Bourali jste někdo nosnou zeď?

Bourali jste někdo zeď, a ne tím způsobem, že byste do ní udělali jen díru na dveře? Kolik % nosné zdi jste museli nechat? Byly s tím komplikace? Prosím o zkušenosti.
Odpovědět
To bych bez statika neriskovala.
Odpovědět
To ti musí spočítat statik. Jestli jste v paneláku, tak samozřejmě záleží i na tom, v jakém jste patře.
Odpovědět
Na tohle je potřeba tuším stavební povolení s vyjádřením statika. Rozhdně bych se do toho nepouštěl sám. To hrozí velkým průšvihem. Vždycky se musí posoudit ten který konkrétní případ. Určitě ti nikdo neporadí konkrétní procento jako univerzální pravidlo.
Odpovědět
Především záleží na tom, jak jste zruční, jak si věříte a co je to za objekt. Stavební povolení a statika bych raději nahradil zdravým rozumem. Boural jsem nosnou zeď ve sklepě pod patrovým domkem. (Potřeboval jsem spojit dvě místnosti aby z toho vznikla dvojgaráž.) Zeď byla betonová, síla 40 a byla to dřina. Byla dlouhá cca 4,5 - 5,0 metrů a na stranách jsem nechal cca 0,5-0,6 metrů aby bylo kam zapřít ocelové nosníky. Barák stále stojí, zdi nad zásahem se ani nepohnuly a bez statika a stavebního povolení už je to asi 25-30 let. :-)
Odpovědět
Určitě bych to nedělala minimálně bez statika, ale šla bych pro jistotu i na ten stavební úřad. neriskovala bych to. tady moc zdravý rozum nepomůže, záleží na tom, z čeho je konstrukce, jak jsou uložené stropy, kolik je pater, jaká střecha, stáří objektu - prostě příliš mnoho proměnných. A v paneláku je to prostě sebevražda.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?