Vlhkost ve starém domku.učinné řešení?

Ahoj, bojujeme s vlhkosti ve stare chalupe prarodicu, nepodsklepeny, zdi tluste tak pul metru, cihla, brizolit, plastova okna. Od mamky vim, ze vlhkp a zima bylo v dolni mistnosti vzdy ( dum ma jeste jedno patro) at se topilo kamny nebo topenim ( dnes plyn). Klima v techto dvou mistnostexh v prizemi, pracovne a loznici je cca 19 - 21 stupnu celsia a 50 - 70 procent vlhkosti v zavislosti na tom zda je venku horko nebo mokro a dest. Premyslime co udelat. Podrezavat se to bojime a nechceme. Myslite ze klasicke husi krky by mohly tento problem vyresit? Nebo to neni moc ucinne reseni? Deda kdysi, kdyz z domu vyslovene padala omitka, zepredu do baraku vyvetal otvory, tesne u zeme. Mocn echapu zen smysl a taky nevim kdo by to jiny umel udwlat i vzadu, nicmene tato strana baraku neplesnivi. V interieru jsou nekhorsi zadni steny. Je tam mirna plisem a zatuchlo, velmi vlhko. Udelala bych cokoli kdyby toho slo nejak se zbavit ale nevim proc, mam pocit, ze ty dodatecna okopavani nepomuzou:( uz jsem sost zoufala...ale musime s tim neco udelat Podlaha je beton a na tom drevotriska a na ni koberec, na chodbe je dlazba. Vlhkost vzlina tak 20 cm od zdi.... dum stoji v rovine, zadni strana smeruje na sever. Tam slunicko nezasviti, ale je tam hodne keru a stromu, ktere urcite berou vlhkost jak se da.... Co byste poradili? Ty diry? Husi krky? A bude to stacit.....nebo se mam smirit s tim, ze ten dum je proste vlhky a vlhky zustane? ..( jak jednou poznamenal Gebrian v poradu o starych secesnich domech-pokud cce clovek zit ve starodavnem dome, musi se bohuzel smirit s tim, ze nikdy nebude tak suchy a tak energeticky usporny jako domy dnesni...)
Odpovědět
Profilova fotka
My měli starý vlhký dům s tlustými zdmi. Husí krky jsme nezkoušeli, ale dělali jsme asi něco obdobného. Nechtěli jsme do domu moc investovat, protože jsme věděli, že je to jen na přechodnou dobu. V domě jsme vykopali okolo zdí cca 30cm široké kanálky, které jsme pak přikryli jen deskami, aby zeď dýchala. Trochu to pomohlo, ale jen na chvíli :-( A když jsme náhodou dělali podlahu v celém pokoji, tak jsme nedávali beton, ale jen dřevo - je prodyšnější. Nakonec to stejně dopadlo tak, že po 4 letech oprav jsme dům zbourali (což teda bylo v plánu). Držím pěsti s bojem proti vlhkosti a přeji, ať něco vymyslíte a zabere to :-)
Odpovědět
No to nemame moc adejne vyhlidky....
Odpovědět
Co takhle izolace Remmers? Provést dodatečnou izolační clonu a izolační potěr uvnitř objektu a hotovo.
Odpovědět
@myfairlady Dobrý den, já bych v tom žádnou vědu nehledal, problém je určitě především v tom, že dům nemá izolace proti vodě a zemní vlhkosti, a od nějaké doby má plastová okna, a tak tam teď vlhne všechno...to je jablko sváru. Jen tak na okraj, podívala jste se dědovi přes rameno, co dělal potom, co do těch zdí ty díry vyvrtal (o tom později)? Takové domky se tak stavěly, počítalo se s tím, že se bude pořád topit (ve sporáku v kuchyni - protože byla hospodárka, pořád byl někdo doma a pořád se vařilo (mimo jiné řepa, zemáky mašíkům) a větralo, v kamnech se topilo také, v domku bývalo teplo pořád a vlhkost nebyla (poněvadž byla odvětrána snížením relativní vlhkosti topením a větráním, (ne moc těsnými okny, ale i jinak, energie byly levné). Teď je situace jiná. Lidé mají snahu i ten starý vlhký dům uzavřít (jak jste zmínila ta plastová okna) nebo i jiné věci... Ale to je jedno, také jsem v jednom takovém domku žil (tedy neměl a dosud nemá plastová okna), žil jsem tam jedenáct zim, a problémy s vlhkostí jsem neměl, jelikož jsem tam s výjimkou velkých veder venku skoro pořád topil (a větral, netěsnostmi v oknech apod.). Teď bych se vrátil k tomu, proč ty díry do zdiva. Bylo to před třiceti lety, já jsem byl ještě malý, abych tomu nějak moc rozuměl. Byla to tenkrát chalupa na víkendy, tak taťka vzal (dnes už nežije, nemohu se ho na to zeptat), a všude, kde vlhko bylo, navrtal šikmo díry do zdiva (směrem dolů, samozřejmě, aby se do nich dalo nalét), normálně každých 10cm díru (z vnějšku i zevnitř zdi), do těch otvorů pak naléval každý týden (když jsme tam přijeli) jakýsi přípravek, to bylo ještě za komuny, nevím už, jak se to jmenovalo, ale bylo to něco na bázi vodního skla, ani nevím, kolikrát to tam naléval, ale pomohlo to moc. Jen tak mohu říci, že ty staré vlhké domky, to je těžko, ale pokud se v nich bude topit a hlavně větrat, pak problém nemusí být. Ale doba je dnes jiná, ten starý domek dosud mám (už neslouží k bydlení). To jen tak můj názor. Doba je dnes už jiná.
Odpovědět
Pokud chcete bydlet dobře, tak izolace proti spodní vodě je na prvním místě. Takže bych šla do odvrtávky a injektáže, s tím, že vevnitř by se udělala na podlahy izolační stěrka. Udfouklou omítku je třeba shodit a nechat zdivo bud odkryté, než vyschne, což je na dost dlouho, anebo hodit sanaci.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?