Roustoucí domy - názory a zkušenosti

Když tak pročítám, kolik opravdu stojí postavit dům a sleduji nové ceny a podmínky hypoték, začínám slevovat z původních nároků, a to nebyly nijak vysoké. Stavět dům chci pořád a to za každou cenu, i kdyby to měl být tento: http://www.loex.cz/dum-7-2kk, ale bojím se půjčit si kolik jsem plánovala. Platit maximum toho, co si teď můžu dovolit, jen abych měla dům dostačující i do budoucnosti. Raději bych pořídila naprosté minimum, abych se nemusela bát nepředvídatelných událostí a neplatila za něco, co třeba budu potřebovat až za deset let. V tom případě bych za ideálních podmínek dost ušetřila na rezervu anebo každoroční předčasnou splátku (a v nejhorším případě se i v budoucnosti uskromnila). Přikláním se tedy k některému z nejlevnějších rostoucích domů s tím, že přístavba za deset let nebo i později by byla větší než původní dům (a nejlépe patrová). Máte s nimi někdo zkušenosti? Případně názory, důvody, proč si to rozmyslet? Děkuji za odpovědi.
Odpovědět
Profilova fotka
Teda, domek v odkazu mi připadá jako doslova "za každou cenu". Jak se v tom bydlí, když v tom není kam dát ani dva páry bot a pár triček?
Odpovědět
@h_jiz_mor já myslím, že je to dobrý nápad. A nebo si postavíte maličký dům a až nebude stačit, tak prodáte a koupíte si větší. U toho rostoucího domu je akorát důležité si spočítat, jestli se vám to prostě vyplatí. Jestli potom ta přestavba nebude stát víc než by stál ten větší dům už teď. Tj jediné co by mě na tom zajímalo. Jinak si myslím, že to dobrý nápad. Za pár let bude situace jiná, budete mít třeba víc peněz - nebo naopak méně a budete ráda, že nemusíte platit tolik. Navic dokud to není nutné, tak nemusíte tolik uklízet a utrácet za elektřinu atp.
Odpovědět
@rebe takhle vypadá každý druhý pražský byt. Takže proč si za stejnou cenu nepořídit domeček s pozemkem. Když se udělají úložné prostory chytře, tak se vejde všechno. Do chodby se vejde botník a pak se mohou udělat skříňky prostě podél zdí jako hned pod strop. Malá skříň se do ložnice vejde a v obýváku se také udělá pár úložných prostor. Pro rodinu to není, ale pro jednoho ideál, pro dva se taky dá, když nebude moc věcí. My máme teď podobný byt a jediný rozdíl je, že máme o trochu větší chodbu, kde máme obří vestavnou skříň. A v ní máme všechno. Po 2,5 letech bydlení je nám to tu už ale také malé. Takže se stěhujeme do většího (ale nejen kvůli tomu).
Odpovědět
@h_jiz_mor mohu se zeptat v čem se tak moc pro vás změnily podmínky a ceny hypoték? Existují specíální rostoucí domy a pokud se vám libí tak do toho běžte. My jsme postavili dům "do budoucna", a teď nevíme co s pokoji. domeček od loexu co jste poslala bych viděl spíše jako alternativu na stáří, nebo start do života kdy mám pozemek 200m2 a postavím si tam něco podobného plus zahradní domek. Tohle ale záleží na vás každopádně za 1 mil kč se dá dnes postavit nějaký 3plus1 dům,ale holt bude vše v základní výbyvě a budete muset přidat hodně ruce k dílu.
Odpovědět
@vitezove ono jde taky o to, že v domě potřebujete daleko více věcí než v bytě.
Odpovědět
Malé domy mají nevýhodu že jsou v přepočtu na m2 relativně drahé. Proto bych tentů dom doporčul doopravdy spíše jen pro lidi na stáří, kde toto doopravdy stačí.
Odpovědět
@rebe Já jsem to také myslela doslova :-) a nevybírala bych možná přímo tento, o tomto bych uvažovala, kdyby nebyla jiná možnost. Bydlím ale na 28m2 a moc si teď pochvaluji, že jsem tehdy nevzala ten o něco větší byt jen proto, abych se už nikdy nemusela stěhovat - a neplatím zbytečně ani m2 víc než potřebuji, a byt jsem přestala vidět jako dočasný, než si budu moct dovolit větší. Už by mně bylo líto platit víc, než opravdu musím, když tam jen přespávám. V domě bych trávila více času, ale těch 13 m2 navíc mně zatím připadá dostatečné. @spaly Dostala jsem levnou 90% hypotéku a myslela si, jak snadno dostanu za pár let vyšší, i když budou vyšší úroky. Ale zjistila jsem, že neušetřím tolik, kolik jsem si představovala. Hlavní problém bude ovšem těch 10% navíc, přinejmenším u novostavby, kde je třeba mít i rezervu. Jde o to, že svépomocí nanejvýš zatluču hřebík, i na stavbu dodavatelsky bych asi neměla čas a nervy, a na stavbě samotné nechci moc šetřit. Zbývá zařízení a prostor, v mé situaci obě možnosti přijatelné. @lotrandocz Viděla jsem tu uváděno jako dobré měřítko 20 tisíc za m2 pokud šetříte, ale neděláte svépomocí, a na to to vychází. I když si za něco budu chtít připlatit a to ten m2 u malého domu prodraží určitě nepoměrně více než by to vyšlo u většího... Asi nakonec rozhodne, jak nevýhodný bude v přepočtu malý dům po všech úpravách, které si vyberu - jsem v úplných začátcích a nemám představu o materiálech apod. @vitezove Není tu na to přímo téma, ale z toho, co jsem se zatím dočetla, to vypadá, že přístavba je o dost dražší než hned postavit o tolik větší dům. Proto jsem také původně chtěla počítat i do budoucna, určitě bych nestavěla s tím, že za pět let budu určitě přistavovat... ale tak jisté to není, ani kolik prostoru bude potřeba ani za jak dlouho.
Odpovědět
Váš největší problém je v tom, že nemáte dostatek financí a neexistuje u vás možnost stavby svépomocí. Minidomečky na klíč jsou dle mého názoru špatnou volbou. Je to jen kůlna a jsou jen o málo levnější, než mnohem větší domy. Ale především, horko těžko to pak beze ztráty prodáte. Ideální volba do začátku, pokud je člověk sám, je nějaká prostorná rostoucí 2+1, ke které se pak, až budou na cestě děti, přistaví zbytek. Protože pokud pak z nějakých důvodů vy, nebo váš budoucí vyvolený, nebo oba budete chtít bydlet jinde, prodá se to lépe, než stísněný minidům. Ale i takováto prostorná 2+1 vás přijde při výstavbě na klíč na více než 2 000 000 kč.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?