Airbnb jako příležitostný přivýdělek - zkušenosti

Profilova fotka
Máte zkušenosti s pronájmem nemovitosti v rámci Airbnb? Mám v bytě pracovnu/pokoj pro hosty, který zatím využívám spíš jako "sklad". Začala jsem uvažovat, že bych ho mohla začít pronajímat v rámci Airbnb. Airbnb znám jako turista a při cestování mě to nadchlo, tak mě napadlo to zkusit i z druhé strany. A zároveň bych si tím i něco přivydělala :-). Rozhodně si z bytu nechci udělat "hotel", kde se návštěvníci budou střídat jak na běžícím pásu. Spíš bych to viděla vždy jen na několik dní v měsíci. V bytě chci stále bydlet hlavně já :-) Děláte/dělal jste to tak někdo? Na co si dát pozor? A jak je to s nutností živnosti, když je to jen takhle příležitostně?
Odpovědět
Ahoj, my to máme podobně - máme docela velký byt, kde je pracovna/pokoj pro hosty navíc a tak ho nabízíme na aribnb. Pronajímáme už přes rok a zatím spokojenost, neměli jsme dosud s nikým vůbec žádné problémy. Jsme z menšího města, takže zatím se u nás vystřídalo asi 5-6 hostů, většinou ze zahraničí, takže bereme i jako plus, že občas pocvičíme angličtinu :) Jinak pokud byt není tvůj, podívej se do smlouvy, jestli ho můžeš dál podnajímat někomu jinému, ve většině nájemních smluv je to zakázané a mohl by to důvod pro to, aby ti zrušili smlouvu...Majitelům bytu se většinou nelíbí, že jim někdo "nadměrně" opotřebovává byt nebo by to mohl být např. problém pokud se některé poplatky rozpočítávají podle počtu osob ne podle skutečné spotřeby nebo m2 bytu...
Odpovědět
Jo a pronájem není živnost, max. by mělo stačit příjmy uvést do daňového přiznání..
Odpovědět
Profilova fotka
@clementine27 díky moc...povzbudila jsi mě. Přesně nějak v tomhle duchu si to představuju :-) Byt je družstevní, takže bych musela žádat o povolení družstvo, ale zas si nemyslim, že by mi to zatrhli, když bych se jim zaručila, že to bude jen takhle občas. (Ostatně když u sebe ubytuju na pár dní kamarády, tak to nikoho taky nevzrušuje.)
Odpovědět
tak to jsem ráda, že ti to k něčemu bylo, za nás můžu zatím jen doporučit ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@pulsatillavernalis hmmm x-) inspirativni! Zkusim realizaci promyslet i u nas (na nejake blize neurcene budoucno..)
Odpovědět
Pronajimame několik bytů a je vše časově náročné. Musíte mít skvěle udělaný profil bytu,pravidla a hlavně pořád musite komunikovat s dotazy ohledně rezervací a bytu.Vseobecne je za pokoj méně peněz než za celý byt nebo dům.Hodně záleží i na lokalitě v CR nejvíc jede Praha a pak domy v turistických lokalitách.My máme všude nastavené minimálně tři noci pro pobyt.Nejsilnější měsíce jsou léto a slabsi je období po Novém roce.
