Velikost oken domu

Ahoj střecháčci, obracím se na Vás s prosbou o radu. Jsme ve fázi projektu a řešíme umístění a velikost oken. Jedná se o to, že jsme oba s manželem vysocí a tak chci umístění oken 1 000 mm od podlahy. Projektant mi navrhuje okna velikosti 1 500 x 1 500 mm a tím mi vznikne výška místností min. 2 750 mm. Dobře, to bych ještě akceptovala, ale jak je to potom s výškou balkónových dveří?? To budou pak vysoké 2 500 mm?? To se mi zdá už opravdu hodně a tak přemýšlím, že bychom okna zmenšili na rozměr 1 500 x 1 250 mm, ale nevím jak to bude vypadat a jestli bude dostatek světla v místnostech. Máte s tím zkušenosti a jak jste to řešili vy?? Ps: Výška oken 1 500 a 1 250 mm vychází z výšky modulu PORFIX, abychom nemuseli nic řezat. Uvítám každý nápad, postřeh a zkušenost. Děkuji Jejeku. Tento dotaz jsem umístila i do sekce oken, ale patří spíše sem. Díky za názory.
Odpovědět
@jejeku Více světla je vždycky fajn. Proč si tedy nedáte okna třeba 1250mm vysoký a 1750mm široký? My máme dvě přední okna cca 1450x1800 a jsou parádní. Jestli akceptujete výšku stropu 2750mm, tak to přece můžete udělat balkónovky o jeden nebo dva šáry nižší, ne? Vemte si čtverečkovaný papír a nakreslete si pohled na dům v nějakém měřítku ať vidíte, jak to bude vypadat.
Odpovědět
Vždycky dá víc světla okno vyšší než nižší, nadpraží hodně ubere. I z hlediska vzhledu je lepší tvar oken obdélník na výšku. A pokud máte možnost, šla bych raději do balkonových dveří, at je výstup na terasu.
Odpovědět
@jejeku 2500 mm je hodně, já mám plánovaných 2300 mm a výška se zdá být dostačující. Co se týká velikostí oken - já mám v každé místnosti jedno okno min. 2000 x 2300 mm - světlo je světlo. Co se týká skladebných rozměrů, nesmíte od celkové výšky šárů cihel odečíst celkovou tl. podlahy a u budete mít jiné výšky!!
Odpovědět
Tak jsem se rohodla, výška oken bude pouze 1 250 m. Všude se doporučuje, že velikost prosklených ploch má být min. 10% podlahové plochy a to mi v pracovně i ložnici vychází. V obýváku a kuchyni budou 2 okna proti sobě (jih a sever) + balkónovky 1 600 x 2 000 mm na východ, tak tam snad bude světla dosti.
Odpovědět
Nevím jakou máte orientaci baráčku, ale velké okna na sever!!! Balkonové dveře v obyváku na východ!!! Nezdá se mi to jako šťastné řešení. Já mám 25% podlahové plochy okna. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
mame okna 1500x1500 a balkonovky 800x2300 a nevypada to vedle sebe nejak podezrele :-) Podle me vyska okna 1250 je malo. Stropy mame 2750
Odpovědět
okno 1250 má výšku skla (při plastových oknech) pouze 950-980 mm a to je hodně málo.
Odpovědět
@zeneva Přesně takhle to má projektant namyšleno. Výška oken 1500 x 1500 mm, výška stropu 2 750. Mě to trochu vyděsilo, ale když píšete, že je to v poho, tak uvidíme. Chtěli jsme malý domeček a nějak se nám nafukuje. Jak do půdorysu, tak do výšky. Já vím, že se řekne 250 mm ale ono to skáče.
Odpovědět
Profilova fotka
@jejeku je to trosku vyssi strop nez je standard, ale aspon je to vzdusne, my jsme spokojeni!
