Vydírání nájemníkem, jak řešit?

Dobrý den, prosím o radu. Pronajal jsem byt a měl jsem problémového nájemníka. Dluží mi 3 měsíční nájmy. Poslední rok měl problémy s placením (pozdní platby, částečné platby atd...). Jen díky mé mamince, která se zná s jeho sestrou jsem nechal problém zajít takhle daleko. Mám od něj podepsaný dlužní úpis na dlužnou částku. Problém je ten, že byt je družstevní a já ho pronajal bez souhlasu družstva, navíc jsem příjem nezdanil. Bývalý nájemník mě nyní "vydírá" tím, že pokud mu nepředám onen dlužní úpis, dojde na příslušné bytové družstvo a udá mě za pronájem bytu bez povolení. Vím že z toho mohu mít problémy a krajním řešením může být zaniklé právo na převod do osobního vlastnictví. Je mi jasné že si za to mohu sám, ale mám nějakou možnost se bránit či dostat alespoň něco ze svých peněz zpět? Děkuji za rady
Odpovědět
Profilova fotka
mě napadá jediné rychlé a efektivní řešení a tím je rozbít milému nájemníkovi hubu...! :-D
Odpovědět
@zdenda_n Prvně - vyděračům se neustupuje. A za druhé, co máte ve stanovách družstva? Určitě tam máte nějakou stať o pronájmu. Jinak - vyloučení z družstva za takovou věc podle mě nehrozí, rozhodně to není tak, že se sejde předseda s účetní, domluví se a vyloučí tě. A teď záleží, jak velké družstvo jste a jestli se tam s někým znáš. A dál bych na to šel obráceně. Co pohrozit exekucí? Pro příště....je lepší směnka, než dlužní úpis.
Odpovědět
Profilova fotka
pokud neni najemni smlouva nema se ani on na co odvolat, vymenit zamek a je to
Odpovědět
@zdenda_n Obávám se, že budeš muset částku za 3 měsíce oželet. Protože nejsi vlastníkem bytu (tím je družstvo) je nájemní smlouva bez souhlasu družstva neplatná.O tom, že jsi příjem nedanil, ani raději nemluvím.
Odpovědět
Zajímavá patová situace. On nemůže na družstvo, protože mu hrozí soud a případná exekuce, vy zase nemůžete na soud, protože on to dá na družstvo. pochybuju, že s tim družstvo bude happy, když se to dozví. když vyměníte úpis za peníze, on stále může jít na družstvo. Co vyměnit úpis za nájemní smlouvu + alespon půlku peněz. on pak nebude mít v ruce žádný důkaz, že tam bydlel. jestli platba nájemného byla cash na ruku, pak ani důkaz o platbách, pak ani není co danit. (vynechám možnost svědectví lidí, že tam nějakou dobu bydlel, to by mohl být problém.
Odpovědět
@zdenda_n zdanit dodatecne se to da vzdycky.......mozna tam nabehme nejake penale, zalezi na vysi dluhu a casu..........co se tyka pronajmu bych hlejdala ve stanovach druzstva a pripadne resila tam......vyderac je to peknej tedy
Odpovědět
Profilova fotka
Otázka je, kdy to všechno proběhlo? Pokud letos, tak o žádný prodlení daně nejde. Asi bych šla sama na družstvo, udělala bych ze sebe blbce, že jsem jako nevěděla, že se to musí hlásit a jdu to napravit.. pokud jsou normální, nebudou dělat dusno. No a pak bych milého nájemce dala k exkuci ;-)
Odpovědět
@slabici má pravdu předseda..resp.předsedkyně. Přijít pokorně, já jsem největší trouba na zeměkouli - a to jak na družstvu, tak na FÚ a nájemník je v místech kde záda ztrácejí své jméno.. :-D
Odpovědět
@slabici @fotrtom To máte pravdu, ale pak by družstvo muselo svůj souhlas antidatovat. Udělá to třeba rok zpět?? Pokud ne, je nájemní smlouva od začátku neplatná.
Odpovědět
@aneri53 no každopádně vydírat už najemník nebude moci, resp. nebude mít čím...a prachy se oželí lehčeji než ztratá bytu. pS.: a dají se "možná" z najemnika vytlouct i jinak...
