Problémy s nájemníky

Profilova fotka
Ahoj Všem. Máme problém s našimi nájemníky. Bohužel si našli dost ubohou výmluvu na to, že končí nájem,ale budiž, ukončení jsme podepsali. Ve smlouvě máme 2měsíční výpovědní lhůtu, ale problém nastává s tím, že nám nájemníci řekli, že nám poslední nájem na červen nezaplatí a že si to máme vzít z kauce...jenže!! Přijdou doplatky za zálohu a co jsem slyšela, prý je v domě plíseň (bydleli tam půl roku), dostatečně nevětrali a prý kotel netopí, jak má.....samozřejmě, že kotel může mít závadu, nepřijdeme pravděpodobně na to, zda jejich vadou či ne....ale co ta plíseň? Jak to mám řešit? Bohužel se chovají dost drze a vulgárně a já i když se snažila po dobrém, prostě to nejde ( Mám platit ten poslední nájem z té kauce? Kauce je ve výši jednoho měsíce, - to jsme jim na začátku ulevili, protože neměli peníze. Ale co když mi pak nedají nedoplatky za elektriku??? ( Hold příště budeme chytřejší!!!
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@zorrinka Chybu jste hlavně udělali v tom, že energie zůstaly napsané na vás. :-| Jděte se do bytu podívat už teď, a vyřešte to s nimi podle toho, zda tam plíseň je, či ne. Každopádně někdy ani sebelepším větráním se plísni nezabrání, pokud je v domě/bytě vlhkost či špatné izolace.
Odpovědět
Profilova fotka
No oni říkají, že je a že chtějí zaplatit jejich nábytek za to, že jsme jim zatajili plísně, jenže já tam bydlela 2 roky!! Je to 100let starý dum, který je samozřejmě vlhký, ale bydleli tam s námi 14 dni a viděli sami, že tam žádná plíseň není a i jsem je varovala, že dum se musí pravidelně větrat a jakmile bude náznak, hned nám o tom říct.....Ale až teď s tím vylezli...achjo....
Odpovědět
@zorrinka No je to v podstatě jednoduché - pokusit se o dohodu. Pokud ne, zbývá jedině soud a soudit se o pár korun s nejistým výsledkem a kdoví za jak dlouho se stejně asi nebudete.
Odpovědět
Bydlíme v zahraničí a také jsme měli v bytě v čechách problém se špatnými nájemníky, kteří neplatili no naštěstí se nám podařilo jich zbavit. Nyní máme nových s nimiž nejsou starosti a se vším nám pománala realitka. http://www.pubec.cz
Odpovědět
Nechci Vás strašit, ale pokud mají plíseň zdokumentovanou atd, tak ještě můžete mít problémy s úřadama a abyste ještě neplatili za jejich újmu na zdraví.. Měli jsme týž problém, že i když byl dům podřezán, opět se projevila plísen a vlhkost a nájemníci nás upozornili na to, že klidně nás za to můžou udat ( a to šlo o jeden pokoj).. Takže být Vámi, asi bych nešla do nějakého velkého sporu..
