Velikost domu

Profilova fotka
Všechny Vás srdečně zdravím, dovolila jsem si založit diskuzi, protože jsme trochu v zoufalé situaci. Máme navrhlý dům o vel. 100 m2, užitná plocha 150 m2, obestavěný prostor necelých 650 m2, dům je ve velikosti 8 x 12,5 m. Máme to i se stáním pro auto. Projektant nám vyčíslil cenu domu na 4,5 mil. Cože je úplně mimo to za co jsme chtěli postavit. Koukali jsme na různé domy a našla jsem i rozměrově větší a za míň. Podotýkám, že cena je bez pozemku. Samozřejmě, že je cena nadsazená dle trhu, dá se udělat za míň, říkal i projektant :oD No situace se má tak, že sháníme někoho, kdo bydlí v menším, s půdní vestavbou (zvýšenou) a řekl by nám zda se dá v pohodě. Juknout do alba a pobavit se o rozpočtu.. Ještě je ve hře dům o vel. 7,9 x 11,65.. jenže mně to nepřijde o tolik menší aby byl rozdíl v ceně znát. To by mi mohli říct ti, co už mají postaveno. Ten dům se na internetu pohybuje do 3 mil. v tomhle rozměru. Určitě se u nás nejedná o bungalov, tudíž ti co mají bungalov mi moc nepomůžou, tak se předem omlouvám. Moc děkuji za odpovědi. Průběžně procházím Vaše krásná alba, fakt jste všichni machři! D.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
my stavíme kostičku na patro jen 8x9m. když víc nemáš, tak ti to prostě stačit musí. ale ta cena není o velikosti. je o tom, co vše tam máte naprojektováno. je to o použitých technologiích, materiálech atd. za méně se dá postavit téměř vždy, ale člověk tím jde buď dolů s designem nebo kvalitou. taky záleží zda jste schopní si udělat některé věci sami. kdo je šikovný, ten hodně ušetří. práce bývá drahá a dost cenu zvedá.
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea Stavbu si chceme hodně dělat svépomocí.. Nabízejí se nám i známí. Věřím, že se dá cena stáhnout dolů, ale jak moc. Můžeš mi prosím ukázat půdorys vašeho domu, či foto? Na našem mi nepřijde nic co by mělo tak moc cenu navyšovat. Chceme stavět z Ytongu, jen podlahové topení, žádné tepelné čerpadlo, klasická sedlová střecha, dole dva pokoje, obývák s kuchyní, koupelna, wc, zádveří, nahoře tři pokoje, wc s koupelnou, TM, komora.. Nevím co tu cenu tak nahoru vyhonilo :)
Odpovědět
Profilova fotka
@danielacz 8x12,5 m v nejakem zakladu musite za 4,5 mil postavit 2x
Odpovědět
Profilova fotka
Nechal bych si zpracovat položkový rozpočet a z toho si už uděláte představu na čem se dá ušetřit a co je na hraně.
Odpovědět
Pokud nebudete stavět v Praze, tak se mi zdá cena přešvihnutá. Součástí projektu by měl být položkový rozpočet, tak si ho projděte, a poptejte se projektanta, at vám vysvětlí cenu. Druhá možnost je oslovit několik náhodně vybraných stavebních firem, i když je pak nevyberete, at vám udělají nabídku, a uvidíte, co to ukáže.
Odpovědět
Profilova fotka
@danielacz já půdorys bohužel nemám. stejně by vám nepomohl. my dole nakonec nemůžeme kvůli rozměrům mít žádný pokoj - ložnici, pracovnu... nemáme ani garáž, ani technickou místnost. mít větší pozemek, tak je vše jinak. původní projekt byl malinko velkorysejší. taky bych se podívala na ten položkový rozpočet. my stavíme komplet sami. velmi málo věcí bylo řešeno dodavatelsky. materiál se dá sehnat skoro vždy líp než vám teď napočítají. stačí poptat více stavebnin a nechat si udělat nabídky. co vše máte v té ceně? my dost bojovali, abychom se vešli do rozpočtu. dávali jsme všude ceny spíš levnějších věcí. pokud tam máte třeba podlahové krytiny za 1500/m, tak to taky naskáče jinak než když tam budete mít za 500/m. no a tak ta třetina ceny bývá práce. my si brali hypo 2,5 na pidi domek svépomocí. modernu, tak to pak není moc levné. ale šetříme právě za tu práci. nevyhání vám cenu nahoru třeba okna v hliníku? tři obří hs portály? rekuperace? dvě terasy? balkony? těžko soudit, když nevíme jak vypadá projekt ani rozpočet ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tohle je jen nástřel od projektanta.. hrubý rozpočet. Říkají tomu studie.. položkový se dělá až v samotném "ostrém" projektu pro stavební povolení.
Odpovědět
@danielacz ten rozpočet je na dům na klíč?
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 Ano..
