Zhodnocení domu 5+kk

Ahoj, poprosím o zhodnocení RD, vstup do domu je ze severu. Chtěli by jsme stavět cihla 30 + 20 EPS, dům by měl být s rekuperací a TČ nejspíše voda vzduch. Máme trošku obavy o rozměrech obyváku ten by chtěl ještě o pár metrů nejspíše zvětšit. Vaše nějaké názory rady? Předem velké díky :)
Odpovědět
@josii89 Nechtěla bych mít (a mýt) 6 umyvadel..
Odpovědět
Profilova fotka
Mne to prijde super - jednoduche, jasne, ucelne. Zvazila bych dvere do satny z chodby, ja chodim ke skrini casto a nechtelo by se mi pokazde pres loznici. Ale to je jen drobnost☺
Odpovědět
Dispozičně to nevypadá vůbec špatně, jen bych vytkl malý obývací pokoj, malou ložnici a schodiště by bylo mnohem pohodlnější s podestou a pod výstupním ramenem prostor třeba pro wc či úklidovou komoru
Odpovědět
@japona co je to zase za názor... :-S malá umývátka na wc nepotřebujou drhnout den co den. A dvojumyvadla jsou konkrétně u nás velmi využívaná, děcka si čistí zuby vždy společně (jinak to nejde :-D ), já se mezi tím oholím a manželka se nalíčí...úspora času ráno do práce...nevyčíslitelná ;-)
Odpovědět
@panlorenc čas čas čas jenom čas, připadá mi to, že lidi jsou v dnešní době trochu pobláznění, viz chování na silnicích. Honem rychle předjedu auto, které si dovolí jet mezi obcemi 90, abych mohl na semaforu stát o chvíli déle. Máme větší umyvadlo, jedno, na desce (deska má 120 cm), široké zrcadlo (120 cm). Běžně jsme u toho 2, ráno někdy, ale večer si čistíme zuby téměř vždy spolu a místa je dost a to si někdy mezi sebe dáme na židli malého. Voda teče minimálně, z času tráveného v koupelně pár sekund. U líčení vůbec, nebo skoro vůbec. Ale to je věčné téma. Dle mého názoru stačí umývadlo jedno a vedle úložný prostor. Širší umyvadlo s jednou baterií na desce nebo skříni splní úplně stejný účel, jako dvě vedle sebe. Ale to si člověk musí posoudit sám, jestli kupovat 2 umyvadla, 2 baterie, řešit 2x rozvod vody, odpad, čistit to, po pár letech baterie měnit atd. A samozřejmě, člověk, co má doma 2 umyvadla nikdy nebude tvrdit, že to bylo zbytečné.
Odpovědět
mě se nelíbí courání ložnice-koupelna/wc, upřednostňuji koupelnu nejlépe přes šatnu diskuze 2 umyvadla ano ne je usměvná, pro děti bych dala jedno velké, jako malí se k tomu vejdou, puberťáci se budou navzájem z koupelny vyhazovat, v rodičovské koupelně mě to přijde "důstojné" je otázka jestli zvětšením OP něčeho dosáhnete, dala bych okno k jidelnímu stolu
Odpovědět
@josii89 Máte někde pohledy na dům? Jsou aspoň některá okna nad sebou? Proc nemáte v horní koupelne okno? Zvažila bych, zda nerušit rohové okno v kuchyni - málokdy to vypadá dobře (ale to je věc názoru:-)). V technické místnosti bude náročné obsluhovat spotřebič u okna, omlatite se o schody.. Co se týče dispozice, tak mi přijde nesmyslné umístění spodní koupelny, která je vlastně rodičovská, vedle obyvaciho pokoje. Když to dovedu do extrému: budete mít party v obýváku a jeden z vás bude chtít jít spát. Takže z obýváku půjdete do koupelny a pak cupkydupky v pyzamku vpodstate kolem baru přes celý dům do ložnice..?
Odpovědět
Profilova fotka
Přijde mi úzké samostatné WC dole, ale bez kót těžko posoudit. Obývací pokoj s KK bude stačit, zvětšila bych ho jedině po detailním návrhu interiéru. Pohlídejte přesné rozměry židlí+ stůl. Na obrázku se to vejde, ale aby to i fungovala. Já to podcenila a bude menší stůl než jsem chtěla. Aby se na židli u stěny dalo sedět potřebuje min 75 cm. A ta"komunikační" trasa kolem stolu a pohovky na terasu chce nakreslit, pro představu jak to vyjde. Ale když přidáte půl metru na délku domu už to bude jistota. Nejvíc by mi vadilo to schodiště. Mám v albu také "točité", ale má jen 4 šikmé schody a chodí se po něm parádně. Tohle už bude nepohodlné. Bohužel to je zase cca půl metru i na druhé straně domu a to počítám nemáte 😀. Uvnitř domu úsporu jednoho metru na první pohled nevidím.
