Zhodnocení projektu bungalovu 4+kk - vaše názory

Prosím o zhodnocení návrhu projektu bungalovu 4+kk. Je koncipován pro 3 osoby - dětský pokoj bude nejdříve vedle ložnice, až syn odroste, tak se přestěhuje do spodního pokoje, ať se navzájem nerušíme. Absence chodby u kuchyně byl náš požadavek. Vstup je orientován na východ od přístupové komunikace. Děkuji za případné cenné rady a postřehy.
Odpovědět
1
2
to nemyslíte vážně ne?
Odpovědět
Není lepší dát na západ obývák místo těch dvou pokojů? Anebo celkově, když máte tu výhodu, mít vchod z východu, využil bych toho a rozdělil zónu ložnic a kuchyně s obyvakem.
Odpovědět
@iveta_89 myslíme. Proč?
Odpovědět
@funnym "absence chodby u kuchyně" // tím myslíte to, že nemáte oddělenou klidovou zónu chodbou? Takhle to není úplně dobře řešeno sice nemáte moc "vyplýtvaných" metrů, ale ta ložnice navazující přímo na obývák by vás mohla vcelku štvát (počítám-li s tím, že syn půjde potom do spodního pokoje).
Odpovědět
@jose10r my právě chceme mít oddělený pozdější dětský pokoj, takže nechceme mít všechny ložnice u sebe.
Odpovědět
@funnym vstup do ložnic z obýváku? blbost... hluk, smrad jestli syn půjde do pokoje trochu stranou, to jako bude dál mít koupelnu s vámi? divný koncept Pokud takto myslíte dopředu a je to dobře, nakonec tam můžete na stáří jít vy a syn bude mít zbytek domu, koncipujte to jako dvougeneraci s jedním vchodem, halou a odtud dvě jednotky 1+kk+kouplena/wc a 3+kk+koupelna/wc, není to ale jednoduché, sami to teď řešíme pro rodiče co jezdí na delší návštěvy
Odpovědět
@ookami_hime on byl právě hlavní požadavek, aby nebyly všechny pokoje hned u sebe (klasická klidová zóna). Pokud to budu brát podle svého dospívání, tak jsem byla zavřená v dětském pokoji a k rodičům do obýváku nechodila. Proto předpokládám, že syn bude využívat převážně spodní část domu a my zbytek. Z toho plyne i odpověď na rušení ložnice obývákem - předpokládám, že ho budeme využívat jen my s manželem. Vím, že to není tradiční řešení, ale také řešíme dům poprvé a doufám, že naposledy :-)
Odpovědět
@iveta_89 určitě ne dvougenerační - momentálně žijeme s rodiči manžela a se svým synem tak určitě bydlet nechci. Dvě koupelny byly ke zvážení, ale pro tři osoby (později jen dvě) nám přišly zbytečné.
Odpovědět
Teď koukám ještě na ty rozměry... ten záchod takhle určitě nemůže být. 1m hloubka je v podstatě paneláková velikost, delší člověk se tam bude mít problém poskládat, navíc z toho není patrné, jestli máte dost prostoru pro Geberit a chybí malé umyvadlo. Sprchový kout ve stejné místnosti jako vana je z praktického hlediska nesmysl. Co se týče té klidové zóny... ono se v daném rozložení budete štvát i navzájem, už protože kuchyň v podstatě přímo navazuje na stěnu s pokoji. Když už, tak by to mělo být tak, že by vám navazovala skutečně ta obývací část, nikoliv to kk, to v daném rozmístění ale vyřešit nelze. Ty pokoje aby nebyly u sebe lze řešit i jinak, teď je máte taky u sebe, jen jeden je zastrčený (v podstatě něco jako pracovna), takže máte alternativu klidové zóny, ale ne úplně šikovně řešenou. Zkuste to trochu překopat a udělejte to tak, že kuchyňský kout bude někde stranou, pokud poblíž pokojů, tak oddělený třeba menší chodbou a ten třetí pokoj dáte podobným způsobem za obývák (klidně se vstupem blízko předsíně), ale aby sousedil s obývací částí, ne s kk (v podstatě tak jak je teď, jen teď je to hozené tak, že ty horní dva pokoje nejdou oddělit, tak je potřeba to trochu poštelovat).