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 Jak může být nájemní smlouva neplatná, když tam nájemník očividně bydlel? Prostě stala se chyba, družstvo dodatečně se správným datem nájem povolí, pronajímatel zaplatí daně a vydírající nájemník se může jít tak akorát bodnout ;-)
Odpovědět
@aneri53 hmm, nejsem právník, ale pokud někomu poskytnu nějakou službu za úplatu a to i jen ústně v dobrém úmyslu, tak si myslím, že to vymahatelné je.
Odpovědět
Článek se načítá
@zdenda_n Takhle mi ještě vyprávěl jeden známý, co podniká, že měl problém se zákazníkem, který nechtěl zaplatit. Pozval si na něj dva stokilové borce, co ho na ulici přimáčkli na na zeď a vysvětlili mu, že dluhy se platí. Druhý den byly peníze na stole. A nemuseli ho hned zmlátit....Není to nejčistší řešení, ale na druhou stranu, když mi někdo dluží a ještě se mě snaží vydírat....
Odpovědět
@fotrtom No vždyť píšu, že asi bude muset raději tříměsíční nájem oželet. Pokud teda nepřistoupí na něco podobného, jak píše @atilius. @slabici Já myslím, že je smlouva neplatná, nájemník tam bydlel bez právního důvodu. Byt není tazatele, ten ho má pouze v pronájmu, vlastníkem je družstvo a tak nemůže být bez jeho souhlasu pronajat. Jedině se s nimi dohodnout na udělení souhlasu zpětně ke dni podepsání podnájemní smlouvy. Což právě nevím, zda budou ochotni. řekla bych, že spíš ne. Domnívám se, že souhlasu družstva není třeba jen v případě, pokud by tazatel v bytě bydlel a současně přibral do podnájmu někoho dalšího. Ale to asi nebude tento případ.
Odpovědět
Děkuji za Vaše příspěvky, jak píšete s vyděrači se nevyjednává a já už jen z pozice jeho "hajzlovství a vychcanství" mu ustoupit nechci. Já mu byt v dobré víře pronajal, navíc jsem byl přehnaně tolerantní. Bohužel... Nájemní smlouva byla samozřejmě písemná a na 2 roky a platby probíhaly vždy pouze cash, Zámek jsem vyměnil okamžitě po jeho vystěhování. Nenapsal jsem to, ale samozřejmě chce vyměnit dlužní úpis za jeho vyhotovení naší podnájemní smlouvy. Mám pocit že bych mohl zkusit kombinaci Vašich rad. Co onen "vyděrač" dozajista nemůže vědět je to, že byt přejde do soukr vlastnictví za cca rok a půl. Tedy mne napadla tato varianta: Napíšu mu ano vyhrál jste, peníze po Vás nebudu vymáhat, ale jelikož Vám nevěřím tak si úpis ponechám k zajištění případných budoucích problémů z vaší strany (čili oba si necháme své papíry a budeme se hlídat navzájem). Smlouvy si klidně nechte, stejně nemůžu vědět, že si neuděláte kopie. Pokud na to přistoupí, počkám až přejde byt do mého vlastnictví zahájím kroky k vymáhání dlužné částky. Pokud ne a bude trvat na vrácení úpisu, udělám si jeho kopii (dle konzultace se známým právníkem - je ověřená kopie pro případné vymáhání dluhu stejná jako originál), počkám na přechod bytu do osobního vlastnictví a poté budu nárokovat dlužnou částku. Pokud bude nějaký problém zajdu na družstvo, případně fů a posypu si popel na hlavu a pokusím se s nimi z pozice blbečka co se bude jen kát a přikyvovat, domluvit na nějaké antidataci, ovšem to je cca 2 roky zpětně :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@zdenda_n Tak za 1) si nejsem jistá, jestli nedojde k promlčení.. k tomu dochází dva roky poté, co se sněkdo o nějakém bezdůvodném obohacení dozvěděl. A za 2) to, že byt v budoucnu přejde do osobního vlastnictví nemění nic na tom, že v současnosti byl pronajat protiprávně a tudíž jak tu někdo píše možná fakt dojde k tomu, že je celá smlouva neplatná a nikdo nikomu vlastně nic nedluží ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?