Rekuperace a klimatizace a digestoř

když mám rekuperaci, projektant mi tvrdí, že bych neměl mít digestoř, že se vytváří podtlak. Smysl to dává, ale sousedi mají obojí, jaká je teda pravda? A co klimatizace, tak zase bude vytvářet přetlak? A některá rekuperace i chladí nebo topí, takže ji nepotřebuji?
Odpovědět
Nevím jak s klimatizací, ale nám projektant také říkal, že rekuperace a digestoř se poměrně tlučou. Pokud nemá digestoř vývod do rekuperace. Pak to je asi zřejmě v pohodě. Každopádně - my půjdeme cestou digestoře s uhlíkovými filtry.
Odpovědět
@secuser1 Záleží, jako máte digestoř: Pokud je cirkulační, tam je to jedno. pokud s dírou ven, měl by se u rekuperace vypnout odtahový ventilátor a zvýšit otáčky přívodního na otáčky odpovídající objemu odtahovaného digestoří. Běžná digestoř má třeba 500m3/h, rekuperačka cca 250-350m3/h, takže podtlak vznikat bude. Řešením je přidělat ještě jednu díru s ovládanou těsnou klapkou do fasády na přisávání nebo aspoň otevřít v kuchyni okno. EC motor bude otáčky držet a roztočená vrtule dovnitř víc vzduchu nepustí. Klimatizace přetlak vytvářet nebude, cirkuluje v ní jen interiérový vzduch. Pokud máte rekuperaci pro větrání, objemy vyměňovaného vzchuchu jsou pro chlazení/topení malé. Vzduch má nízkou tepelnou kapacitu a pro znatelný přínos k topení či chlazení, potřebujete násobně až řádově vyšší průtoky. Kvůli efektivitě by měla mít vzduchna směšovací klapku mezi odtahem a přívodem řízenou spolu s klapkami na odpadu a přívodu čerstvého vzduchu ideálně od koncentrace CO2.
Odpovědět
@secuser1 můžete mít digestoř, ale do výfuku musíte přidat elektricky ovládanou klapku. Normálně se to ale dělá tak, že se použijete digestoř s uhlíkovými filtry pro zachycení mastnoty a pachu a nad linku dáte odsávání rekuperace. Klimatizace nevytváří podtlak nebo přetlak. Nemá žádný vliv na interní tlak. Pokud chcete, aby kimatizace uměla chladit a topit, tak musíte použít aktivní rekuperaci.
Odpovědět
Kdokoliv se vyznal, tak nam proste digestor nedoporucil (s odtahem ven). Ono to sice nejak jde, ale idealni to pry neni. Ale kdyz ma clovek rekuperaci, potrebuje to stejne hl. tukovy filtr a na to staci recirkulace. Klimatizaci mame a je zvlast. Rekuperace s chlazenim jsou drahe a strasne malo ucinne.
Odpovědět
@secuser1 Záleží, jak moc a co vaříte. Pokud vaříte hodně a různá aromatická jídla, tak výkonou digestoř s odtahem ven nenahradíte ničím. U nás, na to naše domácí vaření, bohatě stačí recirkulační. Nelíbí se mi, ale "s dírou ven" je ještě horší varianta. U stropu máme velký odtahový výústek rekuperace. U linky pak tlačítko pro zvýšený odtah. Např. Atrea umožňuje využít externí výstup, kterým můžete ovládat servopohon. Takže když spustím ten zvýšený odtah v kuchyni, uzavře se mi odtah ze zbytku domu a odtahuje to jen z kuchyně. Má to více výhod. Odtah z kychyně je tak velice účinný a zbytečně se nepřevětrává i zbytek domu. Šlo by to vytunit, že zvýšený odtah reku bude spouštěn sepnutím digestoře, ale to nechci. Nepřijde mi to ideální. Když si jdu uvařit jen rychlou polévku, tak je zbytečné zvýšený odtah spouštět, často nepouštíme ani digestoř, protože používá pokličky a vůně zeleninové polévky nám rozhodně nevadí. Dávám to jen jako příklad, s čím jsme spokojeni.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud by jsi chtěl použít rekuperaci na topení/chlazení, tak si uvědom, že maximální výkon, který je jednotka schopna rozumně dodat je okolo 1kW. Pro mnohé domy to stačí - u mě tak do 5° průměrné denní teploty při zamračené obloze pro topení a pro chlazení je u mě až příliš výkonná (stejně hlavně odvlhčuje, i když výstupní vzduch z jednotky do domu má kolem 5° a teoreticky chladí). Teplota v domě mi v průběhu léta roste a na konci srpna dosahuje 23. Chlazení je puštěno tak 10-30 dní. Digestoř je nejlepší taková, která nevydává žádný hluk. Já jsem se tomu přiblížil používáním pouze vzduchotechniky s filtry v kuchyni a černé kuchyni, kde jsou odtahy. Filtry v odtazích sice měním stejně jako ostatní (jednotka, předfiltr), ale není to potřeba - asi tolik nevaříme. Má trošku nevýhodu, že neodsaje veškeré vůně. Co se týká podtlaku, tak centrální vysavač jej docela vytváří (udávaný výkon 1800W) a proto otevíráme dveře do skladu, kde je jednotka umístěna. To by mohla stejně dělat i digestoř s odtahem ven, i když nebude tak výkonná.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?