Výpověď z nájmu nájemcem - pronajímatel se chová sprostě a dobívá se nám do bytu

Ahojte, řešíme velmi nepříjemnou věc. Včera jsme pronajímatelce předali výpověď z nájmu s 3 měsíční výpovědní lhůtou, vše jí vysvětlili a řekli jí, že jí nechceme způsobovat trápení s hledáním nových nájemníků a pokusíme se za sebe najít náhradu. Odkývala nám to, podepsala a vše bylo až moc ok. Žijeme v rodinném domě společně s ní a jejím manželem, každý v jiné části domu. Dnes k nám přiběhla rozzuřená, že se s někým bavila a že jsme na ni udělali podvod, začala na nás křičet, že smlouva je neplatná, protože není přes realitku a že nás tu nechce a do měsíce se máme vystěhovat, že si sem začne vodit lidi na prohlídky atd. Tak jsme se ohradili tím, že máme i za její stranu podepsanou výpověď a že si tohle nesmí dovolit, navíc sem vodit někoho bez naší přítomnosti. Naprosto jsme nechápali co se děje, nechtěla nás pustit vůbec ke slovu, navíc pak začala rozmachovat rukama, že si o nás všechno zjistila a že všechno ví a kdesi cosi, přitom nevím, co by kde měla zjistit, protože jsme naprosto normální, slušní, pracující lidi. Pak přítel odjel pryč a já zůstala doma sama, slyšela jsem, jak se někdo snaží odemknout a dostat se k nám do bytu, potom začalo mlácení na dveře a já šla otevřít s tím, co se zase děje. Její manžel mě odstrčil ze dveří ať uhnu, že se sem jde podívat, že zavolá hygienu a strašně na mě křičel naprosto bezdůvodně. Přitom ten byt, je ještě v lepším stavu, než ve kterém jsme ho přebírali. Absolutně nerozumím tomu, co to mělo znamenat. Milostivá paní domácí pak začala vytahovat věci, že moc dobře ví, že jsem rozvedená panička a že si ani neumím udržet chlapa, na to jsem už zvedla hlas a řekla jí, co sem plete můj soukromí život a že jestli se nestydí něco takovýho říkat, když absolutně nic neví. Za další hodinu přišla, ťukala na dveře a přišla se mi omluvit, ale zase si nakonec jela to svoje, že můj přítel byl na ni sprostej a strašně věci převracela a vůbec jsem se nemohla dostat do jádra toho, proč tohle celý vzniklo. Slušně jsem jí řekla, že jsme si mysleli, že když všechno proběhne tak jak má, i to co je zákonem daný, navíc o všem ví s dostatečným předstihem, takže nebude žádný problém, ale po tomhle co tady s manželem předvedli nemůže absolutně počítat, že jí sem budu někoho doporučovat a že si nesmí dovolit se sem dobívat bez našeho vědomí. Bohužel paní i s manželem pije, je to z ní cítit, takže vůbec nevíme, co můžeme od těhle lidí dál čekat. Jen jsem se chtěla zeptat, jak případně řešit tyhle věci, když sem budou chodit bez našeho vědomí a ohánět se tím, že máme do měsíce vypadnout. Máme nový byt,ale nastěhovat se můžeme až v listopadu. :-(
Odpovědět
1
2
Dle mě, pronajímala jsem byt též. Tohle si pronajimatel nemůže dovolit. Máte podepsáno, že tu zůstanete 3 měsíce.Má to respektovat. Vyhodit vás nemůže, pokud platíte a nic neničíte.Horší je soužití. Asi bych si vyměnila po dobu bydlení zámek. Někde to smlouva neumožňuje, pokud to je vyloženě ve smlouvě, že nemůžete měnit zámek. Jinak muže k vám na kontrolu, ale s vaším vědomím. To , že pomlouvá, to nevyřešíte.To , že jste chtěli pomoct někoho sehnat místo vás, je vaše dobrá vůle.To , že vyhrožuje, že smlouva neplatná, že není přes Realitku, je blbost.Na druhou stranu bych jim pohrozila, že si zjistíte, zda odvádějí daně za tento pronájem.Nedejte se. @lenufa
Odpovědět
Profilova fotka
@lenufa Samozřejmě dovolit si to nemá, ale já bych volila co nejrychlejší odchod. Akorát vám pocuchá nervy, nakonec se začnete ještě hádat spolu s přítelem. A volat na ní policii pokud se vám dobívá do bytu je řešení, ale policie s tím nic neudělá a bude ještě větší zle.
Odpovědět
@yvonahk Hmm, to chce chladnou hlavu a argumenty. A ten s placením daní je přímo suprovní!!
