Spotřeba vody na osobu za měsíc

Prosím o Vaše odpovědi ke spotřebě vody za osobu na měsíc. Přišlo nám dnes vyúčtování za vodu (3 měsíce). 23 kubíku - dvě dospělé osoby (bez zalézaní zahrady!) ...je to fakt HODNĚ ????? Nám přijde normální, že se denně doma spcrhujeme, 2 pračky týdně a 3-4 myčky týdně. Dík za odpovědi.
Odpovědět
1
2
na den na osobu Vám to vychází cca 120l... takže v normě.
Odpovědět
@fotrtom my máme v zhruba stejně kolem těch 20-22 m3, dva dospělí + jedno 4 leté dítě, taky bez zálivky.
Odpovědět
Profilova fotka
tvůj dotaz mě zaujal, tak jsem se schválně podívala. Dělala jsem na jaře vyúčtování pro 27 jednotek, celkem cca 70 lidí, průměrná spotřeba byla kolem 40 kubíků na hlavu a rok, takže asi v normě
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom my máme spotřebu ve dvou cca 15m3 za 3měsíce, takže za mě hodně ;-)
Odpovědět
My měli vloni 106 kubíků za celý rok, 5 osob z toho jeden na intru, takže vlastně 4,5 osoby. tedy 24 kubíku na osobu a rok. Ale jsme v bytě.
Odpovědět
Profilova fotka
mame ve 4 spotrebu 8-11 m3 mesicne takze to nebude tolik prestreleny tech 23 m3 za mesice
Odpovědět
Profilova fotka
my máme spotřebu kolem 40 za půl roku, takže je to ještě v normě...
Odpovědět
Profilova fotka
Máme kolem 70m3 za půl roku ve 4 lidech,vcetne zalevani zahrady..denne kazdy 2 sprchy,1-2pracky,to same mycka,o vikendu i vice...nijak nesetrime..takze mi to prijde dost..zase,jestli pracujete treba oba z domova,tak to taky naroste..
Odpovědět
V bytě jsem měli v pěti (2 dospělí, 3 menší děti) 60+35 (studená+teplá) / rok, v domě to je kolem 120m3 celkem - něco padne na zahradu.... Jestli se ti nezdá spotřeba, tak si to po týdnu nebo i častěji zapisuj a uvidíš.
Odpovědět
Tak jsem si našel na netu několik tabulek a výpočtů. A myslím, že s našimi 120 litry na den žiji v ČR.. :-) A z udávaných spotřeb ostatních jsem poněkud rozhozen. Nejmenší spotřeba na osobu a den tu vychází nějakých 60 litrů. A většina udává spotřebu někde kolem 2,5 m3 tj : cca 85 litrů. Tj pod hygienickým minimem nebo někde po roce 1850... Příklady specifické spotřeby vody [v litrech vody na osobu a den] USA 300 Vyspělé západoevropské země 150 - 200 Česká republika 120 Země třetího světa 10 Hygienické minimum deklarované Světovou zdravotnickou organizací 100 Vývoj specifické spotřeby vody v ČR [v litrech vody na osobu a den] Rok 1760 20 Rok 1850 80 Rok 1945 100 Rok 1965 300 Rok 1990 170 Rok 2000 137 Rok 2010 120 zdroj: http://www.suez-env.cz/cs/co-chcete-v...
