Schodiště z obýváku - haly, ano/ne?

Ahojky! Chtěla bych se zeptat na Vaše názory a zejména vlastní zkušenosti se schodištěm vybudovaným přímo z velkého obýváku/haly do patra? Jsme ve fázi projektu a tato varianta by nám ušetřila prostor na chodbě pro technickou místnost. Jednalo by se pak o dřevěné nášlapové a v patře by byly posouvací dveře. Děkuji za jakékoliv příspěvky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
taky jsme nad tím přemýšleli, ale přišlo mi, že v obýváku chce mít člověk teplo a když tam je to schodiště tak na stejnou teplotu vytápíš celé schodiště.. Přítel pak podotkl, že někdy je dobré v pozdějším věku dětí nevidět, jak zrubané přišly domů, takže my máme schodiště v chodbě a pod ním technickou místnost..
Odpovědět
Profilova fotka
my máme schodíště z obýváku, není úplně uprotřed, spíš tak na okraji..zatím jsme ve fázi stavby, takže zkušenosti nemám..ale minulý týden jsem byla u známé v novostavbě a říkala, že nepociťuje, že by jí schodištěm teplo letělo pryč - nahoru..
Odpovědět
Profilova fotka
My máme typový projekt, který počítal se schodištěm na chodbě, ale nechali jsme si ho upravit a odstranili jsme dvě příčky, takže máme nyní otevřené téměř celé přízemí a schodiště mu dominuje. Jsme s tím absolutně spokojeni, vznikl krásný otevřený vzdušný prostor, občas na schodišti sedáváme a diskutujeme s dalšími, kteří sedí na sedačce v obýváku ;-) Je pravda, že dítě máme odrostlé, takže neřešíme případný hluk, který se samozřejmě více šíří tím otevřeným prostorem z obýváku nahoru, na druhou stranu krbovými kamny vytopíme celé přízemí a i chodbu v patře, pokoje musíme zavírat, aby tam nebylo od kamen horko:-)
Odpovědět
Měli jsme doma a nechtěla bych to. Jednak tama táhne a jednak je blbé vodění večerních návštěv odrostlých dětí přes obývák, když jsou tam rodiče třeba v pyžamu.
Odpovědět
Profilova fotka
my ho máme a je to super, celej prostor je pak kompaktní, s teplem problém nemáme, neb já mám ráda teplo všude ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My máme schodiště na chodbě a jsme moc rádi - už jenom kvůli malým dětem je to praktičtější. Když máme večer návštěvu, nejsme nahoru tolik slyšet. Sousedka, co má schodiště v obýváku je tímhle omezená a to nejen večer, její holčičky mají lehké spaní a když je dá spát po obědě, nemůže pomalu v obýváku ani uklidit, natož vyndat nádobí z myčky (nemají oddělený obývák od kuchyně). I naši mají schody z obýváku a pokud by to u nich šlo udělat, prý by je měli raději taky z chodby. Takže takový můj názor :-)
Odpovědět
my by jsme schodiště v obýváku určitě nechtěli - obývací pokoj je v podstatě klidová zóna a schodiště komunikační - to je potřeba si uvědomit. Takže pokud jsou děti malé, může to být výhodou (i když i toto je hodně diskutabilní), pokud již mají děti poněkud vyšší věk, zcela jistě to bude na obtíž (viz luckaccrr). A pokud budou v domě bydlet pouze dva dospělí - opět to vadit asi nebude. Ale i zde bude hrát roli to, jak máte dispozičně dům řešený - s ložnici v přízemí NEumísťovat do OP, pokud je ložnice v patře asi by to zase tak nevadilo...Ale co člověk to názor - je je potřeba zvážit argumenty, proč ANO a proč NE... Výkřik typu: my ho v OP máme a je to super! Ti v rozhodnutí nepomůže....
