Stavba rodinného domu L110G

Dobrý den, s přítelkyní máme v plánu stavět nový rodinný dům. Vybrali jsme si tento: https://www.djsarchitecture.cz/projek... Chtěl bych se zeptat z jakého materiálu stavět tento dům a jakým způsobem jej vytápět. Já osobně bych ho postavil z Porfix Plus 500, tedy z materiálu, který se nemusí zateplovat a vytápěl bych jej tepelným čerpadlem vzduch - voda. Volil byste jiný materiál na stavbu? Nebo by k vytápění stačil elektrokotel a krb s výměníkem, vzhledem k tepelně izolačním ztrátám materiálu. Nechtěl bych za topení RD platit veliké peníze. Velice děkuji za rady.
Odpovědět
@hondoslav A opět prostudovat starší a všechny možné fóra kde najdete stovky odpovědí a zjistíte že na tento dotaz neexistuje jednoznačná odpověď. Co stavebník to názor.
Odpovědět
@hondoslav jak je napsáno výše, je na to spousta názorů, ja osobně zastávám opačný než Vy - to znamená slabší zdivo a silná izolace (argumenty pro najdete v jiných diskusích)
Odpovědět
Děkuji za odpovědi, ještě Vám zašlu podrobnější popis RD, kde je doporučeno z čeho stavět a jsou zde uvedeny i TZ domu. https://www.djsarchitecture.cz/RD%20D... Co na to říkáte, bude to lepší volba než stavět z porfixu plus?
Odpovědět
Obecně jsou systémy na bázi plynobetonu (porfix, ytong..) dobrou volbou, takže pokud vám ten materiál sedí, tak klidně. Sám budu stavět bungalov z betonových skořepin s vnitřním zateplením, ale to už je trochu vyšší dívčí. Čím topit doporučuji kalkulačku na tzb info. dle mě je nejlepší volbou snížit tepelné ztráty pod 4 kW a snažit se topit elektřinou (tč vzduch-vzduch, neboli klimatizace) Pozor s tím krbem na přetápění, nelze se rozumě dostat pod výkon 2,5kW a pokud máte dobře zaizolovaný dům, tak hrozí přetápění. Hledejte v diskuzích, vše bylo už milionkrát probíráno.
Odpovědět
@hondoslav Jak popsáno lze tento bungalov stavět z čehokoliv i co se týká zateplení. TZ jsem však v letáku nenašel. Možná by se našlo pár věcí k zamyšlení.
Odpovědět
Přečetl jsem jsi několik článků a místo samotného porfixu 500 bych tedy zvolil obyčejný ytong nebo porfix o šířce 30 cm a jako zateplení polystyren 20 cm, souhlasíte? Nebo by stačil polystyren 15 cm? A jako topení bych zvolil tepelné čerpadlo vzduch - voda.
Odpovědět
@travas jaké věci by se našly k zamyšlení? :-)
Odpovědět
Tloustka obvodove steny bungalovu staci takova, aby unesla strechu se stropnim podhledem. Tak je to i financne velmi vyhodne. Pak si muzete dovolit steny dostatecne mocne zateplit. U Porfixu staticke hodnoty neznam, ale u derovane cihly to muze byt 25 cm zed a klidne 25 cm izolace. Zed ma statickou funkci, je zbytecne ji naddimenzovavat. Vyradit se muzete na izolaci.
Odpovědět
@hondoslav Ono se to vše odvíjí od finanční části za jakou chcete dům postavit. To znamená od základů přes použité materiály, technologie, způsob vytápění atd. Ale to lze řešit až jak se rozhodnete. :-)
Odpovědět
Chtěl bych postavit obyčejný RD a vejít se do částky 2 milonů. Do domu nechci dávat rekuperaci, solární panely, apod., jako způsob vytápění je pro mě zajímavé tepelné čerpadlo vzduch - voda. Chtěl bych tedy dojít k nějakému kompromisu, aby byl RD dům postaven za rozumné peníze a TZ domu byly minimální :-)
Odpovědět
@hondoslav Svépomocí? Minimální TZ a TČ taky nejde moc dohromady :-)
Odpovědět
Pri minimalni TZ se cerpadlo nevyplati. Stavime svepomoci a topeni resime uz skoro rok, tedy premyslime nad nim. Momentalne jsme dosli k tomu, ze si nechame znovu propocitat TZ (pouziti jine cihly oproti projektu atd.) A pak se rozhodnem. Cerpadlo je hodne draha sranda.
