Tepelné čerpadlo + krb/kamna

Dobrý den, plánujeme postavit bungalov o velikosti 135 m2, kde budeme topit podlahovým topením + TČ. Rádi bychom v obývacím pokoji (45 m2, kde bude otevřený strop) měli krb/kamna bez výměníku pro přitopení a atmosféru. Co si o tom myslíte? Má cenu vůbec krb/kamna pořizovat? Děkuji za názor.
Odpovědět
Profilova fotka
@jitka_hajkova My to máme také tak, tepelné čerpadlo jako hlavní zdroj vytápění napojený na teplovodní podlahové topení a krbová vložka teplovzdušná jako hlavně "záložní zdroj při výpadku el. energie" či jako atmosféra. A navíc na přechodná období se také využije.
Odpovědět
@jarin1 mame to take tak a je to fajn. Sice ekonomicky tato kombinace moc nedava smysl (porizovaci naklady) ale nemenil bych.
Odpovědět
taky to tak budeme mít, ale ekonomicky to opravdu smysl nedává. levnější tč vzduch voda s ohřevem vody je komplet za asi 170000 a k tomu 35000 komín a okolo 90 000 za obestavěnou krbovou vložku teplovzdušnou - já chci akumulační, takže tam je cena okolo 110 000 Kč s topnou stěnou. máme tak už dům naprojektovaný a hrubou stavbu hotovou, ale pokud nechcete tolik investovat tak levněji vyjdou krbová kamna.
Odpovědět
@jajinka121 Přesně tak, ekenomicky je to propadák, ale zato je to hrozně fain.
Odpovědět
Profilova fotka
@maximsoon Jo koukal jsem a ano ekonomické na pořízení to není ale zase když je dřevo za dobrý peníz tak zas trochu ušetříš za provoz TČ. A je to spíše na tu atmosféru.
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 Tak my komín z Ploskovic okr. Litoměřice cca do 18000 kč a krbová vložka samotná Uniflam cca 12000 kč. Pokud to beru jako zálohu a né primární zdroj vytápění tak není třeba do toho tolik investovat. Jinak Zkušenosti s komínem mám od svého kamaráda a vložka je litinová z Francie. 🙂
Odpovědět
@jarin1 tak my mame kominycz a v nem jeste 2 technicke sachty kdyby ekdy za hoooodne dlouho se ta fotovoltaika nejak vyplatila :D a vlozku mam vybranou za 42000 romotop se zadnim prikladanim. tajne doufam ze treba to bude super a budeme topit vic pak v krbu, no uvidime....
Odpovědět
Profilova fotka
Tak máme také TC, krb celkově i s prací, zadní přikládání, Romotop, vyšel na 90 tis. Komín od Kominy.cz, nějaká řada premium vyšel na 15 tis.
Odpovědět
Nebudu psat co a jak stalo, ale kdyz se kuknu na spotrebu TC co mame, tak za 3 roky co cerpadlo ted mame jsme spalili 9MWh energie = 18 000kc. A to tim topime a ohrivame vodu, takze opravdu jde jen o atmosferu.... Jinak pokud stavite novostavbu a davate akumulacni vlozku na vodu, tam bud nic neohrejete nebo se v obyvaku upecete 🙂 ale za tu atmosku to dohromady stoji a salave teplo je taky fajn.
Odpovědět
Profilova fotka
@maximsoon Tak to je myslím velice dobra spotřeba. Jako 6 tisíc ročně za topeni a ohřev vody je velice slušná částka. Jak výkony je TČ
Odpovědět
@zubr487
Odpovědět
@jarin1 Já se se spotřebou TČ za období 3/2019 - 2/2020 dostal na necelých 900kW. Vycházím teda z toho co říká TČ - myslím, že ale trošku kecá 🙂 Krbovou vložku máme - využiváme minimálne (6x za rok???). Dneska bych ty peníze investoval spíše do rekuperace....
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@cyklos Taky pěkný. Tak rekuperaci tu nemáme v plánu i když jsem o ni uvažoval. Ale nějak člověk se musí držet daného rozpočtu. To by pak jsme mohli mít úplně všechno. Myslím že si vystačíme ze standardem. Hlavní je postavit dům a bydlet na venkově a ve vlastním.
Odpovědět
@jarin1 Děkuji, tuším 7kw 🙂 , jde hlavně o tarif. Máme nízká sazba 1,95kč/KWh vysoká sazba (2hodiny denně) 2,1kč/KWh..... je to fajn dokud to funguje jak má.
Odpovědět
@maximsoon Takže celkově s TČ jste spokojení? Funguje vše v pořádku?
Odpovědět
@jitka_hajkova ahoj, co se tyce strije, tak po 3 letech vse fajn. Letos trochu problem, pac kapal spoj nad cerpadlem a asi 3 dny jsme netopili, pac pan nemel cas to opravit atd. Ale to vse bylo instalaci. Jinak perfekt a spotreba je snova.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?