Odpovědět
také máme (schody rozdělují kuchyň a obývák) a byl to jeden z důvodů proč jsme koupili náš dům. Nechtěli jsme studené schodiště na chodbě. Schodiště je z samonosné z masivu.
Odpovědět
Profilova fotka
Budeme mit schody v obyvaku a krbova vlozka nam sama osobe vytopi i horni patro (to ale nebylo u vlozky cilem, jenze s mensim vykonem vytapeni tu, kterou chceme, nedelaji). Ono take dost zalezi na velikosti obyvaku. My mame 4.8 x 6,5 m. Pro schody je vyclenena jedna cela kratsi stena. Uz se tesim, az na shodech budu sedet, kolem mne pujde hezky to teplicko a ja se budu koukat na televizi. Takhle jsem to delala u nasich na chalupe. Mela jsem hezky prehled o cele mistnosti a byla jsem v teple :-)
Odpovědět
Výhodou schodiště v obýváku je určitě úspora prostroru a dá se udělat zajímavě, aby prostor ozvláštnilo. Z mých zkušeností tím ale pozitiva končí. Schodiště funguje jako komín a nahoru se šíří hluk, pachy z kuchyně, odchází teplo. Vytápění schodiště z krbu se dá zajistit i jinak. Taky jsem zaznamenala na dvou návštěvách, kde měli pod schodištěm sedačku, akustický problém, špatně ostatní slyšíte. A jak už tady někdo psal, chybí soukromí, jsou-li děti větší. Za mne je nejvhodnější umístění schodiště do haly, tak aby bylo možno obývací prostor uzavřít. Umístění schodiště do zádveří je fajn, pokud mají v budoucnu vzniknout oddělené bytové jednotky, ale jinak to má zase negativa, chodí se přes špinavý vstupní prostor a je tam chladno.
Odpovědět
Taky máme schodiště v obýváko-kuchyni, byl to záměr, chtěli jsme aby schodiště byla součást obývací části. S tím že tam bude šrumec počítáme, proto máme v obýváku i kuchyň :-) výstup na terasu, atd. navíc schodiště pokračuje do světlé haly v patře, kde je knihovna, atd. takový prodloužený obývák, to že půjde nahoru teplo beru jako výhodu. Vznikla velká otevřená vzdušná společenská místnost. Když budeme chtít do klidové zóny zalezeme si každý do svého pokoje v patře :-)
Odpovědět
V prvním domě jsme měli schody přímo z obýváku. Jednak to byl zbytečný únik tepla z obytného prostoru a pak to také vedlo hrozně zvuk do druhého patra. Večer, když chtěl jeden z nás spát a druhý se dívat na tv, tak ji musel mít úplně potichu, aby to toho druhého nerušilo (i přes dveře). Teď máme schody mimo obytný prostor - v podstatě ze zádveří a je to rozhodně lepší. ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
kremrolka01 : nemáte prosím fotky?
Odpovědět
Profilova fotka
my ,máme schody v jídelně ,ale prostor je celý propojený kuchyň-jídelna-obývák :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Asi záleží na použitých materiálech. Vyrostla jsem v domě, kde bylo dřevěné schodiště přímo z obýváku, nahoře jen malá předsíň a dveře do našich pokojíků. Nikdy v životě mě večerní televize rodičů nerušila, jen občas ranní sobotní vysávání, ale i to šlo zaspat. Schodiště se velmi osvědčovalo při rodinných oslavách, kdy se sešla celá široká rodina – dospělí obsadili sedačky a židle, my děti seděli na schodech, všichni spolu a přece zvlášť. Je ale pravda. že u televize jsme v pyžamu sedávali jenom nemocní a domů jsme si vodili návštěvy ve dne :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
Holky můžete mi pro inspiraci hodit foto, budeme takhle řešit propojení s horním bytem. schodiště vobyváku jinde to nejde a ještě to bude muset být úsporné na místo tak pokukuji jak to vyřešíme.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?