Technický dozor investora - Zelená úsporám - Stavební zákon

Profilova fotka
Zdravím všechny, teď se potýkáme s výkladem zákona, navíc v kombinaci se Zelenou úsporám. Stavíme pasivní dřevostavbu, máme schválenou Zelenou úsporám. Z jejich strany nevyžadují technický dozor investora (dnes řečeno na infolince a i vzhldemk tomu že máme dotaci typu B). Z hlediska stavebního zákona je při stavbě ,,z veřejného rozpočtu" nutný. Je stavba se Zelenou úsporám stavba z veřejného rozpočtu? Stavební úřad v místě stavby nic takového nevyžaduje (tuším že ani neví, že máme schválenou dotaci). Dosud jsme žili v tom, že vzhledem k tomu, že stavíme dům komplet dodavatelsky (na klíč), není technický dozor investora nutný... je to zase ranec peněz navíc :-( co jsem tak koukala, tak je to minimálně 1,5% z ceny domu, u nás to je přes 50 tisíc... Nemáte zkušenosti, jakou musí mít technický dozor investora kvalifikaci, jaký musí být výstup z jeho práce? (zatím jsme našli buď VŠ technického směru, nebo stavební škola s maturitou a 3 roky praxe - dal by se za takto kvalifikovaného považovat tchán se stavební průmyslovkou a x lety praxe v pozici stavbyvedoucího?) Díky všem za zkušenosti... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, popravdě bych si stavební dozor vzal i kdyby to nebylo nutné. Ale kvalitní (takže ne, aby byl dodán od firmy která vám staví). Někdo na ty firmy a dělníky prostě musí dohlížet. Můžeš mít super skladbu konstrukce a zateplení, ale jak ti nějakej dělník podělá detaily tak to jde celé do kopru. To je můj názor.
Odpovědět
Profilova fotka
A není to o tom, že musí být autorizovaný, tj. mít kulatý razítko? Tedy kromě toho vzdělání? Jinak my stavíme na klíč a máme taky svýho dozora. To, že to staví stavební firma neznamená, že to bude dobře
Odpovědět
Profilova fotka
@jonnyj tchán tam tak jako tak bude jezdit, máme smluvně velmi dobře ošetřeno, že zakrývané věci budeme nejdřív kontrolovat. Není to o totální důvěře stavebníkovi, to vůbec :-D @slabici autorizovaný dozor musí být v případě dozoru autorského projektu, co jsme se dočetli... technický dozor investora mít nemusí - kam by ho dával? on z toho vlastně nebude psát žádnou zprávu nebo tak. Mě není jasné, PROČ (samozřejmě, aby to bylo dobře, plus pro investora) tam MUSÍ být. Jaký výstup a pro koho má udělat? (krom toho že tedy dohlíží na kvalitu provedeného díla). Kdo kontroluje dodržení zákona v tomhle případě? Zelená to nepotřebuje (viz infolinka)...
Odpovědět
@vetyver Nějak nerozumím otázce? Jde vám o to, jestli musíte mít dozor kvůli tomu, že máte dostat dotaci? Jestli to nemá NZÚ v podmínkách, tak ne, dál nic řešit nemusíte. A jinak jako technický dozor případně může být ten tchán, pokud má stavební průmyslovku s maturitou a pár let praxe, dokládá se to myslím jen čestným prohlášením.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?