RD půdorys pomoc :)

Zdravím všechny, začínám s přítelkyní stavět dvoupatrový rodinný dům s omezenými možnostmi, co se týče prostoru. Zastavěná 204m2, pozemek 11,5x30m. Stavební čára 5m před hranicí pozemku. Dům maximálně 8,5x12 z důvodu nezkracovaní už tak malého pozemku. Nutnost průjezdové cesty kolem domu 3m. Stavění na hranici pozemku se sousedem (tudíž 1 strana bez oken). Za každou kritiku, rady, zkušenosti budeme vděční. Stavění zdar 🙂
Odpovědět
1
2
@tomas_olej ahoj, už jsem tady viděl daleko horší dispozice .. za mě bzch pouvažoval o upravach: - stani za sebou .. to je šileně nepraktický - 3m průjezd do zahrady je malo, tim ti naklaďák neprojede - do špajzu okno (třeba to z horni ložnice, to jsem v ní nepochopil) - do spodní koupelny sprchu misto vany.. oceniš, až na stary kolena budete bydlet jen v přizemí - chodba na patře je divna.. uzka, a neumim si predstavit přes ten zub stěhovat třeba postel ... - vchod, wc a technická ..to je taky bludiště.. wc bych přesunul do prostoru vstupu do TM tak, aby vchod do wc nebyl ze vstupní chodby, ale z vnitřní chodby (vedle koupelny) - příjemnější přistup na wc jak pro vás, tak navstevy;vchod to TM za wc
Odpovědět
Profilova fotka
Navštivte architekta, za mne je tohle hrozné bludiště a ani z venku to není pro mne nijak hezký dům. Berte to jako čistě můj subjektivní názor, je jasné, že každému se líbí něco jiného a něco jiného vyhovuje, ale stavíte si dům ideálně na celý život a v této době ne zrovna za malé peníze. Investice do architekta se fakt vyplatí a v celkovém rozpočtu se to ztratí.
Odpovědět
@xkarlos Moc díky za připomínky, stání za sebou určitě není v plánu, jen bychom vedle domu chtěli udělat zastřešené stání, které by rovnou zastřešilo vchod, stání by bylo nejspíš příčné před domem a průjezd nechaný kvůli rodičům. Jsou ty 3m opravdu málo když to mají předepsaní hasiči? ve spodním patře sprcháč je, ve špajzi skrz potraviny nevím jestli je to okno podstatné to je diskutabilní ale jsem také názoru, že čím víc přírodního světla tím líp. S bydlením na staré kolena určitě počítáme se spodním patrem, proto ta ložnice navíc. Dokázal by jsi do toho obrázku načrtnout jak by jsi předělal to WC a chodby? Okno v ložnici by mělo být dlouhé od stropu po podlahu (byl to jen výstřel do tmy, takže s ním nepočítám a příjde mi to jako zbytečnost) Přikládám design domu pro který jsme se rozhodli. Střecha otočit nejde, střeští okna nechceme.
Odpovědět
@sarkatr Děkuji moc za názor 🙂 co se týče architekta tak to budu konzultovat s kamarádem co to dělá, takže uvidím co řekne. Co se týče rozpočtu, tak jsem určitě dosti omezen a počítám s tím, že kromě Podlahovky a TČ si postavím dům kompletně sám (s rodinou plnou profíků 😄) ale i tak je můj rozpočet dosti omezený a dům chceme postavit aby byl vyhovující, ale nic extra, jak v téhle době musí mít každý na baráku ž Nejsem si jistý, jestli architekt hledí na rozpočet, jenom na to aby to bylo oku lahodící.. Je to návrh se kterým jdeme za projektantem, takže amatérský.
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas_olej Architekt hledí jak na funkčnost, tak na estetiku. Jedno bez druhého nemá smysl. Omezený rozpočet chápu, také stavíme vše svépomocí, bez pomoci, každou cihlu jsem měla v ruce. Jediná firma byla zatím na stavbě při montáži vazníků a při montáži oken. Přes náš napnutý rozpočet jsme investovali na začátku do kvalitního architekta a jsme za to hodně rádi. Přišel s nápady, které by nás nenapadli a dům navrhl přesně nám na míru. Výše rozpočtu na stavbu byl součástí zadání. Ale je to na vás, třeba dobrý projektant také poradí, hodně bych ten návrh zjednodušila, kór když máte omezený rozpočet. Není mi jasné z návrhu, jak máte přivedené denní světlo do toho obýváku???