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 letech
Zdravím všechny, zkusím tu oživit starou diskuzi na téma velikost oken. Máme v projektu (krom ostatních, která jsou jasná) okna o rozměru 1500x1500mm, jsou umístěna v pracovně a v dětských pokojích. V tuto chvíli je poptávám a jedna paní mi řekla, že doufá, že je chci jednokřídlá, že je to teď moderní. Upřímně, rozměr těchto oken jsem moc neřešil, nechal jsem to an projektantovi, jen se s ním dohodl kde budou a nějak mě ani nenapadlo, že by mohly být jednokřídlá, v hlavě jsem měl spíše klasická dvoukřídlá. Tak jsem se na to začal zaměřovat a všiml si, že skutečně hodně novostaveb má větší rozměry oken jednokřídlích, ale zajímalo by mě, zda jsou praktická. Když se komplet otevřou, tak dost zasahují do místnosti. Na druhou stranu si říkám, jak často se budou úplně otvírat. A pokud bych se nakonec rozhodl pro dvoukřídlá, tak jestli ten rozměr 1500x1500mm ( stavební otvor) není malý na dvoukřídlá okna a nebude to vypadat blbě. Omlouvám se za dlouhý text, ale zajímalo by mě, zda tu máte někdo tyto rozměry oken a v jakém provedení a jak jste spokojeni. Případně pokud by mohlo být foto, bylo by to super 🙂 Děkuji moc za pomoc. 😉
Odpovědět
@samot07 tak mame dvoukřidly 150cm i 130cm a fakt by me nenapadlo je udelat jednokřídly ...
Odpovědět
@samot07 My máme dvojkřídlá většinou (Ale je to rok oken 2006) 150 výška a 120 šířka má dost z nich Jinak provedení Euro okna dřevo dvojsklo..... Kováni ROTO a okna firma Bochoř u Přerova (Už nevyrábí) Už to jsou staré okna, dnešní normy nesplňují
Odpovědět
Článek se načítá
@samot07 máme šířku 150 a výšku 120 a jsou dvojkřídlé a určitě by mě nenapadlo dát jedno jak kvůli zasahování okna dovnitř tak kvůli svěšení za pár let přece jen to je váha.
Odpovědět
@samot07 do 1m mame jedno-kridle, a dvoukridle mam podobne jako @xkarlos 1.3 a 1.5m mame dvoukridle u 1.3m bych si dokazal jeste predstavit (ac bych nemenil) ale u 1.5m mit jednokridle by mi prislo i dost neprakticke…
Odpovědět
Jsem rád, že mi svými příspěvky potvrzujete mé uvažování, jelikož mě jednokřídlé v tomto rozměru taky ani nenapadlo, tak jsem si říkal, jestli nejsem třeba trochu vedle já. Takže uděláme asi klasiku dvoj. Samozřejmě dvě okna také máme v rozměru 1000x1500mm a tam standardně planuju, že budou jednokřídlé, tam mi to smysl dává.
Odpovědět
Profilova fotka
@samot07 Máme dvoukřídlé s pevným sloupkem a rozměr 1600x1250, pokud dát jedno křídlo tak pozor na váhu celého rámu, pokud se použije plášť tak aby to ten rám snesl pokud budou trojskla tak ty jsou dost těžká, pokud by se dal hliníkový rám tak pak asi ano. Ale tohle by měl sdělit výrobce oken do jaké šířky jsou limitovaný.
Odpovědět
@samot07 novostavba, přesně tato velikost a jednokridla. Dvou by zase nenapadlo mě a přišlo by mi to malé. Je to lepší jako jeden otvor bez dalších denících prvků rámu (lépe se to bude i mýt a udržovat) a s otevíráním není žádný problém. Ty 2 křídla by mi taky přišli malé, to si je radsi jeste zvetsete. Přidala jsem vám pár fotek.
Odpovědět
@samot07 ještě si to promyslete. Neumím si představit ty naše jako 2 křídla. Pokud to jde a chcete to takto, tak si trochu pozmente velikost, přece jen všichni ostatní, co tu píši mají spíš obdélník než čtverec. Jak to rozdělite, budou to dvě úzké nudle.
Odpovědět
Profilova fotka
1500x1500 je docela malé okno, pokiaľ to nie je menšia miestnosť do 12m2. Máme 2900x1500 v pokoji 24m2 a 8250x2500 v kuchyňo-obýváku. Dosť dôležité je aj na akú svetovú stranu je dané okno orientované.
Odpovědět
@artep1987 mockrát děkuji za foto. No a zase nevím 😄 Každopádně u Vás to vypadá dobře.
Odpovědět
@josefx jsou to dětské pokoje o velikosti 15m2 a tyto okna tam jsou dvě, z východu a jihu a pak v pracovně kde je to myslím 12m2 a okna opět dvě se stejnou orientací. Moc větší je zase nechci dělat, aby v pokojíkách šel dobře rozmístit nábytek a nebyly všude okna. Samozřejmě chápu, že se Vám zdá malé pokud máte 8m okno 😄 To my v kuchyňo-obýváku budeme mít pouze trapných 3,5x2,5m portál a 2x2.5m okno 🙂 (vtip)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?