Odpovědět
Profilova fotka
@tometa díky za typy. Nepočítám, že bych si s jednim pokojíkem nějak hodně vydělala, naštěstí mě netlačí hypotéka ani nic podobného. Spíš se mi to teď tak nějak sešlo, že mám volný pokoj, část týdne budu pracovat z domu a k tomu mě láká občas poznat nové lidi "odjinud". Ty peníze jsou spíš takový bonus (uvažovala jsem i couchsurfingu...ale ten jsem nakonec zavrhla). Pokud zvládáte takhle víc bytů, tak máte můj obdiv, já bych to při své neorganizovanosti nedala. :-)
Odpovědět
můj pohled - mě by vadilo,aby se z bytu v domě stala ubytovna, aby do domu chodili cizí lidi, měli klíče, často v noci z letiště, hlučeli s kuframa na chodbě a než by se vybalili třeba ve dvě ráno, určitě bych jako sousedka s tím měla problém a řešila to, takže zvažte i sousedské vztahy.Něco jiného je, dlouhodobý pronájem,kdy ti lidé tam žijí,ale aby se tam neustále někdo střídal, to by musela být vaše nemovitost, kde to nemá dopad na sousedy.už o tom i psali na netu, jak to je problematické v bytových domech.v některých městechv zahraničí to chtějí zákázat
Odpovědět
Profilova fotka
@joy_ sousedi v baraku takhle kratkodobe pronajimaji a nikdy nam nic nevadilo. Jen jednou se pozde vecer nemohla skupinka spanelu ani dozvonit ani dovolat, tak se nas u vchodu zanedlouho sesla pomalu parta - s pokusem pomoct. Pani zanedlouho dorazila a bylo. Po chodbach jinak chodi/jezdi stale nekdo, vubec by me nenapadlo stezovat si, ze k nekomu casteji. Samozrejme zalezi na typu domu, kde je 6 poklidnych duchodcovskych partaji, chapu, ze kazdy pohyb podrazdi..
Odpovědět
@zuzekk http://bydleni.idnes.cz/pronajem-bytu... možná když to dělá jeden byt v domě,ale kdybych jich bylo víc? a tím jde o princip- v bytovém domě nemají ubytovny co dělat, jde o domy určené k bydlení a ne k podnikání, postavením domu vlastního v určitém území taky není dovoleno tam podnikat, jde o území určené výhradně k bydlení a není možné si tam otevřít penzion nebo restauraci.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@pulsatillavernalis Je to super kšeft, který opravdu vynáší neskutečný prachy. Někdo to má přes agenturu, někdo to valí sám s tím, že jede na plný úvazek. Komunikace, klíče, řeší stížnosti, někdy i provádí po městě, uklízí a opět vítá. Plus každý byt by měl být ideálně něčím okořeněný, dárečkem, bonbónkem na polštáři, luxusní kosmetikou, WI-FI - to je absolutní základ, prostě vymazlený hotýlek :-). ALE když se v domě sejde několik takových bytů, tak je to vážně soda. Chtěla bych takový super bejvák pronajímat, ale nechtěla bych v tom domě bydlet :-).
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Jaký je rozdíl mezi krátkodobým pronájmem většinou cizincům anebo dlouhodobým pronájmem Rusům, kteří si rozhodně hlavu s ohledem k sousedům nedělají? Osobně dávám přednost krátkodobému pronájmu. V našem domě se hodně bytů pronajímá a všichni žijeme. Základem je nešpehovat ostatní a nechat žít.
Odpovědět
@joy_ krátkodobé pronajmy děláme několik let a v různých částech Prahy.Za celé roky si žádný soused nestěžoval. Pravidla bytu jsou velmi přísná a dodržují se jelikož mohou být pokutovany a jde i o hodnocení. Check in v době nočního klidu 22-6h je velmi zřídka takže opravdu hluk není.Mluvím z osobních zkušeností které mám opravdu rozsáhlé a měla jsem stovky hostů.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Oni si vetsinou stezuji na svem SVJ nebo vlastnikovi, zalezi jak kdo. Pokud jsou prisna pravidla tak neni duvod aby nekdo delal mejdany apod. Tak hlavne zdalipak platite obci poplatky, hlasite cizince na policii do 3 dnu a platite socialni a zdravotni ze zakladu dane a take dan z prijmu FO? :-) Pak je vse v poradku :-) Ad druzstevni byt a podnajem obecne, viz paragraf 2274 NOZ: Pokud v byte najemce sam bydli (tedy jde o podnajem pokoje a ne cele nemovitosti), tak NEpotrebuje souhlasu pronajimatele.
