Umístění rozvodů pro rekuperaci - počet šárů zdiva

Ahoj všem, budu stavět nízkopodlažní bungalov (bez sklepa a bez podkroví) a nevím kam s rozvody rekuperace: Konstrukce stropu (směrem dolů) : sbíjené vazníky → OSB desky → profily → sádrokartonový strop. Konstrukce podlahy (směrem nahoru) : zákl. deska → 25cm EPS → podlahovka → 5cm anhydrit → mirelon → vinyl Světlá výška místnosti tedy 250cm (10 šárů zdiva) Prosím majitele podobných staveb o info, kam jste umístili rozvody pro rekuperaci? Pokud je máte nad stropem, museli jste přidat 1 šár cihel? To by znamenalo vytápět o 5-10% m3 vzduchu více, nicméně mi bylo řečeno, že rozvody v podlaze (instalované firmou) vychází řádově o několik tisíc dráž takže by se měl cenový rozdíl ztratit.... P.S. Vycházím z průměru trubek cca 150mm Díky za postřehy
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj,trochu mimo téma.Nač ten mirelon do podlahy?Nebude bránit prostupu tepla od podlahovky? Je to přeci jen izolant.
Odpovědět
Ahoj , jo tak si nejsem jistý, raději se zeptám projektanta, jestli ho vynechat ;-)
Odpovědět
@david37 Ať počítám jak počítám, tak když se budu držet výšky cihly 25 cm, tak to vychází na 11 šárů a věnec. Pokud je věnec také 25 cm, tak ti při světlé výšce místnosti 250 cm může zbýt nad SDK instalační mezera nějakých 19 cm. Pokud tedy budeš zateplovat od věnce směrem nahoru. To je dostačující. Pokud by bylo šárů 10 a věnec 25 cm, tak při té skladbě podlahy se i s nulovou instalační mezerou nedostaneš na požadovaných 250 cm světlé výšky místnosti. Takže 11 šárů je imho minimum a při zateplení od věnce výše mezi vazníky i optimum. Tedy pokud není naprojektován věnec třeba 40 cm vysoký :)
Odpovědět
Profilova fotka
my máme rozvody ve stropech, ale kolik šárů máme už nevím. musela bych ze staré fotky spočítat :-D výšku máme 255cm, sdk a nad ním rozvody
Odpovědět
My máme rozvody nad zavěšeným podhledem. Máme starý dům s vysokými stropy.
Odpovědět
@r4d3k74 A co když věnec bude probíhat i nad vnitřní nosnou zdi? Kudy potáhne rekuperaci?
Odpovědět
Mimochodem teda 2500 svetlost je blbost, minimálně 2600
Odpovědět
@iveta_89 tak to se dá řešit a řeší se provedením průchodek stejně jako u základů. Takže nějaký eps, který potom vytluču. Ale jasně, komplikace proti nosným zdem jen po obvodě to je.
Odpovědět
Profilova fotka
rozvody reku mám propletené mezi vazníky
Odpovědět
Profilova fotka
rozvody máme v podlaze - v polystyrenu, dělali jsme sami. Ve stropě by to dozajista bylo snazší, ale při zaklápění střechy jsme ještě nebyli ready.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?