Studie rodinného domu do L - prosím o názor

Dobrý den máme návrh studie od architektky. Požadavek byl dům ve tvaru L pro 4člennou rodinu. Orientace terasy na jihozápad. Už tam nejsou žádní sousedé. Podsklepená garáž. Samostatná část pro rodiče, vstupy na terasu. Jsme trochu na rozpacích, především vzdálenost jídelny a kuchyně a celková velikost domu:(:(:(
Odpovědět
1
2
vzdálenost z kuchyně do jídelny mi nepříjde špatná, ale mě by spíš vadilo že do ložnice musíte přes šatnu, jestli jsem tedy návrh pochopila správné, ale zas na druhou stranu, jestli vám to nevadí tak mi jinak dispozice domu příjde dobrá :)
Odpovědět
Profilova fotka
Dispozice domu je logická, vzdálenost od kuchyně k jídelně by mi nevadila (dá se vyřešit servírovacím stolkem), vchod přes šatnu do ložnice je náhodou celkem praktický. 174m2 užitné plochy je na bungalov poměrně velkorysé. Ale to záleží na Vás jestli tak velký dům chcete a ufinancujete. Mě by nejvíc vadilo, že dům zabírá víc než polovinu zahrady.
Odpovědět
Je to teda na můj vkus obrovské. Nevím, kolik vám je a jak velké máte děti, ale uvažujte, že třeba za 10 let půjdou děti na vysokou a budou domů jezdit třeba jen na víkend, možná ani to ne. Asi jste to zvážili ze všech úhlů, ale je to takové jakési nekompaktní. Oddělit rodiče a děti jde i jinak, než že strčíte ložnici do jednoho rohu a dětské pokoje do opačného rohu domu. Takto to mají hlavně děti daleko k jídelnímu stolu a dojde spíš k tomu, že se u toho jednoho stolu ani nikdy nesejdete. Mně se líbí např. nápad, který mají naši příbuzní. Původně jednu navrhovanou velkou koupelnu rozdělili a udělali koupelnu se záchodem jen pro děti a druhou část si zabrali pro sebe s přístupem z ložnice. Rodiče i děti tak mají alespoň základně zachované soukromí (bude to fajn, až si děti najdou partnery a budou tam přespávat třeba).
Odpovědět
A souhlasím s tím, že je škoda, že dům zabírá víc než polovinu zahrady. To teda by mi přišlo docela smutné.
Odpovědět
vypadá to pěkně. Velké, ale to je vaše věc. Jen bych si já osobně dala vstup na koupelnu u ložnice ze šatny. A pak bych do prádelny přidala WC - když už tam máte sprchu pro použití ze zahrady, ne?
Odpovědět
@novackovaj konečně dům a ne byt pod střechou jak je tady často vidět. A prádelna a komora a technická a dost prostoru na ukládání všeho možného i nemožného co si lidé ani neuvědomí co je v domě potřeba :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě mě napadlo, že bych asi nechtěl takto prosklenou stěnu (navíc rohovou) v ložnici. Nejen, že bych neměl pocit soukromí, ale okno naproti posteli podle mě není nejšťastnější s ohledem na kvalitu spánku. O finanční stránce takového řešení ani nemluvím.
Odpovědět
@jakuda Děkuji za nápady a rady s tím prosklením v ložnici nepočítáme, to jsem zapomněla napsat. Je to studie od architekty a její designový prvek. Zatím jsme nic neupravovali....
Odpovědět
Je to velke a opravdu pekne, ale souhlasim s ostatnimi - vstup do loznice pres satnu mi prijde zvlastni a asi bych to chtel "klasicky". A ja bych urcite odebral dvere z detskych pokoju na zahradu - prijde mi, ze tam je tech dveri ven proste moc - odebral bych je jak z kuchyne, tak z obou detskych pokoju. Navic tim ty detske pokoje maji kazdy dva rohy "zabite" dvermi - pokud by si to chtely deti nekdy trochu predelat a udelat nabytek jinak, vice mene nemaji zadnou jinou variantu
Odpovědět
Moc hezké, dokázal bych si představit, v tomto žít. Já bych naopak takto šatnu nechal, je to praktické.
