Problémový nájemce, okamžitá výpověď, ...?!! Prosím o rady...

Dobrý den, Moc, moc prosim rychle o jakoukoliv radu!!! Pronajímáme byt. Nyni máme problém se současným nájemníkem. Ve zkratce:nyní dluží nájemné a poplatky za 3měsíce-celkem přes 50 000,- (když odecteme kauci, zbývá 30t.) Když za nim dnes manžel byl, aby předal vyúčtování, choval se strašně...prý ať s ním manžel nemluví arogantně, nebo až začne on, tak to bude lítat a jestli chceme peníze, tak ať s nim mluvíme, jak máme...(přitom manžel byl úplně v klidu). Z toho vyvozuji, že dostat ho z bytu nebude jen tak... Moc prosím, máte nekdo zkušenosti, co v takové situaci? Když jsme dali okamžitou výpověď pro opakované rušení nočního klidu, mela asi 14 dní, tak místo předání hodila klíče do schránky a zmizela (poslední nájem nezaplatila). Pochybuju, že tenhle nám podepíše nějakou výpověď dohodou, nebo vůbec cokoliv. Jak byste nyní postupovali??!! Díky za cokoliv!
Odpovědět
Vzhledem k pravomocem nájemníků dle NOZ to jednoduché nebude. http://www.podnikatel.cz/zakony/novy-... Jinak pro příště bych uzavřela jedině slouvu na dobu určitou (1 rok), pokud bude nájemce bezproblémový, samozřejmě s prodloužením na další rok. Nájmy na dobu neurčitou jsou po změnách NOZ velice problematické.
Odpovědět
Máme smlouvu na rok, to bude k 1.12. Vzgledem k neplacení bychom ale radi, any šel okamžitě!
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud máte smlouvu na dobu určitou, tak ta skončí toho 1.12, tudíž tento den by vám měl předat klíče a sepsat předávací protokol, kde doporučuji napsat i dlužné nájemné, tím vám potvrdí dluh. Dříve ho ven asi nedostanete, ale je to už jen měsíc, takže lépe pro vás. Nájemné po něm můžete vymáhat soudně a pokud se 1.12 nevystěhuje, tak zavolejte policii, že tam nemá co dělat.
Odpovědět
Profilova fotka
Jen ještě jedna věc. Nemusí se nájemníkovi písemně oznámit, že se smlouva nebude prodlužovat? Mám pocit, že ano, ale jistý si tím nejsem. Tak mu to když tak pošlete písemně, nejlépe doporučeně, ať máte papír, že jste mu to psali nebo mu to zanést, ať to podepíše, že o tom ví.
Odpovědět
@ivko20 což o to, dat okamžitou výpověď,nebo papír o ukončení nájmu, to problém až tak není...spíš jak z něj ty peníze dostat, ...a jak ho prakticky dostat z bytu, aniž bychom se museli bát, že byt ještě zlikviduje, případně že si navic odnese co mu nepatří...( k datu předání už bude pryč)...
Odpovědět
Profilova fotka
Na tohle bych neměl nervy a i přes nezákonnost bych ho, až odejde do práce, vystěhoval před barák. Pokud bych tam našel kopii smlouvy tak tu roztrhal, vyměnil zámek a hotovo. Práva nájemců jsou bídné, než ho odtud legálně dostanete tak je to na půl roku a peníze neuvidíte. Já se takhle stěhoval do prvního nájmu. Chlap neplatil tak jsem ho s majitelkou vystehoval před dům. Samozřejmě to není správné ale taky možnost.
Odpovědět
@ivko20 Oznamovat se mu to nemusí, smlouva končí uplynutím doby. Ale pozor, pokud by v bytě bydlel dál, je třeba ho písemně vyzvat, aby byl vyklidil a předal, pokud to pronajímatel neudělá a nechá ho tam 3 měsíce bydlet (nájemník řádně platí), tak se smlouva automaticky prodlužuje na stejnou dobu (nejčastěji na další rok).
