Stavěl tu někdo rodinný dům vedený jako rekreační objekt?

Profilova fotka
Prosím stavěl tu někdo rodinný dům vedený jako rekreační objekt? Jde o to že pozemek se nachází v rekreační části našeho města. Na stavebním úřadě nám, ale řekli že to není problém postavit tam "rodinný dům" a trvale ho obývat, dovolí nám tam i trvalý pobyt. Takže vlastně není více méně co řešit, ale chtěla bych vědět zda to nemá nějaké "ale" nebo na co si dát pozor, nebo co se musí udělat jinak a tak. Prostě jakou máte zkušenost? Pozemek je na krásném místě přímo jsme si to tam zamilovali, koupíme ho i za pár korun protože ho máme od tety. Příjezdové cesty k pozemku jsou tři, lesem který je soukromý ale není problém cestu využívat, pak polní cesta okolo zahrádek a chatek, kde asi v zimě nikdo moc nebývá to nevíme. A pak ještě jedna "polní cesta" kde do budoucna během třeba maximálně pěti let budou stát v části rodinné domy a v části rekreační objekty. Na úřadě nám řekli že to tam ale bude podobně využito jako využijeme pozemek my. Stavba bude vedena jako rekreační objekt, ale budeme tam normálně bydlet. To znamená že by potom nemusel být problém v popelnicemi a s poštou. Lze taky zažádat o změnu územního plánu, ale ta bude probíhat během 5let. Naše vize je taková že postavíme rekreační objekt a zažádáme o změnu územního plánu a třeba nám později objekt změní na rodinný dům. Šli by jste do takové stavby? Má to nějaká úskalí a něco na co si dát pozor a promyslet to. Něco co zjistit ještě před stavbou. Děkuji za každý postřeh a radu. :-)
Odpovědět
Moje jedna kamarádka také staví "chatu" k trvalému bydlení v zahrádkářské oblasti. Zatím teda finišují, ještě nebydlí, tak praktické poznatky nemám, ale co takhle vím z povídání, tak si to chválí. Jediné omezení měli, že museli zastavět tuším max. 70 m2 plochy, tzn. že museli každopádně do patra, ale šlo to...
Odpovědět
Profilova fotka
@vse.tecka nám tedy na úřadě řekli že rozměrové omezení nemáme, chceme stavět bungalov do 150m2 a snad by nám to měli povolit. Tak uvidíme :-)
Odpovědět
@vse.tecka možná měli malý pozemek a je tam určená zastavěnost v procentech. U nás třeba určená žádná určitá zastavěnost není a můžeme zastavit klidně celý pozemek.
Odpovědět
Profilova fotka
Jak to je s prijezdovou cestou v zime, je nejaka udrzovana, nebo si je budete muset odklizet sami? To muze byt tak nejvetsi starost.
Odpovědět
Profilova fotka
Tipovala bych, že největší problém bude získat hypotéku,na rekreační objekty se jim půjčovat nechce
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda cestu si budeme muset udržovat sami, ale až bude to okolí zastavěné tak se to bude prohrnovat takže to je cca 5 let starostí. @slabici na hypotéku jsme se ptali naší hypoteční poradkyně a problém to prý není, záleží na bance, jde jen o to že můžeme dostat trošku větší úrok než na dům
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@gabca09 DPH na rekreační objekt je na rozdíl od RD 21% :-|
Odpovědět
s hypotékou na RO problém je, ale jak u které banky, já narazil u spořitelny třeba s příjezdovou silnicí, silnice tam je, ale široká jen dva metry, a to byl problém. Co se týče úroku, tak není pravdou že by byl větší u RO proti trvalému bydlení, dostal jsem nakonec normální úrok se 7 letou fixací. Co se týče DPH, ano 21 pct., což je taky problém, protože stavební úřad Vám povolí stavbu za těch samých podmínek, jako kdyby jste stavěli objekt pro trvalé bydlení. Uvedu příklad, třeba sádroše, musí být protopožární a zhotovitel certifikát na montáž, takže nějaké svépomocné práce ani náhodou a podobných podmínek tam mám jak nasr..-), chci tím jen říct, že pojem rekreační objekt pro trvalé bydlení jsme si vymysleli sami, nikoho nezajímá že tam budete bydlet celoročně, prostě je to objekt pro rodinnou rekreaci. V čem ale jsou problémy, tak to je voda a odpady. Oboje spadá pod vodohospodářský úřad, a tam sedí většinou fakt kreténi. Než tedy začnete něco vyřizovat, zjistěte si, jestli vám povolí třeba čističku odpadních vod, hlavně jaký typ, a pak případně čerpání spodních vod , v případě studny.
Odpovědět
Problém může být ve velikosti objektu a vůbec regulativech dané rekreační plochy (zeptat se na odboru územního plánování...obvzláště pokud spadáte pod menší stavební úřad a ne ten co sídlí společně s územním na ORP tak jsou vám schopni slíbit cokoli, ale jelikož od loňska musí územní plánování psát ke každé stavbě závazné stanovisko, tak přes jejich názor nejede vlak :-) ), další problém příjezdová cesta (majetek čí?, šířka, popeláři zajíždí?úklid v zimě apod....) dáel co sítě ? voda, kanalizace...a samozřejmě hypotéka - pro banku to pořád bude "jen"chata i když třeba větší.....
Odpovědět
Profilova fotka
Dalsi problem muze byt infrastruktura. Je tam vodovod, kanalizace? Pokud ne, jste pripraveni zit bez tohoto "luxusu" ? Obce vetsinou nemaji potrebu investovat do infrastruktury v chatovych osadach, protoze tam nezije tolik obyvatel trvale a z chataru jim do obecni kasy neplyne tolik penez, jako z trvale bydlicich. Takze pokud cekate, ze budete chvili vyvazet zumpu a pak obec postavi kanalizaci, muzete byt pak nemile prekvapeni, kdyz se k tomu obec nebude mit.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Problém může nastat, pokud budete mít zájem čerpat dotaci. Dnes je atraktivní fotovoltaika a tepelné čerpadlo, dotace od státu velmi slušná, ovšem není to použitelné pro rekreační stavbu i obývanou trvale. Uvedené uspořádání stavby velmi zlevní provoz domku. Pro příští důchodce je to přínos až desítek tisíc ročně, na který nedosáhnete. Naopak mít vodu z vlastní studny a odpady řešit čističkou bude při rostoucí drahotě znamenat značnou úsporu financí, investice do toho se rychle vrátí.
Odpovědět
Zdravím, ještě bych upozornil na to, že jako rekreační objekt to bude mít mnohem menší hodnotu než klasický dům. Takže pokud Vám na to nějaká banka slibuje hypotéku, může stejně nastat problém při odhadech. Pokud budete chtít v budoucnu nemovitost prodat nebo pronajmout, tak možná nedostanete tolik, kolik by odpovídalo Vaší vstupní investici.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?