Přechodné krátkodobé bydlení v bytě/nájmu - zkušenosti

Chci koupit nemovitost (RD nebo byt, nemuzu se rozhodnout) a potřebuji už bydlet. Tak mě napadlo jít krátkodobě do nájmu bytu (2-3měsíce a spíše fakt jen 2) než se rozhodnu a taky abych si zkusil jaké to je bydlet v bytě (asi cihla) ve městě (40 000 obyvatel) a jestli mi to bude vyhovovat. Nebo jestli koupit dům, ale na vesnici, kde jsou veškerá města min 30 minut daleko (autem i busem/vlakem)... Celý život jsem bydlel v rodiném domě na (jiné) vesnici, takže prostě nevím jestli mi život v městském bytě bude vyhovovat. Proto 2-3 měsíce "zkouška". Chci se zeptat s jakými problémy/komplikacemi a jakými celkovými náklady můžu počítat? Nájem cca 2 měsíce* 7000 Kč= 14 000 Kč Provize realitce= 7 000 Kč "Vratná kauce"= 14 000 Kč (v mém případě se "vratná" kauce asi vracet nebude až majitel zjistí že po 2 měsících ruším nájem, takže těch 14 000 Kč mi už asi nevrátí... Stěhování do bytu cca 1500 Kč Celkem= 36 500 Kč S jakými dalšími poplatky můžu počítat? (voda, elektřina, plyn atd. mě nezajímá to bych platil i kdybych bydlel ve svém). Např. si asi budu muset plyn, vodu, elektřinu atd. Přepisovat na sebe, nebudu muset platit nějaký "storno" poplatek když tyhle smlouvy zruším už po 2 měsících? Jaké jsou další výdaje na které jsem zapoměl při pouhém 2 měsíčním bydlení v bytě?
Odpovědět
@trs_trs Zrovna pronajímáme byt a musím říci, že z takovéhoto nájemníka bych radost neměla :-( Mám ráda rovné a solidní jednání z obou stran. Co takhle říci majiteli na rovinu, že byt potřebuješ jen na 2 měsíce, zaplatit je dopředu, energie nechat napsané na majitele (a spotřebu samozřejmě vyúčtovat). Majitel by věděl, na čem je, mohl by si stále shánět stálého nájemníka. Je jisté, že pokud bude o byt zájem, bude majitel preferovat dlouhodobý pronájem. Ale třeba budeš mít štěstí a někdo, než by měl byt prázdný, Ti ho pronajme i na ty 2 měsíce.
Odpovědět
Profilova fotka
a co to vyresit necim kratkodobym? jsou pronajmy, ktere tvym podminkam vyhovuji...
Odpovědět
Profilova fotka
Byt není houska v krámě, pokud chceš ty 2 měsíce na zkoušku a až pak budeš byt kupovat, tak si opravdu nepředstavuj, že se druhý den stěhuješ :-D
Odpovědět
A kdyby po měl chtěl pronajímatel abych si energie napsal na sebe, tak to budu muset uzavřít asi nějakou smlouvu s CEZ, vodarnou a plynarnou že... Nebude mi hrozit nějaký postih, když tuto smlouvu pak vypovím za 2 měsíce? Není tam třeba nějaký storno poplatek... když tamn přijdu za 2 měsíce že bych to chtěl zrušit?
Odpovědět
@trs_trs Tak ono na dva měsíce to asi nebude, ve smlouvě bude nějaká výpovědní lhůta, takže k té vaší kalkulaci si připočtěte cca 3 měsíční nájmy. Ono to jaksi nefunguje tak, že dnes se probudím a řeknu si, že se stěhuju a nájem skončí, to by bylo moc jednoduché....
Odpovědět
Jelikož jsou většinou tříměsíční výpovědní lhůty tak budete muset v bytě bydlet minimálně 4 měsíce jelikož když se nastehujete a dáte výpověď tak ta běži az od následujícího měsíce. Pokud uz mate vybráno co koupíte tak budete bydlet chvíli ale pokud ne tak výber a koupě nemovitosti může trvat klidně i rok...
