Je lepší byt prodat nebo pronajmout?

zajímaly by mě vaše názory a zkušenosti, jde o rekonstruovaný byt s kuchyní a spotřebiči 3+1 v Karlových Varech. dnes se byty špatně prodávají, ale zase mám strach , že podnájemník zařízení zničí. děkuji za každou odpověď
Profilova fotka
Ahoj, vzhledem k mnoha zkušenostem mých klientů máš oprávněnou obavu, že nájemníci byt znehodnotí.. Bohužel najít dnes slušné nájemníky, kteří se k nemovitosti chovají slušně..a řádně platí..je skoro nadlidský výkon.. Byty se myslím prodávají dobře. Jde pouze o cenu. Doporučuji případný pronájem hodně uvážit..
Profilova fotka
s pronájmem je to těžké. Zejména mimo Prahu. Nájem nemůže být moc vysoký, musí se zdanit takže se tím ještě zmenší a když uvážím, že pronajímatel má spoustu povinností, třeba opravovat zařízení které nájemník používáním opotřebuje, vychází mi to jako dost nevýhodné. A to nemluvím o situacích, kdy je nájemník zadlužený a exekutor mu byt vybílí aniž by se ptal co je jeho a co není, nebo když nájemním zařízení zničí a odmítá zaplatit. Je to dilema. Zase prázdný byt jen spotřebovává nemalé peníze :(
Také jsme zvažovali byt po dostavbě domu pronajmout, ale nakonec jsme ho prodali a jsme rádi, v době prodeje jsme měli štěstí a byt prodali za mnohem vyšší cenu než jsme ho před pár lety koupili, tak jsme na něm i vydělali a máme klid. 8-) Výhodou pronájmu je nájemné, které je pravidelným (pokud se řádně hradí) měsíčním příjmem a např. uhradí měsíční splátku úvěru nebo její část, nevýhodou je riziko podnájemníků - poničení bytu, neplacení nájmu, popř. nevhodné chování nájemců. Jak znám naše bývalé sousedy z bytového domu, tak by se v případě problematického chování nájemníka obraceli i na nás, měli jsme dobré vztahy.
O té ceně je i ten nájem. Pokud by Vám stačilo něco málo navíc (po úhradě všech nákladů) tak si myslím, že se slušný nájemník najít dá. Toto je zkušenost mých 2 kamarádek, které byty pronajímají dlouhodobě (Plzeň) a je to v pohodě, ale příjem navíc nemají jako důležitý zdroj příjmů, což je dle mého podstatné. Prostě byt chtějí udržet, ale na nájemném nejsou existenčně závislé. ;-)
Poprosim o presun do tejto temy: http://www.modrastrecha.cz/diskuse/te...
1

Téma bylo zamčeno adminem. Nelze přidávat další odpovědi.


Nenašli jste co jste hledali?