Studie patrového RD - připomínky

Profilova fotka
Zdravím všechny z MS👋🏻 Prosím o objektivní připomínky k prvnímu návrhu půdorysu našeho patrového RD (přízemí + obytné podkroví) - nějaké tipy co vylepšit, upravit?🙂 Sami už nějaké připomínky máme, například oddělení šatny u ložnice příčkou, rozšíření terasy, úprava počtu/velikosti/rozmístění oken, možné jiné uspořádání horní koupelny a také obývacího pokoje...každopádně budu ráda za další přínosné názory😉 Vstup do domu je od příjezdové cesty a orientace vstupu je S/SZ. Děkuji všem
Odpovědět
Profilova fotka
@lenny92 Řekl bych asi 3 věci: Malé zádveří (než se v zimě všichni, třeba 4 osoby, zují, svlečou a uklidí do šatny, uteče dost tepla ven), nevidím skoro nikde úložné prostory a ty pokoje se mi zdají dost úzké, když si ještě odečtete tu šikminu (která nevím, v jaké je výšce). Otázka je, jestli s tím lze něco udělat.
Odpovědět
Profilova fotka
Podle mě dva sprchové kouty nevyuzijete, škoda peněz.
Odpovědět
Připojil bych se k koky999. asi máte své limity... chápu. Je to dost úzké - opravdu. Dveře od zádveří bych posunul za WC. Ty šikminy budou problém! - říkám z vlastní zkušenosti. Jinak asi každý podle svých možností. Ten složitý a dost drahý komín potřebujete? Uvažte, jestli za tu cenu není lepší koupit do patra multisplitovou klimatizaci... Jinak osobní připomínka, hezké, ale vidím 2 dětské pokoje - víte kolik mají děti věcí a vy osobně také vše nenacpete do skříní - kam to dáte? ...to já jenomtak. Poslední připomínka, u dřevostavby se nevyplatí šetřit na izolaci. Nejhorší co se může stát je kondenzace vody v jádru stěny.
Odpovědět
Profilova fotka
@koky999 @profitechnik o tom zádveří jsme taky uvažovali, rádi bychom ho udělali delší směrem do chodby, ale to bychom museli mít vchod do koupelny ze zádveří, což zase nechceme...museli bychom asi jedině upravit dispozici TM. Co se týče úložných prostor, budeme to muset asi také ještě pořešit, je pravda že nyní tolik věcí nemáme, ale do budoucna s dětmi to bude horší... Jak píšete jsme trochu omezení velikostí domu - rozpočtem, takže proto jsou dětské pokoje menší, přijde nám to o trochu lepší než dělat pro 2 děti jeden společný velký... A co se týče té dřevostavby - jde o chybu v popisu které jsem si upřímně sama nevšimla :-x, dům bude klasicky zděný a projektant to ví, nevím proč tam uvedl toto :-N @zmrz_lina o těch dvou sprchových koutech pořád diskutujeme, manžel chtěl původně taky jen jeden, ale na druhou stranu my budeme využívat především horní koupelnu, a vím že tam využijeme jak vanu tak sprchu. Sprcha v dolní koupelně by pak měla sloužit jako "špinavá" např. po práci na zahradě, a také pro případné hosty...
Odpovědět
Profilova fotka
@lenny92 tak to potom ano, ale pokud to bude špinavá sprcha, pak nedává smysl chodit přes čistou chodbu 😉 v každém případě promyslete. My třeba nechali sprcháč jen dole, právě kvůli mytí psů a tak. Navíc máme malé děti a když spí, nechce se nám dělat rachot v patře při večerní hygieně, takže s mužem využíváme spodní koupelnu 😉
Odpovědět
@lenny92 Máme rozměrově i tvarově hodně podobný dům. Rozložení pokojů trochu jiné. Myslím, že je to pro čtyřčlennou rodinu úplně dostačující. V ložnici bych zvážila zmenšit hloubku výklenku pro vestavnou skříň. Zvětšil by se tím dětský pokoj.