Odpovědět
Profilova fotka
@zorrinka při všech problémech, které nastaly, a které může být složité řešit, nájemníci si nemohou určit, na co bude použita kauce. Nezaplatí-li nájemn za kterýkoli měsíc, můžeš se s nimi soudit - dáš návrh na elektronický platební rozkaz (myslím, že to stojí 400,- Kč při dlužné částce do 10 000,- Kč) nebo minimálně jim to sděl - ale hlavně písemně !!! Co si řeknete, nemusí mít žádnou váhu, to mohou vždy zapřít jak oni, tak vy. Dvouměsíční výpovědní lhůta začíná běžet od prvního dne následujícího měsíce po tom měsíci, ve kterém byla výpověď doručena. Pakliže jste podepsali výpověď dohodou, je to trochu chyba, ale minimálně jim to nezapomeňte připomenout - opět písemně !!! - že jako dobrá vůle a vstřícnost byla na vaší straně. Poznámky o plísni a špatně fungujícím kotli nnemusíš brát vážně ve smyslu, že by to byla škoda, kterou jste způsobili vy jim, pakliže nemáte od nich - opět písemně - oznámení, že takové problémy jsou a výzvu, že to máte uvést do pořádku. Naopak jim můžeš sdělit (jak jinak, písemně) že kauce bude použita m.j. na opravu kotle, který oni poničili (přebírali byt - kotel byl v pořádku - neoznámili Vám, že přestal fungovat - vracejí ho nefunkční či špatně funkční), a bude řádně vyúčtovaná. Také doplatky za energie po nich můžeš (měla bys) vymáhat - a to až po vyúčtování, klidně i po roce - nevím, jaké máte zúčtovací období. Opět jim pošleš písemnou výzvu, lépe 2x, nejlépe doporučeným dopisem s dodejkou, a vůbec se s nimi nemusíš potkat ani mluvit. S platebními rozkazy v těchto věcech nebývá proiblém, bývají vydávány relativně rychle, protože tam není co zpochybnit. Pak nezaplatí - li oni dle nařízení soudu, odevzdáš věc exekutorovi, a to se pak dějí věci. Ty ovšem jdou mimo tebe.
Odpovědět
Profilova fotka
@zorrinka sprav odpis elek. a plynu a zavolaj na dodavatelov aku mali spotrebu za toho pol roka. Ak bude nedoplatok tak poziadaj najomnikov o vysku nedoplatku a nechaj si kauciu. Ak maju pravdu s kotlom tak to urcite bude oprava nad 2000 Kc a to hradi prenajimatel - platila by si to tak ci tak. Ak je v dome plesen - ako bolo napisane vyssie - z toho mozes mat skor problemy ty, keby ta udali najomnici. Na pravnu pomoc to nevidim - pokial tam nebudes mat nedoplatok v rade 10 tisic. Pravnici su drahy a proces je dlhy - vo finale by si preplatila. Nabuduce si napis dobre predavaci protokol (ak chces napis mi IP a ja ti ho poslem) a prepis energie na najomnikov. ono za toho pol roka, ak keby bol nedoplatok, tak to nebude az take hrozne. Pouzijes peniaze ktore si "zarobila" na najme. Nabuduce to budes mat lepsie osefovane :)
Odpovědět
Profilova fotka
Moc Vám děkuji za odpovědi!!!! Tak to nastalo tak, že jsme byli v uterý na prohlídkách, chování ze stran nájeníkům Vá nebudu ani popisovat.... ještě mi zabouchli dveře před nosem!! No, slečna, se kterou máme nájemní smlouvu se už odstěhovala a v domě nechala zbytek rodiny. Řeší to s námi její dědeček....mimochodem, slečna nájemnice nám už 11 dní dluží 4500kč za nájem a vymýšlí si, že nedostala mateřskou, ale já mám zjištěno, že na účtě ji už musí mít.Samozřejmě nájem teď v květnu poslední odmítají zaplatit. Hold se to vezme z kauce, ale ty 4500? Už na ni nemám nervy! V domě jsme byli a díky bohu, ty plísně přehnali! Nic hrozného, jedna malá plíseň. Kotel řešit budeme, prý netopí celý spodek skoro....nechápu! Nám vše fungovalo a najednou jim nic!!
Odpovědět
Profilova fotka
když bys na to měla žaludek, tak se nemusíš bavit s nikým jiným, nežli s tím, s kým máš podepsanou nájemní smlouvu. A to, jestli slečna dostala nebo nedostala mateřskou, tě vůbec nemá co zajímat, i jestli by ji nedostala, to ji neoprávňuje neplatit
Odpovědět
Profilova fotka
@zorrinka já bych rozhodně neustupovala a nebavila se s nimi. Obeslala bych toho, s kým jsi nájemní smlouvu uzavírala a žádala dlužné nájemné. Co se týká plísně a kotle - oni tě informovali? příp. mohou to prokázat? pokud ne, mají smůlu.A na vydání plat. rozkazu nepotřebuješ právníka. jen vyplníš potřebný formulář. Takže pěkně doporučeně s doručenkou zaslat výzvu, udat lhůtu k doplacení a pohrozit plat. rozkazem, pokud na to nebudou reagovat, udělat to.