Odpovědět
@funnym ještě nerozumím té místnosti vpravo dole. To je technická? Koupelna je zarvaná prackou a susickou, není lepší je dát do technické?
Odpovědět
@ookami_hime o rozměru záchodu víme - to je špatně i podle norem. Sprcha a vana bude - já upřednostňuji relax ve vaně a manžel zase rychlou sprchu. Teď máme taky jednu koupelnu a není problém se prostřídat, takže nepředpokládám kolize ani do budoucna. Bohužel nejsme milionáři a stavět dům je rozhodnutí, které vzešlo z cen bytů zde ve městě. Pozemek máme a za stejné peníze jako by zde bylo možné pořídit byt, postavíme malý dům. Kuchyň bude navazovat na pozdější pracovnu
Odpovědět
@jose10r ano, to je technická. Umístění pračky a sušičky je ke zvážení, to víme. Z mého pohledu je zbytečné mít pak zbytečný (nevyužitý) volný prostor v koupelně. Technická bude částečně sloužit i jako sklad (ať už např. balení vod nebo manželovo nářadí) Úložných prostor je v domě docela málo a věcí hodně. Nicméně pokud se bude zdát, že bude v koupelně málo místa, tak bude pračka a sušička v TM.
Odpovědět
Článek se načítá
@funnym tohle není o penězích, jen o šikovnější dispozici při stejných rozměrech. Jakou máte celkovou podlahovou plochu? "Z mého pohledu je zbytečné mít pak zbytečný (nevyužitý) volný prostor v koupelně." // neměli byste zbytečný nevyužitý prostor v koupelně, naopak byste mohli udělat ty koupelny efektivněji :) pokud správně koukám, máte tam prostor 2,4 x 3,8, neboli cca 9m2. My máme 4,5m2 koupelnu se vším všudy kromě sprchového koutu a stále je to prostorná pohodlná místnost. Na takové ploše se dá úplně bez problémů udělat vana + umyvadlo a sprchový kout + normální záchod, tím spíš bez pračky a sušičky :)
Odpovědět
@funnym ještě co se týče světových stran... takhle jak to máte, tak máte ložnici a pracovnu (brzký dětský pokoj) na západ. Vzhledem k tomu, že na západ vedou vaše jediná okna, nebudete moct efektivně větrat a bude to buď o tom, že budete mít neustále zatažené žaluzie nebo se tam upečete. Ty úložné prostory by se taky určitě daly pořešit lépe (jedna velká technická to ve skutečnosti až tak moc neřeší). A kuchyň je furt přitisklá ke zdi s pokojema.
Odpovědět
Profilova fotka
Na jednu stranu chápu snahu oddělit dospělého syna od soužití rodičů, ale jestli jsem to pochopila správně, tak ho ještě ani nemáte a už přemýšlíte o tom, že bude mít "svůj" prostor a vy svůj a nakonec zůstanete dva? Nechci malovat čerta na zeď, ale do tý doby ten dům budete několikrát překopávat ;-) Ale pokud bych zůstala u vašeho návrhu.. ten dětský pokoj, co nakonec nebude dětský pokoj (vedle ložnice) bych tedy navrhla tak, aby se tam časem dala udělat šatna a koupelna rodičů. Dítě by mělo tu druhou koupelnu u svého pokoje. Pokud v tom výkusu na JV bude terasa, udělejte si tam východ i z ložnice. Zmenšila bych tu technickou a zvětšila koupelnu a WC. Předsíň je hrozně malá. My jsme dva, máme podobnou velikost a klidně bych jí brala větší. Tři se do ní nevejdete. V ložnici na západ vám bude dost vedro. No asi bych začala znovu ;-)
Odpovědět
@funnym Rozumím. Asi bych ještě přemýšlel o těch úložných prostorech a světových stranách. Nakonec si to sedne. Ale hlavně, ať to vyhovuje vám. To co jiným přijde jako blbost, může vám sedět. Jako třeba ty pokojíky z obýváku a kuchyně.
