Podnájemníci chtějí vlastní myčku a gauč, jak to řešit?

Dobrý den, pronajímáme byt, ve kterém máme již 3 rokem podnájemníky (celkem bezproblémové, řešili jsem jen drobnosti a několik opožděných plateb nájemného). Nyní se ozvali, že si chtějí koupit do bytu vlastní gauč a ten náš chtějí abychom dali pryč. V současné době ho nemáme ani čím odvést ani kde uskladnit :-| . Takže nevím, jak to vyřešit. Byt si pronajímali částečně zařízený a gauč byl v zařízení uvedený. Dále mají zájem si do kuchyňské linky zabudovat vlastní myčku nádobí. V případě, že by odcházeli, tak si jí buď veznou, nebo nám jí odprodají. Ráda bych jim vyšla vstříc, ale každopádně mám strach, že až jednou budou ocházet, tak bude s myčkou problém. Buď si jí prý vezmou buď s sebou a tím pádem mi zůstatane díra v kychyňské lince, protože kvůli myčce se bude muset linka předělat (odstranit skříňky a vyměnit desku a připojit myčku). Deska v kuchyni je špatná, takže tu bychom měnili a platili my, zbytek úprav by si měli uhradit oni? Nebo druhá varianta, že nám tam myčku nechají a odprodají nám jí až budou odcházet. Za jakou cenu by nám jí měli nabídnout? Popravdě nevím, jestli o tu myčku budeme mít zájem (nevím v jakém stavu bude, jak dlouho jí budou používat, jestli budeme byt ještě pronajímat, nebo ne......). Jak byste tuto situaci vyřešili? Děkuji
Odpovědět
Záleží na tom, jak jsi s nimi spokojená. Pokud jak píšeš jsou celkem bez problémů, tak bych se snažila o to, aby jim bylo v bytě dobře a neměli důvod si hledat něco jiného. Když jsem pracovala v Praze, tak jsem si pronajímala byt a musím říct, že když mi v bytě něco chybělo viz ta myčka, tak jsem si prostě hledala nový pronájem. Navíc jsem si vždy hledala takový, abych tam mohla mít své věci. Chápu, že jim nemusí vyhovovat stávající stav vybavení. Krátkodobě se to dá vydržet, ale dlouhodobě ne. Z toho, že uvažují nad zvelebením bytu, bych soudila, že jinak jsou spokojení a budou chtít zůstat delší dobu. Myčku být tebou tak koupím buď sama, nebo se smluvně dohodnu, kolik bude každý rok dělat opotřebení a za kolik by jsi ji případně odkoupila např. za rok za dva. Myčka už je v dnešní době tak běžná, jako pračka a pro další případné nájemce to bude pro tebe jen plus. Najdeš rychleji nové. Co se týká sedačky tam chápu tebe, že ji nemáš kam dát. Zkusila bych ji prodat na bazaru, nebo se pozeptat jestli oni nemají možnost ji někde uskladnit, tak aby se sedačce nic nestalo.
Odpovědět
Vůbec se jim nedivím, že mají takové požadavky. Zkuste se vžít do jejich kůže, pro ně je tento byt domovem, tak v něm chtějí žít tak, aby jim vyhovoval a líbilo se jim tam. Pokud s nimi tedy nemáte problémy, určitě bych jim vyšla vstříc. Myčka je dneska běžné vybavení domácnosti. My jsme jednou šli do podnájmu, kde jsme předem netušili, že nesmíme skoro nic. No hned jsme se pakovali, nechci bydlet "na ubytovně", ale normálně žít (a to jsme v té době byli studenti). Gauč bych zkusila prodat, nedivím se jim, že to chtějí mít doma nové a hezké. Opakuji, pokud s nimi nejsou problémy :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, já to zas vidím z pohledu pronajímatele... taky pronajímáme byt, kompletně zařízený. Paradoxně vidím větší problém s gaučem, než s myčkou, tu bych po čase odkoupila, ale záleží, jak dlouho ještě v bytě budou... co rok, to dejme tomu 15% z ceny dolu, pokud by myčka byla jinak absolutně v pořádku. Pokud by byt opouštěli za krátkou dobu, či by myčka nebyla funkční, nechala bych si od nich uhradit náklady na uvedení kuchyně do stavu před myčkou. Pokud gauč prodáš a oni si tam dají nový a budou se stěhovat, tak budeš muset pořizovat nový, protože si ten svůj nejspíš vezmou s sebou. Nevím, na jakou dobu máte uzavřenou smlouvu, ale pokud si někdo pronajme zařízený byt, tak musí počítat s tím, že tam to vybavení je, jinak si může pronajmout byt nezařízený a zařídit si ho dle sebe. Pronajímatele to taky stálo a stojí nějaké peníze. Něco jiného by bylo, pokud by to byl nájem na dobu neurčitou, tam už by byly pochopitelné nějaké změny... zvláště, pokud vybavení není nové.
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem bydlela v několika podnájmech a nikdy mě nenapadlo takové věci po majiteli chtít. Jedině třeba, že jsem si chtěla dát vlastní mikrovlnku, tak jsem je požádala, aby tu jejich odnesli. Ale tu není problém někde uskladnit. A když mi vadilo jejich křeslo, tak jsem ho prostě uskladnila u rodičů a pak ho zase vrátila, když jsem se stěhovala pryč. Na druhou stranu, myčka se ti podle mě vždycky hodí. Zkusit to s nimi nějak smluvně sepsat, za kolik byste ji pak odkoupili. Nebo je varianta, že ji koupíte vy a necháte si ji tam i pro další nájemníky. Záleží na tom, jak jsi s nájemníky spokojená a podle toho jim vyjít vstříc. Pokud vím, je dost problém sehnat nějaké slušné, kteří platí nájem a nezdemolují ti byt.
Odpovědět
Jak je ten Váš gauč starý a v jakém je stavu? Pokud si chtej poridit tyto veci, tak tam plánují dál bydlet... Myčku bych zainvestovala jako pronajímatel a gauč zkusit odprodat za nejakou kačku, ale když si představím jak jsem sháněla já pronájem,tak nikde nebyl pěknej gauč (novej).
Odpovědět
@nuonuon gauc nech si uskladnia oni kde chcu(pivnica, kumbal) po skonceni prenajmu vratit a k mycke, ked chcu nech si ju daju ale po skoncen najmu uvedu kuchynu do povodneho stavu alebo ho odpredaju za zostatkovu cenu, u nas na SK ma takytpo spotrebic uctovnu zivotnost 4r, cize po 4rokoch im das nula CZK
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?