Odpovědět
Profilova fotka
Holky a ještě me zajímá to, že oni vlastně bydli v domě lidi, kteří ve smlouvě uvedeny nejsou. A ta, se kterou máme uzavřenou smlouvu se prostě odstěhovala. Můžeme ty lidi vyhodit? Když najemni smlouva je jen na ni a ještě nám ted dluží? Díky za radu s tim platebním příkazem, to nám hodně pomohlo.
Odpovědět
@zorrinka elektronický platební rozkaz můžeš podat pouze datovou schránkou a to tu asi nemáš, takže buď podáš klasický platební rozkaz - tam je soudní poplatek 1.000 Kč, nebo si vezmeš advokáta a ten pošle platební rozkaz datovkou, poplatek je 400 Kč (do 10-ti tisíc). Evidentně jsi ubytovala kretény, takže z nich budeš ty peníze páčit marně.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@zorrinka zavolaj policiu a oznam, ze v dome mas pristahovalcov s ktorymi vobec nemas zmluvu. Slecna co tam byvala je prec. Vyhodia ich. Je to neopravnene vniknutie do domu :-D Tak si zober ze si by si prisla domov a tam ti 5 ludi griluje v kuchyni a robia si obed. Ten isty pripad. K tomu kotlu - tak kotol sa mohol pokazit. Ked si tam ty zila, tak isiel, teraz sa pokazil. Nevidim na tom nic zvlastne. Veci sa kazia.
Odpovědět
@xsenova policie se do občanskoprávních vztahů nemontuje.
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname tak co robia je trestna cinnost nie? Niekto sa ti nastahuje do domu. Mi nepis ze pridem domov a byva mi tu 5 ludi ktori tu nemaju co hladat a policia mi povie ze s tym nic nespravi.
Odpovědět
@xsenova oni "pouze" porušují nájemní smlouvu. Od vystěhování je tu soud.
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname ale aku najomnu zmluvu? oni ziadnu najomnu zmluvu nemaju. "No, slečna, se kterou máme nájemní smlouvu se už odstěhovala a v domě nechala zbytek rodiny" ... aspon tak som to pochopila =-)
Odpovědět
@zorrinka V podstatě je klika, že je původní nájemkyně pryč. Stávající lidí tak bydlí v bytě bez právního důvodu a podle mě je lze dát vystěhovat. Ale nový občanský zákoník bohužel říká, že pokud nájemce v bytě bydlí, může dát část bytu do pronájmu i b e z s o u h l a s u majitele. Nevím, zda by to platilo i v tvém případě, nebo jen u smluv uzavíraných po 1.1.2014. Každopádně je to bordel a pronájem bytu bude zase o něco složitější.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 Máme smlouvu ještě za rok 2013. No jsme rozhodnuti, pokud nám v pondělí nepřistanou na účtě peníze, odpojíme vodu a elektriku a pápá....
Odpovědět
Profilova fotka
@xsenova jj žádnou oni s námi nemají. Navíc, bratr nájemnice se rozhodl, že nám neotevře pokoj - ložnice a dokonce si vytáhl na prohlídky kliku, abych tam nemohla! No tatar! Už aby byli pryč opravdu!! Zítra v 11 tam jedu se zájemci na prohlídku, tak držte palce! A budeme ji volat, kde je dlužná částka..a když nebude, jedu vážně odpojit vše....
