Samodomo návrh - připomínky

Jsem ve stavu, že se mi v bytě už nelíbí a rád bych na stará kolena byl zase v domku a nemusel šlapat dvě patra do schodů. U domku jsem tedy nakreslil jsem spodní patro tak, abychom nemuseli do schodů a vršek je pro děti, než vyrostou a vyletí z hnízda. Uvažuju o skeletsystemu, tak jsem se snažil vejít do rozponu 8,4m. Jestli (vůbec) na stavbu dojde, může to být také VPC či BST. Rád bych věděl, jestli jde udělat střecha tak, jak je na obrázku (využili by se možnosti sekeletu), nebo se musí vikýř od štítové stěny odsadit. Problém mám i se stříškou nad jižní stěnou, jestli lze nějak do stěny ukotvit a nestálo to majlant. Střecha by měla být těžká, z pálených tašek, plech ani asfaltový šindel bych nechtěl. Vyhlédnutý pozemek má na bohužel od východu k západu sklon asi 5° a přístup k pozemku je jen ze západu. Stojí na něm bohužel starý kamenný dům, který je na západní a jižní hranici a musel by se zbořit. Díky svahu je ve vzduchu i částečné podsklepení, kdyby k němu nedošlo, asi bych prohodil schody s koupelnou. Kuchyň musí být zavírací, teplá voda by se řešila malým boilerem pod dřezem. Spíž by byla pod chodištěm (pokud nebude sklep). Jestli máte k návrhu nějaké připomínky, pište je sem.
Odpovědět
Snad se neurazíte, nemám žádné odborné rady k otázkám v prvním odstavci, ale první co mě napadlo při pohledu na ten plánek bylo, jestli se tou kuchyní chcete pomstít kuchaři/kuchařce. Tam se snad ani nevejdou dva lidi, to bude vždycky vařit sama/sám? Když se půjde někdo jiný třeba jen napít, tak kuchařka vycouvá nebo uteče dveřmi ven na zahradu? A proč malý bojler na teplou vodu v kuchyni? Máme ho na chalupě a je to za trest. Tak maličká kuchyň v kontrastu s 30m2 obývákem.. já bych to teda určitě nechtěla. Vždyť ta vaše kuchyňská linka je menší než plánovaná "stěna" pod televizí.
Odpovědět
@luminel Samozřejmě se neurazím, však je to konstruktivní připomínka. Podobnou kuchyň má tchýně, dokonce je průchozí. Když to srovnám s naší kuchyní 3,4 x 3,1m, kde a v každé stěně jsou dveře či okno, je v plánované i víc pracovní plochy, kde stará linka má 2.8m do "L" a 4m nová (měřeno uvnitř "L" i "U"). Nová má 2.4x2.35m a nebude tam jídelní stůl. Podmínkou manželky je kuchyň oddělená od obýváku a druhou podmínkou, je použítí stávajícího obýváku i novém domě. Kuchyň by šla natáhnou asi na úkor zádveří.
Odpovědět
@kofejn Mně by vadilo okno v ložnici na stranu vstupu - předpokládám, že tam je ulice nebo příjezdová cesta, proto bych ji asi raději prohodila s technickou místností. Nevím, co ve vašem případě znamenají "stará kolena", ale pokud byste počítali, že v domku dožijete, rozšířila bych koupelnu tak, aby se do ní vešel i sprchový kout, protože do vany (a hlavně z ní) se vám bude čím dál hůř umisťovat věkem unavená těla. :-) Samozřejmě je možné časem vanu vyhodit a místo ní dát sprcháč, ale komu by se chtělo bourat... Ještě k obýváku - nějak tam nevidím okno. Pokud je můj dojem správný, tak nic moc. Máme velice podobně řešený obývák s jídelní částí (v našem případě kuchyně spojená, ale stejně umístěná) a ten obývací kout je hrozně tmavý. Je škoda ze sedačky koukat do zdi (nebo televize) a nemít výhled na zahradu.
