Zhodnocení projektu - bungalov úzký pozemek

chtěl bych slyšet váš názor na půdorys výstavby plánovaného bungalovu. -bungalov bude stát na úzkém, ale dlouhém pozemkou (16,5m x 50m) -okna do obytných místností pouze na severu a na jihu (2m od hranice sousedních pozemků) -severní pokoje (ložnice, dětské pokoje) jsou prosvětleny z jihu okny, které budou nad plochou střechou. -z jižní strany je vchod, obývák + kk (po celé šířce 2m přesah ploché střechy) u přiložené vizualizace, okna jsou nyní trochu jinak uspořádaná. Díky za váš názor. JU
Odpovědět
-ještě jsem neuvedl, že technologie (boiler, plynový kotel, regulace podlahovky) budou umístěny v předsíni v šatně v jedné z vestavěných skříní. -Pračka bude v komoře.
Odpovědět
Sousedi souhlasí s okny 2 metry od plotu?
Odpovědět
Koukam ze jsem to spatne napsal v popisu.Okna na vychod a zapad nejsou do obytnych mistnosti, tak mohou byt na hranici 2m od sousediciho pozemku (dle sú).
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych zrušil ze severu přesah střechy a z jihu nechápu ty designové sluneční zábrany, pokud je přesah 2m. Uvnitř bych asi zúžil halu, i když šířka šatny/komory musí být aspoň 190 cm. Obývací prostor je trošku krátký pro lineární uspořádání a jídelní stůl asi bude muset být tak, jak je namalovaný a ne v prostoru. Sedačka má skutečné rozměry ? Zdá se mi dost natlačená. Ještě za mě bych chtěl vstup do koupelny u ložnice ze šatny.
Odpovědět
@jurajof Mě se líbí, máme stejně kombinovanou střecho a ta okna jsou super (my je máme do chodby, protože máme vstup ze severu :-) ) U vás bych posunula rozhraní střech tak, aby okna vycházela do pokojů. Jinak souhlasím s Radimem2015. Přesah ze severu moc nechápu, jako nadstřešení terasy je malý. To bych raději udělala dále v zahradě posezení. TV je moc blízko sedačky...vychází to +-2m?
Odpovědět
děkuji všem za podněty. to radim2015: přesah na severu má svůj význam v tom, že na tuto stranu je krásný výhled do zahrady (bohužel na sever). Myšlenka je taková, že to bude možná druhá klidová zóna. Bude možné si tam dát stolek, židličky. I pro děti to může být takové soukromé místo trochu.Hlavní posezení budu na druhé straně domu z jižní strany. Možná byste změnil názor, kdybyste viděl pozemek. -obývák by mohl být delší, bohužel už dům nešel udělat širší. rozměry jsou skutečné (sedačka 200cm, vzdálenost od tv 2m). -co se týče haly tak je to taková spojka do všech místností a neměla by působit stístněně (neměla by i vzhledem prosvícení dvěma světlíky) -ten vstup do koupelny mě dost zaujal a diskutuji to s projektantem. Dává to dost smysl, děkuji. to bamak: díky:) ta střecha bude rozložená tak, že okna půjdou do obytných pokojů. v hale budou dva světlíky.
Odpovědět
Stavební úřad souhlasí s odstupem dva metry? Pokud vím, musí být 3,5, kvůli požárním vozidlům. A navíc se počítá i přesah střechy, takže tohle bych si ještě zjistila.
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych se asi nesnažila v kuchyni udělat ostrůvek a stůl, to zabírá hrozně místa. Udělala bych část kuchyně u zdi, co je komora a místo ostrůvku už jen stůl. Tím pádem vznikne víc prostoru pro stůl a obývák. Jinak se mi to celkem líbí, včetně těch přesahů na S a J ;-)
Odpovědět
to inkajanakova: -na SÚ jsme návrh posílali a máme jej předběžně schválený to slabici -s tím omezeným místem k vůli ostrůvku to je fakt, vím o tom. Přítelkyně ho tam chce:) Toto se dá ještě řešit později, tak to ještě promyslíme. díky, j.
Odpovědět
Profilova fotka
@jurajof já bych se ostrůvku taky nevzdala. Nevím, kolik místa tam máte počítáno (mezi linkou a ostrůvkem), ale já mám mezi ostrůvkem a linkou rovný metr a stačí to.
