Změna projektu, když už jsme zažádali o stavební povolení

Zdravím...byli jsme hloupí a hrozně hr všechno rychle vyřídit at se co nejdřív staví...jenže ted když se všechno blíží nám příjde že máme malou garáž, obývák a ložnici. Nyní čekáme na vydání rozhodnutí stavebního povolení. Pan úředník toho má moc a ještě nějaka dovolená a tak za 2 - 3 tydny vydá rozhodnutí. Chci se zeptat jestli je ještě možné projekt změnit a trošku to zvětšit? Jak to probíhá musí se stáhnout stávající projekt a znovu podat novou žádost. Nebo to jde nějak pozměnit i v procesu schvalování?
Odpovědět
dobrý den, měli jsme něco podobného, a projektant řekl, ať stavíme jak chceme my, a že pak uděláme změnu před dokončením stavby. Tak stavíme. My měli mít i garáž součástí domu, ale není, protože by zadek baráku byl na skále, s kteoru se nepočítalo.
Odpovědět
Tak kdybych chtěla prodloužit o pár metrů garaž tak není problém? a to same s obyvakem a ložnicí? tak by se dělali větší základy a stavilo se...pak by se zažádalo o změnu před dokončením a bylo by všechno v pohodě jo?? A ještě mi jde o to že vlastně máme vynětí ze ZPF což by se taky změnilo tak se bojím že i tam by nastal nějaky problem..
Odpovědět
@sweet123 asi bych to taky neřešila a stavila...
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den úplně přesně to říká stavební zákon (183/2016), v § 118, odst. 3 a násl., cituji: "Stavební úřad může na žádost stavebníka nebo jeho právního nástupce povolit změnu stavby před jejím dokončením. Žádost obsahuje kromě obecných náležitostí popis změn a jejich porovnání s povolením stavby a s ověřenou projektovou dokumentací. K žádosti připojí projektovou dokumentaci změn stavby, popřípadě kopii ověřené projektové dokumentace, do které projektant vyznačí navrhované změny. Žádost o změnu stavby před dokončením stavební úřad projedná s účastníky stavebního řízení a dotčenými orgány v rozsahu, v jakém se změna přímo dotýká práv účastníků stavebního řízení, jakož i zájmů chráněných zvláštními právními předpisy. Na řízení a povolení změny stavby před dokončením se vztahují přiměřeně ustanovení o stavebním řízení." To znamená nejjednodušší bude se stavit na stavebním úřadě, říci co chcete dělat a úředník, co vám vydal stavební povolení vám řekne co ke změně chce a zdali bude muset vydávat nové stavbní povolení, nebo to bude stačit na ohlášku. Fajn den :-)
Odpovědět
Změnu stavby co do plochy je nutne povolit i uzemne (dojde tam ke změně vzdalenosti od hranic se sousednimi pozemky, coz je v neprospech sousedum). Tzn. i nove uzemni rizeni (nebo uzemni souhlas). Sousedi by meli schvalit, ze budete jejich stavbou k jejich pozemkum bliz. Kdybyste menili dispozici a plochu domu nezvetsovali, stacila by zmena stavby pred dokoncenim (povolena pred samotnym zahajenim tech zmen oproti schvalenemu projektu).
Odpovědět
Nyní jsme řešili to stejné s garáží, kdy se zvětšovala zastavěná plocha z 23m2 na 40m2. Raději změnu stavby před dokončením jsme udelali ihned, co jsme měli opravený projekt a nez jsme začali kopat. SÚ chce i vyjádření odboru životního prostředí a pak s jejich vyjadřením dodat k nim. Jsem zvědavá, jak to dopadne. A na ZPF má vyjímaná plocha také vliv, raději jsem se dotazovala, aby nebyl problém..
