Kolik se platí cca za stavební dozor?

Dobry den, chtela bych se zeptat, kolik clovek cca zaplati za stavebni dozor, a jak casto by mel dozor na stavbe byt. My stihneme do konce roku maximalne zaklady, takze me napadlo navrhnou staveb dozoru zatim jen platbu za zaklady. Souhlasil, o castce se teprve budeme bavit, ja nemam vubec predstavu, tak abych byla v obraze. Stavebni dozor je na doporuceni, mel k projektu par chytrych vyhrad, ktere byly opraveny, takze se osvedcil. Prosim tedy o info, jaka by byla dle Vas asi castka na dozorovani zakladu rodinneho domu- obdelnikovy tvar 12300x8000, Praha vychod. Dekuji!
Odpovědět
Prý je běžná taxa cca 10% z částky stavby, to řekl nám.
Odpovědět
Profilova fotka
@vlckovaklara ak stojí dom 120 tis €, tak 12 tis dozorovi ? :-( :-( , ani náhodou
Odpovědět
Profilova fotka
Kamarádi dali při ceně domu cca 3 mil za stavební dozor 160 tis, ale řešil za ně i organizaci stavby, dohlížel na cenové nabídky, smluvní věci atd. Jsou to myslím 3 roky zpátky. My máme cenovou nabídku na 2 kontroly za týden po dobu 8 měsíců za cca 50 tis.(dům cca 3,5 mil.). Hodinová sazba by ale vycházela výrazně dráž. A je to náš projektant.
Odpovědět
@lagertha Je rozdíl mezi stavebním dozorem a technickým dozorem-ten toho řeší a hlídá více (najděte si to na netu). Cenu na netu jsem našla cca mezi 3-5%, nebo hodinovka. Taky to zrovna řeším, máme doporučený velmi dobrý dozor, který si řekl 1500Kč za návštěvu. Průměrně 2x týdně (samozřejmě, podle toho, jak půjde stavba, jak bude potřeba....). Zdá se nám to celkem dost, ale co se dá dělat chceme ho, tak ho zaplatíme. To bude nejspíš i váš případ, takže dáte, to, co si řekne :-D. Sousedi platí méně, ale dozor je tam 1x za týden a už teď mají zmršenou základovku, protože to prostě neuhlídal. Takže my raději připlatíme a budeme doufat, že náš bude za ty peníze lepší. Mluvila jsem ještě s jedním dozorem, ale neměl čas, říkal, že bere 3%....což výjde zhruba nastejno, možná o pár tisíc méně.
Odpovědět
Diky moc za info. A prosim, mate s dozorem nejakou smlouvu, nebo stacil papir, ktery se podaval u stavebniho povoleni na urad, kde se potvrzuje, kdo bude delat stavebni dozor? Ja tedy predpokladam, ze je nutna i smlouva. Znama mi totiz rikala, ze maji jen dany papir, co podavali na urad. Diky!
Odpovědět
@topvideo1 Nevím jak to v praxi chodí, jen říkám co řekl nám.. my jsme to nakonec vyřešili jinak ;-)
Odpovědět
@lagertha To jeotázka na mě :-)? My budeme mít smlouvu. Žádný papír ke stavebnímu řízení jsme nedávali. Ale my stavíme s firmou na klíč. Osobně bych v dnešní době nic bez smlouvy nedělala. ALe jestli ji potřebujete nějak oficiálně třeba ke kolaudaci, to nevím.
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak pri stavbe s firmou nepotrebuješ potvrdenie o tom, kto bude dozorovať, firma sama ručí za kvalitu stvaby. Pri svojpomoci potrebuješ potvrdenie o tom, že ti niekto oprávnený bude stavbu dozorovať, hoc iba na papieri.
Odpovědět
@topvideo1 Však píšu, že to asi máme jinak ;-)
Odpovědět
@bamak Diky za info :-) Je to pravda, ze dnes bez smlouvy radeji nic nedelat. Jen me zajimalo, jak to maji ostatni. @topvideo1 Pravda. To me nenapadlo. My to mame svepomoci- kamarad a my, takze dozor pisemne podlozen byt musi.
Odpovědět
@lagertha určitě příkazní smlouvu, protože jinak by mohlo být složité zajistit, že je za stavbu opravdu odpovědný (TDI i SD jsou ze zákona odpovědní). Smlouva od právníka je takových 5000 Kč a v ceně případných reklamací je to zanedbatelné.