Odpovědět
Článek se načítá
Stavbu RD nechci stavět na klíč, na to nemám tolik peněz. Plánuji tedy svépomocí, tzn. známý, příbuzní, dodavatelské firmy a vlastní práce. Já vím, že je čerpadlo hodně drahá sranda, ale kamarád si ho pořizoval do novostavby za 200 tisíc a nemůže si ho vynachválit. Stavěl z materálu Ytong lambda 375 + 8 EPS, bydlí tři měsíce a za 3 měsíce topení s veškerou spotřebu elektřiny ho to vychází na 2000,- Kč.
Odpovědět
Profilova fotka
@hondoslav my máme el.kotel, celý dům na elektřinu a měsíčně máme podobnou spotřebu. Takže jsme vlastně ušetřili 200 tis. ;-)
Odpovědět
@hondoslav Vidím, že se v tom plácáte, stejně jako já na začátku té myšlenky o stavbě domu. Takže si dovolím jen velmi jednoduchou radu.Pokud chcete stavět svepomocí, tak volte materiál, se kterým se vám bude dobře pracovat-keracihla, nebo ytong. Pokud chcete minimální TZ a současně minimální náklady, pak co nejtenčí zeď a co "nejtlustší" zateplení-kolik si nechte spočítat projektanta podle půdorysu. Musíte to ladit tak, abyste měl TZ co nejnižší-ideálně pod 4kW a současně abyste neměl pasiv-jinak budete muset mít rekuperaci. Pak následně topení elektrokotlem ;-) ......tyto diskuse opravdu nemají pro vás moc cenu....jsou příliš obecné, není ideální, jednoduché řešení, každý volí podle sebe, každý materiál má své výhody a zápory. Nechte si udělat odvěrávanou základovku-je to pár korun a předejdete obrovskému dilematu ohledně radonu a ev. následných úprav-zvlášť když budete mít projekt typový-ten vůbec takové věci nebere v úvahu a hodně projektantů taky ne ]-( .
Odpovědět
To by se mi taky líbilo a je pravda, že pořizovací cena elektrokotle a tepelného čerpadla je veliký rozdíl ve financích :-) Co jsem ale pročítal, tak většina lidí, co mají doma elektrokotel, mají roční náklady na elektřinu okolo 30 tis.
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak Proč musí mít pasiv rekuperaci? Ta je nutná jen v případě, že chcete žádat o dotaci ze které by se ale ta rekuperace zaplatila. Bez dotací není problém postavit pasiv bez rekuperace, která mimochodem není tak nákladný strašák jak se o ní často mluví.
Odpovědět
@bamak máte pravdu, že se v tom plácám :-D Děkuji za shrnutí, budu se snažit dosáhnout TZ pod 4 KW, abych mohl použít jako zdroj vytápění elektrokotel za pár korun. Další věci budu konzultovat s projektantem, již jsem s ním měl schůzku, ale než se do něčeho pustí, chtěl vědět, z čeho mám v plánu RD stavět a jak jej budu vytápět, tak jsem si nebyl jistý. Typový projekt mít jinak nebudu, dle této předlohy mi projektant narýsuje individuální projekt :-) Ale jak píšete, o odvětrávané ZD se zmíním..
Odpovědět
Profilova fotka
Náš soused má TČ a říkal, že už by do toho nikdy nešel. Ale nevím, nemůžu soudit. Ale když jsme nad ním uvažovali my, tak manžel přišel s tím, že prý až se náklady na pořízení zaplatí, je potřeba čerpadlo vyměnit :-D , takže defakto na nic.
