Vytápění domu

Profilova fotka
Dobrý den. Budeme stavět nízkoenergetický dům (konkrétní tepelnou ztrátu budovy ráda dohledám, pokud to bude třeba). Užitná plocha 176 m. V projekční kanceláři nám podsouvají jako jediné vhodné řešení vytápění elektrické rohože + fotovoltaická elektrárna + boiler s malým čerpadýlkem + krbová kamna pro případ nouze. Měli jsme v plánu tepelné čerpadlo země-voda a vodní podlahovku a to nám hrubě nedoporučují. Stejně tak ostatní zdroje energie jsou údajně extrémně nevýhodné, nepružné. U elektrických rohoží mám obavy z elektromagnetického pole. Nejsem žádná lesana, ale jedno z kritérií pro koupi pozemku byla dostatečná vzdálenost od drátů vysokého napětí (větší než je ochranné pásmo). Současně se nedoporučuje spát s elektrickou zásuvkou nebo mobilem u hlavy. Nechci eliminovat elektroniku v domácnosti a naprosto vše, ale zároveň nechci jít případným dlouhodobým rizikům naproti, pokud mám i jiné možnosti, jestli mi rozumíte. A právě rohože jsou napájeny 230 V. Takže když se nedoporučuje zásuvka, která je na několika místech v domě, co potom tyhle rohože, které budou v celém domě cca 8 měsíců v roce nějak fungovat? Hrozí tam reálné riziko při dlouhodobém vystavování se tomuto všude kam se hneme? Když si budou hrát děti na zemi? Ráda bych znala Váš názor, Vaše zkušenosti. Klidně i odkazy na nějaké oborné články, angličtina není problém. Bohužel nejsem elektrikář, ale k technice svým zaměřením nemám daleko.
Odpovědět
Profilova fotka
Ztráty energie domu jsou 11 MWh/rok.
Odpovědět
Nechci se úplně vyjadřovat ke způsobu vytápění elektrickými rohožemi, protože nejsem úplně obeznámena s detaily, tak nemám čím argumentovat. Co jsem o nich četla, tak oproti teplovodnimu vytápění se rozehřeji rychleji. Mám takový pocit že aby rohože prošli přes PENB musíte tam mít i ty ostatni komponenty, jako fotovolt. atd. Osobně bych si je určitě nedala. Každopádně nemusíte ve všem souhlasit s projektantem. Pokud tomu nejste naklonění tak si to tam určitě nedávejte. Taky jsem se s projektantem neshodla na všem. Vždy použil větu já bych si to osobně do domu nedal, ale pokud to chcete, tak to zapracujeme 😁.
Odpovědět
Vhodnější je údaj TZ neboli tepelná ztráta při nejhorších podmínkách (při nejvyšších mrazech v dané oblasti). Podstatné je, že Vám musí vyjít energie v PENB. Zrovna s elektrickým topením to je hodně problematické. V tomto případě se nejčastěji používá TČ vzduch-voda pro topení a ohřev TUV s teplovodním PT a k tomu nějaká krbová kamna. Osobně bych rovnou počítal i s rekuperačním větráním. Pokud požadujete nastavování různých teplot několikrát za den, pak má teoreticku význam argument na nepružnost regulace. Jenže stejně to v nízkoenergetickém domě nebude fungovat. Tím spíše, pokud je to zděný dům z vyšší akumulací. Prostě topí se na konstantní teplotu. Představy, že si ve dne nastavím 23st a na noc 18st na spaní nejde jednoduše realizovat. Jedině použít klimatizaci a v noci chladit.
Odpovědět
Jestli je těch 11MWh potřeba na vytápění, tak uvažovat o topných rohozich je dost úlet, protože zacitat dům s tím, že budu platit přes 100 tis za energie tak to je špatně. Fotovoltaikou se to nevytopi. Bud máte špatný údaj nebo jsou to neumetelove nebo v tom mají nějaký zájem.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Děkuji! Je velmi pravděpodobné, že dospějeme ke stejnému názoru. Teplovodní podlahové topení je mi sympatičtější z více pohledů a rozhodně neplánuji měnit teplotu každou chvíli. S rekuperací počítáme, spíše ale asi s pasivní - pouze větrání. Údajně je spolehlivější, méně poruchová.
Odpovědět
@maiah Mně rovněž navrhované vytápění nedává moc smysl.
Odpovědět
@maiah nýbrž každé zařízení i drát generuje elektromagnetické pole tak jako elektrikář vám doporučuji do domu přípojku elektřiny vůbec netahat a pořídit krb nebo kachlová kamna s průduchy na rozvod tepla a do koupelny Lázeňská kamna.
Odpovědět
@maiah Hlavně nechápu, že v dnešní době, kdy ceny energií letí nahoru někdo navrhuje topení elektřinou bez možnosti to změnit. S teplovodním topením můžete alespoň v budoucnu přejít třeba na to TČ, ale s elektrickou podlahovkou s tím moc neuděláte. Navíc i volba rohoží taky není nejvhodnější varianta. To bych spíše použil dvojžilové stíněné kabely.
Odpovědět
Rohože určitě ne, to raději teplovodní PT a napojit na to krbovky s výměníkem nebo kotel na dřevo společně s elektrokotlem. Fotovoltaika vám v ničem nepomůže, ta v zimě vyrobí málo a topení elektřinou stejně pojede ze sítě, to bych radši zvolil bojler v TUV výměníkem a napojil na to solární kolektory na ohřev vody a ohřev vody na koupání bude tak od půlky dubna do půlky září ze slunce
Odpovědět
Mám podobný dům, užitná plocha prakticky stejná, bungalov, tepelné čerpadlo vzduch voda. První rok jedno dítě 4,7 MWh, druhý a třetí rok co bydlíme, už jsme 4, prakticky skoro na kWh přesně 6 MWh.
