Rozmýšlíme se, který projekt zvolit?

Dobrý den milí střecháčci. Jsme ve fázi přípravy projektu. Projektant nám vytvořil 2 řešení. Jedno je podle něj hodně kompaktní, ale nejde s ním moc pohnout. Druhý je více tvárný je ze 3 hmot. Každý má nějaké plus a každý nějaké minusy, zajímali by mě Vaše názory.
Odpovědět
Profilova fotka
Nemám ráda průchozí obýváky, takže za mě 2) I tak tam ale vidím věci, co by se mi nelíbilo. Nevím, na co jsou tam ty schody, ale jsou tam dost nešťastně a ta chodba je zbytečně velká a zabírá místo.
Odpovědět
1 návrh nevypadá vůbec špatně, ale ten druhý se mi nelíbí vůbec. Zbytečně velká chodba, obdélníkový pokoj široký 2,5 metru je špatně využitelný a celkově mi ten dům přijde neuspořádaný ...
Odpovědět
Chm, za mě lepší jednička, ale ani ta není úplně ideální. Vstup je ze severu?
Odpovědět
@small_butterfly Ani jeden, také bych nechtěla průchozí obyvák, ale ten druhý je teda dost příšerný. Velké zádveří, alebez mmožnosti dát nějaké skříně, posezení, hala je zbytečně nevyužitý prostor, do pokoje úplně vlevo nemáte moc šanci rozmástit nábytek, postel. Na to, že máte dvougaráž jsou pokoje hodně malinké....za mě ani jedno, ať to zkusí znovu :-)
Odpovědět
Dobrý večer, děkuji za podněty. Ten první návrh je statický jde pouze zmenšit nebo zvětšit. Ten druhý je tvárný a není to konečné řešení. To zádveří se nám taky nelíbí, chtěli jsme vstup do garáže přes technickou místnost, která se tím zvětší. Do chodby se počítá ještě s jednou šatnou, takže se o to zmenší a ten pokoj nám taky neseděl, bude o metr širší, tím se všechny jižní místnosti posouvají doprava o 1 metr.
Odpovědět
druhý :-)
Odpovědět
@small_butterfly Moc nerozumím tomu, proč by se první návrh nemohl měnit, když se může zvětšit, nebo zmenšit.....říčky jsou přece to nejmenší, ale asi to nejde. Vstup do garáže přes technickou je super, já jsem proti dveřím z garáže přímo do baráku-fakt to dost smrdí. Neumím si představit, kam tu šatnu chcete nacpat-leda místo té haly a než nějaká malinká, tak raději více vestavěných skříní na stejném prostoru (ale zase jen můj názor-pidišatny moc nechápu :-) ). Ale pak vám zase vznikne další chodba a už to bude celkem přechodbované.....já bych to opravdu zkusila celé znovu, než se plácat a omezovat v něčem ne zrovna ideálním.
Odpovědět
@small_butterfly je to malinko mimo otazku, ale smim se zeptat, proc jste si nenechali udelat navrh od architekta, ale od projektanta? Casto nad tim dumu, co k tomu lidi vede, tak se prosim nezlobte za otazku :)
Odpovědět
@zhu Návrhy vytvářel architekt. Přispíváme tady oba s manželem a manžel napsal projektant, ale jedná se o architekta.
Odpovědět
@omcamauta ano, vstup je ze severu a pokoje jsou tedy všechny na jih.
Odpovědět
@small_butterfly myslela jsem teď, že u té druhé varianty jsou všechny pokoje na jih.
Odpovědět
Profilova fotka
za mě jednička. Nemám ráda nudloidní místnosti a nadměrné chodby (místnost bez denního světla). Dvě šatny jsou super. Obývák jako střed domu mi nevadí, naopak. Stačilo by mi tam jen pár minimálních posunů. Ale samozřejmě nejvíc záleží na Vašich potřebách, preferencích, životním stylu...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Za mě dvojka, ale jen kvůli umístění garáže na severu, já mám ráda východní slunce. Jinak bych chtěla od architekta variantu č. 3. Obě mají na můj vkus moc "slabin" na to, že jsou to projekty na míru.
Odpovědět
Profilova fotka
Mně nepřijde, že by to byly projekty na míru. protože každý je úplně jiný. Už jen jednou garáž pro jedno auto, pak pro dvě, jednou něco v patře po druhé ne ... Nevím, co jste dali za požadavky,ale ani jeden se mi nezdá. Dispozičně se mi víc líbí 1, ale to zádveří je zoufalé, jako patery dveře.. To je síla.