Odpovědět
@davex Ale já jsem netvrdil, že chvátám ráno do práce a řítím se autem jak šílený do práce :-| Já tvrdím, že naší rodině (2+2) při našem režimu, dvojumyvadlo ušetří čas (obecně) třeba i v sobotu. Jistě jedno umyvadlo by stačilo, ale je to o taky o komfortu a ne vždy je třeba všechno přepočítávat na peníze.
Odpovědět
@panlorenc Já to myslel obrazně. Nemá ale smysl to dál rozebírat. Já takové potřeby nemám a neměl jsem ani, když jsme bydleli s našima (4 dospělí lidé) na jednom patře.
Odpovědět
@davex nojo,spoustu z nas to neresilo,kdyz to bylo uz nekde dane. Ale kdyz si cl8vek buduje nove bydleni,tak zrovna 2 umyvadla jsou opravdu super vychytavka a pohodli zaroven i jen pro 2 osoby.U nas se trebas manzel holi a ja u meho umyvadla si trebas mohu myt zuby,proste kazdy mame to sve,nemusime se tlacit ci zduchat u jednoho nebo potupne cekat az ten jeden vypadne,tyhle kompromisy jsem ochotna zkousnout jen na hotelech,ve vlastnim je ta uroven uz davno nekde jinde. A zminovat finance u umyvadla a cisteni? Ani jedno opravdu nestoji za rec.
Odpovědět
Obyvak mame vicemene stejne velky, je to celkem v pohode. Jako jasne, vetsi muze byt, ale zaroven to staci. Podle me neni moc kde ten prostor vzit, uz tak je ten pokoj 10m maly. Loznice velikosti ok, clovek tam chodi stejne jen spat, nechapu moc megalomanske loznice kolem 20m. Mne osobne se vas navrh libi
Odpovědět
Článek se načítá
@josii89 za me ok,nejsou zde zadne fatalni chyby,ma to hlavu i patu, obyvak i kuchyn dostatecne velikosti a chvalim pri tedy poschod.dome tu loznici dole a wc mimo koupelny - SUPER!
Odpovědět
@mitote No právě že velikost ložnice 12m není rozhodne ok. Není to ani dle normy min je 16m a to z důvodu objemu vzduchu na osobu a koncentrace CO2. Pokud není řízené větrání tak vysoka koncentrace rozhodne nepřispíva kvalitnímu spánku. Nerozumím tomu jak to dneska někdo muže ještě podceňovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc ta norma ale počítá s tím, že je v místnosti skříň, tzn. ubere na celkovém objemu místnosti ne? Když je samostatná šatna a v ložnici je jen postel, noční stolky a třeba malá komoda, tak těch 12 metrů stačí podle mě.
Odpovědět
@zmrz_lina Ne norma počítá a doporučuje min 16 ale s tím ze musí byť min objem vzduchu 25m3/h na osobu. A to pri 12m nesplnis a pokud nevetras jakoze v zime pres noc nevetra nikdo tak ta koncentrace CO2 je rano velmi vysoka s dusledky jako nevyspalost, unava, bolest hlavy.Říct něco jako vždyť to na přestání staci tak nestaci. Zpochybňovat to muže jen hlupák. No a btw v minulosti stálou výměnu vzduchu za lidi rěšila stara netěsna okna.
Odpovědět
@panlorenc která norma nařizuje 16m2? podle mě je ideální plocha 3,4*3,8 (uličky 80cm podél postele, 120cm před postelí, komoda hloubka 50cm, postel 180*210cm), přesně to tady mají
Odpovědět
@iveta_89 Opravdu jak nevěřícný Tomáš ]-( To co je podle tebe ideální není důležitý a už vůbec ne směroplatný!!! ČSN 73 4301 – Obytné budovy http://www.dumazahrada.cz/stavba-reko... https://vetrani.tzb-info.cz/vnitrni-p...