Odpovědět
Profilova fotka
@lenufa @yvonahk @jiri_1477 No jo, ale daňové přiznání lze podat až tři roky zpětně, ať řádné nebo opravné, takže jsou beztak majitelé vysmátí, i kdyby příjem nedanili.
Odpovědět
@zamilovanadonej No, to není až tak úplně pravda. Pokud by tomu tak opravdu bylo, pak by asi nastala situace, že všichni v této republice by tohle období využili a daňové přiznání podali až s 3letým zpožděním a daně mezitím vůbec neplatili. Dovedete si představit ten poprask? Platí, že: 1. Řádné daňové přiznání musíte podat do konce března následujícího roku. V případě, že máte daň. poradce, tak do konce června (finančák, ale o tomto musíte informovat). 2. Ano, souhlasím, pokud zjistíte nové skutečnosti, pak můžete podat opravné daňové přiznání. A na dodanění se opravdu vztahuje tříletá lhůta, která začíná běžet od konce období pro podání, tedy nikoli od začátku roku, ale od data, ke kterému je subjekt povinen řádné podání podat. Důležité ale je, že pokud dodatečně vyměříte vyšší daň, pak jí nejen musíte taky doplatit, ale platíte i sankce, minimálně v podobě úroků z dlužné částky. 3. Pokud finanční úřad sám (a třeba i na udání) zjistí, že příjmy nepřiznáváte a daně neodvádíte, pak je to už trestný čin krácení daně a jiné povinné platby a to už je pak docela jiná písnička. Takže tenhle argument v boji s pronajímatelem, a na tom si trvám, je mimořádně účinný. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jiri_1477 A já trvám na tom, že lze podat např. i za 3 roky řádné daňové přiznání naráz, a vím to z praxe, ne z pouček na internetu.
Odpovědět
@zamilovanadonej ale platíš pokutu, úrok z nezaplacené daně + samotnou daň
Odpovědět
Profilova fotka
@zamilovanadonej Teda.. jsem daňař a o řádném přiznání podaném 3 roky zpětně jsem neslyšela, zvlášť ne v okamžiku, kdy na FÚ přijde oznámení, že pan XY pronajímá a nedaní. Nepleteš si to s možností provést opravy v daňovém přiznání? Tam platí lhůty 3 roky a zároveň platí, že FÚ nemůže kontrolovat nic, co je starší než 3 roky (tedy podle zákona může, ale dle jejich vnitřních směrnic nemůže)
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname Třeba ano, třeba ne. Tady pokutu neúčtují, jsou tu na finančáku fajn ženské.
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici Tak já neřeším udání. Nepletu, každé poprvé podané daňové přiznání je řádné. Loni (2014) jsem sousedovi podávala přiznání za 2011, 2012, 2013. Taky jsem si myslela že bude dodatěčné nebo opravné, ale ne, jak paní na Fú radila, každé první za určitý rok je řádné. Taky je ale možné a pravděpodobné, že pronajímatel podá přiznání, ale daň bude 0, takže štěkat se v bytě a pouštět se do udávání je rada nad zlato. Aby to pak nedopadlo fakt na policii, když tazatelka píše, že se majitelé moc nekrotí.
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname Ještě dodám že co mám zkušenost, vždy vznikl přeplatek na dani, takže vraceli, jak s nedoplatkem nevím? :-S to si pak něco asi naúčtují, ale je to stále o konkrétním úředníkovi.
Odpovědět
Profilova fotka
@zamilovanadonej Neřeším štěkání v bytě, ale to, že se MUŽE podat přiznání 3 roky zpětně.. tak, jak jsi to napsala, tak ano, může, ale soused by taky měl počítat s tím, že mu přijde výměr na penále za pozdní podání :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@slabici Nepřišlo a nepřijde. Vraceli mu za 3 roky celkem skoro 55 tisíc, takže nedoplácel na dani nic. Kdyby něco mělo přijít, určitě by to už dorazilo. Tady je malý Fú, každá úřednice má pod sebou pár vesnic, a když něco chtějí, prvně telefonují, jsou to zatím jediní fajn lidi, co jsem na úřadech zatím poznala. Já měla při prodeji zahrady taky kupní cenu zdanit v dani z příjmů, a hned jsem se na Fú domluvila že to dám o rok později, a paní sama, že mě upomínat teda písemně nebude, že jsme domluveny. Je mi jasný, že jinde maj ostřejší lokty ]-(
Odpovědět
@zamilovanadonej vidíš a já mám zkušenost s placením pokuty, penálem a pozdně podaným přiznáním. Stačilo udělat tu chybu, že přiznání a daň z prodeje nemovitosti ve SJM jsem zaplatila pod svým jménem a neudělala jsem to zvlášť za mně a za muže. Přestože stát nepřišel ani o korunu, tak jsem musela zaplatit minimální výši pokuty 500 Kč za pozdně podané přiznání a úrok z prodlení
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname No... =-) ..... ono to bude fakt o jednotlivých lidech co tam jsou....