Odpovědět
@kolobezka1 ano, tu místost 2,5m také samozřejmě nechceme. Ve 2. verzi se měla terasa posunout o 1m doprava a tím pádem by byly ty pokoje větší. Ty chodby ve 2. variantě se mi nezdají být až tak velké. Ona není ani jedna verze úplně optimální. Ve verzi 1 se mi líbí že je využit téměř každý prostor a málo hluchých míst. Oceňuji ten skládek u terasy, kam se může dát gril, atd., plánujeme být v létě pořád na terase. U verze 2 by mohl být skládek/dílna také součástí garáže, ale musel by se obcházet celý dům...S manželem jsme se shodli, že ten průchozí obývák nechceme...ony jsou obě verze zatím hodně pracovní a i my si pořád třídíme naše priority a diskutujeme nad nimi.Rozhodně se ani jedna z verzí nedá považovat za definitivní.
Odpovědět
Profilova fotka
@small_butterfly U nás nejvíc pomohlo, když arch. udělala třetí verzi nezávislou na předchozích dvou (na těch jsme si ujasnili co určitě chceme a co určitě nechceme, oproti první je třeba kuchyň místo původně zamýšleném východě na západě a mám radost).. A to máme patrový dům a výrazně méně operačního prostoru :). Na mě jsou ty návrhy takové "překombinované" možná jak se snaží nemít tam moc komunikačních ploch nebo nevím, nejsem profík :) ...
Odpovědět
@tulda27 manželovi se líbí dvojka, klidně by u ní už zůstal. Já bych ještě chtěla vidět další verzi a utvrdit se v tom, že neexistuje ještě lepší. Máme ale docela dost podmínek: dům by měl být pokud možno kompaktní kvůli energetické náročnosti, rozvody vody co neblíže sobě, garáž součástí domu, abychom mohli suchou nohou vejít z garáže domů, kuchyň s obývákem na -J-,mít v domě oddělenou klidovou a živou zónu. 1x WC samostatně s okýnkem, 2. WC v koupelně také s oknem, podlouhlé okno zabudované v kuchyňské lince, technickou místnost také s oknem, nejlépe někde u zádveří (když se přijede z nákupu, aby se mohly petky a mléka např. uskladnit do technické), ideálně ještě ten skládek směrem do zahrady (na -J-)...koupelna s WC blízko ložnice a pokojíků a samostatné WC blízko obýváku (pro návštěvy)....
Odpovědět
@tulda27 Děkuji moc za názor :-) Nám radila paní na stavebním úřadě, že někdy není na škodu nechat architektovi volnou ruku a tak jsme mu sice řekli na začátku naše podmínky, ale myslím, že zase ne úplně nějak striktně. Jj, taky bych řekla, že se hodně našich požadavků (teda spíše asi mých, jak jsem psala, manžel je s 2. verzí spokojený) vykrystalizovalo na začátku těchto dvou verzí. Jak to myslíš, nemít moc komunikačních ploch?
Odpovědět
Profilova fotka
@small_butterfly kom. plochy = chodby, pardno :), noo máte dost nároků archi to má těžké :). Já bych tu dvojku dokázala "vyčistit" pro nás, určitě je ta garáž takhle lepší než v 1, a jestli i autor je přístupný změnám vyladíte to (naše arch po debatách nad změnami radši vzala vždycky čistý papír a udělala to celé znovu od nuly, netlačil nás čas, vždycky když nám to odprezentovala říkala ať to necháme uzrát). A nevím jak plánujete vzhledově fasády a vůbec dům, ale ten obývák ve druhé var. mi přijde hluboký a vzadu to bude dost tmavé (na můj vkus :) ). Tak až bude "vyčištěná" Vaše varianta zase vložte.
Odpovědět
@tulda27 Manžel říká, že podmínek máme hodně a tak je jasné, že nemohou být splněny úplně všechny. Pro mě je tohle asi nejhorší část přípravy na stavbu domu, protože vidím, že to ani pro architekta není úplně jednoduché. Na jednu stranu si říkám, že nechceme přece nic složitého 4+1/4+kk, ale na druhou stranu to asi úplně jednoduché taky nebude, dostat tam vše. Nám také říkal architekt, že na nás nechce tlačit, že toto je nejdůležitější část, že až bude hotova studie, půjde to rychle. Já jsem na začátku než jsem se do toho trochu ponořila, jak to vůbec chodí, pořád hledala, jaký bych chtěla mít dům hlavně zvenčí, teprve teď jsem zjistila, že musíme dům uspořádat nejprve vevnitř k obrazu svému a až pak jít po venkovní linii. Chtěli bychom asi kombinaci sedlové střechy a ploché střechy, líbí se nám něco jako např. toto: https://www.master-design.cz/projekty..., ale zároveň i stavby s kombinací rovných a pultových střech. Dům bychom si chtěli "otevřít" na stranu k sousedům, abychom si tam vytvořili soukromí. Ve verzi 1 se mi líbí umístění garáže a toho skládku, protože takhle člověka "nemrzí", že je hned vedle garáže soused, kdežto u verze 2 se z těch prosklených oken budeme dívat zboku směrem k sousedovi... Ještě jednou moc děkuji za postřehy.
