Ztracené bednění - co to máme v projektu

Ahoj stavebníci, Prosím o radu. Máme v projektu 2 velikosti ztraceného bednění. Viz foto. A nějak to s partnerem nemůžeme pochopit, jak to autor vlastně myslel.😁 Jak můžu dát ztracenko do dvou řad, když je každá jinak velká? Co jsem hledala na internetu, tak nikde jsem to v žádném projektu takhle neviděla. Vždy měli na sobě stejnou velikost ztracenka. Setkal jste se někdo s tím? Případně máte někdo s tímto zkušenosti? Jak tomu rozumíte vy?
Odpovědět
Profilova fotka
@calumka Nejlepší bude když půjdete za projektantem a on vám to vysvětlí 😉
Odpovědět
@jarin1 To máme hnedka v záloze 😉. Jen jsem se chtěla zeptat jestli se s tím už někdo setkal.
Odpovědět
Ja bych tedy chtel mit vrchni povrch desky celistvy, nez kraje vylite do ZB. Asi se tim chce vyhnout nutnosti salovani, jinak me nic nenapada. Ale zaujala mne 1,85 m hluboka zakladova spara. Ma to opodstatneni nebo ma projektant kamarada v betonarce?
Odpovědět
Profilova fotka
@peju Tak my třeba máme hloubku spáry 1.6 m. Je to dle podloží my na písku.
Odpovědět
Profilova fotka
@calumka Jasný chápu ale tipuji že chtěl ušetřit za větší tvárnice protoze ten vršek přijde vylít betonem v kuse s deskou. Takže tyto jsou salovaci ale ještě doporučím pokud to tak budete dělat tak při betonování těch ztracenek tak tu poslední řadu zalejte jen do 1/3 vysky, po vytvrdnuti betonu z vnitřní strany odstraňte stěny bednění aby základová deska která se bude následně betonovat byla celistvá až do kraje a tím že odstraníte část stěny tvárnic se vytvori kapsy a deska bude lépe spojena s betonem v bednění.
Odpovědět
@jarin1 Díky za tip. Asi to nejdřív zkonzultuji se stavebním dozorem. Docela mě zajímá co na to řekne. Jinak podloží máme jílovité. Soused co staví vedle nás (úplně jiný projektant) měl taky poměrně hluboké základy. Nepamatuji si teda přesně kolik, ale řikal nám to.
Odpovědět
@calumka @peju Někdy se to tak dělá, aby se ušetřilo za obvodové bednění desky. Je to však pracnější a nutné přesnější vyzdění ZB. Takže každé řešení má své varianty s + i -. Hloubka -1,85m je od stanovené 0, tedy čisté podlahy...upravený terén musí být min. 150mm pod čistou podlahou, často jsou ještě vstupní podesty na jeden schod a terén se může někde přirozeně snižovat, takže nezámrzná hloubka 1,3-1,4m je pro některé druhy namrzavých jílů běžná.
Odpovědět
..prostě tím myslel to, že se tím něco ušetří, než aby byly obě řady 400... pač je to tady už jedno
Odpovědět
Profilova fotka
@calumka Jasný to bych neřešil pokud to tak projektant vypočítal tak se toho držte, dostal přeci podklady v podobě hydrogeologického průzkumu a dle toho vycházel. Ale samozřejmě probrat s dozorem, pokud si to budete realizovat sami.
Odpovědět
Jo to je celkem jednoduché, používá tu užší řadu, aby nemusel bednit desku. Taky jsem to tak dělal, když se to ZB udělá rovně, stačí pak použít ten samonivelační beton a lejt z pumpy, dokud nezačne přetejkat.
Odpovědět
@petros4 Od vás to zní opravdu jednoduchý 😁. Každopádně je fajn, že už to někdo dělal. Kdyby jste věděl třeba o nějakém videu na YouTube, kde to někdo takhle dělá budu ráda za typ
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?