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname @zorrinka jestli tam nejsou nějaké novinky, tak myslím, že se mýlíš - já jsem takýto návrh podávala bez datové schránky. Ale musíš mít elektronický podpis
Odpovědět
Profilova fotka
Tak dámy....případ pokračuje...dnes se máme dozvědět, zda zájemci berou dům k pronájmu a pokud ano, tak by mi padl kámen ze srdce, jenže.... Stavající nájemkyně prvně se dušovala, jak peníze hned z mateřské pošle a co si myslíte? Dnes otočila, že prý musí platit stěhováky a kdesi cosi a že ma malý dítě a musí zabezpečit jeho, ale copak mě to zajímá? Ona dala výpověď nám! Bože!!!! Takže jdu na ten platební příkaz!!!!
Odpovědět
Profilova fotka
@schnek Můžu se prosím zeptat, kde vyplním ten platební rozkaz?
Odpovědět
Profilova fotka
@zorrinka http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/... Musí se to podat na soud, a pravděpodobně zaplatit soudní poplatek-kolek.
Odpovědět
@zorrinka to je klasická žaloba na okresní soud v místě jejího trvalého pobytu... Obrat se na advokáta nebo na někoho kdo v tom děla... Pokud si ona neprebira postu a ma trvaly pobyt na úřadě, tak je problém... Soud vydá platebni rozkaz na základe tvého tvrzení a ona ho musí od soudu přebrat a pokud se nevyjadri, tak je pravomocny, pote je to tzv. Exekucni titul a můžeš si vybrat exekutora, který bude konat... Pokud si nepřeberé postu - platební rozkaz, tak se musí nařídit jednání atd.... Vystěhováni najemnika a neoprávněné obohacení resim na soudě od 10/2012 a stále nemám doreseno, jelikož on se zapira atd. Takže kvůli par tis. Se ti to nevyplatí.... Me se tam jedna o 100 tis Kč....
Odpovědět
Tak to je šílený, nechápu jak některý lidi se můžou takhle chovat, žijou na úkor druhých, otravujou, jsou drzí a ještě se tváří, že ten špatnej je pronajímatel... Určitě nezapomínej veškerou komunikaci písemně, rovnou jim posílat upomínky za neuhrazený nájem a vyčíslený dluh. V případě soudu by ti to pak bylo k +. Co se tyká použiti kauce na poslední nájem, záleži jak to máte stanoveno ve smlouvě. Pokud se použít nedá oznam jim to v upomínce. Nový občanský zákoník se automaticky vztahuje i na smlouvy uzavřené před 2014. Nájemce může dále pronajmout pouze část bytu, nemůže cely, pokud tedy je důkaz, že se odstěhovala a v bytě nebydlí, pak je to hrubé porušení smlouvy a můžeš smlouvu ukončit. Co se týká odpojení energií, určitě jim dej oznámení písemně.
Odpovědět
Profilova fotka
@zorrinka máš-li elektronický podpis nebo datovou schránku, nemusíš za advokátem a podáš přímo přes internet, zkus si to přečíst tady : http://epodatelna.justice.cz/ePodatel...
Odpovědět
@zorrinka Před podáním platebního rozkazu musíš poslat předžalobní výzvu (podle § 142a o.s.ř.), bez té ti nikdo platební rozkaz nevydá. Být tebou, tak žalobu zvážím, počítej že se spíš výjimečně podaří doručit žalované straně tím správným způsobem (platební rozkaz si musí žalovaný převzít osobně, nemůže dojít k fikci doručení, což je problém), když už se doručí, tak si žalovaná strana podá odpor. A když máš v ruce pravomocné rozhodnutí, tak stejně zjistíš, že to je cár papíru, protože žalovaná je socka, které není co sebrat. Bude tě to stát čas, nervy a peníze (minimálně 400 za zřízení elektronického podpisu a 400 Kč kolek u řízení do 10 tisíc).
Odpovědět
@petraxname s tou výzvou jsem to napsala špatně, platební rozkaz se bez výzvy vydá, ale nedostaneš náklady řízení, tj. soudní poplatek, sorry upsala jsem se.
Odpovědět
@petraxname přesné, raději se na to vykaslat.... Dobré je si zalovaneho prolustrovat v centrální evidenci exekuci zda to ma vůbec smysl....
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?