Velikost ložnice kvůli kolaudaci

Profilova fotka
Mám dotaz ohledně velikosti ložnice dle směrnic, která by měla mít 12m2, v projektu máme největší pokoj 10m2, je to problém pro kolaudaci? rozhodli jsme se pro 3 menší pokoje po cca 10m2 než 2 kdy by jeden měl téměř 20m a druhý 10m. Podle projektanta by to mělo být v pohodě, pokud se v projektu místnost nazve pokoj a ne ložnice, máte zkušenost? Díky za odpověď
Odpovědět
norma hovoří o požadavku minimálního prostoru na osobu - 1 osoba 9m2, 2 osoby 12m2... takže logicky by to problém byl, ale pokud řeknete, že v každým pokoji bude jen jedna osoba, tak je jasný, že kecáte, ale nikdo s tím asi nic neudělá..
Odpovědět
Profilova fotka
No vzhledem k tomu, že jsem v takto malé ložnici měla tu "čest" spát, tak bych do toho nešla. Pokud tedy nespíte stále s otevřeným oknem... Ráno je tam prostě málo vzduchu, dělaly se nám i plísně, jak jsme dýchali, tak tam byla vyšší vlhkost... Ona ta norma má svůj důvod. A pokud by navíc měla místnost zkosený strop, tak je to nic moc. A když tam dáš postel, šatní skříň, tak je to opravdu malé. Zkuste si tam alespoň navrhnout, jak by ložnice vypadala, jestli je dost místa. Z hlediska kolaudace platí viz výše, stačí nazvat to pokoj, nikdo nebude zkoumat, jak spíte. Však nemusíte mít klasickou ložnici, ale oddělené ložnice.
Odpovědět
@lecijasek Přesně tak, máme ložnici 3.15*3.46 a ráno je to vydýchané a vstávám jak zmlácený. Takže spíme s otevřenýma dveřma na chodbu a s oknem minimálně na mikroventilaci. S řízeným větráním by to bylo lepší, ale bohužel jsem ho při rekonstrukci bytu neudělal.
Odpovědět
Profilova fotka
přesně jak se píše výše. Pro kolaudaci někdo může těžko zkoumat, kde a jak spíte. Nazvěte to klidně pokoj. Ale pak jde o praxi. Teď máme 10 m2 v podnájmu a spíme i teď v zimě s otevřeným oknem. Na druhé straně je v tak malé místnosti při dvou lidech dostatek tepla i s otevřenou ventilačkou. Pak problém není. Taky pokud plánujete rekuperaci vzduchu. Pokud by vám ale otevřené okno vadilo, bude se vám opravdu špatně spát.
Odpovědět
Profilova fotka
Díky za odpovědi, k pokoji máme vcelku velkou šatnu, takže v ložnici bude jen postel a nějaká skříňka, momentálně máme 12m2 ale s velkou šatní skříní přes jednu stěnu, takže představu o prostoru máme, ty další pokoje jsou dětské, se společnou šatnou, máme udělané nákresy a mělo by se tam pohodlně vejít vše potřebné, do ložnic se chodíme opravdu jen vyspat, většinu času trávíme v obývacím pokoji spojeném s kuchyní, budeme mít řízené větrání, takže ve vlhkosti bych problém neviděla, šlo mi opravdu jen o tu kolaudaci... Díky ;-)
Odpovědět
Pozor na cast normy, kde se pise, ze pokud mate 3 a vice obytnych mistnosti, tak jedna musi byt navrzena na dvojluzko a detskou postylku, pricemz detska postylka se nepocita jako clen mistnosti. Projektant vam rekne, zda je tato cast normy zavazna....hodne kapitol z teto normy jsou zavazne. Podle me to neni tak jednoduche udelat vsechny pokoje 10m2, nebo muzete doufat, ze si toho na urade nevsimnou. Z praktickeho hlediska bych do toho take nesla, doporucena velikost (normou) loznice pro dva lidi je 17m2 a normova 12m2....tyto pozadavky vychazeji z hygienickych limitu, co tu pisi ostatni je pravda.....budete spat pri otevrenem okne a dverich.
Odpovědět
Počítám, že ty hygienické normy jsou zejména kvůli obsahu CO2 a tuším, že s rekuperací bude na těch 10m2 po ránu lepší vzduch než na 20m2 bez. Ale jestli to projde přes úředníka, co má ty svoje tabulčičky netuším.
Odpovědět
Tak ty kubise normálně lidi stavěj ne? A povolení dostávají a kolaudují. Mám ložnici v projektu, která také nemá 12 m2 a problém nečekám. Případně bych za ložnici musel prohlásit dětský pokoj a o jednom ze synů prohlásit, že už má svou domácnost.
Odpovědět
Profilova fotka
@didinky prostorově to stačí, souhlasím. A pokud budete mít rekuperaci vzduchu, tak zde samozřejmě nelze aplikovat běžné "tabulky" (které bez tak záleží na interpretaci toho kterého úředníka). Myslím, že můžeš být v klidu, a pokud máš opravdu pochybnosti, zeptej se na SÚ. Taky jsem si s "naší" paní psala.