Odpovědět
Profilova fotka
@small_butterfly No vidíte, poslouchejte svého architekta, oni vědí co říkají. Laďte co to dá ještě ve studii, pokud nejste v časové tísni nespěchejte, uvažujte zkoušejte. My když se nám něco nezdálo koukali tady i jinde po podobných domech. Hodně nám také pomohlo, že jsme byli u pár známých v domech a věděli jsme, co se nám tam nelíbí a co tedy určitě nechceme. Pak se do toho přidalo pár podmínek a zbytek už vyšel sám od sebe dobře (my jsme měli spíš takové hlavní body - spojený obývák s kuchyní - nakonec po domácím boji bez schodiště, přikládání z technické, dole technická a ještě jeden obytný pokoj min. 10 m2). Např. na běžné poměry máme velmi luxusní chodby, ale víme proč tak mi to nevadí, i když mám zakázáno je zastavět nábytkem :). Sousedy odstíníte nějak vždycky - jak jsou blízko?
Odpovědět
@tulda27 Co se týče těch sousedů, tak náš dům by měl být rohový a tím pádem si jej chceme "otevřít" (jakože umístit terasu) směrem k sousedům než-li do roku ulice, kde by měla výhledově jezdit okolo autobusová linka několikkrát denně :-) Tím pádem je dům od plotu sousedů cca 5 - 8m odhaduji. Ve 2. variantě jsou tam ta skleněná okna v obýváku směrem k sousedům...Ano, to jsme také udělali, že jsme se byli podívat v několika novostavbách, abychom si udělali obrázek, byli jsme v centrech vzorových domů...V časové tísni jsme i nejsme, dlouho jsme uvažovali, zda si postavit dům či koupit byt, za tu dobu již mohl jeden dům určitě stát ;-), situace nás dohnala udělat rozhodnutí a vyhrál to dům. Takže si na jednu stranu říkám, že už je to teď jedno, kdy ten dům bude, ale zase na druhou stranu bydlíme v nájmu...A ano, je to tak jak píšeš, pokuď si člověk dokáže obhájit ten dům sám sobě, tak je to v pořádku, i když by se někomu nadstandartní chodby nezdály ;-)
Odpovědět
@andik.cz Naše požadavky se v průběhu měnily a u té varianty 2 jsme uvažovali schody do 2. patra, kde by byla 1 - 2 místnosti (pracovna/pokoj pro hosty), kdežto u varianty 1 jsme tento požadavek ještě neměli, proto tam schody nejsou. Ani jedna verze není nějaká finální, spíše šlo zatím o to, jakou si vybrat dispozici.
Odpovědět
Profilova fotka
@small_butterfly Tak když ani nevíte jestli chcete pracovnu/pokoj v podkroví nebo ne...tak to vám těžko může někdo z nás poradit. Jsou to neporovnatelné varianty. Nejdříve si ujasněte, co opravdu chcete, z čeho určitě neslevíte. Jestli vám přibyl požadavek na ten pokoj, tak pak je jasné, že první varianta ve hře už není. Druhá má také dost nedostatků. Já bych žádala další varinatu, úplně jinou. A zdá se mi divné, že by projekt nešel upravovat, obzvlášť u bungalovu, kde nejsou nosné zdi, to jde mnohem snáž.
Odpovědět
@andik.cz Ano, víme, pořád to řešíme, zda mít pokoj/e v podkroví či ne. Na začátku jsme byli jednoznačně pro jednopodlažní dům bez obytného prostoru nahoře, max. pouze úložný prostor se stahovacími schody. Teď váháme, zda tam ten 1 nebo 2 pokoje mít, či to patro alespoň na to připravit, abychom to tam mohli v budoucnu uskutečnit. Jj, další variantu ještě určitě budeme požadovat, sepisujeme si naše požadavky. Děkuji za názor.
Odpovědět
Profilova fotka
Čas Vás netlačí zase tolik, měsíc dva na ujasnění určitě máte. I když pak se už jen všechno protahuje :). Ale žít v tom pak budete pár desetiletí. U nás už to pak bylo hned (tedy málem jsme se rozvedli kvůli oknům, ale nakonec jsme se naučili dělat kompromisy). Diskutujte, věřte svým pocitům, víc teď asi nikdo neporadí
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?