Ukončení nájmu, jak byste řešili tuto situaci?

Chtěla bych poradit, jak byste řešili tuto situaci. Pronajímáme byt a současní podnájemníci jsou v něm něco málo přes 4 roky. Nájemné v podstatě platí (i když ne vždy přesně v termínu), většinou před Vánoci a v létě jim na nájem nezbyde. Problém je s jejich špatnou komunikací. Uvedu pár příkladů. Když nemají na nájem, tak většinou přijde sms, ve znění právě jsem se vrátili z dovolené a peníze na nájem budeme mít až za x dní , že nebudou mít na nájem vědí několik dní a řeší vždy až když mají platit. Navíc termín pak různé posouvají, když řeknou že přijedou s nájemným do oběda, tak jim v jednu hodinu musím volat, kde jsou? Na emaily mi také většinou neodpovídají, často nevím, zda je četli nebo ne. Když pošlu vyúčtování, tak žádná reakce a v podstatě čekám, zda se vyúčtování projeví v platbě nebo ne. Prostě nám mají na háku. Nechali si třeba vyměnit hlavice u topení a mě volají, až když je hotovo, že to chtějí proplatit. Byt je družstevní a tato věci se řeší přes družstvo, takže je pak složitě musím domlouvat, aby družstvo na základně kupní smlouvy od nich hlavice odkoupilo. Taky se na ně už stěžovali sousedé, že jsou hluční, hádají se, dokonce na ně volali už i policie, protože si mysleli, že se v bytě vraždí. Minulé pondělí měl být opět zaplacený nájem a v neděli večer dorazila sms, právě jsem se vrátili z dovolené a na nájem budeme mít až ve středu. Domluvili jsem se na osobním předání ve čtvrtek mezi do 16:30. V 16:20 volají, že si musí jít peníze ještě někam půjčit a dorazí později. Při příležitosti předání nájemného se zmínili, že mají od ledna zajištěnou práci v Rakousku a budou se stěhovat a chtějí pronájem ukončit a že se mi ozvou. V pátek jim píšu sms ať se mi tedy ozvou, že potřebuji byt nějak začít řešit ( z nájmu splácíme hypotéku). Celý víkend žádná reakce až v pondělí ráno sms, že se mi ozvou nejpozději v úterý. Telefony nebrali, posílala jsem jim i email a nic. V úterý večer už mi došla trpělivost, protože smlouvu mají uzavřenou pouze do konce října a bez smlouvy je tam rozhodně nechat nechci. Až teprve na toto reagovali sms, že nemají kredit a že mám poslat smlouvu poštou a že to vyřešíme takto. Okamžitě jsem jim volala, že tako věci řešit nelze a nastalo dohadování o ukončení nájmu. V podstatě od pátku smlouvu nemají, mají ale zaplacené nájemné na listopad. Jejich představa o ukončení nájmu je 7. nebo 8. nebo 15 . ledna podle jejich potřeby, že mi zaplatí jen ten daný počet dní, což nevyhovuje vůbec mě, protože těžko budu hledat podnájemníky od poloviny měsíce. Hlásí se mi už zájemci na bydlení z toho minimálně 3 slušní zájemci (ostatní cizinci, sociální případy s dluhy). Dva by měli zájem o nastěhování od prosince (z toho jedni se mi opravdu hodně zamlouvají) a jedni od ledna. Popravdě mě představa předání bytu na Silvestra a řešení problémů s předáváním během Vánoc vůbec neláká. Nejraději bych jim dala smlouvu už jen na jeden měsíc. Jak byste tuto situaci řešili vy?
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě už jen na jeden měsíc .. S jejich dochvilností v době svátků..a případné předání klíčů a bytu do původního stavu .. Jo, určitě !
Odpovědět
Profilova fotka
No, já už bych jim nedala asi ani ten měsíc, jak to tak vypadá, budou se na něco vymlouvat i příště. Po mých zkušenostech s nájemníky bych to raději ukončila hned jak to jde ;-)
Odpovědět
Já bych to s nimi ukončila ihned a co zalatili na listopad bych jim klidně vrátila - jen aby už bvypadli. Divím se ,že jste to tak dlouho vydrželi. Jednou by porušili smlouvu a už by letěli .
Odpovědět
@nuonuon
Odpovědět
@jajah55 To az take jednoduche nie je, resp. podla stareho OZ nebolo. Najomnika mozes vyhodit len vo vopred zakonom specifikovanych podmienok (napr. musi meskat az 3 mesiace s platbami, pripadne byt potrebujes pre svoju osobnu potrebu, ...). Ak aj mas v zmluve nieco nad ramec zakona, v tomto pripade zakon chrani najomnika a taketo zmluvne ustanovenia su neplatne.
Odpovědět
@deto_oesya Jim vyprší smlouva tento pátek a novou zatím uzavřenou nemáme. Tlačí mě stále do termínu uprostřed měsíce, což je pro mne naprosto nevýhodné. Navíc mám 3 vážné zájemce, kteří vypadají celkem slušně, těch ostatních mám asi 10 (cizinci, různé sociální případy atd.). jenže chtějí bydlet od prosince. Ještě jsem zapomněla napsat, že si na ně stěžovali často i sousedé a volali na ně i policie, protože měli strach, že se tam vzájemně vraždí....Hned je nevyhodím, mají malé dítě, na to nemám, ale vidím to na ukončení k tomu listopadu. Budou si muset na měsíc najít jiné ubytování. Od ledna se chystají do Rakouska....
Odpovědět
@jajah55 To jsem jim řekla včera, jak jsem na ně byla rozčílená, že vůbec nekomunikujou, že se můžou v sobotu vystěhovat. Mladá paní na mě pěkně držkovala a pak v půl jedenácté v noci volala její přitel a snažil se to řešit, ale pořád melou o tom, že chtějí bydlet do 7. ledna a prý je vůbec nějaký můj následný podnájemník nezajímá.......
Odpovědět
@nuonuon Pokial nemaju uzatvorenu novu zmluvu (malo by to byt hlavne v ich zaujme, aby ju mali) a nevystahuju sa do konca mesiaca, mozes podat na sud zalobu na vystahovanie. Sud by mal rozhodnut pomerne velmi rychlo. Na druhej strane, mozes s nimi uzatvorit novu zmluvu na dobu urcitu, napr. do 31.1.2015 a aj ked sa vystahuju skor, budu musiet zaplatit za cely mesiac. Momentalne ty si v pozicii, kedy si mozes diktovat podmienky, tak to treba vyuzit. Mas od nich nejaku kauciu?
Odpovědět
@deto_oesya Ano, kauci máme. Vím, že si můžu diktovat, jen vnitřně s tím pořád bojuju.., že by si museli hledat na měsíc bydlení jinde, když se ale podívám, jak se chovají, tak se nemůže nikdo divit, že nemáme zájem jim vyjít v něčem vstříc.
Odpovědět
@nuonuon Pisala si, ze z najmu splacate hypoteku, tak zacni to brat viac ako business :) a city odhod bokom, nie si predsa charita. 8-)
Odpovědět
@deto_oesya pravda! :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?