Tvar domu "stodola", stavíte tento typ?

Ahoj všem, chceme s manželem stavět RD a a pořád zkoumáme co a jak. Říkali jsme si, že bychom šli do projektu bungalovu "stodola" - obdélníkový půdorys. Žádné výklenky a složitá střecha. Myslíme si, že nás to vyjde mnohem levněji, než RD s mnoha zakoutími apod. Nestavíte někdo také tento typ? Nepodělili byste se o zkušenosti? Nás zaujal tento bungalov svým vzhledem, je zajímavě řešený. http://www.euroline.cz/cz/projekty/ro...
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
souhlasím s Vámi, dům neni špatný, hlavně svoji jednoduchostí. Tento tvar mám ráda, škoda že realita bývá vždy mnohem horší než vizualizace. Určitě nedělejte příliš malý sklon střechy, tento je tak na hraně...hezčí by byl sklon tak aspoň 30°. Hodně záleží, kde dům máte umístěný, v jaké zástavbě a zda je pozemek vhodný pro tento dům. Co moc nechápu je orientace dveří na stejnou starnu jako obytných místností - většinou by měl býrt vstup do ulice a okna do zahrady ne? nebo snad máte ulici na jih od domu?
Odpovědět
@xajaneckova no tu vnitřní dispozici máme komplet předělanou. Ta se nám nelíbila. Navíc chceme dům 5+1 + větší technickou místnost. Vchod bude mít z východu. Dům budeme mít umístěný skoro na rovině a až na jeden dům, který tam plánují postavet vedle nás tam budeme sami. Je to na vesnici, takže tvar by se asi určitě hodil. Já se právě bojím toho konečného výsledku, aby z toho nevyzla opravdu stodola v pravém slova smyslu......
Odpovědět
Profilova fotka
mylsím, že stodoly vypadají jinak, neboj. myslím, že tento tvar je skvělý, sama bych si ho vybrala. mám ráda třeba tuhle stavbu http://www.archiweb.cz/buildings.php?...
Odpovědět
pokud neplánujete využít podkroví, naopak bych šla se sklonem střechy níž než 30 stupňů jak píše @xajaneckova, mě to právě potom spíš evokuje tu stodolu (vysoká střecha se štíty) ... my máme podobný tvar domu 14x10 a střechu jsme dali tuším 22 stupňů (vypadá to dobře), měli jsme návrh i na tuším nějakých těch 30 stupňů a už to právě zavánělo tou stodolou ... držím palce :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@letok my ho stavime...
Odpovědět
@letok Bungalov typu stodola mají kamarádi a šli do něj právě kvůli financím, už třeba jen sedlová střecha je o dost levnější než valbová... A proč ne, nás taky jednou nejspíš čeká :-)
Odpovědět
Profilova fotka
takovýto tvar domu se mi líbí, kdybych stavěla nový dům, nejspíš bych si ho vybrala
Odpovědět
podkroví neplánujeme, pouze chceme pochozí strop, abych na půdě mohli skaldovat věci. Nám se fakt ta stodola začíná čím dál více líbit a ještě když vidím tolik pozitivních ohlasů :-) Je pravda, že největší roli hrají u nás finance - chceme bydlet ve svéma zároveň se nezadlužit na celý život. No uvidíme, co nám na to řekne náš známí zedník - má docela odhad na cenu staveb......
Odpovědět
stodolu jsme si postavili :-) měl to být klasický bungalov, ale stavební úřad požaduje pouze sedlovku a to ještě s pěkně ostrým sklonem. Mně to nejdřív bylo líto, ale střechař říkal, že valbová střecha nebo střecha s malým sklonem je drahá.
Odpovědět
Profilova fotka
architektura by měla navazovat na tradiční, právě proto se doporučuje sklon cca 43°, dle mého odborného názoru a shodlo by se s ním i mnoho mých kolegů je, že než dělat sedlovou střechu pod 20° nebo dokonce valbovou či stanovou, to už radši plochou... která zase odkazuje na moderní architekturu
Odpovědět
Tento typ domku má bratranec, je přímo naproti naší stavbě. Má moc hezkou barevnou kombinaci: tmavě šedá střecha, červené dřevo, bílé stěny a šedé špalety kolem oken. Určitě má sklon min 30 st. a líbí se mi to mnohem víc, než ty ploché střechy.