Odpovědět
Profilova fotka
Mně se to líbí, ono dostat 4+1 (4kk) s takovým množstvím úložných prostor (TM, prádelna) a ještě garáží na menší prostor bych řekla skoro nejde, má-li vše být funkční... jediné, co bych změnila - z dětských pokojíků bych nedávala dveře, ale pouze okno. Naopak v kuchyni bych dveře nechala, protože na terasu se nejčastěji chodí s jídlem (případně z terasy pro jídlo). Stejně tak průchod do ložnice přes šatnu se mi líbí, zajišťuje to dostatek soukromí i pro případné dětské přepadovky :-)
Odpovědět
Mně to přijde skoro perfektní! Palce nahoru! Všechno krásně funkční a nepřijde mi to přehnaně velké. Osobně bych uvítala víc světla v kuchyni a nejsem si jistá tím průchozím prostorem kolem ostrůvku...
Odpovědět
Článek se načítá
Děkujeme, shodujeme se s vámi na tom, že je třeba odebrat dveře z dětských pokojů... Kuchyň chceme mít určitě propojenou s terasou, kvůli nošení jídla přijde nám to praktické... Vstup do ložnice přes šatnu nám nevadí, bude v ložnici méně dveří...a zamezí to částečně hluku z obýváku... Děti nikam neodstrkujeme, naopak až budou větší budou chtít mít i ony své soukromí....znám to z vlastní zkušenosti.
Odpovědět
Všichni střecháčci jste úžasní a tak rychlí s nápady....děkujííííí moooooc :-) :-) :-) :-) Neumím odpovídat jednotlivě.....
Odpovědět
A navíc čtete myšlenky toho nedostatku světla v kuchyni se také bojím, budeme ještě přemýšlet.... ;-)
Odpovědět
Mne by velmi vadila poloha a tvar kuchyne, je prilis uzka a s vyhladom na stenu a dvere. Prehodila by som ju s technickou, alebo poprehadzovala miestnosti tak, aby mohla byt na pravej strane (ako mate obyvacku).
Odpovědět
Profilova fotka
Mne se navrh líbí, jediné do čeho by se mi nechtělo, je kuchyň. Přijde mi taková nějaká odříznuta od dění i přesto, ze je uprostřed domu.
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak kuchyň bych prohodila také s TM
Odpovědět
@mirekb Třea mně se dveře z děcáků ven líbí, je to pohodlné, děcka mohou kdykoliv ven, dá se dobře větrat, i třeba celé postele - matrace, nemusí se to vláčet bůhvíkudy. Prostě pěkně vyřešený dům.
Odpovědět
Průchod přes šatnu jsem viděl u známých a je to super.
Odpovědět
Musím říct že se mi to líbí i jako inspirace. Jen bych asi prohodila kuchyň a TM.
Odpovědět
@nininka23 Ba ne, kuchyn je umístěna perfektně, hned u vstupu na terasu - nachystám oběd a rovnou ven, stejně tak nádobí zvenku dovnitř. Dle mého je to bezva dům, jen ten záchod přidat. A pro mne vstup do koupelny přes šatnu - kvůli toaletě. A zachovat vstup do ložnice přes šatnu - je to z pohledu z obýváku mnohem lepší. Takže za mne - znovu - palec nahoru a pozdrav autorkám!
Odpovědět
@inkajanakova Děkuji za názor, chtěla jsem kuchyň se vstupem na terasu právě jak píšete. Připravím jídlo a hned ho nosím ven a obráceně. V současnosti chodím přes obývák a je to velmi nepraktické. Jen se mi ta kuchyň zdá málo osvětlená a jak jsem už zmínila daleko k jídelnímu stolu.Budeme ještě přemýšlet. Dveře z šatny do koupelny jsem nechtěla kvůli případné vlhkosti....