Odpovědět
@lucaz Také pronajímáme a tohle je moje noční můra. Víme, jaká je u nás vymahatelnost práva. :-( :-( Ať Vám to dobře dopadne. :-)
Odpovědět
To je strašně složitá situace v podstatě zákony jsou dělané tak, že jako pronajímatel nemáte zastání. Také jsme to řešili, u nás až přes policii. Podívejte se do smlouvy, jaké máte podmínky výpovědi a jednejte hned, všechno písemně, doporučenými dopisy i emeilama. Druhá věc je taková, že vždy musít jednat dle občanského zákoníka. Vzít si tedy k ruce smlouvu, občanský zákoník a v souladu obojího sepsat výpovědi apod. A za třetí, na peníze se asi vykašlete, hlavně ať vypadne co nejdříve,...Málokdo ty peníze vymůže nazpět.Ale mít v bytě neplatícího nájemníka, to je průser :-|
Odpovědět
@lucaz Pro příšte určitě chtít kauci až do 6ti násobku nájemného a smlouva jen 1 rok a v případě, že bude vše ok, tak s možností prodloužení, to by mělo pokrýt eventuální nedoplatky a dlužné nájemné. To je nejvyšší možná kauce, kterou můžete žádat a já bych ji rozhodně žádala, pokud bych měla takovéto zkušenosti. Jinak opravdu pokud po skončení nájmu na dobu určitou nájemník začne řádně platit, prodlužuje se smlouva zase na 1 rok, raději bych mu zaslala doporučeně dopis o ukončení nájmu k 30.11. a pokud se nevystěhuje, tak přes policii.
Odpovědět
@asistent No ono je to hezké na papíře 6ti násobek, ale když vezmeš prům. nájemné za 2+kk v Praze 14-15 tis., tak 6ti násobek je 84-90 tis., + první nájem + služby, tak to mi ukaž nájemníka, který je schopen a hlavně ochoten dát ze začátku nájmu přes 100.000,- Kč. My tedy bereme kauci dvojnásobek a vím, že i s tím má spoustu lidí problém.
Odpovědět
@aneri53 No já nemyslela se službami, ono se bere čisté najémné a pochybuji, že se někde čisté nájemné platí 14-15 tisíc+ služby, to by snad každý platit raději hypotéku ne. To co uvádíte je nájem se službami a služby se do kauce nezapočítávají.
Odpovědět
Článek se načítá
@aneri53 Já teda chdyž jsem se stěhovala do pronájmu, tak jsem dávala také kauci 39000 a nikoho nezajímalo, zda na ni mám, nemáš, bude mít někdo jiný, je to o tom, že sociálně slabí do pronájmu asi jen těžko půjdou ale pak se vyhnete tomu, že Vám nebudou platit. Je potřeba asi hned sledovat, zda člověk na to má, aby hradil poctivě nebo ne.
Odpovědět
@asistent bohužel už si můžeš říct maximálně tři nájmy jako kauci víc ne. Nam dlužil nájemník a už dostal od soudu platební příkaz tak uvidíme zda zaplatí ,jinak dostane exekuci .
Odpovědět
@mitoma Momentálně je opravdu až 6 násobek kauce, to je podle zákona
Odpovědět
@asistent náš právník říkal,že od letošního roku je to 3 nájmy bez poplatků.
Odpovědět
@asistent podle novely NOZ je možné požadovat max. 3 nájmy bez služeb
Odpovědět
@mitoma Nebudu se hádat, já to mám také od právníka, ale mě je to jedno, já toto řešit nemusím.
Odpovědět
@petraxname NOZ nyní ustanovuje i tzv. jistotu, což je pouze jiný název pro dřívější kauci, tedy finance, které nájemce složí pronajímateli před začátkem nájmu. Ty poté slouží jako záloha pro případ, že by došlo k poškození bytu nebo neuhrazení nájemného. Jistota ze zákona nesmí být vyšší než šestinásobek nájmu, což je úsměvné: Těžko si lze představit, že by nájemce měl na účtu až šestinásobek nájmu navíc (v průměru kolem 50 tisíc korun), který by na delší dobu chtěl složit na účet pronajímatele. A naopak, uvědomělý pronajímatel chápe, že nájemce využívá nájmu právě proto, že nemá dostatek financí v zásobě. Ať tak či tak, nově má nájemce nárok požadovat ze své jistoty úroky ve výši zákonné sazby.