Odpovědět
Elektrické vytápění dává smysl u domů, které mají malé TZ (hodně zateplených nebo malých pod 120m2). U velkého domu je jednoznačně výhodnější tepelné čerpadlo.
Odpovědět
Profilova fotka
@maiah Ty dráty jsou nesmysl v dnešní době cen energií a být závislý jen na elektřině je také na nic i když bude záloha krb což my ho máme také tak pořád je lepší zvolit teplovodní podlahové vytápění tam si pak můžete zvolit jakýkoli zdroj tepla. U drátu max tak benzínovou centrálu a za ni tak cisternu s palivem. Nesmíte moc poslouchat projektanty je to vás dům, vy v něm budete bydlet a platit poplatky. Jinak vše se samozřejmě odvíjí od TZ domu jak tu píší ostatní pak dle toho bych se rozhodl. My když jsme řešili projekt už jsme věděli že budeme mít tepelné čerpadlo s teplovodní podlahovkou. A pak jsme přidali jako zálohu krbovou vložku. Jen horko vzduch žádné napojení na podlahové topení ani s rozvodem vzduchu. Dům má TZ cca 4.2 kW.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@martin_s Měla by to být celková potřeba domu, nejen na vytápění. Konkrétní údaj TZ na PENB štítku nemůžu najít (nevím z čeho přesně vypočítat). @zubr487 Přesně tak, líbí se nám u vodní podlahovky i ta flexibilita přechodu na jiný zdroj. Vlastně mi docela mluvíte z duše. @edison101 Děkuji i Vám za přínosný komentář k věci. @vladimir_sacha Plánovali jsme krbovou vložku bez výměníku, musím nastudovat, co obnáší, kdybychom se rozhodli výměník zahrnout. S tou fotovoltaikou, popř. solárními kolektory je to ještě velká neznámá, budeme mít sedlovou střechu orientovanou na východ/západ a jsme ve svahu pod horami, toto je na jinou diskuzi, budeme muset poptat nejvhodnější řešení pro náš dům. @davex Díky za informaci, budeme mít dům z vápenocementových tvárnic (snad to píšu dobře) a zateplený cca 25 cm polystyrenu. Obytné podkroví. @jarin1 Super, děkuji, zřejmě dopadneme velice podobně! Toto mi zní hezky, čistě. Projektanti jsou velmi silně přesvědčení o své pravdě ohledně vytápění a když rozporujeme, dávají nám důrazně najevo, že jsme v této oblasti laici. Ale jak říkáte. Uděláme si to po svém, žít tam budeme my. Děkuji i Vám ostatním, pánové a dámy, udělala jsem si slušný obrázek. Na popsanou v dalších tématech!
Odpovědět
@maiah Údaj TZ v PENB nenajdete, ale je snadné ho dopočítat. Pokud chcete, tak mi PENB pošlete na SZ. Krbová vložka s výměníkem a topením do PT znamená přidat i akumulační nádrž. Celková investice může být vyšší, než cena TČ. Sám to tak sice mám, plně mi to vyhovuje, ale spíše to každému rozmlouvám. Informace o stavbě z vápenopískových tvárnic a obavy projektanta z nepružnosti regulace mě docela rozesmála. Ten projektant vůbec nemá představy o regulaci. Stavíte dům s obří akumulací s minimálními ztrátami. Pokud vypnete topení, tak citelnější změnu interní teploty zaregistrujete až po několika dnech. Ve Vašem případě je v podstatě nejlepší nepoužívat žádnou regulaci. Prostě nastavíte teplotu oběhové vody a zbytek si doreguluje samotné PT díky schopnosti samoregulace. Takže jednoznačně, řiďte se svým rozumem.
Odpovědět
Zdravím, hezky se čte, co si projektanti naporoučí k topení. V minulé dekádě jsem si postavil VPC dům celkem cca 200m2 obytné plochy ve 2 podlažích s čtvrtmetrovou polystyrenovou pláštěnkou, trojskly.... ve velice jednoduchém tvaru stodoly a s velkou zasklenou plochou přesně k jihu. Topení je věcí naprosto marginální. Všude mám podlahové topení (Al-pex 20mm) s podomácku dělaným elektrickým kotlem s několika patronama. Topení žádné regulace mimo napevno nastavených průtoků nepoužívá. Z rozvodné sítě kotel topil naposledy v únoru 2019, když jsem podlahu lil cemflow. K vytápění mám v obýváku krbová kamna. Mají možnost vodního výměníku. Ten jsem do nich nenainstaloval, leží mi ve sklepě. Za kamny je nosná příčka a v ní něco jako výměník z 6/4 trubek propojující rozvaděče PT. Čerpadlo PT běží neustále, ukazuje 7W a zatím takovýto přenos stačil. U kamen mám přepravku dřeva a to na všední dny stačilo. Jestli jsem za zimu spálil 8m sypaného smíšeného dřeva? Nadruhou stranu minulá zima byla mírná. Denní pokles teploty, kdybych nezatopil je snad neznatelný. Horší je to s TUV, polovina února - konec listopadu vpohodě 300l okce z fotovoltaiky (16 panelu) nejjednodušším způsobem pomocí Bel měniče (měničů). Prosinec- Leden hold dohřívání sítí. Vše se snažím dělat co možná nejjednodušeji. Martin
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?