Totální rekonstrukce s přístavbou, kde a jak začít?

Profilova fotka
Dobré ráno všem stavícím/ kupujícím a rekonstruujícím zvláště! Potřebuju radu, neb nevíme, kde a jak začít...máme pozemek, máme malý starý přízemní domek a už je nám malý:-D Původně jsme chtěli na pozemku postavit novou dřevostavbu- ale jsme v ochranném pásmu drah (3m od baráku), z druhé strany hlavní tah do centra města- a tak po nás na hygieně chtěli nemožné ]-( (rekuperace, trojskla, betonový kryt :-S ). Navýšení o milion, a tak jsme tuto variantu vzdali. Já tu jsem spokojená, nechci jinam..a tak chceme jít cestou totální rekonstrukce- ponechat 1/3 domu a přistavět komplet nový patrový domek- tak aby to ještě mohla být rekonstrukce. Ale kde začít??? Kdo máte zkušenosti, prosím poraďte!! Co obnáší rekonstrukce? Týká se i jí protihluková vyhláška??? Stavět, resp. rekonstruovat máme z dotčených orgánu předběžně povolené...Je na řadě oslovení projektanta? Jak jste vy postupovali?? Dá mi někdo tip na projektanta/ architekta z Phy a okolí? Děkuji za rady, jak se této akce uchopit. :-)
Odpovědět
My jsme prováděli a ještě stále provádíme totální rekonstrukci aspoň z mého pohledu ano, zbyla z domu jen obvodové zdivo, nosná zed a nosníky střechy (jestli to píšu dobře). Nová střecha, podlahy, stropy, nové přičky-změna dispozic domu. Ale nepřistavovali jsme! Určitě oslovte projektanta. Protihlukovou vyhlášku bych si zjistila v dané lokalitě kde budete pracovat, každé město to může mít jinak.
Odpovědět
pochybuju, že vám to takhle uznají jako rekonstrukci...
Odpovědět
Také jsme přistavovali ke starému domku a doporučuji oslovit nejen projektanta, ale také statika.
Odpovědět
Bohužel potřebné info dostanete jen na příslušném stavebním úřadě.
Odpovědět
Profilova fotka
@alisek Delate si ji svepomoci nebo firma? A projektant je z firmy nebo osoba "mimo"? Byli jste s jeho praci spokojeni??
Odpovědět
Profilova fotka
@plaintruth Proč by neměli? Za rekonstrukci se prý dá pokládat kde co :-D Ne vážně...myslíte, že když ponecháme 1/3 stávajícího domu a zbytek "bude" prostě na odpis a postaví se to plně nové a ještě do patra, že nám to neprojde?? Opravdu v tom plavu, takže jsem možná naivní...
Odpovědět
Profilova fotka
@marrwin A starý domek jste ponechali? nebo se něco bouralo? Jak jste postupovali? SU, projektant, firma na rekonstrukci..? Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@jirinasen zeptejte se na SU, ale podle mne to neprojde, jakmile se sahne do nosnych zdi, zmeny pudorysu, zmeny vysky apod.
Odpovědět
@jirinasen Původně jsme chtěli starý dům komplet zbourat a postavit nový, větší.Pak jsme zjistili, že děti (takřka dospělé) se nechystají s námi v budoucnu bydlet a tak jsme zvolili variantu rekonstrukce a to komplet od podlahy ke střeše.K domku byla nalepena stará polorozpadlá uhelna a sklad nářadí.Ty jsme jako rekonstruovali, ve skutečnosti jsme je postavili nově (jsou za domem, tak nebyly na očích) a přes ně jsme protáhli střechu, čímž jsme získali kuchyň a koupelnu s technickou místností, které se staly součástí domu.Statika jsem pozval když jsme rekonstruovali podkroví, protože se mi nelíbil systém kovových vzpěr, které v rozích podkroví držely pozednice a zabíraly zbytečně prostor.Statik na místě objevil, že původní majitel uřízl nosný trám, který podepíral celou konstrukci střechy, čehož si nevšimli ani pokrývači, kteří položili střechu novou.Navrhl řešení a navíc nám prohlédl celý domek a poradil s některými dalšími problémy, např. prasklé zdi atd.Stál nás cca 6000 kč, ale bohatě se to vyplatilo.Spolupracovali jsme také s projektantkou a architektkou, spolupráce byla výborná, ale nakonec jsme dům přesto upravili podle vlastního návrhu.
Odpovědět
Profilova fotka
Jak jsme postupovali my: Oslovili jsme projektanta, zhotovil nám studii, s tou šel na stavební úřad, kde požádal o předběžné stanovisko, zda je to vůbec takto možné. V našem případě stanovisko dával Nár. pam. ústav. Teprv poté se zpracovával projekt vč. statiky a žádost o stavební povolení.
Odpovědět
@jirinasen Projektant byl zasekaný, termín dodání projektu cca 5 měs., horší komunikace a vždy na dlouho ale práci odvedl dobře a všechny změny co jsme mu navrhli zaklreslil. určitě by se našel daleko lepší, hlavně v té komunikaci a času na klienta. Práce na domu bourací, sami, pak firmy ale bohužel jske neměli asi dobrou ruku na řemeslníky tak to nakonec manžel dodělal sám a pokračuje taky sám. Vlastně bych nemohla doporučit žádného snad krom topenáře, truhláře a pokrývačů. Nejhorší byla firma na vnitřní omítky a pak obkladač.
Odpovědět
@jirinasen Z pohledu projektanta myslim, ze to jako rekonstrukce neprojde....drive se bezne delalo, ze se ponechaly obvodove zdi a prohlasilo se to jako rekonstrukce. Jenze urady se nastvaly a maji stanovene procento kolik musi z domu zustat aby to byla jeste rekonstrukce....nekde to je az 80% domu. Kazdy urad to ma jinak. Doporucuji zajit za stavebni urad a konzultovat zamer, oni vam reknou zda to projde jako rekonstrukce.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?