Stavba bungalovu cca 140m2

Profilova fotka
Dobrý den všem. Chceme si s manželkou postavit dům. Zatím víme: 1) nechceme stavět na klíč, ale za pomoci našeho známého zedníka a rodinných řemeslníků. 2) chceme stavět zděný dům 3) upřednostňujeme bungalow (cca 140m2) Co nevíme: 1) z jakého materiálu? Kamarád staví z Ytongu. Obvodové zdi 45cm takže prý nemusí zateplovat. Osobně bych volil Heluz či Poroterm + zateplení. 2) tepelné čerpadlo či plyn (přípojka na hranici pozemku) 3) s garáží přímo v domě či samostatnou garáží? 4) Jakou střešní krytinu? Sice máme od známého zedníka pár tipů, ale chceme vědět více názorů. Za jakékoliv rady předem děkuji :-)
Odpovědět
Tepelné čerpadlo v souboji s plynem je ekonomický nesmysl takže vytápět plynem nebo elektrickou energii podle tepelných ztrát, určitě stavět zdi tl. 30cm plus zateplit budete mít více místa uvnitř
Odpovědět
Nechejte si zaslat nabídky na dodávku tepelného čerpadla a plynového kotle. Já jich jenom na čerpadla obdržel asi 40. Zjistíte, že už dnes tahat plyn nemá vůbec smysl. Plyn je ekonomický nesmysl. Nezapomeňte u plynu na cenu za přípojku, komín. Dále u plynu platíte měsíčně paušál za příkon atd. Garáž přímo v domě. Krytina betonová taška.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji za rady. Osobně jsem pro tepelné čerpadlo země vzduch. Garáž bych taky radši umístil rovnou do domu. Dobrá rada 30 cihla + zateplení.
Odpovědět
Já zvolil čerpadlo vzduch voda. Vyjde to levněji než země vzduch. Navíc bych už nikdy nevyměnil podlahové topení za něco jiného. Když jsem kdekoliv na návštěvě, kde není podlahovka, tak si začínám všímat, že je všude hrozně studená podlaha. Všude nosej bačkory.
Odpovědět
My budeme stavit bungalov 147 m2, ytong 30+20 zateplení, se samostatnou dvojgaráží. Doporučuji začít co nejdřív s projektem, protože náš projekt trval 6 měsíců a teď vyřizuji papíry, které po nás úřad chce ke stavebnímu povolení a je toho tolik, že když dostaneme stavební povolení někdy v létě, tak na tom budeme ještě dobře :-D :-D A topení budeme mít na elektřinu. Plyn na pozemku nemáme a co se týče tepelného čerpadla, tak bych řekla, že ta investice do něj se v malém domku nevyplatí, než se pořizovací cena vrátí v úspoře na energii, tak se to do té doby může i pokazit třeba...
Odpovědět
Profilova fotka
@dawerius No za elektřinu se platí také měsíčně za jistič
Odpovědět
Profilova fotka
@noelik Já bych raději garáž mimo. Přeci jen to je podle mně příliš luxusu aby auto zabíralo samostatný pokoj.. A dalo by se dát do pergoly vedle.
Odpovědět
@dawerius Podle mě je zase hloupost napsat, že plyn je ekonomický nesmysl. - pokud je tedy přípojka na pozemku. Bydlíme pátým rokem, možná se cena TČ od té doby změnila směrem dolů, ale když my se rozhodovali, tak slušné TČ stálo kolem 200 tis. Kč. Spočítali jsme si návratnost a vycházela u našeho domu více jak 20 let. Takže máme plyn, kotel stál cca 25 tis., jeho revize každý rok 500 Kč. Komín nemáme, kotel je turbo s vestavěným zásobníkem TUV. Ročně nás stojí topení a TUV v domě 228 m2 cca 13. tis. Kč. Jiný zdroj tepla nemáme. Sousedé mají podobný dům a TČ. Náklady na provoz mají zhruba stejné jako my, ale pořizovací náklady měli mnohonásobně vyšší. A to mají ještě krb, takže když připočítám ještě cenu krbu, tak opravdu nevím, co by na tom bylo výhodné.
Odpovědět
@jonnyj Dotaz byl na garáž. Ne na pergolu. Garáž má přeci jenom několik výhod. Např. v garáži mám sekačku, jízdní kola, pneu, nářadí atd. To bych do pergoly dát nemohl.
