Vytápění a ohřev vody pro pasivní dům

Profilova fotka
Ahoj, projektujeme pasivní dům, na který bychom chtěli získat maximální dotaci v rámci NZU. Po přepočtu a původně plánovaná varianta elektrické vytápění s TČ země-voda pro ohřev vody vychází pouze na dotaci 300000,- Abychom se dostali na vyšší dotaci projektant navrhuje jedno z následujících: 1. k variantě 1 přidat FVE 2. vytápění a ohřev vody na plyn a vytápění podlahové, stropní nebo stěnové. Pokud chceme zachovat založení na pěnoskle, je podlahovka v přízemí nevhodná. V patře podlahovka není problém. 3. TČ vzduch-voda a stejné řešení otopné soustavy, jako u varianty 2. Dle slov projektanta mi vychází, že pokud se budeme snažit získat vyšší dotaci, utratíme v podstatě peníze navíc z dotace tj. 150000,- za opatření, která nás dostanou na tu vyšší úroveň. To nepovažuji za chybu, jen potřebuji poradit co a z jakých důvodů vybrat. Ještě by byla varianta přidat komín a krbovou vložku s výměníkem, ale vzhledem k cenám komínů pro pasivní domy a faktu že bych krbem stejně netopil (topení dřevem jsem si užil dost v dobách mého dětství a dnes už fakt ne) to nepovažuji za vhodnou variantu. Nejvíc by se mi asi líbila FVE, ale tu jsem původně plánoval až dodatečně s tím, že se na ni dá získat dotace samostatně. Máte někdo ještě jiný nápad jak to řešit? Díky
Odpovědět
@jakuda Nezlobte se, že se nedržím tématu, ale není to už trošku překombinované a tím pádem zcela postavené na hlavu? Plánujele pasivní dům, kde utratíte minimální peníze za teplo a proto budete mít několik tepelných zdrojů? A těch nejdražších? Také jsme řešili variantu pasivní dům, takže jsem se o to trošku zajímala.....dala bych aktivní rekuperaci, přímotopy, a bojler s TČ.....co na dotaci získátem to zase utratíte, jak sám píšete. Moc nechápu filozofii chci max. dotaci za každou cenu.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda jestlize chces pasivni dum doplnil byh jej aktivni rekuperaci a dotapenim/dochlazovanim privadeneho vzduchu pomoci klimatizace (tc vzduch/vzduch) Na tuv pak eventuelne bojler s tc a nebo to propojit s tou rekuperaci To by melo stacit na max dotaci. Zadny jiny system bych do toho dale netahal
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak Podle mě překombinovaná je pouze varianta jedna, která vycházela z toho, že v původní variantě jsem doufal, že nám výpočet výjde na elektřinu + ohřev teplé vody malým levným tepelným čerpadlem. Tato varianta bohužel vzhledem k velikosti domu nevyšla na primární energie a musela by se k tomu přidat FVE. Druhá varianta je mít vše na plyn s kondenzačním kotlem (už bez TČ). Bohužel by se musely dělat teplovodní rozvody. U první varianty by bylo vše v elektřině. Třetí varianta je mít TČ vzduch-voda. Zase bez čehokoliv dalšího. Teplovodním rozvodům bych se tady taky bohužel nevyhnul. Co je na tom složitého? Na vyčerpání maximální dotace netrvám, ale v případě že mě případná opatření nevýjdou dráž než výše dotace a zároveň se mi tím sníží měsíční náklady nebo zvýší nezávyslost, tak to nepovažuji za špatnou variantu. Řešení které navrhujete, je dost podobné tomu co jsem původně chtěl, jen s tím rozdílem, že místo přímotopů by tam byla elektrická podlahovka. Jak už jsem psal výše, to nám bohužel nevychází na primární energie.
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans Zkusím tuto variantu probrat s naším projektantem, jestli by nám to takto vyšlo aniž by se musela předimenzovávat soustava rekuperace. Díky
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans Ještě se zeptám možná úplně hloupě, jak se to dělá? Myslím to napojení venkovní klimatizační jednotky na rozvody rekuperace a předehřev vzduchu. Máte typ na nějakou vhodnou jednotku? Já znám pouze klimatizace s venkovní jednotkou a vnitřní jednotkou které umí topit/chladit (s takovou tou vnitřní jednotkou která bývá v kancelářích).
Odpovědět
Ahoj, my stavíme pasiv a jako hlavní zdroj vytápění jsme vybrali kotel na peletky + aku nádrž (s elektropatronou jako backup) + teplovodni podlahovka ;-)
Odpovědět
@jakuda Ale vy jste tu otázku položil jinak.....s tímto řešením mám dotaci jen 300 tisíc, chtěl bych maximální....když to napíšete takto, má to úplně jinou logiku, nevychází mi PENB, musím něco změnit a tím mít sice vyšší náklady, ale i vyší dotaci, takže je to fifty/fifty ;-) ....to už beru.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda nejvetsi zkusenosti tady ma asi @requied nebo se pripadne zkus poptat na portalu tzb-info. jinak princip je takovy, ze vymenik klimatizace (vnitrni jednotky) je umisten primo v potrubi vzduchotechniky. Muze tedy dle potreby topit nebo chladit. vyhoda tohohle pristupu je, ze se vyresi zaroven topeni i chlazeni v lete;)
Odpovědět
@jakuda Přemýšlím nad tím samým. Jen místo TČ bych dal k podlahovce elektrokotel. Rekuperaci od Nilanu Compact (výměna vzduchu, aktivní i pasivní rekuperace, má v sobě i bojler o 180l, prři klimatizaci ohřívá vodu). To chci napojit na VFE cca 3kwp. viz tohle: http://www.modrastrecha.cz/forum/tope... škoda, že se to víc nerozjelo s lidmi, kteří to mají doma.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda Hezký den, my máme naplánováno tepelné čerpadlo + rekuperace a spíše na efekt místo televize krbová kamna na peletky. Vychází nám ta vyšší dotace, ale je potřeba počítat s tím, že se do toho počítají i tepelné zisky u oken.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?