Trojramenné schodiště - máte někdo?

Nemá někdo z vás doma trojramenné schodiště (tj. tvarově zhruba to, co je na obrázku dole)? Pokud ano, nemohli byste sem prosím hodit fotku? Pracujeme na návrhu domu a tenhle tvar schodiště by se nám tam hodil nejlépe - jenže já mám strach, jak takové schodiště bude v reálu vypadat. Znám z rodinných domů jen klasická jedno- a dvojramenná schodiště. Trojramenná schodiště jsem viděla jen někde v činžácích z první republiky nebo ve veřejných budovách - a nevím, zda to v rodinném domě nebude vypadat nepatřičně, zejm. kvůli tomu prostoru mezi schodišťovými rameny. Díky!
Odpovědět
Když si vezmete ideální výšku schodu 17cm, tak na převýšení 3m potřebujete 18 schodů. Takže trojramenné schodiště se používá v případě vysokých stropů, jinak pro to není důvod a zbytečně se zvednou náklady na stavbu a prostor. Proto jich je v domech tak málo.
Odpovědět
Profilova fotka
Ano, @requied má pravdu, nepoužívá se proto, že zabere více prostoru. V domku, kde již nebydlím, bylo toto schodiště, bylo tam 6+4+7 schodů a v meziprostoru jsem měla malý botníček pro děti a na něm palmu. Měla prosotr i světlo a schodiště vypadalo nádherně. A nejen to - pohodlně jsme sestěhovali i trojdílnou skříň. Dnes všichni dělají obýváky jako taneční sály a pak kdo ví proč chtějí na schodišti ušetřit metr, místo aby i tomu schodišti poskytli trošku velkorysejší prostor. Jestli se ti hodí, neboj se toho. Na netu jsem našla nějaký snímek, tak ti to dám do zprávy :-)
Odpovědět
@requied Děkuji za info. My budeme mít stropy relativně vysoké - převýšení mezi 1.NP a 2.NP je cca 3,15 m (plánujeme 18 schodů, každý o 17,5 cm výšky). Takže z tohoto pohledu tenhle tvar schodiště asi smysl dává... Ale beztak by byla lepší prostorově úspornější varianta schodiště a zbylé metry dát na obytný prostor. Jen to v našem případě moc nejde, jednoramenné schodiště se nám vůbec nehodí do půdorysu a dvouramenné by znamenalo rozšířit dům tím směrem, kde ty vzniklé metry čtverečné navíc (kromě místa pro schodiště) moc nevyužijeme. @jitulkaka Děkuji za uklidnění! Moje představa byla ta, že do prostoru mezi schodišťová ramena dáme nějakou velkou pokojovku, která tam bude moct krásně růst (jednu adeptku už na to doma máme :-) ). Tak jsem ráda, že to u vás vypadalo dobře. Za snímek, byť z netu, předem děkuji!
Odpovědět
Profilova fotka
Ale máš ještě jednu možnost pro dvouramenné schodiště - rozšířit dům pouze v místě schodiště, v podstatě vystrčit podestu, nerozšiřovat celý dům. To by sice zasáhlo do řešení střechy, ale mohlo by to být zajímavé :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Máme v plánu realizovat něco podobného, jen s dvěma podestami. 3 schody + podesta, 3 schody + podesta, 8 schodů (výška schodu 19 cm). Rád bych znala Váš názor. Děkuji
Odpovědět
@grace454 to už je dost strmé schodiště, výpočtově vychází šířka stupně 25cm a pak je uhel schodiště 37,2st, běžné schodiště má tak max 35st, ideál 32st (28/17)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?