Odpovědět
Profilova fotka
@danielacz pisete ze chcete delat co nejvice svepomoci, nezbyde nez si postupne rozepsat material a pripadnou praci a poscitat si to tezko rici co se napr. vse schovava v polozce truhlarske prace za temer 400t, na druhou stranu polozka V01 4100 Kc je tezce podhodnocena pokud v tom ma byt napr. mereni radonu, geodet, projekt :)
Odpovědět
Pokud chcete stavět skutečně svépomocí nebo dodavatelsky tak tu cenu podle mě, pokud se nejedná o nějaký extrémní pozemek, vyhnaly zemní práce a stejně tak základy. Dále topení, komplet střecha, pokud má být sedlová, svislé konstrukce. Dále nevím co jsou ty konstrukce truhlářské.
Odpovědět
Profilova fotka
@danielacz geodet a spol. jen 4? nějak málo, ne? naopak co jsou úpravy povrchu skoro za 400? :-. to je jako už s okolím domu komplet? já bych to probrala bod po bodu s architektem a chtěla prostě vysvětlení jednotlivých položek
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@geodett @r4d3k74 chceme určitě stavět svépomocí.. Právě že netuším jak si to posčítat. Máme pouze m2 a velikost domu. Pokud prý nebudeme mít finální projekt kde je vše do detailů rozkreslené, tak se ani nedopočítáme. Netuším jak bych dokázala spočítat cenu střechy, nebo základovky a další věci. Právě proto se hrozíme, že si necháme rozkreslit dům do projektu pro stavební povolení, pak to sečteme a zjistíme, že na to nemáme. Tak by mě zajímalo jak to dělají ostatní. Nemyslím si, že si každý vybere dům a vezme peníze jen tolik kolik mu dají, či zvládne platit. není nic horšího než když se v polovině stavby zastavíte, protože nemáte peníze a nestavíte dál. Tak jak tohle spočítat..
Odpovědět
Profilova fotka
A to je ten dům počítám v energ.třídě C Nikdo ste to takhle neřešil? Mně přijde, že si tu právě spoustu lidí nechá nakreslit dům, projekt a pak žádají o hypo.. Tak to nebude asi vyjímkou, že bych byla jediná tak moc překvapená :D
Odpovědět
Profilova fotka
Ta cena mi přijde trochu nadsazená. Pokud počítám správně tak Vás to vychází skoro 6043 za m3 obestavěného prostoru. Podle ukazatelů pro rok 2017 je průměr kolem 5500 za m3 (bez DPH). Viz. http://www.stavebnistandardy.cz/doc/c... Za sebe bych odhadoval, že pokud poptáte několik firem a postavíte si to na klíč, vlezete se těsně pod 4mil. A ty ušetřené peníze oproti tomuto rozpočtu vrazíte do venkovních úprav a do zahrady. Jaká je Vaše představa rozpočtu?
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda Cena je stanovena na 5800 za m3 My jsme se chtěli vejít do 2,5 mil :D za barák.. Ale určitě půjdeme s cenou nahoru. Nebo půjdeme do menšího domu. Ale to je opět stejná otázka, jak docílit ceny a na jak moc dům zmenšit. Mám představu, že největší položkou domu je základová deska, hrubá stavba s okny a střecha. I kdybych za každou položku dala půl mega, pořád jsem do 2 mil. a to je hodně zkreslené a nadsazené.
Odpovědět
Profilova fotka
@danielacz Naopak, řekl bych že náklady na hrubou stavbu představují maximálně něco přes třetinu celkové ceny za dům.
Odpovědět
Profilova fotka
@danielacz Počítal jsem 3928000 (cena bez dph) / 650 (m3 obestavěného prostoru) = 6043 kč/m3
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda Spíš jsem to myslela tak, že bychom se vejít mohly.. POkud nepočítám okolí domu a přístřešek na auto. Nenašla jsem tu zatím nikoho kdo by měl podobný dům, nebo menší rozměry... Fascinují mě tu lidé, co hází částky do 1,5 mil :) Tak já nevím na čem vlastně ušetřit. 100m2 mi nepřijde zas tak obří dům.. Nebo naopak je to zbytečně velké.. kdo ví..
Odpovědět
Profilova fotka
@danielacz Máme navržený dům 10620x8260. Dvě plnohodnotná patra. Malé mi to nepříjde, ale zatím je to jen teorie.