Odpovědět
Profilova fotka
@inkajanakova Vidíš, mně by to nevyhovovalo. Ale samozřejmě každému sedí něco jiného, mně se líbí velké obývací kuchyně, což spoustě lidí taky nevyhovuje. Vzhledem k tomu, v jakých zeměpisných šířkách žijeme, tak je pravděpodobné, že víc stravování absolvují doma a ne na terase a kvůli tomu bych chtěla mít do jídelní části blíž než ven na terasu. Navíc mi prostě příjde ta kuchyň odříznutá od veškerého dění v obývací a jídelní místnosti, ale zároveň je průchozí ve všech směrech, že si neumím představit mít tam něco neuklizeného, aby to nepůsobilo jako binec v celém domě.
Odpovědět
@novackovaj Myslím si že světla tam bude dost. A co se týče té vzdálenosti k jídelnímu stolu - co třeba o kousek zmenšit tu technickou anebo prostě celou tu část s garáží víc vystrčit, jakoby celou vzít a posunout o kousek ven. Tak bys dostala ten prostor jídelny blíž ke kuchyni, a přitom by plochy místností zůstaly stejné. Ale taky bych popřemášlela - jak často budete u hlavního stolu všichni jíést. Protože když budete v práci a děti ve školce, tak se jí tam, a doma se pak dá jen nějaká večeře - nevím, možná budete vařit denně teplé. Ale pokud ne, pak se večeře sní u pultu a velký stůl se využívá v sobotu a v neděli a ve svátky - a pak ta vzdálenost nevadí.
Odpovědět
Profilova fotka
Mne se projekt libi, take jsme zvolili dum ve tvaru L, respektive T... dvere z pokoju bych nechala jak jsou, proste se to k tomu domu hodi. My jsme zvolili pul fix a pul otviraci... jedine, co by mi trochu vadilo, je kuchyne, ale myslim, ze i tak naprosto super... 😉
Odpovědět
@inkajanakova Garaz bohuzel posunout nemuzeme.... ]-( je tam jen 3,5 metru ke komunikaci...
Odpovědět
@novackovaj dom je celkom v pohode, aj keď rozloha by moju peňaženku nepotešila :) Ja osobne by som preferoval keby kuchyňa s obývačkou bola v tej časti kde je teraz obývačka a spálňa a tam kde je kuchyňa by som dal detskú izbu a na ľavej strane domu by som spravil spálňu spolu so šatníkom a kúpelňou. Takto by to mne vyhovovalo viacej, nakoľko teraz je to dosť rozhádzané.
Odpovědět
@novackovaj navyše spálňa pri terase nie je úplne najvhodnejšie riešenie.. asi takto - je to narýchlo tak to nie je presné, ale pre predstavu by mohlo stačiť.
Odpovědět
@novackovaj Ted jsem se tedy ještě dívala, předpokládám že schody v technické jsou do podkroví. A co je tedy udělat stahovací, technickou zmenšit o ten výklenek a posunout příčku obýváku kousek níž, směrem ke garáži. Komín bych naopak vystrčila víc do pokoje, tím by se pěkně oddělil jídelní kout a krb v prostoru je prostě excelentní prvek. A měla bys blíž k jídelnímu stolu. A ještě jedno - docela se mi právě líbí to, že kuchynský kout je částečně zastrčený - je to lepší z hlediska provozu domácnosti. Neexistuje totiž skutečně odsvač - s výjimkou průmyslových - který by pobral opravdu všechny pachy z kuchyně. Dveře z ložnic a pokojíků bych nechala, je to skutečně bezva věc, třeba i když větrám peřiny, celé postele. Je to prostě pohodlné - a navíc to dává vzhledu domu určitou šaramanci. A poslední věc - na tvém místě bych se asi držela svého projektu. Jednoduše proto, že pouze ty víš, jaký máte životní styl, jaké máte představy a zvyky, a co vám vyhovuje. Do domu si každý promítá své požadavky, ale každý jsme jiný - a i proto jsi se jistě obrátila na projekční kancelář a nekupovala typový projekt. Prostě asi takto - ty jsi dala zadání, dotyčné se mu pokusily vyhovět, já si myslím, že výsledek je velmi pěkný, a předpokládám, že s vašimi požadavky nekoliduje. Tak se ho držte a je.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?