Výška domu nad terénem - jak řešit?

Ahoj, řešíme velké dilema, jak umístit dům nad terénem. Výšku terénu a jeho sklon ukazuje červená čára. V okolí jsou četná pole a případné přívaly vody se mohou dostat i k nám na pozemek. Varianta A: podlaha domu bude 15 cm nad nejvyšším bodem pozemku, což je v našem případě vodoměrná šachta. dorovnávali bychom terén, chodníčky a terasu na výšku šachty, abychom měli do domu jen jeden schod. Varianta B: podlaha domu bude 15 cm nad terénem v místě dveří, západní strana pozemku bude zvýšená a dům bude mít kolem sebe lehký zářez. Výškový rozdíl mezi kanalizační a vodoměrnou šachtou je cca 40 cm (šachy jsou od sebe zhruba 20 metrů) Poradíte nám prosím kterou variantu zvolit? Projektant je pro variantu A, konečné rozhodnutí je na nás. Díky moc za názory!
Odpovědět
@natymagi pokud je risk te privalove vody realny, zvedl bych to cele, 40cm neni moc a nebude to vypadat blbe. Pokud je ta privalova povoden fakt realna, spis bych naopak zvazil to jeste o jednu radu bedneni zvednout. My jsme ve velmi podobnem svahu (prikrejsi, na cele sirce domu to dela cca metr rozdil). Mame nad nama jeste nekolik sousedu a nejake privalove vody by snad u nas nemely hrozit. Protoze u nas uz ten vyskovy rozdil byl znacny, volili jsme variantu 2, protoze pri variante 1 by ta leva strana baraku byla fakt vice nez metr nad terenem. A maly bungalov by pak fakt vypadal blbe na takovych zakladech. Navic jsme nechteli mit pred barakem zadne schody - volili jsme bungalov i z toho duvodu, ze nechceme mit v baraku ani jeden schod. takze davat je pak pred barak by byl nesmysl. Mrknete se i u sousedu, jak to maji vyresene oni - u nas v ulici to bude cca pul na pul, nekdo zvedal, nekdo zasekaval. Zaseknuti se nam nakonec libilo vic.
Odpovědět
já bych taky zvedal radši ještě víc jak varianta A... :-D
Odpovědět
My jsme základy že stejného důvodu zvedali. V projektu bylo také zaseknutí, ale během stavby základů jsme se rozhodli to raději zvednout. Zatím stavíme hrubou stavbu, ale už teď toho rozhodnutí nelituji. Zrovna minulý týden se přehnal takový přívalový liják, že voda z vedlejší louky odtéká ještě teď. Kdybych to nechal podle projektu, tak mám bláto až na základové desce.
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě zvednout, jak moc záleží na více faktorech, ale dům nemá být nikdy utopený. My si ještě na základě situace z minulého týdne uděláme nějaká opatření v zahradě (zídka/svah s keři a možná i něco víc). Náš pozemek v jednom směru stoupá 4% a i když se to nezdá to už je fakt dost a ty potoky vody mít doma nechceš. Ta pole přívaly vůbec nezadržují. U nás v nové ulici u pole domy zvedají všichni. Až na jednoho co má pozemek nejvíc v rovině. Nadávají, ale zvedají :).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?