Odpovědět
U ložnice je silnice za západní zdí, vstup i okna jsou na jih. Ta situačka víceméně odpovídá i umístění půdorysu. Spodní koupelna určitě bez vany, jen se sprchou za zástěnou. Ten nevýhled do zahrady je fakt, vyměnil jsem ho za přístup do zahrady z jídelního koutu. Ještě to zkusím nějak předělat, ale zase bych nerad oddělil sedačkou jídelnu. Jináč záhrádku mi nahrazuje akvárko a je to lepší než ta televize.
Odpovědět
Ještě narychlo předělané přízemí s otočeným obývákem.
Odpovědět
Nechápu jednu věc, plánujete výstavbu za x mil. a tvoříte nefunkční celek. Doporučuji navštívit architekta a nechat si udělat pořádnou studii. Snad Vás těch 40 tis nezabije. Vy tam budete bydlet.... Váš návrh jako celek je zoufalý, nebude fungovat.
Odpovědět
Podle mě bude v obýváku tma. Udělal bych ještě jedno okno. A co se týče technické místonost/dílny. Dal bych to místo ložnici, resp. co nejblíže ke vstupu. Speciálně, když je to dílna. Všechno co budeš chtít dělat pro venkovní použití budeš tahat přes celý dům. A pokaždé se zouvat, pak po sobě uklízet - bude to dost otravné. Za sebe bych zkusil škatulata a koupelnu dal místo dílny, kuchyň místo koupelny a dílnu místo kuchyně. :-D
Odpovědět
@rebut Jestli pozemek koupím, tak samozřejmě kolečko se studií a projektem absoluji. Teď to není na pořadu dne, jen si hraju s programem a ještě chvíli budu. Jinak pokud napíšu že je to nefunkční a zoufalé, bylo fajn napsat co konkrétně. Ostatní účastníci tohoto vlákna to chápou a za to jim dík. @atilius Ano pochopil jsem zkusím to přepracovat. Dost mě omezuje použití stávajícího obýváku, třeba se ho budeme muset vzdát. Dílna v mém podání je na modelařinu, teď usurpuju špajz a když dělám křídla či model dávám dohromady, musím do obýváku.
Odpovědět
@kofejn pardon, snad neurazím, ale mně přijde strašný už ten exteriér toho domu...vůbec nerozumím tomu tvaru, je to těžkopádné, jakési poslepované...nevím no. Okna každý pes, jiná ves...tady bych fakt stálo za to někoho oslovit. Vnitřek jsou samé výkusy, koupelny do L, okna ložnic do ulice...no nevím. Navíc je to barák jak hrom, počítáte s velmi vysokými náklady? Pokud to má být baráček na "stará kolena", tak snad raději zmenšit a zvýšit kvalitu. O tohle se starat na stará kolena nic moc.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@bayt na okna apod. nekoukat, jsou to je prvky z knihoven sweet home 3D, tehle výtvor nemá suplovat studii od profíků. Je to spíš jen k odladění dispozice. Ve sweethome jsem dělal i návrh obýváku a po konzultacích u truhláře se taky dělali úpravy. Baráček na stará kolena v tom smyslu, že už bychom se neradi pak stěhovali. Starší synek půjde teprve příští rok do školy, tak by to mělo sloužit 20let pro čtyřčlennou rodinu. Do ulice není žádné okno, ta je u stěny ložnice-technické cca 12m. Všechna okna obytných místností by byla do zahrady na jih.
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím, v zásadě si myslím, že si hrajete dobře, ale architekt/projektant to pravděpodobně uchopí jinak. Nedávno jsem někde viděla domek s podobným vikýřem jako máte načrtnutý jen ne tak veliký. Takže to určitě jde. A další praktická poznámka - klidně se nebojte mít případně okno za pohovkou (v prvním návrhu), kamarádi to tak mají, také moc nevidí z obývacího pokoje (pohovky) ven do zahrady, okno se širokým parapetem mají za zády a nevadí to. A projekt jim dělala architektka na míru.
