Vlastní návrh bungalovu - vaše názory

Dobrý den, prosím o Vaše názory na vlastní návrh bungalovu. Detaily jako je velikost a umístění oken, vybavení a jeho umístění apod. jsou v návrhu jen orientačně pro hrubou představu. Jde mi spíše o zhodnocení dispozičního řešení a orientace domu a jednotlivých místností vůči světovým stranám. Maximální šířka domu 15 metrů (pozemek má na šířku 19 metrů, na délku 45 metrů, z jedné strany cca 4 m pruh obecního, z druhé klasicky budoucí soused - proto z této strany jen neobytné místnosti). Děkuji předem za vaše postřehy a návrhy.
Odpovědět
Profilova fotka
mě se půdorys líbí, jen ta "hala" do které ústí zádveří se mi zdá zbytečně široká...je to nevyužité píslo. celoiu tu hlavní stěnu bych raději o nějaký metr posunula a zvětšila tím trochu ložnici..Jinak fajne ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak tak, taky se i zdá ta předsíň zbytečně široká, zarovnala bych zádveří a špajz s hranou garáže. A nebudete potřebovat někdy zajet autem za dům na pozemek? Máme podobný tvar pozemku a docela jsme kvůli tomu bojovali s umístěním, abychom měli možnost projet autem nebo čímkoliv dozadu za dům..
Odpovědět
Taky se mi celkem líbí, jen ložnice mi príjde hodně malá a nelíbí se mi ten "roh" který dělá garáž v chodbě-ale to je detajl. Osobně bych nechtěla dveře z garáže přímo do domu kvůli výfukovým plynům-ale to je taky věc názoru.
Odpovědět
Doporučil bych oddělit garáž od domu, například garážovým stáním, rekukovat chodby a rohy (chodba a kychyň), jídelní stůl tak trochu stojí v cestě do obýváku, velikost ložnice je v pořádku. Chtělo by to sdružit koupelnu, kychyň a technickou místnost a tím zkrátit vedení vody. Nejsem příznivcel domů do L protože často dochází k nežadoucímu zastínění a také u Vašeho návrhu klidová zóna zastíní odpolední slunce v obytné části a terase. Pro tento tvar pozemku je lepší obdelníkový půdorys.
Odpovědět
Díky za vaše postřehy a podněty. @verulicek88 - s tou velikostí haly máte pravdu, pokusím se v souvislosti s dalšími postřehy nějak redukovat @slabici - hala viz výše. S autem za barák by se určitě občas hodilo, nyní je tam cca 2 metry místa, což je opravdu velmi natěsno. Díky za postřeh. @bamak - myslím, že velikost ložnice je tak akorát vzhledem k tomu, že tam večer přijdu, lehnu do postele a ráno zas odejdu. Nějaké úpravy určitě ještě proběhnou, takže i roh garáže by mohl zmizet. Dveře z garáže do domu nejsou vyloženě nutné, ale velmi mě láká dostat se suchou nohou z auta do domu při nepříznivém počasí. @naarch - garáž určitě chci a oddělit ji od domu a přitom nezajíždět hluboko do dvora, to byl oříšek, se kterým jsem si neporadil. Sdružit kuchyň, koupelnu a technickou by bylo fajn, pokusím se (spolu s redukcí chodeb a rohů). Klidová zóna bude vystavena slunci od rána až do odpoledne (směr V až JZ), k zastínění v podstatě dojde až večer, kdy to už není na škodu (můj názor). Jinak s obdélníkovým půdorysem jsem se taky pral, můj ideál jsem ale nenašel. Původně jsem chtěl ještě technickou směrem do terasy. Plánujeme totiž mít v technické i pračku, tak aby to měla manželka co nejjednodušší s prádlem ven k sušáku.
Odpovědět
Že ten dům může mít 15 m šířku, když je pozemek jen 19m, máte ověřeno na stavebním uřádu? Většinou totiž, pokud není na vedlejším pozemku dům ještě postaven, dodržují stavební úřady vzdálenost od kraje pozemku 3,5 m, tak, aby až soused bude stavět, byla dodržena zákonem daná vzdálenost 7m. Na druhé straně, jelikož je tam obecní pozemek, může určovat vzdálenost územní plán.
Odpovědět
@frantisekpetru Já bych asi měla problém s obývákem a kuchyní. Jednak ten stůl stojí opravdu dost v cestě (někdo bude sedět u stolu a jiný bude chtít jít do obyváku) a jednak já osobně preferuji, když není linka hned na raně. Návštěva prvně projde kolem linky, kde často bývá provozní nepořádek a pak se posadí do klidové zóny do obyváku. Jsem pro trochu zastrčenější kuchyň.
Odpovědět
Ložnice je malá, pokud nebudete mít rekuperaci, bude tam nedýchatelno. Okolo stolu v obýváku se bude těžce procházet, je to malý prostor na to, že se nedá jinde projít. Hala je dost veliká. Líbí se mi velké zádveří, spíž.
Odpovědět
@kamilape - z jedné strany obecní pozemek, takže v pohodě. Z druhé strany pokud nebudeme se sousedem mít k sobě okna do obytných místností a dohodneme se na tom, můžeme mít taktéž jen 2 metry (oba dva) - tolik předběžná informace od SÚ. S rekuperací se počítá i když je to darda teda.... @jancip - s prostorem kolem stolu máte pravdu, úpravy jsou v plánu.
Odpovědět
I sousedství s obecním pozemkem může mít omezení - určené odstupy... pokud jde o druhého souseda a jeho souhlas s odstupem 2 m od hranice pozemku: musí vám to podepsat na již hotovou situačku (jde-li o ohlášku), tj. může si to do té doby rozmyslet, pokud tedy nepodepíšete předem dohodu, že pokud si to rozmyslí, zaplatí vám vzniklé náklady a škodu... a já bych na jeho místě byla velmi opatrná se souhlasem, protože tak přijde o možnost oken na nejlepší stranu, tj. jihovýchod. A ještě jedna věc, ta spojená garáž bude vytápěná? Pokud ne, bylo by dobré ji odizolovat, jinak budou ty zdi velmi chladné, navíc zdivo je hodně úzké, zřejmě vpc...
Odpovědět
Kromě toho jídelního stolu se mi to moc líbí.
Odpovědět
@kamilape - díky za info, vycházím z předběžné informace od SÚ. Garáž vytápěná nebude, s izolací mezi interiérem a garáží se počítá. Zdivo bude (by mělo být) VPC + masivní zateplení (pokud to bude jen trochu možné, chci to dotáhnout na pasiv).
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Po delší odmlce přikládám konečnou variantu. Oproti původnímu návrhu jen pár lehčích změn. Bohužel ale ze statických důvodů nemůže být původně plánované zdivo VPC 175 mm a nevyšel z toho pasiv, ale "jen" dobrý NED (TZ je 3,7 kW a MPT na vytápění 34 kWh/m2/rok).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?