Odpovědět
@kolobezka1 Tem beznym tabulkam se rika Normy a vyhlasky.....a nektere normy jsou zavazne a vyhlasky jsou zavazne vsechny, takze pres to vlak nejede. Videla jsem stavbu, kdy pri stavebnim povoleni urednik neresil a pri kolaudaci prisel nekdo novy a bylo zle.....bouraly se hotove zdi. Takze ani konzultace na SU neni jistota. Projektant by toto nemel dovolit, zvlast kdyz se jedna "jen" o 2m2.
Odpovědět
Profilova fotka
No problém je, že to řízené větrání v Kubisech je na takové úrovni, že vlhkost měří v obýváku a větrá to chodbu v patře. Tzn. - pro účely vydýchaného vzduchu v ložnici dost k ničemu. Ale u kubis 631/632 je u ložnice šatna a v obou typových návrzích je ložnice větší než 12m2, takže záleží, jak jste si to upravili. My máme u K74 ložnici 10,21 m2 a k tomu šatnu téměř 5 m2, nebojím se, že by s tím byl problém.
Odpovědět
@martii1 Znám pár lidí co už kolaudovali a že by někdy úředník měřil místnosti, to ne. Ale jo, někde jsou třeba úředníci důslední.
Odpovědět
Článek se načítá
@r4d3k74 Jsou to vyjimecne pripady, ale jsou....neprijemny urednik je to nejhorsi zlo.....drzim palce at vse dopadne ku spokojenosti.
Odpovědět
@r4d3k74 Tak tady jde o to, že už v projektu by to mělo být dle norem. Jestli je projekt schválený i s chybami a ten stejný úředník přijde kolaudovat, pak už s tím moc nezmůže. Doplnění: Pokud to bude ale tak jak v případě dle tazatelky, zodpovědný úředník s tou změnou souhlasit nebude.
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina projekt mám v albu, upravovali jsme, jelikož se nám nelíbilo umístění a velikost horní koupelny... @r4d3k74 Kubise staví, ale my upravovali půdorysy, takže to vlastně uvnitř nevypadá jako typový půdorys, Jak jsem psala, teď máme sice větší ložnici ale pokud bych odečetla velikost skříně, která je až do stropu, tak mi vychází necelých 10m, spíme s otevřenými dveřmi, ani by mě nenapadlo zavírat, děti k nám během noci chodí, otevřené okno míváme občas, spíš vyvětrám večer než si jdeme lehnout a ráno, prakticky to mám zmáklé, šlo mi jen o ty normy, dle projektanta je to bez problémů...
Odpovědět
Profilova fotka
@didinky no osobně si nedokážu představit, že pokud vám stav. úřad schválí projektovou dokumentaci, podle které pak postavíte a přijde jiný úředník a bude dělat zle. Tohle už pak padá na jejich hlavu a jestli někdo kvůli takovému úředníkovi boural zdi, tak je to s prominutím trouba, co si nechá s**t na hlavu. Bránila bych se. My máme ložnici 10,21 m2 - ale v samotné místnosti je jen postel, noční stolky a 2 komody, na oblečení máme šatnu vedle. Ale nepočítám s tím, že by mi nezkolaudovali - postavili jsme dle projektu a pokud měli nějaké výhrady, měli je uplatnit při schvalování PD na stav. úřadě.
Odpovědět
@didinky Mě jí projektant, a taky to nebyl jeho první projekt naprojektoval menší a nevypadal, že to měl problém být. přitom by neměl být problém, ty pokoje nazvat jinak. Uvidíme. Ale je dobře, že se normy o nás takhle starají, vůbec nevím, jak bych bez nich mohl postavit svoje bydlení :)
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 no to víš, za chvíli si bez normy ani nezajdeš na záchod... :-D
Odpovědět
@zmrz_lina Třeba dojdeš, ale musí být od obytných místností oddělen aspoň dvěma dveřma. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina jak jsem psala, budeme mít samostatnou šatnu, takže ložnice také jen komoda, postel a noční stolky... @martii1 sice máme projekt jako 5+kk ale jedna místnost bude pracovna, tak by to mělo být ok...
Odpovědět
Profilova fotka
@didinky jako norma sice je, takze nedokazu rict, jestli to nebude vadit na SU, ale pokud uz SU projekt jako takovy schvali, tak by pak problem delat nemeli.
Odpovědět
@didinky pokud mate 5+kk a jedna mistnost je pracovna tak mate stale 4 obytne mistnosti.....norma mluvi o 3 a vice
Odpovědět
Profilova fotka
@didinky Já myslím, že pokud to tak chcete, tak to na stavebním úřadě zkuste. Pokud Vám to takto schválí, tak by problém být neměl. Pokud ne, tak prostě vynecháte příčku mezi pokojem a šatnou a doplňíte ji až po kolaudaci.
Odpovědět
Profilova fotka
@didinky pokud bude rekuperace a navíc samostatná šatna, tak by neměl být problém ;-) Tu my bohužel ve starém bytě neměli. Jinak normy jsou určitě užitečné, ale zrovna diktovat podmínku, že musí být ložnice s dvojlůžkem je dost mimo. Pokud mají manželé např. oddělené ložnice, tak je to potom jen zbytečná byrokracie.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?