Odpovědět
Profilova fotka
@joy_ @wel sice už hodně s "křížkem po funuse" ale nedá mi to nereagovat...Vaše reakce mi přišla trochu jako by tu někdo napsal, že si chce domů pořídit pejska a k tomu mu ostatní začali psát, že na netu četli, že psi v bytě můžou obtěžovat sousedy a když těch psů je víc je to děs (což samo o sobě je pravda a přesto spousta lidí psy v bytech má, aniž by to představovalo problém. Jde vždycky o míru a zdravý rozum) Psala jsem o občasném pronájmu pokoje v bytě, kde sama bydlím, nikoli o vytvoření defacto "ilegálního penzionu", kde se lidi budou střídat po pár dnech. Službu AirBnB jsem volila právě proto, že tam lze nastavit pravidla. Je dost rozdíl inzerovat "párty byt, kde hlučné oslavy nevadí" a "pokoj v bytě, kde párty nejsou vítány a v celém domě platí noční klid"...každou z těchto možností budou volit rozdílní hosté (navíc mám možnost si k hostům přečíst recenze od předchozích ubytovatelů. takže těm, kdo by tam měli záznam o nočním rušení či jiných prblémech prostě pobyt nepotvrdím.) Na druhou stranu souhlasím s tím, že dnes si spousta lidí z původní myšlenky sdílení volného pokoje a poznávání nových lidí (s určitým, ne zas až tak velkým, výdělkem) udělala vysoce výdělečnou činnost, za jejímž účelem skupují byty a je jim jedno, co se v těch bytech pak děje, hlavně, že to sype (i když to lze říct i o některých, kteří pronajímají dlouhodobě :-( ). A je fakt, že to se mi nelíbí, protože mi to přijde, že už je opravu provozování hotelových služeb bez splňování zákonných povinností a osobně jako turista ani takové ubytování nevyhledávám...baví mě na to právě to, že mám možnost vidět jak žijí místní, což v nějakém bytě určeném čistě ke krátkodobým pronájmům nemám. Nicméně, zatím jsem od pronajímání pokoje upustila, protože v našem domě probíhá dlouhodobě rekonstrukce chodeb (což je dobře), kdy dopředu nikdy nevíme, jak bude cesta k bytu vypadat a kdy začnou v sedm ráno něco bourat, takže těžko můžu po někom chtít, aby respektoval klid a čistotu v domě, když bude muset projít po staveništi, a ráno ho probudí zbíječka :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@pulsatillavernalis díky za rozumný příspěvek, jako vše je i airbnd dvojsecne. 15% kt. si prirazi taky není málo..
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Profilova fotka
Příjmy uveďte do daňového přiznání. Jinak Vás můžou neplatiče a podvodníci udat.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Zdravím všechny co mají zájem pronajímat svůj byt. Protože jsme s manželkou taky nad tím přemýšleli, začali jsme se zajímat o to, jestli v tom nebude nějaký problém co se týká kolaudace bytu a placení daní. Zjistil jsem, že pro krátkodobé ubytovávání bude potřeba rekolaudace bytu, protože to není bydlení... Ještě z toho platit daně, tak se mi zdá, že to nemá moc smysl a lepší bude, pronajímat byt klasicky pro potřebu bydlení, tam nemusím řešit kolaudaci ani živnostenský list, protože to nebudou ubytovací služby. Nehodlám mít problémy s úřady a člověk nikdy neví, jestli ho neudá soused, což v našem státě je celkem normální...bohužel. 😞
Odpovědět
A samozrejme taky hradit specialni pojisteni, protoze co kdyz host vytopi souseda? To spravne nema jit z pojistky majitele.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
My pronajímáme apartmán v Rakousku přes AirBnb a musím říct, že to funguje mnohem líp, než třeba Booking. Práce s portálem je jednoduchá, peníze posílají rychle, za mě je to super. Ale je potřeba mít nemovitost, která je na pronájem schválená (v ČR kolaudovaná).
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od agneskarakal:

My pronajímáme apartmán v Rakousku přes AirBnb a …
My jsme to chtěli taky udělat, hledali jsem nějakou nemovitost, sice jedu máme po babiččce, ale to se nám nechtělo. Řikali jsme si, že něco lavného koupíme a na Glovato jsme našli, jenže jsme našli i článek o tom, co musí člověk splnit a do toho se nám kvůli kolaudaci nechtělo a nechce. Byly by to starosti navíc a toho je dost i tak.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?