Odpovědět
@lenny92 jak to vidím já: i kdyby jste dětské pokoje spojily tak kvůli tomu jak jsou úzké tak tam skříň nevejde.Zrušila bych spíž i šatnu, aby se zvětšila kuchyň a vešel tam i stůl, zúžila a posunula doprava WC (bylo by jen WC bez sprchy), otvírání vchodových dveří změnit na doleva, aby naproti byl odkládací prostor na kabáty a botník, z té pracovny udělat velkou šatnu protože věcí bývá opravdu hodně :-) (a ještě tu skleněnou přepážku odstranit ať je kam postavit kočárek)
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina při využití té dolní sprchy jako "špinavé" by se v tomto případě mohlo chodit přes TM, jsou tam venkovní dveře ze zahrady (parkovacího stání) :) ale je možné že nakonec sprchu v horní koupelně zrušíme, ještě musíme promyslet ;) @zbranda a můžu se zeptat jak máte řešené úložné prostory? :) Tu skříň v ložnici jsme původně chtěli jako oddělenou šatnu, ale to bychom ten prostor museli ještě zvětšit, a to asi nepřipadá v úvahu, právě kvůli tomu že dětský pokoj už je takhle dost malý...a pokud bychom zmenšili ložnici na úkor pokoje, což by nám vůbec nevadilo, tak je tam zase problém s dveřmi...a přehazovat místnosti se nám moc nechce kvůli orientaci světových stran - ložnice na S, dětské pokoje na J
Odpovědět
Je to vcelku malinké. Zádveří je mini, to vůbec v reálu nemůže fungovat, u toho minišatna, minikoupelna průchoďák... Navíc, pokud koukáte na peníze, tak si spočítejte, kolik tam máte posuvných dveří, podívejte se, kolik stojí a zda to za to stojí. Úplně chybí úložné prostory.
Odpovědět
Profilova fotka
@luckavra s velikostí zádveří a šatny souhlasím, koupelnu jsme ale v přízemí chtěli jen malou, a to že je průchozí do/z TM se nám naopak líbí. Na peníze samozřejmě koukáme, ale ne tak abychom ušetřili za každou cenu a na úkor kvality a nějaké logické dispozice;) S posuvnými dveřmi máte pravdu, projektant jich do návrhu dal víc než dost, ale už teď víme že např. do spíže, ač vypadají designově lépe, určitě nejsou potřeba, takže se je budeme snažit zredukovat. Úložné prostory je asi to co nás teď trápí nejvíce a budeme to muset s projektantem nějak dořešit. Nenapadá mě ale v tuhle chvíli jak to účelně vyřešit, snad jen využít část prostoru pracovny...
Odpovědět
@lenny92 já jsem na to mrknul a neprekousnul bych jednu zásadní věc(diky které bych to musel udělat kompletně jinal). Šířka pokojů ani ne 2,5m je prostě málo a to nevíme, jak moc tam bude zasahovat střecha..
Odpovědět
A v jake vysce zacinaji sikminy?
Odpovědět
Článek se načítá
A co udelat vstup do spodni koupelny pod schody? Tim by se zvetsilo zadveri.
Odpovědět
@lenny92 Zatím nebydlíme, ale jsme ve fázi těsně před dokončením. Úložné prostory budeme řešit skříněmi na míru (manžel je truhlář). My si moc nepotrpíme na shromažďování věcí, proto by to mělo stačit a navíc už nemáme úplně malé děti, které s námi budou nejspíš bydlet už jen pár let, proto bychom v budoucnu v případě potřeby předělali jeden z dětských pokojů na šatnu. Půdorys domu jsem vložila do fotoblogu, pokud se chcete mrknout.