Odpovědět
@aneri53 Kotel sice stojí 25 tisíc, ale to je bez montáže, bez bojleru a bez všeho ostatního. Celková cena za pořízení plynového vytápění je někde jinde. Mám 2 nabídky na plyn (přípojka, bojler, kotel, práce všechno). Jedna byla 150 tisíc a druhá byla 190 tisíc. Další nabídku tu uvedla tazatelka ve foru: http://www.modrastrecha.cz/forum/tope... Vzhledem k těm vysokým cenám jsem se rozhodl pro TČ za 176 tisíc a mám nízký tarif i pro provoz ostatních spotřebičů, což je další úspora. Srovnávat jednoduše se sousedem není tak jednoduché. Tepelné čerpadlo vyrábí energii levněji než plyn, to je prostě fakt se kterým nic neuděláte. Vaši sousedé by s plynem platili mnohem více než Vy. Můj soused platí 30 tisíc ročně pouze za plyn a dalších 20 tisíc za elektriku. Já pouze 10 tisíc za veškerou elektřinu (topení i ostatní spotřeba).
Odpovědět
@aneri5 Jednoduché srovnání si můžete udělat zde: http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a... Při běžných spotřebách zde vychází celkové náklady v domě s plynovým kotlem (plyn + elektřina) na 32 607 Kč. V domě s TČ 16 296 Kč.
Odpovědět
@dawerius Nepotřebuji si dělat srovnání podle tabulek, vycházím z reálné spotřeby. Jak jsem psala, topení a TUV nás stojí v plynu 13 tis. Kč. Elektřina 11 tis. (máme hodně spotřebičů včetně myčky a sušičky, dále filtrace bazénu a čerpadlo pro dešť. vodu z nádrže). Takže celkem 24 tis. ročně. Mě to přijde v pohodě na poměrně velký dům, bungalov a chladná Vysočina. Navíc plyn stále zlevňuje, záleží i na dodavateli. My se účastnili aukce, takže máme komplet cenu za 1 m3 plynu kolem 13 Kč. Teď bude ještě levnější :-) takže jsme fakt spokojeni. Ale neříkám, že se někomu TČ nevyplatí, je třeba to spočítat a vzít v úvahu jak pořizovací cenu tak provozní náklady. Nám vyšel příznivěji plyn, proto jsme se pro něj rozhodli a nelitujeme.
Odpovědět
Článek se načítá
Ahoj, já se taky přidám do diskuze. My stavíme z KM Beta Sendwix + 25cm polystyrenu. Plyn máme na hranici pozemku, ale já ho prostě do domu nechtěl. (Moje fobie, že mi něco stále hoří v bytě, když tam nejsem) Je mi jasné, že vše je třeba spočítat, ale taky je to o tom, zda máš rád technologie, já třeba čerpadlo chtěl protože mě to nadchlo jako technická věc. + krbovou vložku s teplovzdušným rozvodem na půdě (levné a jednoduché). Jinak střecha bude satjam plech s povrchovou úpravou. :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Stavět teprve budeme, cihly jsme volili Porotherm profi s vatou, tudíž se z venku zateplení už nedává. Vytápění bude TČ plus na atmošku krbová kamna. Původně jsme chtěli krb a napojení na výměník, ale vzhledem k (ne)bezpečnosti a nákladům jsme od toho ustoupili.Plyn v obci nemáme a i kdyby byl, bojím se toho. A vytápění kotlem na pevná paliva (byť mi jej stále známí doporučují) jsem zamítla - znamená to postavit dvě další místnosti navíc. Plus prach. O tu práci ani nejde, do kotle se šnekem se přikládá párkrát za týden...
Odpovědět
@noelik Mame cihlu Heluz 30 plus 15 zatepleni. Projektant naplanoval 10 ale dal jsem vic. V lite doma chladek a v zime min topim. V baraku mam elektrokotel na vodni podlahovku s tim ze plyn mame na hranici ale do brmaraku jsem ho netahal a ani jsem o tom vubec nepremyslel jestli jo. Plyn se mi nelibi jak porizovaci cenou tak i jen to ze je to plyn. Strechu mame cernou lesklou palenou Tondach. Lesklou skr lehci skluz snehu nebo mechu. Ted resim stani na auta a nechtel jsem v dome uz z duvodu ze jde garaz citit pak v dome. A nakonec nebude ani garaz z duvodu ze by musela byt vyhrivana protoze auto pak trpi. Takze budu mit pristresek na 2 auta ze zadni mistnoati kde bude mktorka, sekacka, kola atd atd. Preji hodne stesti :)
Odpovědět
@maximsoon trochu mimo téma, ale mohu se zeptat, jakou krytinu od Satjamu jste zvolili? :)
Odpovědět
@kataw ahoj, nakonec máme blachotrapez germanica v té nejlepší úpravě, střecha se mi strašně líbí. Vzal jsem si kus plechu ze střechy k sobě do práce na rozbor a opravdu je tam vše to co psali, ale je to to nejdražší co Blachotrapez dělá.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?