Změna v územní plánu bez našeho souhlasu

Profilova fotka
Dobry den, my chceme stavět přiští rok manžel dostal od rodiču pozemek za níma. Obec nám nechce udělat příjezdovu cestu tak jsme si udělali věcní břemeno přes zahradu rodiču. Vše bylo v poradku. Ale zase cekame na uzemni plan obce. A tam nam to nejak nefunguje domluva. V roce 2012 byl nas pozemek červené oznacen co znamena pozemek urcen ke stavbe. Pak jsme ted na jare 2016 nakoukli do uzemni planu obce a mame ho zeleny. Lze aby obec bez našho souhlasu dělala zmenu.?dekuji
Odpovědět
to by mě taky zajímalo, ta představa, že si koupím stavební parcelu, a za nějakou dobu s ní stavební parcela není :-( ...
Odpovědět
Ano, lze. Obec neinformuje majitele pozemku, ze se meni charakter uzemí. Taky se nam to stalo. Obec jen da oznameni na uredni desku. A tim je pro obec splneno.
Odpovědět
Pokud je v územku a ještě bude chvilku ležet, nechte si dát od obce nebo stavebního úřadu potvrzení, že pozemek je dle územního plánu, určen k výstavbě. Stejně to vyžaduje banka, pokud chcete hypo. Pak by jste mohli obec zažalovat a chtít náhradu škody. A žalob resp. právníků se na obcích bojí, jako čert kříže. S tou úřední deskou to není tak jednoduché, musí proběhnout veřejné projednání (nahlížení) do změn. Ale pokud si ho nepohlídáte a nevznesete připomínky, máte smůlu.
Odpovědět
ano lze to a nám to obec taky udělala. ze stavebního pozemku s možností zastavěné plochy 150m2 udělala pozemek s možností stavět rekreační objekt se zastavěnou plochou max 50m2. Vyjímku nedá máme smůlu. A to jsme měli od obce papír, že se jedná o pozemek určený ke stavbě. Dozvěděli jsme se to náhodou, když jsme ho chtěli prodat. Takže reálně jeho cena značně klesla.
Odpovědět
Zajděte na obec a zeptejte se zda se nechystá Změna územního plánu. Pozemky, které jsou více než pět let v zastavitelném území a dosud se na nich nestavělo, jsou poté ze zastavitelného území vyjmuty, takže bacha na to. Je třeba to hlídat.
Odpovědět
Profilova fotka
Uzemní plán má být hotový příští rok ale nevíme jak to dopadne pro nás. Jestlipak ho obec zase zadá jako staveb. Parcelu. Nejde to nějak dřív zjistit na čem jsme? Anebo jak se bránit aby nám to dali. =-)
Odpovědět
Ano, toto obec smí. Ale každý vlastník dotčeného pozemku může do 7 dnů ode dne veřejného projednání návrhu změny územního plánu podat námitku. Tou se obec musí zabývat a i když rozhodne ve Váš neprospěch, můžete se proti tomuto rozhodnutí dále bránit. Jak se říká, neznalost zákona neomlouvá. Chce to tedy sledovat úřední desku a aktivně se účastnit všech akcí, které se Vás někdy mohou dotknout. Nejdříve bych zašel na obec a tam to s nimi projednal a pokud bude výsledek nepřijatelný, poradil bych se s právníkem.
Odpovědět
@tinkava domnívám se, že pokud obec změní váš pozemek ze stavebního na jiné využití, tím vám ho znehodnotí a můžete požadovat kompenzaci.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?