Odpovědět
Profilova fotka
Pozor na to, zmenu stavby pred dokoncenim lze udelat, ale pokud dum zvetsujete, je to trochu problem. Meni se odstupove vzdalenosti, pozarne ochrane pasmo a spousta veci... navic musite predem na SU dodat opraveny projekt ke schvaleni. Jsme na tom podobne, meli jsme hotovy projekt, veskere vyjadrovacky, stacilo jen zazadat o povoleni. Ale rozhodli jsme se projekt predelat, sli jsme na SU, rekli o jake zmeny jde (v nasem pripade v pohode, protoze jsme zmensovali), tam souhlasili, my jsme udelali novy projekt, dostali stavebni povoleni a az ted, po obdrzeni povoleni budeme dokladat novy projekt... Urcite jdete na SU a informujte se, neni to tak snadne, pokud chcete zvetsovat...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
Profilova fotka
@qeszi A pokud tedy chceme zmenšovat? Půdorys se nezmění, jen šířka bude menší o 2 metry a délka o jeden. K sousedům blíže nebudeme. Máme všechny vyjadřovačky, nechce se nám to obíhat znovu, navíc než se to překreslí... přišli bychom o výhodnou úrokovou sazbu... do banky samozřejmě dáme nové rozměry, kvůli odhadu.
Odpovědět
Profilova fotka
@lazuli No, my jsme to měli stejně, zmenšili jsme na šířku a na délku, půdorys stejný, SÚ souhlasil se změnou stavby před dokončením... ale i tak před stavbou musíte dodat nový projekt včetně vyjadřovaček, to vás stejně nemine... my vše splnili, tak jak to po nás chtěli, vše OK a teď, když už máme hrubou stavbu, soused to napadl, podle něj stavíme na černo a tudíž jsme museli podat novou žádost o dodatečné stavební povolení... prostě stačí narazit na blbce... raději se pořádně informujte na SÚ ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@qeszi takže je možné to udělat s tím, že necháme si udělat stavební povolení na původní projekt a pak zazadame o změnu před dokončením, tu nám snad schválí SÚ a na základě toho budeme shánět nové vyjadrovacky a bude vydáno nové stavební povolení? Tak to je zbytečné podávat to stávající, ne? Urychlí se tím něco? Nebo stejně budeme muset všechno tak i tak oběhat znovu? Právě to řeší tchán, tak já nevím, už toho skonil dost, tak už v něm nemám důvěru. Ikdyz říkal, ať to necháme na něm. Mě už nebaví moc čekat a nemoct nic ovlivnit. Každopádně Ti děkuji za odpověď ;-) a snad Vám to se sousedem dobře dopadne! Lidi jsou různí, sousedy si člověk taky moc nevybírá...
Odpovědět
Profilova fotka
Nám šlo o to, že jsme potřebovali začít stavit, tak než vydali stavební povolení, měli jsme hotový nový projekt. Všechny vyjadřovačky jsme nové neměli, ale už nedokážu říct, které byly potřeba. Ale jak říkám, nakonec jsou s tím problémy, budeme platit pokutu za stavbu na černo a musíme mít nové stavební povolení... já bych to pořešila se SÚ ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@qeszi jasně, děkuji za info, musím přesvědčit tchána, aby tam teda zašel, když to chce vyřídit on. Dneska tam jdu pro jedno vyjádření, tak nechápu proč bych to nemohla vyřídit, připadám si jak neschopa :-D Jo až takhle! No to je teda potvora soused, fakt ... Ale nechápu, jakto, že musíte platit pokutu, když Vám to SÚ všechno schválil? To je trochu na hlavu postavené.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@lazuli Ano, je to na hlavu, protože vše jsme dělali po konzultaci s nimi a vše měli schválené... jenže soused prudí, dělá peklo, neustále si na něco stěžuje, takže dostaneme nejnižší pokutu , aby mu zavřeli ústa... ve čtvrtek máme stavební řízení na stavbě, soused bude přítomen, tak jsem zvědavá...
Odpovědět
Profilova fotka
@qeszi no tak to je "radost" smutné, že mu neumí zavřít pusu aniž byste to vy odnesli :-| tak ať to dobře dopadne!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?