Velikost obýváku s kuchyní

Profilova fotka
Ahoj, měla by jsem menší dotaz. Momentálně přemýšlím nad idealní velikosti obýváku s kuchyní a jídelnou. Máme mít asi 34 m2 a já přemýšlím, jestli to bude stačit. Dle projektu se tam má vejít všechno. Od veliké kuchyně, po jídelní stůl pro 6 lidí a po větší gauč a krbovou vložku. Budu moc ráda za Vaše zkušenosti a poznatky! :-)
Odpovědět
1
2
@marta_kovar Vejde.
Odpovědět
Profilova fotka
Ono hodně záleží na tvaru místnosti a rozmístění nábytku, není 34m2 jako 34m2 ;-) Zkus sem prosím dát půdorys s rozměry a plánovaným rozmístěním nábytku, potom můžeme říct, zda to stačí nebo je to málo ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My máme 45m2 ( kuchyň + obývák + jídelní stůl + krbová vložka ) :)
Odpovědět
Profilova fotka
@marta_kovar máme v projektu 33,84 m2, zatím není postaveno ale vše se vejde
Odpovědět
Záleží, co chceš a kolik si ochotná do toho investovat. Já bych teď asi udělal domek trochu menší, protože jsem to trochu špatně finančně odhadl. Kuchyň s obývákem u nás vychází na cca 28m2. Nicméně, je to boží :D. Ale uměl bych si to představit i menší.
Odpovědět
Obývák 3+1 (obývací pokoj, jídelna, kuchyň) se doporučuje 45 - 50 m2.
Odpovědět
Profilova fotka
Tady máte půdorys té místnosti. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@davex A jak máte celkově veliký domeček? :-)
Odpovědět
@marta_kovar cca 180 m2. Z toho jedna místnost cca 12m je mimo dům jako sklad. Takže dá se říct že 168m2. Bez garáže, bude stání, někdy :D
Odpovědět
Profilova fotka
@davex Tak to je větší domeček. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@marta_kovar no my teda máme 59m2, někdo by řekl, že to je moc, ale mě to přijde akorát. Rozhodně bych nechtěla míň, jak tu někdo psal, že má 28m2 a je to moc :-| . My teda máme stůl 210 cm dlouhý, rozložitelný i na 260 cm, 8 židlí, ale máme ho v té velikosti 210 cm, gauč celkem velký do U a kachlová kamna. Navíc větší prostor se i lépe uklízí, není zaskládaný... Na půdoryse máte pouze stůl pro 4, říkala jste, že chcete pro 6 lidí, což taky ubere místo. Pro mě je důležité mít pohodlí, kolem stolu se pohybovat volně, nemuset se furt něčemu vyhýbat a i ta krbová vložka se mi hodí do volnějšího prostoru, přece jen bude sálat a sedět blízko není ideál, znám to od tchýně. Já jsem za větší prostor, pokud máte tu možnost ;-) .
Odpovědět
Máme 44m2 s tím, že kuchyň je ve výklenku. Je to relativně prostorné, vejde se tam ještě velký 210cm stůl, středně velká sedačka, máme velikou knihovnu a skrinku na tv cca 3.5m a budou krbovky. Máme tam take maly koutek pro dite a kus volneho prostoru, kam se da dat treba kresilko nebo vanocni stromek. Kazdopadne co se mi tam treba nevejde a mrzi me to, tak je pianino. Nemam ho uz kam dat, takze az budeme stavet priste, udelam si minimalne o 5m2 vic.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@barca3979 Tohle je návrh od projektanta a po úpravě by tam měl být stůl pro 6 lidí. Gauč ve tvaru L se má vejít normálně bez potíží. Krbovou vložku musíme mít z důvodu lepší úspornosti domu a na vytápění celého domu. Zvětšit prostor již není možné protože stavíme. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@eviks Super, děkuji za názor. Ps. máte to moc krásné. :-)
Odpovědět
....tohle je individualni vec a jak pise @queszi o samotnem rozvrzeni mistnosti....nekdo planuje velke rodinne seslosti,nekdo ma rad klid a vsechna setkavani necha na neutralni pudu...napriklad my,staveli dum s tim,ze mame radi sve soukromi a klid,jsme ctyrclenna rodina a staci nam mensi dum,vcetne prostoru,pro nas,tak akorat...tedy cela mistnost je 4x9m a vse se poskladalo a ja jsem spokojena i s uklidem😉
Odpovědět
Profilova fotka
@markarnatnel Nádherný dům a ještě krásnější vnitřek! :-) Jinak děkuji za Váš názor.