Odpovědět
@ookami_hime podlahová plocha je cca 120 m2. Pravda je ta, že zrovna s koupelnou taky moc spokojená nejsem a budu ráda za nějaký konkrétní návrh, jak to udělat lépe. Já zatím na nic moc nepřišla - ani co se týče úložných prostor. Do západních pokojů je plánovaná klimatizace. Pokoje budou od kuchyně odděleny silnější příčkou.
Odpovědět
@slabici Syna už máme (2 roky) :-) A nejedná se o oddělení dospělého, ale spíš pubertálního, syna :-D Východ z ložnice na terasu manžel nechce. Druhý volný pokoj (ať už nahoře nebo dole) bude sloužit mj. pro papoušky (jsou v kleci, ale potřebují létat), takže ai do budoucna tam koupelna nebude. Zmenšení TM a zvětšení koupelny je jedna z variant, ale po pravdě, s tou koupelnou nejsem takhle spokojená a nejsem si jistá, že její zvětšení to vyřeší (velká je dost, ale divně uspořádaná). Předsíň je skoro 5 m2 - to by snad mělo být dostačujících (aspoň po přečtení snad milionu diskuzí zde i na jiných stránkách. V pokojích na západ bude klimatizace. Začínat znovu nechci - já jsem s rozmístěním obytných pokojů spokojená - problém mám s koupelnou x TM a kuchyní (má ramena moc daleko od sebe). K těmto bodům bych uvítala konkrétní typy na zlepšení.
Odpovědět
@jose10r děkuji :-) Světové strany, už asi nevymyslíme - bylo již několik návrhů a na každém bylo podle nás něco "špatně". Úložné prostory bych vyřešila ráda, jen mě bohužel nic vhodného nenapadá.
Odpovědět
@funnym no, tak vidíš, to není vůbec malá plocha :) máme něco málo přes 130 (tzn. rozdíl o jeden pokoj) a máme 5 + kk, 2 koupelny, samostatný záchod, velkou technickou, velkou šatnu, pracovnu cca jako vy, 2 dětské a ložnici všechny minimálně tak velké jako je ten budoucí synův pokoj vlevo dole. Klimatizace je fajn, ale je přeci zbytečné to řešit takhle když můžete udělat lepší dispozici. Ušetříte pak i na energiích :) S tou kuchyní... jak to máte udělané teď? Představte si třeba, že jeden spí a druhý pustí digestoř nebo se něco smaží a první na ráně jsou dveře do dvou pokojů :) třeba vám to tak opravdu bude vyhovovat nebo v tom vidíte nějakou výhodu, kterou my ne, ale zkuste nad tím ještě popřemýšlet. Nezkoušeli jste třeba kouknout na nějaké hotové půdorysy od kterých by se dalo se odpíchnout?