Odpovědět
Mně to přijde vymyšlené dobře.. bez výhrad. :)) Přijde mi zbytečná koupelna v ložnici. Když už, tak udělat dostupnou pro všechny, ne jen přes koupelnu, ale tak to už je osobní názor a detail. ;)
Odpovědět
@inkajanakova Za spravni poplatek 5000,- je mozne udelit vyjimku (pokud s tou mensi odstupovou vzdalenosti sousede souhlasi).
Odpovědět
Článek se načítá
Nějak nechápu celou koncepci domu. Obývák míří do ulice a pokoje do zahrady, je to tak? Z toho vyplývá, že je pro vás nemyslitelné mít obývací pokoj jinam než na jih, proč potom zacpáváte jižní fasádu zádveřím a šatnou. Nebál bych se mít obývák na sever, zvláště po tom když stejně děláte jižní osvětlení pokojů. Dle mého názoru vždy je silnější propojení obývacího pokoje (hlavně když je s kuchyní) se zahradou než s ložnicí. Upřímně, kolikrát si z ložnice vyjdete ráno na terasu? Odstupová vzdálenost 2 m je v pořádku (tedy alespoň z hlediska zákona), těch povinných 3,5m co pořád koluje je nesmysl a tato vzdálenost od hranice pozemku má jiné opodstatnění, ale v žádném případě to není povinnost. Pokud máte pozemek 50 m dlouhý zamyslel bych se nad koncepcí celého domu. Je nutné držet dům v téměř přesném čtverci nebo to jen "vyšlo"? Ten dům navrhl projektant či architekt, tipoval bych že projektant. Bohužel je to na tom vidět.
Odpovědět
to jan1111 : anoobývák je orientovaný na jih a do ulice. Kdyby nám patřil celý pozemek (druhá polovina je strýce), tak bychom ten obývák na sever dali. Přiložil jsem obrázek geom. plánu. A je to ještě trochu složitější. Na pozemku již jeden dům je a tento bude za ním (řešeno jako přístavba). Původní dům půjde do budoucna zbourat a tento bude cca 25m od (velmi klidné boční) ulice. Z obou stran bude soukromí. Pouze u ulice bude živý plot, nebo podobné odstínění. vchod z jihu má také své opodstatnění k vůli soukromí a charakteru pozemku. Maloval to architeKt a s projektantem jsme je doladili půdorys trochu. Myslím si, že je naopak vidět ruka architekta, protože ten dům není vysloveně tuctový, ale každého názor :-)
Odpovědět
@jurajof za mňa celkom vydarený projekt - vzhľadom na jeho rozmery. 1. žiadalo by sa mi iba okno v kuchyni - ale to bude záležať od typu kuchyne - t.j. či tam bude vysoká časť alebo nie - myslím na tej S-V strane. 2. vchod do súkromnej kúpelne určite cez šatník - to by bolo lepšie. 3. Zvážiť opodstatnenie komory, radšej by som mal navyše skriňu v spálni a zapustenú časť kuchyne v kuchyni. Tým pádom by kuchyňa mohla byť inak usporiadaná - t.j. stôl by bol na južnej strane dole a oproti kuchyňa, resp. v hornej časti tam kde je teraz komora a špajza.
Odpovědět
Profilova fotka
@ares11 Kdybyste zrušil komoru, kam byste dával věci jako vysavač, kbelíky, úklidové prostředky, schůdky, nářadí a podobně? Takových věcí je v domě potřeba celkem hodně. Komoru bych určitě nerušil.
Odpovědět
@jakuda Komoru bych také nerušil, přesně tak, takových věcí je doma hodně a komora je podle mě k nezaplacení a čím větší tím lepší :-) jistě, že v rámci možností.
Odpovědět
@ares11 -okno na východ být nemůže (odstup od plotu 2m=nesmí být okno do obytné místnosti) -ad koupelna přes šatnu. Už tady ten návrh padl. Zvažoval jsem to(logika propojení je zřejmá), ale přiklonil jsme se k tomu že když budou tyto dvě místnosti oddělené jsou lépe využitelné, navíc v šatně nebude taková potřeba udržet vše stále super v čistotě a pořádku a může to být taková řekněme i komora trochu. -ad komora. Určitě chceme komoru nechat. Ten úmysl umístit kuchyň do rohu je dobrý, ale špajz i komoru chceme.
Odpovědět
@jurajof všetky Vaše odôvodnenia chápem, ide však o to, že na takto malej výmere RD je ťažko robiť kompromisy, t.j. aj komora, aj špajza aj veľký priestor v obývačke, kuchyni a podobne. Bol to len návrh... ako by sa dalo s týmto priestorom ešte pracovať, prípadne, ak by sa dal ešte dom trochu zväčšiť, aby tá kuchyňa, bola tak ako som uviedol - napr. že dom by bol v tvare L-ka. Ale to je už len taký výmysel :). Máte to fajn, pre mňa síce malé, ale inak dobre vyriešené.. Najdôležitejšie však je, aby dom vyhovoval Vám, vašim nárokom, predstavám a Vášmu spôsobu života v ňom.