Odpovědět
Profilova fotka
Podle toho návrhu projektanta se to tam nevejde :) pro jídelnu je prostě malý prostor + se tudy chodí ven. Máme to podobně "blbě" sice jinak, ale také budeme chodit kolem jídelního stolu ven a už vím, že jsem tam měla nechat víc místa (ale zvětšovala jsem to 2x). Ale pokud upravíte kuchyni tak se to vejde. na dispoziční řešení kuchyně je tu @verunky - ta Vám to tam všechno nacpe. My máme cca 38 m2 - je to na 3 funkce málo, ale musí to stačit jíst se bude venku a hotovo :).
Odpovědět
@davex vy máte 160m2 a obývací část s kuchyní, kde se slézá celá rodina plus případně návštěvy máte 28m2? Tak hlavně, že je to dle Vašeho vkusu, já osobně trávím v obýváku a kuchyni veškerý čas doma a vadilo by mi to. Do ložnic chodím až spát.
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 Ven se tamtudy nebude chodit. Francouzské okno je více posunuté do leva a průchod bude mít na druhé straně než teď je. Pak jsem si dělala grafický návrh se 3D a vejít se to tam má. Tak uvidíme jaká bude realita, kdyžtak to vymyslíme ještě trošku jinak. :-)
Odpovědět
@travas Se doporučuje znamená co, kdo to doporučuje, z jakého titulu, je to v technických normách nebo kde?
Odpovědět
Profilova fotka
@marta_kovar no bude ten průchod pak vlevo nebo vpravo? to se takhle samozřejmě pak nedá ani moc poradit,když to bude vlastně celé jinak ;), nicméně za mě je to takhle prostě nouzovka, ale máme jí taky a musím se vzdát velkého stolu :)
Odpovědět
@luckavra Ježiš já to popletl, 58m2 :D
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 Bohužel nemám novější projekt, to jsou věci které řešíme mimo projekt. Průchod bude vlevo aby jsme nemuseli lést přes stůl. :-D
Odpovědět
@skunkos Doporučují architekti tak jako orientační velikosti ostatních místností. Já doporučuji číst a studovat.
Odpovědět
@travas Jasně.
Odpovědět
Profilova fotka
@davex taky jsem si říkala, že to je nějak málo těch 28m2 a ještě byste ubral :-D :-D . 58m2 je podobné jak my, 59m2 a neubírala bych :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@marta_kovar tak jestli ho odsunete to je jiná, a vlevo je i teď na obrázku, právě proto jsem se ptala, odsunutí a otočení vchodu mi nedávalo smysl ;)
Odpovědět
Vzhledem k tomu, že v obývací části i v kuchyňské tráví rodina nejvíce času tak bych volila co největší prostor. Máme cca 52m2 a méně bych rozhodně nechtěla. Často msjiv obýváku i děti hrací kout a ten přeci jen zabere dost místa.
Odpovědět
@marta_kovar mame 35m... mame vse co jsi naspala, velkou kuchyn do G, stul pro 8 lidi, rohovou pohovku, krb, kralika... ale... klidne bych i par metru pridala :D Minimalne pul metru po cele delce, tj asi 5m ctverecnich :-D Ale znami maji mene, tusim 30 a take se se vsim dobre vejdou. Strasne zalezi na dispozici, na oknech...
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote To s Vámi rozhodně souhlasím. Já mám grafický návrh od jedné paní odsud a rozhodně se tam všechno hezky v klidu vejde. 😊 Okna dělají pak veliký zázraky.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?