Odpovědět
Profilova fotka
@zamilovanadonej Pravda je, že jinak je to v Horní Dolní a jinak v Praze. A taky je důležitý, jestli je výsledkem vratka daně anebo povinnost. Pokud někdo nepřizná příjmy z pronájmu a nemá nic jiného, tak v normálním případě opravdu chodí výměr. A dokonce by mohli dát i pokutu za pozdní podání.. Ale je to zřejmě jako ve všem úřad od úřadu, já mám bohužel v Praze zkušenost jinou, tady chodí výměr na každou stovku
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici Jo, u nás ve Vidlákově je s nima větší řeč než v city :-D
Odpovědět
Moc díky za vaše rady a názory. To ohledně odvádění daně jsem si až 100% jistá, že nedělá, protože chce peníze na ruku. Přítel už ji tímhle včera pohrozil, ale ona "má" všude známé a všechno má jakože zjištěné a dělá, jak je v klidu a jak na ni nic nemůžeme mít. Já osobně nejsem typ, co by se s někým potřebovala dohadovat, přetahovat, atd. Ale tohle chování je fakt neodpustitelné. Díky za nápad s výměnou zámku, to už nás právě s přítelem napadlo taky, protože jsem si jístá, že nám sem chodí i bez naší přítomnosti. Ve smlouvu o zákazu výměny zámku nic nemáme, takže na to zítra nejspíš vletíme. A ať se klidně staví na hlavu. Dnes byl naštěstí klid, ale pokud se něco takového zase bude opakovat, nejspíš bereme nohy na ramena a s těmahle lidma nechceme už nikdy nic mít společného. Doufám, že policie nebude potřeba. Ještě jednou moc díky :-)
Odpovědět
@lenufa Doufám, že pokud chtějí pronájem platit na ruku, že máte příjmový doklad, že jste platili podnájem?
Odpovědět
Samozřejmě, všechno máme papírově podchycené.
Odpovědět
To je klasika...to jsme zažili také. Poslední měsíc bylo peklo na zemi a nervy v prd... Poslední víkend, kdy jsme měli předávat klíče, jsem přijel na smluvený čas předávat byt a oni v něm byli vlezení a dělali po našem úklidu svůj generální úklid. Hned ve dveřích jsem to schytal, co vše nebylo uklizeno, co bylo zničeno a že mám dát klíče a kauce propadá. Tak jsem se ohradil, jakým právem vstoupili bez našeho vědomí do bytu, že žádné předání bytu nepodepíšu a klíče neodevzdám, dokud mi nevrátí kauci. Zničené věci jsem rozporoval, protože zničené nebyly, něco jsem uznal a byl ochoten koupit nebo zaplatit. Přesto mi odmítli vrátit kauci, takže jsem nic nepředal a klíče si nechal s vyjádřením, že předám oproti kauci. Začala tedy dopisová Válka, kde jsem je písemně vyzval k vyrovnání závazků a protokolárnímu předání. Nutno dodat, že jsem jim nemusel nahrazovat žádné zničené věci, jelikož jejich stav při našem nastěhování nebyl zdokumentován. Oni mi odpověděli dopisem, kde vytahovali všechnu špínu na nás, i tu, co nebyla absolutně pravda nebo polopravdy překroucené. To už mne namíchlo, tak jsem jim napsal dopis, kde už jsem je upozornil na to, že jejich dopis jsem konzultoval s právníkem a lze ho kvalifikovat jako pomluva, křívé obvinění a neoprávněné obohacení a velmi rád se potkám u soudu. Za dva týdny mi dorazila složenka s kaucí. Já dle slibu jim hodil klíče do schránky a od té doby jsem o nich neslyšel. Nebo jiný příběh. Předtím jsem bydlel také v patře rodinného domu, který vlastnila starší paní. V momentě, kdy došlo na výpověď, začala mi dělat naschvály a doslova zkoušela, zda se ozvu nebo ne. Třeba mi vypnula mrazák plný jídla z elektriky. To vše mne vede k závěru, že tím, že jim dáte výpověď, tak jste je zradili, aspon tak to berou oni. Do té doby jste mohli být nejlepší nájemníci, jací tam kdy byli, ale momentem výpovědi se to mění.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
@flakac Děsivý příběhy. Zakladatelce držím pěsti, chce to pevné nervy a nenechat si je poničit. Příp. mohu poradit online právní poradnu, na kterou jsem natrefila: http://poradna.aktualne.cz/ , ale osobní zkušenost nemám.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Co k tomuto dotazu praví NOZ? -------------- § 2219 (1) Oznámí-li to pronajímatel předem v přiměřené době, umožní mu nájemce v nezbytném rozsahu prohlídku věci, jakož i přístup k ní nebo do ní za účelem provedení potřebné opravy nebo údržby věci. Předchozí oznámení se nevyžaduje, je-li nezbytné zabránit škodě nebo hrozí-li nebezpečí z prodlení. (2) Vzniknou-li nájemci činností pronajímatele podle odstavce 1 obtíže, které nejsou jen nepodstatné, má nájemce právo na slevu z nájemného. ... § 2233 (1) V době tří měsíců před skončením nájmu, je-li stranám den skončení nájmu znám, umožní nájemce věci, která má být znovu pronajata, zájemci o nájem přístup k věci v nezbytném rozsahu za účelem prohlídky v přítomnosti nájemce a pronajímatele; pronajímatel oznámí nájemci návštěvu v přiměřené době předem. (2) Ustanovení § 2219 odst. 2 platí i zde. -------------- Já mám k tomu ve smlouvě v době 2 měsíce před skončením nájmu anebo po doručení výpovědi, v rozsahu nejvýše 2x týdně v předem oznámené době. Nutno dodat, že nájemce se smlouvou na dobu určitou nemůže jen tak libovolně dát předčasnou výpověď.