Odpovědět
@jakuda no my na to máme v dome technickú miestnosť, ale máme dom o rozlohe 170m2 takže nám sa to vošlo. Išlo mi o to, že na takto malej výmere by som riešil radšej väčší obytný priestor ako priestor pre veci, ktoré sa dajú schovať aj do skrine. Osobne si nemyslím, že vysavač, vedro a veci na čistenie potrebujú v takto malom dome vlastnú izbu...
Odpovědět
@ares11 v čem s vámi souhlasím, je ten větší obývák. Asi by mohl být větší, ale chci menší dům, který bude funkční, jednoduchý a na ho 100% využijeme. Uvažoval jsem tak, že to má být byt na zahradě:). Ten návrh vznikal celkem dlouho, a verzí bylo spousta:). - v komoře bude i pračka se sušičkou, takže využitá určitě bude:)
Odpovědět
@ares11 s tím obývákem jste mi vrazil brouka do hlavy. Možná ho trochu zvětšíme (o cca 30-50 cm, tedy na 480 - 500 cm šířky) , tím že dům prohloubíme....
Odpovědět
@jurajof ahoj, no bojím sa toho, že rozšírením sa moc toho nedosiahne, ono by ten priestor potreboval viac do šírky nie hĺbky. Ak do hĺbky, tak potom treba prekopať aj tú kuchyňu, t.j. aby nebol stôl v priestore ale aby bol dole pri stene, tým pádom sa ten priestor otvorí, Lebo teraz je tam tá sedacia súprava natlačená tak, že si tam nikto nesadne a TV budete pozerať z 1m vzdialenosti... Zakiaľ máte čas tak kreslite, skúšajte viacero-variánt, ono ak máte známeho - čo vám to vie prekresliť je fajn to vidieť na papieri, veľa-krát sa aj mne stalo - my sme projekt asi 27x prerábali, skúšali sme viaceré varianty, ktoré ak nevidíš, nevieš si ich až tak predstaviť. Čo sa týka komory - tak len odporúčam zvážiť umiestnenie práčky a sušičky - kvôli praktickej stránke - aby tam bol fajn prístup - lebo ak budú na oboch stenách skrine, moc priestoru na obslužný priestor pri práčke nezostane - + bude treba výlevku - nakoľko sušička kondenzuje vodu, ktorú treba vylievať, treba čistiť filter a pod. Tiež vyrába dosť tepla, takže v tej izbe bude teplo na skladovanie iných vecí, navyše tá komora nemá okno, takže tam bude iba riadené vetranie, čo klasické okno nenahradí - ver mi máme rekuperáciu :)
Odpovědět
@jurajof to s tou kuchyňou som myslel takto - špajza ti zostane a komora by bola iba jedna šatníková skriňa..
Odpovědět
@jurajof do špajze by sa išlo ako-keby z kuchynskej linky - z vysokej časti - to by bola tá časť zapustená do špajze.
Odpovědět
@ares11 díky za vizualizaci:) popřemýšlíme nad tím ještě.
Odpovědět
@ares11 přemýšlel jsem ještě nad tou komorou, představuju si to viz obr. na jedné straně větší skříň a na druhé komody. Prostor mezi komodami a skříní by byl 100cm, to mi přijde jako ok. A na komodě se může případně skládat prádlo... co myslíte?
Odpovědět
@jurajof namiesto komody by som dal tiež vysoké skrine - prádlo nikdy nebudete skladať v komore - verte mi, prádlo sa vyberie a pri telke ho manželka zloží radšej ako v komore bez okna - navyše ak tam bude sušička tak tam bude dosť teplo a skrine využijete viacej ako komody.
Odpovědět
Profilova fotka
Chybí mi tam technická místnost na kotel, bojler, popřípadně bojler na solární ohřev vody který je velkou úsporou v domácnosti apod. to máte v plánu kde umístit tyto všechny zařízení?
Odpovědět
@ares 11 ok:) . ta vaše úvaha mě napadla přesně také, ale chtěl jsem jí dát tu možnost :) @alinka1234 boiler s plynovým kotlem a regulaci bude v předsíní v jedné ze skříní. Zjistil jsem, že na to není potřeba další místnost:). Takovou "polo technickou" místností bude komora.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?