Vliv tvaru půdorysu na cenu ("L" vs. obdélník)

Dobrý den, rád bych se zeptal zkušenějších na to, jak moc tvar půdorysu domu ovlivňuje celkovou cenu realizace - konkrétně mám na mysli srovnání dvou přiložených půdorysů. Jednalo by se o bungalov se sedlovou střechou na rovinatém pozemku, bílý obrys je samotný dům (v obou případech cca 138 m^2), růžový je přístřešek na auta. Je mi jasné, že obdélníkový půdorys bude levnější, protože je to jednodušší tvar, navíc přístřešek je na něj pouze nalepený z boku, zatímco u levého půdorysu je přístřešek "zakouslý" do domu. Dokázal byste ale někdo odhadnout, jaký rozdíl (procentuálně) bude v cenách realizace? Je ten rozdíl daný hlavně střechou, nebo se tam projevují i další části stavby? Předem díky za odpovědi
Odpovědět
Procentuelně říct nedokážu, ale kromě střechy bude výrazně dražší fasáda (větší plocha), dražší (delší) okapy, dražší provoz domu (větší ochlazovaná plocha). A zejména počítejte s tím, že na půdorysu L vám nabobtnají délky chodeb, takže zbyde méně obytného prostoru, čili možná budete muset dům zvětšit, abyste se dostali na stejné výměry obytných místností jako u kompaktního tvaru domu. Tím vším vám to nechci rozmlouvat, sama mám dům do L a má to kupu výhod (lepší oddělení společenské a soukromé zóny, soukromí na terase uvnitř L, při větší hmotě domu to i vypadá lépe apod.), ale je třeba ten finanční aspekt zvážit, zejména pokud máte výrazně limitovaný rozpočet.
Odpovědět
Zvýšené náklady na střechu, obvodové zdivo, fasádu, základy ap se dá spočítat alespoň orientačně. Určitě líp bude vypadat L, terasa umístěná v rohu bude praktičtější a líp půjde případně přistínit, stání máme taky schované do rohu a je určitě lepší, pokud stihnu přijet první dávám si auto do kouta, z boku na něj nesněží nebo nesvítí. Cena nakonec naskáče spíš na vnitřku než na obálce.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?