Odpovědět
Hm... a když odmítnu zaplatit ty 3 měsíce výpovědní lhůtu a řeknu mu (pronajímateli) at si to vezme z té vratné zálohy (2-měsíční) (nic v bytě nepoškodím), tak jak po mě vymůže ten další měsíc...? Já pořád na internetu čtu jak prostě se lidé z bytu sbalily, vypařili se bůhví kam, a nájem prostě přestali platit, výpovědní lhůra je evidentně nezajímala... četl jsem toho tunu... myslel jsem že je to docela běžné? A ty smlouvy co bych asi musel uzavřít s plynárnou, vodárnou, elektrárnou atd. kdybych je chtěl zrusit za 2 měsíce, je tam nějaká penalizace...? Nějaký "storno" poplatek nebo tak něco?
Odpovědět
@trs_trs Nájemní smlouva není holubník, ty máš povinnost hradit nájem a kauce není určena na zápočet nezaplaceného nájmu. Když odmítneš zaplatit, tak to z tebe majitel bytu vymůže klidně soudně. Z bytu se sbalí beze slova socky, kterým není co vzít, což tvůj případ nebude, když máš v plánu koupit byt nebo dům.
Odpovědět
Profilova fotka
Pravdu máš v tom, že když nájemce přestane platit nájem nebo začne dělat binec, tak je prostě vypakován na ulici a žádné výpovědní lhůty se neřeší. A přepis energií na nájemce nutný není, známí co bydlí v nájmu, tak to má pronajímatel psaný normálně na sebe a ve smlouvě je odstavec o vypořádání na základě faktury.
Odpovědět
@trs_trs Asi je to běžné, pokud lidi uvažují jako ty, bohužel. :-( Vezmi to z druhé strany, jak by se ti líbilo, kdybys měl smlouvu, řádně platil nájem a majitel tě bez upozornění vypakoval na ulici? Asi moc ne, co? Bylo by slušné, aby obě strany dodržely to, k čemu se ve smlouvě zavázaly. Ale už dopředu počítat s tím, že smlouvu nedodržím - to je podle mě poněkud sprosté. Pronajímám byt, vždycky jsem dostála svým závazkům a doufám, že i protistrana se bude chovat podobně. Snad nenarazím na podobné typy, jako jsi ty.
Odpovědět
Aneri53 ale to není vůbec to samé, to doufám sama vidíte A ty smlouvy co bych asi musel uzavřít s plynárnou, vodárnou, elektrárnou atd. kdybych je chtěl zrusit za 2 měsíce, je tam nějaká penalizace...? Nějaký "storno" poplatek nebo tak něco?
Odpovědět
@trs_trs No já v tom zásadní rozdíl nevidím - prostě je to porušení smlouvy. Ale už to nebudeme dál řešit, evidentně máme na slušnost a morálku rozdílné názory. K energiím. My necháváme energie napsané na nás s tím, že se po vyúčtování nájemníkovi peníze buď vrátí, nebo on naopak doplatí. Pokud bys je měl psané na sebe tak záleží, zda je smlouva na dobu určitou nebo neurčitou. Pokud je na dobu určitou (např. 1 rok) a ty ji předčasně vypovíš, je tam pokuta, a to dost velká. Pokud je smlouva na dobu neurčitou, musíš dát výpověď, která platí od následujcího měsíce po doručení. Takže kdybys měl výp. lhůtu např. 3 měsíce, tak v podstatě platíš 4, v prvním měsíci výpověď podáš a začne platit od 1. dne následujícího měsíce.
Odpovědět
Článek se načítá
Nechápu, proč by byl problém hned od začátku upřímně říci, že mám zájem jen o krátkodobý pronájem na 3 měsíce... Ušetří se starosti na obou stranách. Především z důvodu lidí, jako jste vy jsem si říkala, že náš byt bych nikdy nepronajala... A nebojte se, pokud máte práci, peníze na účtu či jakýkoliv majetek, tak exekutor si s tím poradí, jak z vás ten nájem dostat ;)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?