Odpovědět
my chceme kombinaci černá střecha, tmavě šedá okna, šedá (béžová, skroo bílá) fasáda a kamenný obklad.....mám ráda barevné kombinace spíš tlumenějších barev, než něco křiklavého. Přijde mi to více elegantní.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
my jsme museli volit obdélníkový tvar domu z důvodu usazení do svahu, tzn. co nejužší proti svahu a nahnat prostor na šířku :-)
Odpovědět
mám tento a další podobné v albu. při dnešních cenách pozemku se mi tyhle "kravíny" začínají líbit čím dál víc, jednu stranu pozemku zastavim domem ale zbyde mi kus zahrady.
Odpovědět
Profilova fotka
Já se přidám, stodolu budeme mít též :-) Víceméně stejnou jako petraxname.. Původně jsem chtěla dvoupatrový, ale ze stejného důvodu jako píše jirinapezl + finance to dopadlo takto a líbí se mi to čím dál více - jednoduché, praktické, bez schodů.. Sklon střechy máme tuším 35°
Odpovědět
jé tak to jsem ráda, že nebudeme mít jediní stodolu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
ja jsem z toho nejdriv byla docela smutna, chtela sem uplne neco jineho, sloup atd... ale uz se mi libi, je to proste náš slamáček...:-) @letok
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@letok Můžu poprosit o půdorys, jak jste si to upravili na 5+1+ technická místnost? Nebo alespon popis... děkuju!
Odpovědět
Přidávám se...taky stavíme stodolu :-N Domy s valbovou střechou se mi strašně nelíbí a většinou jsou to nezajímavé, tuctové domy.
Odpovědět
Taky snad budu mít "stodolu" typický vesnický dům máme památkovou ochranu a mě se to líbí. Popravdě když vidím ty střechy v satelitech každá jinak a žádné dvě stejné. Zlatá stodola :-D
Odpovědět
Pěkné, jen bych taky přidala na sklonu střechy. A jen tak OT - napište mi prosím, co je na tvaru stodoly špatného? Nikdy jsem to nepochopila.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
@almadin moje řeč, taky se chystáme na stodolu :-) máme rádi jednoduchost
Odpovědět
Profilova fotka
Jááá mááám taky stodolu. :-) Původně měl být bungalov s malým sklonem, ale obec nepovolila... Sousedům o rok později povolila a mají typický, tuctový bungalov navíc se střechou do L. Bože, jak jsem dneska ráda, že mám stodolu. :-D Samorřejmě, každému se líbí něco jiného, a pro mnoho lidí může být náš dům děs běs.... Ale mám pocit že ten "boom" bungalovů už je dávno pryč.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Ahoj, měla bych dotaz na majitele "stodol" jaké máte rozměry domu a sklon střechy? Děkuji
Odpovědět
Máme v plánu postavit stodolu 13x9m se sedlovou střechou se sklonem 35st. Nikdo ještě nevymyslel lepší tvar RD než obdélník. Na vesnici se vždycky stavěli domy tohoto typu. Bungalov do L s valbovou střechou na vesnici nepatří, to je tak někam do satelitního městecka. Díky obdélníkovému tvaru dosáhnete nejmenších tepelných ztrát, jednoduché výstavby a cena tak bude příznivější. Větší sklon střechy Vám zase umožní využít podkroví pro uskladnění věcí nebo v případě potřeby (narodí se Vám paterčata :-D ) pro vybudovaní půdní vestavby. Pokud tedy budete mít klasický trámový krov. Za mě je "stodola" jasná volba.
Odpovědět
@honzakotak Zdravím, píšete mi z duše, viz foto v galerii
Odpovědět
@honzakotak Děkuji za odpověď. My mame v planu stolu 9x19 se sklonem 30stupňů, ale architekt nam doporučil dům zúžit skoro o metr, ze to bude vypadat lepe. Vubec z toho nejsem nadšená a rada bych našla dum, který to ma podobně.
Odpovědět
@letok Clovek by mel stavet s respektem k.okoli. Na vesnici se hodi jiny dum nez do mesta. Akorat ctvercove kriklave barevne bungalovy se nehodi nikam. Jsem presvedcena o tom, ze nas za ne bude budouci generace proklinat stejne jako se my smejeme podnikatelskemu baroku. Vas chvalim za vyber typickeho vesnickeho domu. Tj. prizemni obdelnik! Stodola k nemu vetsinou prisedala zezadu a delalo to uprostred ctvercovy dvur.
Odpovědět
@kopruz Rozhodně ho nezužujte. Pokuď máte místo vždy je lepší větší dum. Stále se tady řeší co kde kam umístit atd. A nějak nechápu v čem má být užší dum hezčí ? Sklon střechy bude stejný , akorát při širším domě vyšší. A to zase mužete trochu ovlivnit sklonem střechy . Předpokládám že to bude jen přízemní dum.
Odpovědět
@jendad Ano, přízemní. Děkuji
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?