Odpovědět
@ookami_hime já právě prošla obrovskou spoustu projektů, jenže většina je právě řešena na klidovou a denní zónu a já chci mít ten jeden pokoj oddělený a současně mít teď syna vedle. Navíc máme úzký pozemek (max. šíře domu 11,5 m) a chceme bungalov do L (aspoň malou krytou terasu do zahrady). Teď máme kuchyni hned za zdí ložnice :-D. Přiznávám, že tohle je to nejlepší co nás napadlo ( i když se vám to nezdá) :-)
Odpovědět
@funnym pokud to nechcete moc měnit a připadá vám to ok, zkusila bych možná si pohrát aspoň s tím dolním úsekem. To kk by ideálně mělo jít místo televize, akorát tam pak bude směrem na jih, ale furt lepší než teď z pohledu umístění pokojů... pak třeba přímo z předsíně vchod do šatny, o kus dál vchod do jedné koupelny a z té průchod do "zadní" místnosti, která by sloužila jako prádelna a TM. To by šlo koneckonců umístit vlevo místo současného synova pokoje, pak by ten pokoj šel naopak vpravo (pokoje by byly všechny oddělené a zároveň by zůstaly relativně daleko od kuchyně a k tomu by se tam vešla i druhá plnohodnotná koupelna a případně buď druhá šatna nebo komora nebo něco podobného. Navíc ten prostor koupelna+šatna+tm vedle kuchyně by nejspíš umožnil i vytvoření špajzky. Stejně je to dost mišmaš, ale aspoň část problémů by to řešilo... V ideálu by to mělo mít jiný tvar, jiný půdorys a lépe se přizpůsobit parametrům pozemku...
Odpovědět
@ookami_hime pokud by šlo KK místo TV, tak by pak byl obývák na sever. Dolní pokoj vpravo je hloupý, protože jsou na rohu sousední parcely umístěny kontejnery na tříděný odpad (mj. i 3 na sklo) a to je občas dost velký hluk.
Odpovědět
@funnym "já právě prošla obrovskou spoustu projektů, jenže většina je právě řešena na klidovou a denní zónu a já chci mít ten jeden pokoj oddělený a současně mít teď syna vedle." // vaše umístění není v podstatě nic jiného než 4+kk v rozložení klidová zóna a pracovna v aktivní, takových projektů je hodně :) jen holt vy místo pracovny tam teda necháte prostor synovi :) Koukněte třeba na tenhle, jen pro zajímavost. Vchod z pravé strany, šířku o ten metr zkrátit, předsíň hodit tam jak je kuchyň, kuchyň posunout dolů a obýváku prodloužit stěnu do toho rohu jak je zakreslený přesah střechy na terase, aby tam bylo víc prostoru. Kuchyň daleko, vejdou se tři pokoje, technická, 2 koupelny, a šatna. Terasa krytá, je to malé cca jako to vaše, z hlediska světových stran je to o něco smysluplnější a stále zachováváte oddělený úsek pro syna. Ono když na to přijde, tak před tou předsíňkou může zůstat akorát malá chodbička podobně jako máte teď, ze které povede cesta do obýváku, do koupelny a do synova pokoje.
Odpovědět
@funnym pak je otázka jestli jste se nesnažíte na ten pozemek umístit něco, co tam prostě nepatří... každý pozemek není vhodný na jakoukoliv stavbu.
Odpovědět
@ookami_hime nemáte, prosím, někde odkaz na domeček, který popisujete/upravujete?
Odpovědět
@funnym ježiš, mě se to nenahrálo, pardon :-) tak snad tentokrát...
Odpovědět
@ookami_hime moc díky, mrknu na to :-)
Odpovědět
@funnym loznice za jidelnim stolem..jeden pokoj za kuchynskou linkou..jeden za tv... do toho ja bych nesla...v tech loznicich to bude slyset...z vareni pujdou vsechny smrady minimalne do toho jednoho pokoje.. atd atd...cele prekopat:)
Odpovědět
Profilova fotka
@funnym Ke změně koupelny a TM: Nevím, co všechno chcete v TM mít, ale biděla bych posun příčky (zmenšení TM) a udělat výkus do TM směrem z koupelny a tam dát sprchá (do míst té skříně). Tím můžete zvětšit WC. A ještě doporučím zkosený roh u WC, my to takhle máme a připadá mi to šikovný, že nemáme v koupelně ostrý roh. Kuchyň: udělala bych dvě řady (něco jako sostrůbek, ale klidně až ke zdi), aby byl trochu zakrytý výhled do ní. Tou předsíní jsem myslela tu malou část s botníkem, ta nemá určitě 5m2 a je to malinký. Předpokládám, že v botech nebudete chodit až za ty dveře
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?