Odpovědět
@fotrtom Nesmies si zamienat spotrebu vody cloveka, t.j. hygienicke minimum a spotrebu domacnosti, t.j. kolko mas natocene na vodomere. Ludia chodia aj do prace, skoly, na dovolenky, sluzebne cesty, .... To, ze niekto spotrebuje malo vody hovori mozno o tom, ze doma travi malo casu, ma usporne spotrebice, baterie, alebo.... Tie cisla v linku su akosi zavadzaju/stare. Toaleta sa da bez problemov splachovat aj 5l vody, umyvacka dokaze fungovat s 12l za cyklus, atd. Zaujimalo by ma, kedy sa naposledy updatovalo hygienicke minimum vody... pokrok nezastavis :)
Odpovědět
@fotrtom Nám to vychází v bytě na 65 litrů na osobu a den, možná ještě méně, protože internátníka počítám půl osoby, ale pereme mu jenom doma. Manželka na mateřské, já se v práci sprchuju po cvičení, ale stejně se doma ještě sprchuju před spaním. Dále i ráno po běhu. TUV je z toho 22 l na osobu a den. Ani mi nepřijde, že by jsme nějak šetřili, ale jsem docela rád, že nejsem průměrný :) . Myčku nemáme (tedy máme, ale nepoužíváme), takže v TUV je i mytí nádobí.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Přidám se do diskuze. My máme ve dvou lidech měsíční spotřebu cca 6kubíků, myčku nemáme, myjeme v ruce každý den. :-) toť za nás :-)
Odpovědět
@deto_oesya takže podle tebe bude hygienické minimum dneska kolik litrů? mimochodem jeden moudrý britský státnik kdysi řekl, že věří pouze těm statistikám, které si sám zfalšuje - já nejsem zdaleka státník, natož chytrý, ale jsem na tom stejně :-) . Ale marně přemýšlím kde ušetřit a spotřebu stáhnout: jestli nesplachovat po každém použití WC (znám takové případy) , neumývat si ruce po použítí WC ( bohužel i takové případy znám), ve sprše jsem max. 5 minut - z toho voda teče max 2-3 minuty, myčka stará 4 měsíce A++ v provozu 3-4xtýdně, pračka stará 4 roky - A+ v provozu 2x týdně...dokonce ani vodu z kohoutku nepijeme :-D .. a dokonce i má tchýně co má nejméně 8x provrtané koleno jak je šetřivá, má spotřebu přes tři kubíky měsíčně, a to je co říct (ovšem téměř denné vaří) ale zase se sprchuje max 2 x týdně - spíše jednou...
Odpovědět
Když tu naší spotřebu 95m3 v bytě rozpočítám na pět lidí a 365 dní v roce, tak mi vychází 52l/osobuden. A to mám pocit, že se děcka sprchují strašně dlouho, a že teda nijak extra nešetříme. Podle mě se protočí právě nejvíc v koupelně. Záchody mají obvykle dvě možnosti splachování, záleží kolik vody teda vypustíš na jedno spláchnutí. A potom ta sprcha. Tam hrozně záleží i na tom jaký máš tlak a hlavici. Za pět minut totiž můžeš vytočit spoustu vody. Pak případně kapající kohoutky, protékající wc můžou pomalu odtočit taky dost.
Odpovědět
@atilius máme nový dům - koupelna hnedlevedle TM, takže ztráty při odpouštění minimální, WC geberit seštelovaný na minimum, kohoutky nové nekapající, termost. baterie ve sprše - vanu máme, ale zatím nepoužita... a v našem okolí u známých je spotřeba někde mezi 3 až 4 kubíky.
Odpovědět
@fotrtom Tak si zkus změři, kolik protočíš vody při sprchování, resp. za jak dlouho natočíš třeba 10l. Když si na to vzpomenu, tak to v pátek můžu taky zkusit.
Odpovědět
@fotrtom Netusim ake je minimum dnes :) U nas to vychadza na cca 100l/osoba/den a tiez uz nevidim priestor na dalsie setrenie.
Odpovědět
@deto_oesya v tom případě jsem tvůj předcházející příspěvek moc nepochopil. ale to mi stává... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom nase mama mela za tesne pod pul rok 11m3,to jeste zaokrouhlene,je stale doma,slysim ji snad 100x za den splachnout na zachode,sprchuje se denne (teda doufam😃)a taky nechapu jak se na tuhle malou spotrebu vubec mohla dostat.. Ne,tak vazne,myslim,ze opravdu hodne zavisi,kolik casu kdo v dome travi..my pres sezonu chodime domu skoro jen spat,casto jsme na vikendy na vyletech,dovolena,pres zimu zase vice casu travime v praci,takze oproti nekomu,kdo bude doma stale to bude jine..