Odpovědět
Profilova fotka
@danielacz já bych to sama taky nespočítala. ale my si nakreslili dům, pak přítel spočítal jednotlivé metry a našel cenu materiálu, spočítal cca kolik čeho za kolik budeme potřebovat. věděl jaké zdi kde budeme mít, spočítal cca cenu omítek, podlahové krytiny...ale vše je to prostě plus mínus. než jsme začali stavět, tak šly ceny trošku nahoru. ale zase někde vyjednal třeba i lepší. průběžně se dívám na ty naše plány a koukám na účty a rozpočtu se cca držíme. jen prostě někde přešvihneme, tak jinde to zas musíme ubrat. nelze mít vše, když je rozpočet omezený. ber to tak, že každý má většinou strop. tak pokud máš v rozpočtu okna za 150 na celý dům a nakonec vybereš nabídku za 200, tak pak těch pade musíš ušetřit zas jinde, takže dáš třeba podlahy za 500m místo za 800m apod. ale my rovnou věděli kolik si chceme brát a do čeho se chceme vlézt. samozřejmě díky stavbě svépomocí počítáme, že výsledný odhad nemovitosti bude výrazně vyšší než hypotéka, kterou jsme si brali :-) ale na rovinu říkám, že můj mozek by na stavbu domu a papírování okolo absolutně nestačil. nemít svého chlapa...nepostavím ani kůlničku :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@danielacz C? tak to je teda šílená pálka. my tedy některými parametry atakujeme pasiv. jsem zvědavá kam se tedy ve výsledku dostaneme. ale chceme hodně úsporně. přeci jen to, co si tam přítel vybírá jsou vyšší náklady při pořízení. mě se třeba ulevuje už při představě, že nebudu každý rok platit 30 za plyn v bytě, kde je mi stejně pořád zima.
Odpovědět
Profilova fotka
@danielacz základová deska rozhodně není nejvyšší položka domu. je dost zásadní ji udělat poctivě, ale jsou mnohem vyšší položky ;-) a na půl mega teda normálnímu smrtelníku fakt nevyjde
Odpovědět
Profilova fotka
@danielacz 100m je na dům tak akorát. když vidím jaké paláce dnes lidi staví, tak je to spíš menší dům. byl by to větší byt :-D vždyť spousta lidí má dneska půlku výměry jen obývák s kuchyní :-N
Odpovědět
@danielacz Když jsem žádal o hypo, tak odhadce počítal 4.500,-Kč za m3 obestavěného prostoru dodavatelsky a na svépomoc odečetl 20 %.
Odpovědět
Profilova fotka
@danielacz no bud si to spocitate nebo nechate spocitat vice moznosti neni ja jsem si to proste rozepsal jak nejlepe jsem dovedl a postupne jsem si to nacenil a spocital, stravil jsem na tom postupne skoro pul roku pokud si to nechate nekde spocitat musite mit urcite nejaky hruby nastrel, pokud chcete do podrobna pak jedine dle hotoveho projektu ktery bud muze projektant polozkove nacenit a nebo ho poslete na par firem a oni vam to naceni - kdyz z toho pak odectete praci toho co si udelate sami tak se k nejake sume dopracujete at uz to udelate jakkoliv stejne utratite ve finale min. o 20-30 procent vice s tim pocitejte
Odpovědět
Profilova fotka
@danielacz ptáš se kde ušetřit ? Třeba ta nesmyslná cen za přístřešek pro auto... nevím jak má být velký, ale já mám nabídku na 6x3,5m krytina tašky za 70tis, dále základovou desku zvládnete sami v pohodě do 200tis, hrubá stavba je to "nejlevnější" pak to teprv skáše... já šel nakonec z důvodu rychlosti do dřevostavby, stálo to i s deskou do 3mil a to vše na klíč. Ty úpravy povrchu je asi myšleno omítky @blahova_andrea Každopádně ta cena je nesmyslý na tak malý dům....Za to by si postavila svépomocí 2x tak velkej.... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@danielacz Máme instalatérství a dívu se na rozpočet na út a to je velice přehnaná cena, není možné, tedy pokud se nepoužíjí speciální drahé technologie aby ústřední vytápění včetně kotelny na takový rodinný domek vyšlo na 3055099, na domky s podobnou velikostí vychází UT na polovinu, alespoň co děláme nabídky, samozřejmě s běžnými technologiemi, záleží na výběru typu kotle apod., systémové desky na podlahovky jdou nahradit podstatně levnějším tvrzeným polystyrenem - to je velká úspora apod., ale i tak ta cena je velice přehnaná.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 úpravy povrchu jsou omítky? no tak na těch jsme teda slušně ušetřili a to je máme luxusní. není nad šikovného chlapa. proboha, to je cena! já neříkám, že ta cena není vysoká, ale taky není nemožné mít takto "malý" dům i dražší :-D jak říkáš, hrubá je základ a pak to skáče. prostě podle toho za kolik si co kdo vybere, plus ta drahá práce k tomu. jako někdo má třeba dvě koupelny za 100 a někdo má jen jednu za 300 a už to lítá ;-) jako kdyby to byla aspoň konečná cena i s kuchyní, byly tam venkovní žaluzie, rekuperace, brány, vjezdy...už by to zas bylo přijatelnější...takto toto všechno ještě připočítat a kam se ty lidi dostanou? :-( na to každý smrtelník nevydělá.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 vidis a ja bych za tuhle castku neporidil ani to zastreseni chodniku co mam. Je to drahe nebo ne? To je opravdu relativni a tezko soudit kdyz nezname materialovou skladbu...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?