Odpovědět
@z_1_z Můžu se zeptat, co je to příkazní smlouva?
Odpovědět
Článek se načítá
@bamak - https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99...
Odpovědět
@z_1_z Díky, musela jsem si to přečíst 2x :-D. Něco jako smlouva o dílo? Nebo jsem úplně vedle?
Odpovědět
Profilova fotka
Nás stál dozor 5 tis. měsíčně. Když se nic nedělo, nechtěl nic. Poslední tři měsíce se toho až tak moc nedělo (vysychaly podlahy), tak si řekl o 3 tis. Jezdil tam minimálně 1x týdně, když bylo třeba častěji. Řešil všechno s řemeslníky, stavbyvedoucím, my jen psali, co se nám kde nelíbí ;-) Smlouvu jsme neměli, ale to byl zvláštní případ. Jinak bych vždy smlouvu vyžadovala.
Odpovědět
K ceně: berte to tak, že stavební dozor si najímáte proto, aby Vás ochránil před fušeřinou. Ušetří Vám dost peněz, pokud to bude vykonávat tak, jak má, navíc nese tu odpovědnost za to, že to bude v pořádku. Věřte tomu, že pro klidné spaní a následné bydlení je i 200 tis. Kč za dozor adekvátních.
Odpovědět
@lukoid Pro mě je tedy stavební dozor jen položka zvyšující náklady z moci úřední. Mám mezi známými několik lidí, kteří postavili domky svépomocí ještě za socialismu a které vydržely 30 let prakticky bez údržby(vyjma výměny oken a vodoinstalací, případně zateplení). To jsou lidé, kteří rozumí řemeslu a umí ještě pracovat pro výsledek, nikoli jen pro peníze. Narozdíl od těch mnoha staveb z posledních dvou dekád, které nezřídka vyžadují opravy už po pár zimách, případně mohou "šťastní" a na 30 let zadlužení čerství uživatelé plynule navázat s opravamy sotva dostaví. A už vůbec by mi nezajistila klidné spaní nějaká vidina odpovědnosti nebo záruky. Tak jako je dnes v míře větší než malé vidět za prací živnostníků a firem šlendrián, orientaci výhradně na zisk, neumětelství a absenci technického myšlení, tak samo to může být i s člověkem, který má oprávnění posvětit řádné provedení prací. Spojuje je chuť na stavebníkovy peníze a v případě problémů bývá pokus hnát je k zodpovědnosti neúspěšný. Podle mého je pro zručného a technicky přemýšlivého člověka nejlepší zadat práci lidem, za kterými jsou vidět hmatatelné výsledky a stavební dozor vzít co nejlevnější, čistě formální. Ušetřené peníze raději vložit do kvalitních materiálů a na zaplacení kvalitní práce(přitom často nebývá ani drahá v porovníní s blbci a nemehly). Samozřejmě ale píšu o stavbě svépomocí, kdy předpokládám určitou technickou zdatnost stavitele a schopnost zorientovat se v technologiích a postupech. Kdo si nechá stavět dům na klíč, zřejmě je seznámen se svými schopnostmi a určitě bude uvažovat jinak.