Odpovědět
@fotrtom Tak jsem schválně nechal manželku změřit, za jak dlouho naplní 10l sprchovací intenzitou. A je to cca 2 min. Takže kdybychom se sprchovali každý 5min, tak denně ve sprše protočíme 125l. A za měsíc to dělá cca 3,75m3 a za rok 46m3.
Odpovědět
@atilius no ale já píšu, že voda ve sprše mi teče 2 - 3 minuty - tj., když to u nás přeženu 30-40litru x 2 osoby = 80 litrů denně...a ted mi vysvětli jak se někdo i při tvoji menší spotřebě dokáže vejít s manželkou na mateřské a 3 dětmi do 2,5 kubíku měsíčně a to se sprchuje 2 denně - leda, že by zbytek rodiny vodu po celý den nepustil - jsou zkrátka věci, které nikdy nepochopím..no nic jdu stavět latrínu a ruku vzhledem k tomu, že si po WC již ruce neumyju budu muset změnit zaměstnání... :-D
Odpovědět
@fotrtom Ale těch 2,5m3 je na měsíc a osobu, ne? Nebo aspoň já v žádném příspěvku nevidím, že je tam 5 osob s takovouhle spotřebou....
Odpovědět
@atilius jasně - 5 osob - 106 m3 ročně...i když batolata asi nemají tu spotřebu tak velikou, ale zase pračka, denně vaření, koupání dětiček...nebo ted 30m3 za 6měsícu ve dvou lidech. já prostě nedokážu pochopit spotřebu pod 3 kubíky na osobu a měsíc...leda nevařit, nemýt se, nesplachovat a koupání v práci..vždyzt to množství se snad dá v letě vypít... :-D no nic už to uzavírám - prostě jsem rozmazlený fracek vyššího věku co neumí šetřit vodou! :-D
Odpovědět
@fotrtom Zkus tu sprchu. Schválně kolik protočíš.
Odpovědět
@fotrtom Dvakrát denně jsem se doma loni sprchoval ne denně, to už ty ranní běhy nebyly tak časté, ale schvalně jsem kouknul i na minulé roky, 2012 a 2013, to jsme byly pouze 4, ale zase všichni celý rok doma a vždy je to kolem těch 100m3 za rok. To jsem běhal fakt dá se říci denně a běhala i manželka. Po běhu vždy sprcha, večer taky pravidelně. Když mám noční, tak se večer nesprchuju, ale to je tak 4x do měsíce. Fakt nevím, tak asi jsme nějaký spořiví.
Odpovědět
U nás taky těch 15m3 za 3 měsíce, s tím, že se oba sprchujem v práci, doma vesměs jen o víkendech a po nějaké spocenější aktivitě, jo a moja si dává víkendové vany :D
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom Bydlíme v rodinném domě, dva dospělí a dvě malé děti (5 let a 2,5 roku). Za 3 měsíce máme spotřebu vody cca 33 m3. Zahradu nezaléváme vodou ze sítě.
Odpovědět
@nunacek to mi přijde naprosto v pořádku. moji rodiče mají totožnou spotřebu jako my. tj.23 ve dvbou za 3 měsíce. Pokud se někdo dostane pod 2,5 kubíku na dospělou osobu a měsíc, tak to pro mne zavání něčím nenormálním. Ale jak mi řekl "odečítač" vodoměrů, tak někdo má v Kravařích spotřebu ve 3-4 lidech za 3měsíce třeba 6 kubíků...to je i podle něho zcela mimo...
Odpovědět
Profilova fotka
My mame v byte cca 6-8 (ted je to vic, protoze se porad sprchujeme) kubiku za mesic, jsme 4, denne vana, samozrejme ne povrch, detem staci trocha, mycka, pracka 1-2. Nechapu, jak to delame :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?