Odpovědět
@hondoslav rd je to velmi praktický a pěkný,máme také bungalov,už 12 let. Jen bych tedy nenechala stavět firmu jakousi tu boudu na nářadí - zbytečně se vám to s nimi asi prodraží . Máme také střechu i nad terasou,což je moc prima a praktické,i když dražší,ale to je fakt dobrá investice.A máme dům do L.
Odpovědět
@hondoslav Ve Vašem případě asi stavět z ytongu + EPS. Jak silný Ytong a kolik izolace je na výpočet aby jste se dostal pod kýžené TZ 4 k i když ytong má různá specifika ohledně únosnosti ale pro svépomoc vhodný. Podívejte se kolem sebe z čeho se nejvíc staví. Nevím jak starý je projekt Vámi vybraného domu ale materiály a technologie jdou neustále dopředu.
Odpovědět
@catle jo a postavený je z Porothermu 44,už nezateplovaný,jen 2komorová okna,jedno francouzské,5+kk, užitá plocha cca 125 m2 a když jsou normální mírnější zimy,tak protopíme cca 12 tisíc, plynem ohříváme tedy i vodu. Topíme na 20-21 st.
Odpovědět
@hondoslav do Ytongu se nenechejte zlanařit,dle zkušeností známých stavebníků i odborníků,si tak domů natáhnete hodně vlhokosti a pak i plísně díky té vlhkosti;pravda,je to nejlacinější zdivo ale jak se říká - nic není zadarmo ;-)
Odpovědět
k Ytongu jen taková poznámka ke stavbě svépomocí, jedna tvárnice tl. 250 váží taky asi 20kg, zdít z toho od 6 řady je taky pěknej opruz, na takovej běžnej barák toho vezmete do ruky cca 30-40tun :-D
Odpovědět
@hondoslav Nejdriv si reknete, co od domu ocekavate. Chcete aby to dokazal splacat kdejaky zednik z hornidolni? Volte porobeton nebo keramiku. Chcete pri maly tloustce sten super tepelny vlastnosti, volte drevostavbu. Chcete presne festovni zdi s dobrou akumulaci a se zateplenim flexibilne od zakladu az po supervlastnosti, volne vapenopiskove bloky. Treba KS Kalksandstein. Chcete lacinou kkci a dum je bez komplikaci, volte betonove skorepiny s vnejsim zateplenim. Az si na tohle odpovite, pak vybirejte konkretniho vyrobce.
Odpovědět
@jakuda Vážně? Já jsem myslela, že pasivní dům už z principu a ke stavebnímu povolení rekuperaci musí mít. V podstatě u hygienického hlediska a nějaké "terminologie". Tak to se zakladateli @hondoslav omlouvám za dezinformaci.
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak Ta terminologie je taková v Česku v ramci zelené úsporám, ale u nás si celkově termninologii upravujeme jak se nám hodi. V terminologii dle Passive House institutu se rekuperace vůbec nezmiňuje.
Odpovědět
@jakuda Zahraniční zdroje jsem studovala.....dost jsem se ztrácela i v českých :-( . O pasiv jsme se zezačátku zajímali, ale nejspíš jsem si ty podmínky špatně pospojovala, protože v případě rekuperace (ev. aktivní rekuperace) se TZ vypočítávají trošku jinak-resp. se TZ nezvýší tolik jako při "běžném větrání"....tak jsem myslela, že bez rekuperace na pasiv jednoduše "nedosáhneš"-tak dík za opravné info :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@catle Dobrý den, názor si může udělat každý sám. https://www.ytong.cz/myty-a-pravda-o-...
Odpovědět
@catle o nasakavosti se mluví hodně, jestli to je pravda nebo není nedokáži říct, ale můžu Vám říct ke druhemu argumentu, že je nejlevnější - to tedy ani náhodou není..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?