Odpovědět
Článek se načítá
Pokud mát máte představu o vašem bydlení, ale neumíte ji realizovat, tak navštivte architekta. My jsme měli také nějakou představu o bydlení a když jsem sami pokoušeli vytvořit "vysněný" dům dopadlo to tak nějak "divně". Máme např. pozemek v mírním svahu a ještě složitě orientovaný. Navštívili jsem architekta a ten nám vypracoval dům, který je přesně podle nás, zapadá perfektně do okolí a do terénu. Hlavně tak, jak by nás v životě nenapadlo. Ovšem cena téhle služby je veliká nás stála 10% celkové ceny domu. Vám bych doporučoval si nechat vypracovat u arch. pouze studii s tou zajít za dobrým projektantem a nechat si to překreslit. Sice Vás to bude arch+projekt. nějakých 80 000 Kč, ale máte to na celý život a budete žít spokojeně.
Odpovědět
Děkuji za příspěvky, zatím si to nechám rozležet v hlavě a třeba sem ještě jeden pokus dám. S projektem stejně počítám, jen si myslím, že je dobré mít něco v ruce, nad čím se dá diskutovat.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
@kofejn mohla bych mít na tebe sromný dotaz? Taky si navrhuji domek ve SweetHome 3D, ale netuším jak se tam dělá střecha, poradil bys mi prosím? A k tvému projektu - nepřijde mezi špatný, jen jsem zastánce spojené kuchyně s jídelnou a obývák mít zvlášť - dodělala bych příčku, ale to je jen můj názor :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, Já osobně jsem zastánce větší koupelny, přesunul bych ji na mnohem praktičtější místo vedle ložnice (pokud trváte na umístění ložnice vedle vchodu...). Dále obývák je strašně veliký oproti kuchyni (kde by možná stála za úvahu bezpříčková varianta s oddelěním prostor malým pultíkem třeba. Obývák s jídelnou bych celkově zmenšil a navýšil velikost kuchyně.. Druhé patro mi přijde tak záhadný trošku, proč vlastně existuje? Aby bylo plné schodů a skladů? Tak velká přístavba kvůli dvěma malým pokojíkům mě přijde dost neospravedlnitelná... Dílnu bych zauvažoval do sklepa a ne do bytu.
Odpovědět
Profilova fotka
Návrh se mi též vůbec nelíbí...mala kuchyň, male zadveri, WC bez okna, uspořádání horní koupelny. Na co dva sklady? Žádná kryta terasa...dle mého to není na úpravu, ale na kompletní předělání.
Odpovědět
Taky jsem netušil, ale někde tady nebo na tzb-info jsem našel odkaz na knihovnu a tu jsem použil http://sourceforge.net/p/sweethome3d/... A ještě jeden návod http://www.sweethome3d.com/slopingCei... Protože se nás schází v rodině docela dost, potřebovali bychom velký prostor a včlenění jídelny k obýváku to řeší. Jinak ten návrh spí, pozemek jsme zatím nekoupili a otázka je, jestli vůbec budeme stavět a jestli omezení kvůli splácení hypotéky za to stojí. To si ale každý musí rozmyslet sám. Zatím ji splácím virtuálně a peníze dávám na spořící účet. Pokud ke stavbě dojde, něco budeme naspořeno.
Odpovědět
Profilova fotka
Každopádně se nenechte připomínkami odradit :) Doporučil bych následující pro každou místnost: 1. K čemu má skutečně sloužit? Neexistuje jen aby byla? 2. Kdo ji bude používat. Bude dotyčný rušen ve své činnosti okolím (pracovna, ložnice)? Bude dotyčný rušit okolí (dílna, tělocvična, apod.)? 3. Jak se do místnosti budu dostávat, jak často, vliv přesunu z/na místo na okolí 4. Potřebuji něco přenášet, transportovat něco někam. Typicky prádlo, materiál na zahradu, aj. Jaký dopad je na život v domě? 5. Jak chci místnost užívat, preferuji světlo, tmu, doba obývání místnosti. Odvětrání. Přizpůsobit okna, světlíky, ventilaci, aj. Ještě by se něco našlo :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kofejn děkuji za návody. Určitě se pokusím něco vytvořit, jen co mě to přítel přeloží :-) Co se týče té jídelny, tak je jasný, že to co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Důležité je, aby to člověk navrhl podle toho co mu je bližší :-) Je jasné, že omezení a závazky skrz hypotéku jsou velké, my do toho jdem a doufáme, že nebudeme litovat :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?