Odpovědět
Profilova fotka
@jaroslav1987 máte pravdu, 2,5m je asi opravdu málo... @ive747ta to teď bohužel přesně nevím, musím zjistit, ale tuším že projektant říkal že bude vyzděno do výšky 90cm. Vstup do koupelny pod schody by asi šel, pokud bychom upravili dispozici TM, zkusíme promyslet:) @zbranda aha, tak to potom ano. My tedy teď těch věcí taky tolik nemáme, ale děti nás teprve čekají, takže do budoucna to určitě naroste:-D dobře mrknu, díky;)
Odpovědět
@lenny92 Nadezdívka 90 cm bude ve Vašem případě málo. My máme 1,2m. Je to tak na hraně, míň si neumím představit a to máme o něco širší dětské pokoje a šikmina je jen do poloviny délky místnosti (zbytek je vikýř).
Odpovědět
@lenny92 my kvuli malemu zadveri otvirame dvere ven.
Odpovědět
@lenny92 pro představu my máme v projektu pokoje v podkroví 3,4x 3,7m a nadezdívku až do výše 1,9metru
Odpovědět
Profilova fotka
@zbranda asi je to opravdu málo, budeme tedy buďto muset vyzdít výš nebo pokoje rozšířit..každopádně děkuji za představu;) @jajinka121 tak to máte luxusní:) my holt potřebujeme trochu šetřit místem.. @fifina86 myslíte venkovní dveře? To ale být nemůže ne, kvůli tomu že pak např. hasiči nemůžou vyrazit dveře, nebo se pletu?
Odpovědět
@lenny92 tak to slysim poprve, ze vchodove musi byt dovnitr. V nasem okoli nejsme jedini, kdoto tak ma.
Odpovědět
@fifina86 Ano, i nám projektant říkal, že vchodové dveře se otvírají dovnitř. Oknari říkají, že je to blbost. Není nutne. Máme je ven, začali jsme stavět teď na jaře. Navíc i logicky: když bude hořet, potřebuju se dostat ven zevnitř. Hasiči přijedou později. Navíc tedy máme francouzské okno, kdyby náhodou...
Odpovědět
@ivaaviva je to adi zazity zvyk otvirat dovnitr, ale ze by to bylo legislativne na rizene u RD (mozna u bytovych domu) to fakt nevim a jak rikam, nikdo nam to nerozporoval. A nam prave otvirani vem v male predsini hodne pomohlo.
Odpovědět
Profilova fotka
@fifina86 @ivaaviva měla jsem dojem že jsem někde slyšela/četla že to tak právě musí být, ale asi je to tedy jen zvyk;) Ale s tím ušetřením místa v zádveří by to určitě mohlo pomoci, píšu na seznam případných úprav, díky:)
Odpovědět
@lenny92 mě ten náš dům nepřijde vůbec velkej :-D ale zatím máme jen desku, takže to potom snad bude vypadat větší. Máme podkroví asi 90m2 plochu. Máme tam právě kvůli tomu úložnému prostoru i velkou šatnu, komoru, obrovskou koupelnu a u schodiště ještě halu co bude sloužit jako druhý obývák. A když dcera odroste, může si z podkroví udělat 3plus kk byt jako startovací bydlení.
Odpovědět
Jestli nemuzete hnout s rozmery, tak bych zrusila dole pracovnu a udelala tam loznici a horejsek nechala na detske pokoje🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 90m2 jen podkroví? :-o Tak to je obr proti tomu našemu :-D To už pak opravdu může samostatně sloužit jako super byt.. @ive747ta když my právě tu pracovnu potřebujeme...asi s tou velikostí domu budeme muset trochu pohnout, protože ať nad tím přemýšlíme jak přemýšlíme, tak se současnými rozměry to nějak efektivně vyřešit nepůjde =-)
Odpovědět
@lenny92 dole máme zastavenou plochu 110m2 plus terasu a garáž. A to jsme ten dům dost zmensili oproti původnímu návrhu. Užitnou plochu domu máme asi 190m2 a zatím máme jen desku a vypadá opravdu malinká 😂
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 mě taky přijde že ty samotné desky vždy vypadají malé, ať jsou jakkoliv velké :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?