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas_olej ja bych zvazila okno v loznici od stropu az na zem. My mame portal v obyvaku a dobry, ale v loznici jsem.rada za to,ze je tam jen okno. Pocitove. Ze mi.tam.jen tak nekdo nevleze. Neni to racionalni , jen pocit. Jinak klobouk dolu za stavbu svepomoci. A k tomu prujezdu 3m. Je to opravdu malo. My to tak puvodne taky meli, ale jsem.rada,ze jsme to zmenili. Prujezd je sirsi a moc si to jinak predstavit neumim.
Odpovědět
Profilova fotka
Mně se nelíbí ta TV stěna. Nevymyslela bych a prohodila tv s gaucem a tuhle zeď zrušila.
Odpovědět
@kacunek2019 Děkuji moc za názor, okno v ložnici byl výstřel do tmy a už přehodnoceno a smazáno 🙂 jaký máte průjezd vy? je to provizorní průjezd na auto, ne na tatru protože jak se dostaví dům nebude potřeba jezdit velkým autem kolem domu. @zmrz_lina ta stěna je nějaký kompromis toho, že požadujeme sedět zády ke stěně a čelem k prostoru kuchyně a zahradě. Máme obavy, že kdybychom přehodili sedačku s televizí jak říkáte budeme mít problém na tv vidět a bez zatažení žaluzijí neuvidíte nic. Ta zeď pro TV bych odhadoval výšku tak do 2m aby to nebylo opticky tak uzavřené a šlo dál do obýváku více světla. Na rady vás všech jsem přehodnotil návrh a upravil. Co na to říkáte?
Odpovědět
@tomas_olej Ty 3 metry mate schvalene od stavebniho uradu (rozdeleny pozemek) a od hasicu (resp. HZS)?
Odpovědět
Rozdělený pozemek nemám, přes územní plánování to prošlo, jelikož to není komunikace ale stání. Dům by mohl být od hranice po hranici klidně i s garáží jelikož tam v budoucnu budou řadovky, tudíž je to čistě můj průjezd pro vlastní potřebu. Není to příjezdová komunikace.
Odpovědět
@tomas_olej Nikdo po vas nechce, abyste meli pozemek s rodinnym domem pripojeny k verejne komunikaci? Jeden rodinny dum - jeden pozemek.
Odpovědět
@puhelin Dům je připojen k veřejné komunikaci. Průjezd kolem domu je na mém uvážení protože zakládám stavební čáru a je na mě jestli bude ulice formou dvojdomků nebo řadové zástavby. Vybral jsem dvojdomek s průjezdem na dvůr pro mé potřeby. S hasiči to nemá co dočinění protože mají k domu průjezd široká 9m.
Odpovědět
Článek se načítá
@tomas_olej Aha, ja to pochopila, ze "prujezd nechany kvuli rodicum" znamena, ze vy stavite za jejich domem. Uz je mi to jasny. Pak jsou me pripominky bezpredmetne 🙂
Odpovědět
@tomas_olej Vypadá to, jako když se amatér snaží dělat práci profesionála a nejde mu to (jak hmota domu tak půdorys). Svěř návrh architektovi, jehož práce se ti líbí - ať to má nějakou úroveň.
Odpovědět
@ondtom36 Díky za názor. Víc ocenit hodiny práce s vymýšlením by už fakt nešlo 😄 S architektem konzultovat budu a vím, že to bude vypadat jinak. Mám ale svoji představu za kterou si budu stát, protože nikdo vám do hlavy nevidí. Vím, že jsou lidé kteří jdou k architektovi s prázdným čtvercem a libí se jim první tuctovej dům co jim nabídne. Já sbírám rady od okolí a ještě mě nikdo neodsoudil tak jako vy, ale i tak to beru, že někdo vezme radši 100tisíc aby mu takový návrh co jsem udělal někdo předložil. Nepřišel jsem sem, pro rady typu "celý to smaž" ale pro konstruktivní kritiku a nápady. Jak už jsem psal, nemám pozemek 30x500 kde se může každý vyřádit donekonečna. Myslím si, že s tolika proměnnými se kterýma jsem počítal to není na vyhození do koše.