Odpovědět
Profilova fotka
@roker proc by nemohl? Vzdy jsem to tak mela a nikdy nebyl problem.jen jsem dodrzela vypovedni lhutu dle smlouvy.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Profilova fotka
Dobrý den. Já i má přitelkyně jsme začátkem tohoto měsíce 01.06.2021 vstoupili do podnájmu u jedné nejmenované společnosti která pronajímá byty a zároveň vlastní byty. Jenže nám zatajili vady v bytě a i od jiných lidí v tom domě jsme se dozvěděli že ty vady tam jsou delší dobu a majitel je doposud neodstranil. Na základě toho jsme se s přítelkyní rozhodly že chceme smlouvu s tou společností ukončit a od dalšího měsíce tam nehodláme být. Našli jsme si už i byt u soukromého a důvěryhodnějšího majitele ke kterému se můžeme a chce ihned nastěhovat. Tak se chci zeptat jestli možné podle zákoníku podat výpověď okamžitě bez nutnosti 3měsíční výpovědní lhůty která je uvedena ve smlouvě?
Odpovědět
@jiri_honkis Jaké vady jsou tam konkrétně? Vyzvali jste pronajímatele, aby vady opravil? Jaká je reakce pronajímatele? Hodně záleží na tom, jestli vady vyloženě brání v užívání bytu a jak se k tomu pronajímatel staví. Většinou je to spíš o dohodě. To, že má byt nějakou vadu je celkem běžné, ale hodně záleží na tom, jak k tomu pronajímatel přistupuje. Myslím, že ve většině případů pronajímatel vadu co nejrychleji opraví. Pokud byste si například byt převzali a žádné vady byste nenahlásili, tak určitě nárok na zkrácení výpovědní doby nemáte.
Odpovědět
Profilova fotka
m_i_r_e_k
Odpovědět
Profilova fotka
m_i_r_e_k no jde o to že tam zatéká, měli to přemalované ale jak teď pršelo tak se to začlo objevovat a o této vadě než se projevila jsme se dozvěděli až od ostatních nájemníků v domě. Kteří tak bydlí už hodně let. A doposud to majitel neopravil. Informoval jsem ho o této skutečnosti, a zasílal jsem i foto a jiných drobných vad aby to nebylo na nás že jsme je způsobili mi. Doteď jsem nedostal žádnou odezvu.
Odpovědět
@jiri_honkis Naprosto vás chápu. takhle by to určitě být nemělo. Kdyby byl pronajímatel normální, tak by se s ním dalo nějak domluvit. Ale pokud je to nějaká problémová firma - nereagují apod., tak to bude složité. Mohl by se na vás vztahovat § 2266 občanského zákoníku: Neodstraní-li pronajímatel poškození nebo vadu ani v dodatečné lhůtě a poškození nebo vada byly způsobeny okolnostmi, za které nájemce neodpovídá, má nájemce právo vypovědět nájem bez výpovědní doby, představuje-li prodlení pronajímatele při odstranění poškození nebo vady nebo samo poškození nebo vada hrubé porušení povinností pronajímatele.
Odpovědět
Ale nejsem si jistý, jestli se tohle vztahuje i na podnájem. Navíc uplatnit ten paragraf v praxi bude asi složitější. Nejlepší řešení je vždycky ukončení smlouvy dohodou. Pokud se nechtějí dohodnout, pohrozit soudem, kontaktovat skutečného majitele, volat jim, říct, že nebudete platit nájem, atd. Jinak se s těmahle lidma jednat nedá.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?