Zděný dům - jak na to?

Dobry den, jsem uplny novacek, budu vdecna za jakekoliv rady a zkusenosti. Chtela bych si nechat postavit jednoduchy (4mistnosti, radsi patrovy, sedlova strecha) ZDENY rodinny dum. Cas I penize me budou 'tlacit', tolik uz jsem na vygooglovala. V blizke rodine radce nemam, tak zkousim vas :-) Jak postupovat po koupi pozemku, ktery ma povoleni na stavbu RD? Jak najit projekt? Vase zkusenosti s firmami, jez stavi zdene domy na klic? Co kdyz je firma z jineho koupi republiky? Predem diky.
Odpovědět
Dobrý den, v podstatě to samé řeším už pár měsíců a nejsem z toho vůbec chytrá. Myslím, že nikdo nedokáže zodpovědět vsše otázky....prostě se musíte rozhodnout sama. Pozemek máme-vedený jako orná půda- a teď se rozhoduju z čeho stavět-dost mi pomohl server stavbadomusvepomoci.cz tak to zkuste. Projekt jsem hledali a hledali...až jsme žádný kterýby nám vyhovoval nenašli a sháníme architekta aby nám ho nakreslil. Co se týče velkých stavebních firem-slyším jen samé negativa takže asi budeme zadávat stavbu jednotlivým firmám...nejlépe na doporučení známých, nebo "sousedů"...ale taky to není moc růžové. Velké firmy staví po celé republice a není v tom problém, ty menší by to asi taky postavili,a ale nevím jakby si účtovali cestovné-takže my se budeme ohlížet někde po okolí. Přeju hodně štěstí a moje rada ptát se všech kolem co čerstvě postavili.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme ve fázi, že máme vybraný pozemek. Už se mi podařilo vytipovat dvě firmy, se kterými bych chtěla stavět (dobré reference, dobrá komunikace atd), chceme dům na klíč, v nejhorším případě koupíme projekt a ten doneseme vybraným firmám. Ale myslím, že si vybereme typový dům. Teď jsem se ale u jedné dozvěděla, že první volný termín pro stavbu mají až v r.2016. To mě docela překvapilo. Chystám se psát ještě té druhé firmě, jak to mají s termíny. Obávám se, že budeme muset přehodnotit plány, chtěli jsme koncem r.2015 bydlet.
Odpovědět
Profilova fotka
spíš bych hledala živnostníky a chlapi co dělají fuškama než firmu,bude to o líp provedene práci,u firem je blbý že valí kvantitu na ukor kvality,materiály si sice vyberete dobrý ale když pak firma valí a natahuje třeba omítky v mrazu tak ten dum musi vypadat
Odpovědět
Řekla bych, že odfláknout práci mohou jak jednotliví řemeslníci, tak i firma. To se musí pohlídat v obou případech - je třeba mít kvalitní stavební dozor. Shánět si jednotlivé živnostníky - určitě nižší cena než na klíč, ale většinou stavba trvá déle, horší řešení případných reklamací (jeden bude svádět vinu na druhého), spousta práce a starostí, časově náročné. Stavba na klíč - o dost dražší, ale většinou rychlejší (my začali v dubnu, 19. listopadu jsme se stěhovali), nedostatky a reklamace řešíš jen s jednou firmou, ta odpovídá i za práci svých subdodavatelů. Fušky neuznávám :- práce bez smlouvy, žádná záruka - je zde spousta případů, že lidé chtěli ušetřit a nakonec je to vyšlo hoodně draho.
Odpovědět
jestli je dobré vše rozkouskovat nevím, pak se každý vymlouvá na toho druhého a ve finále to stojí stejné peníze jako kdyby např. stavařinu dělala jen jedna firma. Uvedu příklad někdo postaví zeď a přijdou jiní omítkářa a ti začnou, zeď je křivá bude větší spotřeba malty a vy zaplatíte ve finále stejně nebo víc než kdyby to dělala jedna firma. No a dělat bez smlouvy je pěkná věc, bývá to lacinější ale záruky nikde :-((
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?