Odpovědět
@tomas_olej Ahoj. Za mě je ten půdorys spodního patra hodně složitý. Každý roh, lomení znamená peníze a těch je jak říkáš málo. Vše se snažit zjednodušit, Zrušit, výkusy, výklenky, vše narovnat. V koutě s televizí bude tma. Zamysli se nad řešením OP, je tam hodně hluchého prostoru. Jídelní stůl by šel posunout k pultu, sedačku přemístit, otočit, OP tím pádem zmenšit. Dveře na záchod a do koupelny v přízemí bych volila šířky 800 mm z důvodu zajištění bezbariérového přístupu.
Odpovědět
@tomas_olej Já jsem si tím taky prošel - nic mi nevyhovovalo a tak jsem si půdorys nakreslil doma (pro vyjasnění představy to není špatný - ale taky to nebylo ono - a ve finále to byla spíš ztráta hodně času) - tak jsem to vzal za architektem, kterého jsem si vybral (podle jeho práce) a spolu jsme se dobrali jiného výsledku, se kterým jsem spokojený. Proto nechápu tvoji snahu řešit amatérskou malůvku v diskuzi s dalšími lidmi na úrovni beremesecz. Dej sem třeba až ten profesionální návrh. Lidé možná nemají chuť se vyjadřovat k amatérským malůvkám, protože je tam toho dost špatně.
Odpovědět
@tomas_olej Tak představa dobrá a pak to dejte architektovi/projektantovi, určitě vám spoustu věcí doporučí a předělá to. Máte tam nějaké zbytečné rohy/výkusy. Ten obývák je celej špatně, je to prostor, kde budete trávit většinu času, ovšem teď to je kobka bez denního světla...? Jinak souhlasím s ostatníma. Stejně to doma nevymyslíte jako laik. Stačí přece architektovi říct, že chcete obývák s kk a dětské pokoje na jih, a že tam budete mít tolik a tolik ložnic...
Odpovědět
Profilova fotka
@ondtom36 tohle mi prijde prisnej pristup. To my jsme si treba vzali pudorys z nejakeho katalogu a pak nam to projektant jen upravil. A nemela jsem to u architekta. Pokud clovek nema peněz nazbyt, tak chapu,ze do architekta investovat nechce.. My se teda taky predevsim drzeli hesla. Co nejmin vykusu, idealne vse do praveho uhlu.
Odpovědět
@tomas_olej ten obývací pokoj by se dal významně vylepšit prohozením kuchyňské části se sedačkou, tím by odpadla TV stěna a spíž by mohla být pod schody. Kuchyň by mohla být na stěně ke schodišti (vysoké skříně) + obrovský ostrůvek a na něj navazující (či podélně) jídelní stůl. . Klidně bych se nebála udělat ty okna v obývací části větší nebo aspoň 2x velké HS portály aby se to pořádně prosvětlilo. Nepůsobilo by to tak ponuře. Bylo by dobré předělat vstup a chodbu dole se vstupem na wc a technické místnosti. "Uhladit" to, zbavit se rohů - mít jednu chodbu. Stejné v prvním poschodí - srovnat to, zrušit rohy. Když tak zmenšit koupelnu, záchod může být samostatně. Vstupy od pokojů taky srovnat. Je to velký dům se spoustou pokojů (a mít ložnici 22 metrů + 10metrů šatna je naprosto zbytečný přepych, když další pokoje mají kolem 12 metrů) a taky až moc členitý, ale věřím, že vám někdo zkušený s tímto návrhem pomůže. Hodně štěstí 😉.
Odpovědět
@tomas_olej gauč ve výklenku na mne působí trochu stísněně. Hlavně si pořád říkám, jak nad ním budou pokračovat schody?? Takto to asi bude zasahovat nad gauč, ne? 🤔 Souhlasím i s denním světlem v této části. Moc ho asi nebude - TV příčka ho nepustí. Byla by to škoda. Také souhlasím s členitostí. Přijde mi to příliš, vše je převážně jakoby "za rohem". Minimálně bych zvážila zda neposunout příčku s dveřmi na WC tak, aby byla souběžná se stěnou zádveří/chodba.
Odpovědět
@sarkatr škoda, že nemáte zveřejněný půdorys domu, rád bych se podíval na práci kvalitního architekta.