Odpovědět
@asistent v tom případě právník zaspal změnu .My právě nájmy řešíme často takže musíme mít aktuální informace ohledně nájmů.
Odpovědět
@mitoma Přečti se příspěvek viz výše
Odpovědět
@asistent nikdo se tu nebaví o jistotě ale kauci.
Odpovědět
@mitoma Bože dobrý to je snad totéž, kdysi kauce nově podle NOZ jistota se to jmenuje
Odpovědět
@mitoma Máš to tam snad i v tom příspěvku napsáno, stačí číst
Odpovědět
@asistent Od 28. února 2017 platí jeho novela, která toto maximum upravuje. Podle MPSV byl totiž šestinásobek nájemného nepřiměřeně vysoký a komplikoval přístup k bydlení občanům s nižšími příjmy. Pro nájemní smlouvy uzavřené po tomto datu tak už platí, že maximální výše jistoty činí trojnásobek měsíčního nájemného.
Odpovědět
@aneri53 přesně :-S
Odpovědět
@lucaz Samozřejmě záleží co máte ve smlouvě, ale v podstatě vše upravuje i občanský zákoník. Ale to neznamená, že jsou tahle řešení reálné. Podle mě máte možnost buď to nechat být a počkat ještě ten měsíc a doufat, že vám nezlikviduje byt, nechat ho vystěhovat (pokud to vůbec má v plánu) a pak ev. podat žalobu o doplacení nájmu. Nebo mu vyhrožovat a doufat, že se lekne a odstěhuje dřív (což vzhledem k jeho chování asi nebude pravda), nebo udělat, co radí oscar83, což je pro vás možná nejbezpečnější cesta, protože peníze z něj stejně nedostanete a ještě budete čekat, co všechno v bytě vyvede. Ale je to cesta nelegální....záleží na co máte odvahu.
Odpovědět
@asistent Kauce je max trojnasobek viz. paragraf 2254 NOZ, pravnik by mel vratit diplom,kdyz neco tvrdi a neoveri si,jestli neprobehla novelizace.
Odpovědět
@oskar83 no my dokonce ve smlouvě máme, že při okamžité výpovědi z důvodu vážného porušení....atd. nájemce souhlasí po 10denní lhůtě s vyklízením věcí..., ale jak píše @bamak věc jedna je co je na papíře a jiná věc je praxe... Nejradši bych kdyby to šlo po po dobrém, ale po tom včerejšku tomu moc nevěřím, ba naopak, aby se ho člověk bál, i když jen chce co mu patří...😞 Říkala jsem si jestli má někdo právě zkušenost s tim vyklizením věcí...nevím, jestli (v tomhle případě bohužel) na to máme dostatečné"koule"... Jak pak reagují lidé-nájemci..? Vím, že brácha právě takhle nezaplatil a po par upozornění prostě přišel a vyměněný zámek, hotovo. (za mě ok, byl notorickej neplatič) A to ani nemluvim o tom, že ze zákona má pronajímatel nárok na zabavení věcí na umoření dluhu-jak tohle provést v praxi?
Odpovědět
@lucaz Pokud se k tomu odhodláte, zeptejte se právníka, rady tady nemusí být vždy v souladu se zákoníkem. Já taky nejsem právník, ale také jsem pronajímala a tak jsem se preventivně zajímala o podobné situace. Jestli si dobře pamatuju, tak byste měli písemně vyzvat k uhrazení dluhu v určité lhůtě a pokud to neudělá, pak za přítomnosti svědků (pokud možno nezavislých, možná i lze požádat policii-nevím) tak věci nechat odstěhovat do nějaké úschovny a hotovo.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?