Odpovědět
@panlorenc nejsem nevěřící, ale kde je těch 16m2 doporučená? vidím 12m2 a 17m2 u osob s postižením, 16m2 vidím u OP s lůžkem
Odpovědět
@panlorenc ta norma je 12!
Odpovědět
@panlorenc cituji: “Zajímavé jsou ale především hodnoty u ložnic. Minimální šířka dvoulůžkového pokoje je 2400 mm a jeho plocha musí být alespoň 12 m² nebo 17 m² u osob s těžkým tělesným postižením.”
Odpovědět
Profilova fotka
Máme v plánu rozměr 3.5m x 3.8m coz je 13.3m2 výška stropu 2.55 m a tudíž je to 39m3 což už je víc jak 25m3. Takže tohle by mělo být dostačující. A opravdu taky vidím normu 12 m2. Jinak je psáno toto “ Pokud se jedná o byt pouze o jedné místnosti, musí být tato hodnota 16 m². “ a až po té je těch 12m2 a s postižením 17m2.
Odpovědět
Samozrejme, ze dvouluzkova loznice ma byt minimalne 12 m2
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc ..zasadne nesouhlasim. Loznice okolo 12m2 v poho staci. Ze v zime nikdo nevetra?? Kde jste na to prisel? Ja vetram VZDY a poch. i v zime CELOU NOC (pootevrena ventilacka) trebas je minus 15 a zaroven v loznici NIKDY netopim a svete div se, jeste jsem nezmrzla a stale ziji😀. Naopak jsem otuzila a malo nemocna, nizka teplota pri spanku je zdrava a ma pozitivni vliv na mnoho vec i- a loznici mame cca 12,6 m2 a cerstvy vzduch tam je VZDY. Stejne s vetranim to ma i partner a mnoho lidi, co znam. Naopak nechapu, jak muze nekdo spat se zavrenym oknem a je jedno, jake je rocni obdobi. Ja bych zemrela😂😂. Tak pozor na ta jednoznacna tvrzeni, ze NIKDO v zime nevetra a udusi se v male loznici. Dle me takovato loznice naprosto staci, pokud se tedy nekdo nesmyslne neubednuje ;-)
Odpovědět
@kikiwhite Jasne vetras celou noc a celou zimu. Ahaaa tomu snad sama neveris....Všichni se pletete a špatne čtete a ještě hůře chápete. Kupte si merak CO2 budete teprv překvapení. Jestli před spaním vetrat jee jedno to je maloe. Okno přes noc v zime otevřeny nemate. Změrte uvidíte. Ja mam vyzkoušeno...Vaše zdraví je mi zároveň u zadku...konejte jak je libo...
Odpovědět
@iveta_89 Já vidím mezi řádky 16 a nejsem sám hlavně na úřade to tak vidí taky a to je ZKUSENOST. Hlupáci se dobrovolne sami pomalu dusi ve vlastním dome. Kupte čidlo, z merte....uvidíte. ..Budete se divit.
Odpovědět
@mitote Ale při 12 nemáš splněn požadavek na 25m3 na osobu za hodinu. Musíš čist a chápat v souvislostech.
Odpovědět
@panlorenc Já myslím, že špatně čtete a chápete Vy. Norma jasně říká , že minimální rozměr ložnice je 12 m2. Těch 16 m2 platí v případě, že jde o byt o jedné místnosti. Těch 12 m2 je minimum, to nepopírám. Ale proč by se nemohlo větrat celou noc? Jakým právem trvzení @kikiwhite zpochybňujete? My také spíme, až na pár dnů, kdy jsou opravdu velké mrazy, tím myslím od -10 st. níže, při vyklopeném okně. Těch pár dnů, kdy okno na noc zavřeme, řešíme tak, že máme v noci z ložnice do chodby otevřené dveře. Ujišťuji, Vás, že se nedusíme, měřák CO 2 mám a vše mám změřeno. Je pravda, že naše ložnice má 16 m2, těch 12 je opravdu dost málo. Ale když se pořádně vyvětrá před spaním a pak i ventilací celou noc, tak myslím, že je to v pohodě.
Odpovědět
Myslim si, ze tu riesite hovadiny. Autor temy pise, ze v dome je planovana rekuperacia, takze loznice 13m2 ako kompromis je fajn.
Odpovědět
Ložnice má necelých 13m2, ale bez skříní. Uvadí se, že je vplánu rekuperace. Opět se najde člověk, který se snaží mít pravdu za každou cenu
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?