Odpovědět
@tomas_olej Bydlet v tom určitě půjde, ale utratit 8mega a mít obývák bez světla (protože mi to tak vyšlo, ale chci si dokázat, že nějakého nymanda, co to 5et studuje nepotřebuji) je fakt kumst. A světlo tam nebude, i když ve vizualizacih vypadá, že jako jo🙂 Umístění postýlek nahoře není ideální, děti se praští do hlavy každé ráno.. A pak si taky budou projektovat sami barak🙂
Odpovědět
@japona Díky všem za rady, které mi vážně pomůžou. Abych uvedl věci na pravou míru. Projektant mě po 3 měsících odbyl návrhem udělaným za půl hodiny s tím že mi tam dal koupelny bez oken plastovej sprcháč a jiné zvěrstva i s tím, že absolutně nedodržel námi požadované požadavky co se týče vybavení a pokojů... prostě nám jen zalepil pusu. Teď každý napíše změnit projektanta, ale je to známý co projekt udělá za dobré peníze a je to opravdu profík, jen na takové hraní asi nemá čas. Proto jsem si půdorys zkusil udělat sám, abych se tu poradil, když on to nezvládá a mohl mu něco předložit. Každopádně 1 projektantka 5let studovaná mi řekla, že se s tím prostorem a požadavkama moc vymýšlet nedá. Zítra jdu za profi architektem tak uvidím co mi řekne a co vymyslí. Jsme asi moc nároční, že chceme mít přehled o tom co se děje za domem a nechceme sedět a mít kuchyň zády. Profíci pomůžou a pak to sem přidám na vaše názory. Díky
Odpovědět
Profilova fotka
A mě se to celkem líbí. Je tam teda pár detailů, které tu byly zmíněny, ale mě by asi nejvíc vadilo to světlo v obýváku, dala bych prostě okna i na tu pravou stranu. Denní světlo je nutné i pro pocitovou pohodu a v obýváku a kuchyni budete trávit nejvíc času.
Odpovědět
@tomas_olej Teď každý napíše změnit projektanta, ale je to známý co projekt udělá za dobré peníze a je to opravdu profík, jen na takové hraní asi nemá čas. To je přesně ten problém: šetřite na nesprávném místě, tj. projektu/projektantovi
Odpovědět
@barca3979 bohužel na pravé straně okna být nemohou a děkuji 🙂 @japona na to je jednoduchá odpověď. Projektant je mistr v oboru, za to dám ruku do ohně. To že nepochopil jak chci bydlet je asi problém v komunikaci to uznávám ale čas který má omezený nehraje v můj prospěch, takže musím vědět přesně co chci aby to bylo jednodušší. Ovšem dát za stavební povolení 50 nebo 200 u mě hraje zásadní roli, jelikož typ peníze mohou být investovány jinde.
Odpovědět
@tomas_olej ok, nechte si projektanta za 50, ale k tomu si ještě sežente někoho, kdo vám udělá pořádnou studii a vy se věnujte, co umíte nejlépe🙂
Odpovědět
@tomas_olej nějak mi úplně nesedí slovní spojení profi projektant, za kterého dám ruku do ohně a pak že Vás odbyl. Notabene že ještě Vám udělá projekt za levno..? Žádný opravdu kvalitní profesionál Vám nepředloží nějaký šlendrián, jen proto, že nemá čas. V tu chvíli buď zakázku odmítne, nebo si ten čas najde. Nic mezi pro profesionála nemůže existovat. A pokud si chcete všechno vytvořit sám a po něm chcete jen aby to překreslil a posvětil razítkem, tak na to opravdu nepotřebujete žádného velkého borce, defakto jde jen o cenu za to razítko.. Co se samotného projektu týče, tak je velmi členitý, kromě obýváků z kuchyní to bude působit ztísněně, všude kvanta rožků, samý výklenek, technická místnost na druhé straně domu než kuchyň a o kus vedle od koupelny v patře - dlouhé vedení teplé vody, budete minutu odpouštět než poteče a hlavně, dle půdorysu přízemí vám jde přímo středem schodů nosná zeď, která se v patře ztratila.. Jsem vcelku pro každou srandu, ale procházet nosnou zdí umí jen Leontýnka a rytíř Brtník z Brtníku. 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud je pro vás kvalitní projekt ztráta peněz, nechoďte touto cestou, ale najděte si na internetu již hotový projekt. Např. https://www.djsarchitecture.cz/projek... tento by se u vás dal na pozemku umístit. Nebo si zadat jednoduché heslo do googlu a hledat a hledat. V domě budete bydlet zbytek života, tak si dejte na čas a vyberte si něco, co vám bude vyhovovat a taky bude nějak normálně vypadat.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?