebude... Když tak náš problém no... delalo se to tak od jakziva... kdo má půdu, dává tam věci... pojistku máme dobrou. A nikde jsem upozornění na to, že na půdě nic být nemůže v pojistné smlouvě nenašla... Nevím jak by dokázali, že chytlo oblečení a nebo podlaha na půdě?
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin tak jsem to schválně ještě hledala a našla, že se to odvíjí od projektu, pokud je v projektu uvedeno, že je to skad, tak se skladovat může, a my to tak v projektu máme vedeno. Takže by to mělo být v pořádku i co se týká protipožární ochrany.
Odpovědět
@andik.cz Zalezi jak to mate pojmenovane a posouzene v pozarni zprave. Stejne tak i pokud v garazi je i neco jineho nez zaparkovane auto.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin no vidíš u nás spousta lidí má garáž jako zahradní domek a sklad a auta parkuji venku. My garáž nemáme vůbec. Na zprávu kouknu až bude čas, ale v projektu je sklad - takze skladovat snad mužeme a ještě se tam řešilo, že by z toho šla do budoucna právě i obytna místnost, ještě se tam dodatečně řešilo podezdeni stropu kvůli vyšší nosnosti. Protože v bungalovu nosné příčky normálně žádné nejsou. Každopádně tam skladovat budeme i tak dál. Kvůli tomu jsme tu půdu chtěli a projektant to věděl a vše za nás vyrizoval, i kolaudaci za nás dělali...
Odpovědět
Profilova fotka
Velikost oken 90 cm je málo, min 100 cm, nebo víc. Máme 100 a někde bych uvítala větší. Vadila by mi ložnice na jih, v létě se tam upečete. Hodně malé zádveří a ještě s dvěma dveřmi od jiných místností otvíraných ven, to bude dost o hubu. A to pidi wc bych asi taky udělala jinak. Málo úložných prostor.
Odpovědět
@andik.cz Jak pisu. Dulezita je pozarni zprava. Spousta lidi ten prostor jako sklad nema v dokumentech psany. Garaz slouzi k parkovani auta. Jestli ji nekdo pouziva jako sklad, je to jeho boj a na jeho zodpovednost. Kdyz se jeste kolaudovalo, byla by v takove podobe garaz nezkolaudovatelna.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin já rozumím tomu co píšeš, ale nic to nemění na tom, že lidi to stejně budou používat jako sklad a stejně tak i my. Sice se do zprávy podívám, ale nic s tím dělat nebudu. Myslím, že málokdo by garáž vystěhoval. Lidi si dělají i garáže právě větší, aby se tam kromě auta vešlo harampádí... svět nezmenis. Však každého věc a neznalost neomlouvá... to máš pravdu.
Odpovědět
druha verze je mnohem lepsi! Mame podobny projekt, mrkni do alba. Jen ty dvere na wc bych dala z chodby. Predstav si, ze jdes z obyvaku na wc... musis projit zbytecne chodbou. Co dat vanu do toho vyklenku jakoby za samostatny zachod, to by nevyslo? Kuchyn bych nedavala do u, cim min rohu, tim lip.
Odpovědět
@andik.cz Byla jsem u toho, kdyz hasic nepovolil kolaudaci domu s garazi, protoze tam bylo vse mozne, jen auto ne. :) Nedelam si legraci, museli to vystehovat a poslat k hasicum fotky, ze je garaz prazdna. Ze si to tam potom nastehovali je jasne.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin však jasné, kvůli kolaudaci to chápu, ale pak to dají zpátky, to je jak v panelakach, za výtahem nesmí nic být a jak je to doopravdy? Skladiště... Když je hlášena kontrola, všichni to vyklidi, ale pak dají zpět. Já to myslela tak, ze i kdyz si to nekde přečtou a nebo je nekdo upozorni, že to lidi nevystehuji na trvalo. My kolaudovavali a nebydleli, stehovali jsme se až asi za 3 tydny po. Takže o ničem takovém u nás nebyla v prázdném domě řeč.
Odpovědět
@andik.cz To jsou argumenty k posmání. Dělej si doma, co chceš, ale neoperuj tady tím, že lidi to taky dělají. Ono to porušování předpisů nikomu nevadí, dokud se něco nestane...
Odpovědět
Profilova fotka
@pepitocz reaguj v klidu, prosím. Však jsem psala jak to máme v projektu my... A jen jsem dodala jak se chovají ostatní. Sama jsem psala, že neznalost neomlouvá a každého věc. ;-) Přesně jak píšeš, každý pláče až se něco stane. Dobrou noc.
Odpovědět
@honzakotak nečetla jsem příspěvky, tak se možná budu opakovat. Mě se to v zásadě líbí.... Máme něco podobneho :-D. Každopádně. Pokojík na sever by mi vadil.... Opravdu, světelný komfort je hodně špatný. Co přehodit pokojík s ložnici? Navíc by byla ložnice trochu oddělená.... Což se taky hodí. V koupelně bych přehodil vanu a umyvadla, aby byli co nejblíže ke dveřím.. Do obýváku zasunovaci dveře.... Nejspíš i opačně dveře do technické.... Pořádně.... Opravdu pořádně odhlucnit stěnu mezi pokojem a koupelnou.... Jinak budete jak v panelaku :-D. My máme speciální akucihly a 20cm vaty.... A je to na hraně, ale my mě lehké spani ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?