Odpovědět
Profilova fotka
stavěl jsem dům víceméně svépomocí - stavební dozor mi dělal přímo projektant. za měsíc se budu po 1,5 roce stěhovat, byl se na stavbě podívat 3 x - platil jsem mu 2000 kč za celou stavbu. Sousedi neplatili tuším nic. u nás na vysočině si ale každý staví se zedníky sám, v projektu jsem se i já jako laik vyznal, zedníci byli super - tak nebyl dozor třeba . vše jsme měli i v projektu naddimenzované, tak jsme to tak i postavili pokud si někdo nechává vše dělat tak je asi třeba 2000 - 3000 kč za měsíc adekvátní
Odpovědět
@josef1 @hbboy Jojo, na tom je taky kus pravdy. Ovsem ma zkusenost je takova, ze jsme meli vypracovany projekt, ktery prosel normalne stavebnim povolenim, a jakmile to uvidel stavebni dozor, tak se zhrozil. Poukazal na spoustu veci, co byla spatne!! Napriklad strop by nam doslova spadl na hlavu, byly spatne navrzeny nosniky, chybela tam spousta technickych veci, bylo to cele nedomyslene,nesmyslene resene odvody kanalizace atd. Ukazala jsem to pak jeste jednomu znamemu, co stavi leta /ma staveb firmu, ale bohuzel v dome nasi stavby nema kapacitu stavet i nam/ a ten vse jen potvrdil. Takze diky nemu se projekt cely predelaval, dalsi dva projektanti k nicemu, az treti vedel, o cem je rec a dodelal vse potrebne. Bohuzel jsem zjistila, ze to je naprosta klasika- jeden projektant horsi nez druhy /zkusenost mnoha mych znamych/, cili mate stesti, ze jste meli projektanty OK. No a po techto zkusenostech by rada, aby byl tento pan stavebni dozor, radeji i na stavbe. :-)
Odpovědět
@lagertha Taky je velký rozdíl projekt na stavební povolení/ohlášku a na provádění stavby. Pokud jste měli jen pro povolení, tak toho se většinou moc držet nedá ;)
Odpovědět
@lagertha Projektanty jsem nezmínil, ale máte samozřejmě naprostou pravdu, nijak se neliší od výše uvedených profesí a šance, že člověk svěří vypracování projektu diletantovi, je rovněž vysoká. Ani já jsem nenatrefil na špičkového odborníka, ale dokázal jsem jeho přehmaty včas zachytit, takže s výsledkem jsem až na pár drobností spokojen. Jinak, úřednice na stavebním úřadě nepodrobují projekt detailnímu zkoumání na přítomnost chyb technického rázu, ale pouze sledují, jestli splňuje formální stránku věci, jestli má všechny náležitosti, zprávy, vyjádření, přílohy, souhlasy, jestli jsou dispozice v souladu s normami apod. Tam by asi odhalily třeba zásah do ochranného pásma sítí, ale určitě ne nedostatečně nadimenzované stropní nosníky. Správné navržení a technické zpracování projektu je zodpovědností projektanta. Každopádně pokud váš stavební dozor našel chyby v projektu, činil tak nad rámec svých povinností a můžete si gratulovat. Normálně sleduje(měl by) pouze to, aby stavba probíhala v souladu s projektem a hlídá kvalitu prováděných prací. Optimální je asi být sám technicky zdatný a manuálně zručný, když už práci zadávat, tak jen ověřeným řemeslníkům a mít štěstí na projektanta, protože po nikom nelze chtít, aby standardně přepočítával parametry všech projektantem navržených konstrukčních prvků. Já měl ale s projektantem potíž spíše v tom, že mimo navrhování nesmyslně komplikovaných technických řešení také místy zbytečně předimenzovával, což samozřejmě znamená neúčelně vynaložené prostředky navíc(ne jeho). @hbboy Vidím to stejně. Každý by měl upřímně zhodnotit své schopnosti a podle toho se rozhodovat.
Odpovědět

Odpovědět
@maran78 Zlodějina je, když se fušér vydává za odborníka-řemeslníka, nemá problém se ujmout něčeho, čemu nerozumí, a ještě si nechá zaplatit. Pokud nemáte nikoho na kontrolu a sám tomu nerozumíte, zaplatíte při následně opravě daleko více, než kolik byste dali dozoru.
Odpovědět
já jen, že za to, že někdo dohlíží na to, aby se dělalo dle pravidel, norem a podkladů a vezme si za to 100 nebo 200tis je nehorázné
Odpovědět
Diky vsem za postrehy. Je pravda, ze nekde je ten stavebni dozor asi jen do poctu, ale u nas tedy ne. Diky nemu mame dost veci jinak a lepe, takze pro me to vyhozene penize nejsou ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@hbboy mohla bych poprosit o kontakt?
Odpovědět
Na stavbě by dozor měl být přece po celou dobu co se staví, jinak by se tomu přece neříkalo stavební dozor. A je to hodně o tom co je to z\a člověka, který na stavbu dohlíží... :) Je to hodně individutální... Ale je to docela podstatný....:)
Odpovědět
Profilova fotka
@lagertha tak náš projektakt - raději vše naddimenzoval - takže stavební dozor nebyl potřeba a zedníci byli schopní ....
Odpovědět
Profilova fotka
@polir nechte to být - je to místní člověk - nikam daleko nejezdí určitě i vás jsou dobří projektanti ted dokončuji dům a dělám poslední úpravy ale to jsou řemeslníci !!!! - jeden větší lempl než druhý - raději si vše udělat sám
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?